Menu×

Rabarber

Rabarber er smagen af forsommer og den er meget anvendelig i køkkenet, hvor den smager skønt i alt fra en hjemmelavet marmelade til i kompot, en lækker sirup og i skønne kager som fx en lækker crumble eller muffins. Rabarber er også dejligt forfriskende på en varme sommerdag med en kølende is, et glas iskoldt hjemmelavet rabarbersaft eller i en lækker cocktail.

Her har jeg samlet alle mine opskrifter med rabarber som er virkelig lækker at anvende til gode retter i både det søde og det salte køkken.

Læs mere om rabarber her

Opskrifter
Rabarbersuppe med jordbær
Rabarber Eton Mess
Rabarberlikør
Forårssalat med råsyltede rabarber og hvide asparges
Blondies med rabarber - brownie med hvid chokolade
Sommersalat med bagte rabarber og halloumi
Grillede asparges og rabarber med bacon
Rabarberkage med crumble på toppen
Rødgrød med fløde
Rabarberkompot
Cheesecake med jordbær
Rabarberlemonade
Råsyltede rabarber
Rabarber Panna Cotta
Rabarber Tiramisu
Bagte Rabarber
Sommercocktail med jordbær og rabarber
Rabarbergrød
Rabarbertrifli
Rabarbersorbet
Rabarbertærte
Kandiseret rabarber
Rabarbersnitter
Bagt havregrød med rabarberkompot
Rabarber crumble
Rabarbermarmelade
Rabarbersirup
Rabarbersaft
Rabarbermuffins
Rabarber & Hyldeblomst cocktail med basilikum
Rabarber Mojito

Om rabarber

Rabarberen er reelt en grøntsag og findes i mange sorter og er en flerårig plante, som er utrolig nem at dyrke i haven. I min have dyrker jeg vin og jordbær rabarber. Det er en flot plante med store blade, hvor kun den smukke røde stilk anvendes. Planten visner helt væk i efteråret og kommer stabilt igen til foråret, år efter år. 

Tilberedning af rabarber

Rabarber skal tilberedes for at kunne spises, og her er mulighederne mange, for rabarber kan både bages, koges, syltes, laves til saft osv.

Det er kun stænglen der kan spises og selve rabarberbladet skal kasseres – brug gerne rabarberbladene som jorddække i haven.

Rabarber i Valdemarsro opskrifter

I mine opskrifter bruger jeg oftest vin- og jordbærrabarber. Sukkermængderne er afstemt efter disse sorter og bruger du rabarbersorter der er mere sure, så skal du smage til med mere sukker – efter din smag og behag.

Dyrk din egen rabarber

Det er virkelig nemt at dyrke rabarber i haven, for rabarber passer stort set sig selv og kommer igen det samme sted år efter år. Plant derfor dine rabarberknolde i jorden på et blivende sted og giv dem god plads omkring sig. Gerne ½-1 meter omkring hver plante – afhængig af hvilken sort det er og hvor store blade planten får. Plant dem gerne i efteråret og giv dem kompost og vand. De har godt af at hvile i et års tid, inden du begynder at trække rabarber stængler – men kan du ikke vente med at lave noget lækkert det første år med din helt egen hjemmedyrkede rabarber, så træk da endelig bare et par stængler. Rabarber er ganske hårdfør, de vokser i årevis, blot de står på en solrigplet, og får lidt kompost hver efterår.
Lad altid helst dine rabarberplanter hvile fra sankthans og frem til næste års skud pibler op af jorden. Hvis der kommer blomster på din rabarber, så kan du fjerne disse, da blomstringen kan minimere næste års høst.

Rabarber skal trækkes op af jorden. Det gør du ved at tage godt fast nederst på en stængel og langsomt trække den, uden at knække stænglen. Når du trækker stænglerne op, så vil rabarberen sætte flere og flere stængler. Når rabarberplanten er godt etableret efter et års tid, så kan du høste løst fra maj måned og frem til sankthans.

Farven i rarbarber – og de forskellige sorter af rabarber

Rabarberstængler kan være alle nuancer mellem lyse grønne og til mørk vinrød. Det er farven i stænglerne der afgør om fx din saft bliver lys brun – ala æblemost eller klar pink. Nogle af de lyserøde stængler er helt gennemfarvede, mens andre er røde udenpå og grønne inden i.

Såvel farven, som mængden af oxalsyre, syrligheden og smagen variere meget fra sort til sort, så gå endelig på opdagelse på din planteskole og forhør dig hos en af de gode gartnere på stedet.

Jeg foretrækker selv de forskellige varianter af vin- og jordbærrabarber, som har tynde vinrøde – ofte gennemfarvede – stængler. De smager vidunderligt og så har de ikke så højt indhold af oxalsyre.

Fryse rabarber

Man kan rense stænglerne, skære dem i tern og fryse dem ned til vinteren. De frosne rabarber kan bruges i kager, til saft og kompot og de kan bages, helt som med friske rabarber.

Rabarber og oxalsyre

Alle rabarber indeholder oxalsyre, men mængden variere i de forskellige sorter. Oxalsyre giver en lidt ru fornemmelse på tænderne, det binder kalk og kan hindre kroppen i at optage kalk fra maden, og så kan oxalsyren irritere slimhinderne. Det skal dog ikke hindre en i at nyde de lækre rabarber, for hvis man blot høster rabarber frem til sankthans og derefter lader den hvile + nyder sin rabarber med fx et mælkeprodukt, som neutralisere oxalsyren, så er der intet at være bekymret for.

Rabarber i sæson

Rabarber er bedst i sæson fra slutningen af april frem til sankthans.