Gå til forsiden
Menu

Hjemmelavet citronmåne

10. april 2011 – Kategori: Opskrifter


Det er ikke særlig ofte jeg bager brød eller kager efter en opskrift, og når det en sjælden gang sker, så er der ofte et eller andet jeg ville gøre anderledes, hvis jeg skulle bruge opskriften igen en anden gang.

I dag har været en undtagelse på alle måder. Jeg har bagt denne citronmåne efter en opskrift, jeg har fuldt opskriften til punkt og prikke og der er intet jeg vil lave om ved den opskrift. Citronmånen er simpelthen perfekt! Det er rent faktisk også den eneste opskrift på bloggen som ikke er min egen, men da jeg gerne vil gemme den og bage den igen og igen, så får citronmånen her lige sin helt egen plads.

Hjemmelavet-citronmaane-opskrift Hjemmelavet-citronmaane

Opskriften er  Mette Blomsterbergs citronmåne og jeg har blot lavet lidt om i fremgangsmåden. Kagen er frisk og sød, perfekt i krummen, saftig og med rigtig meget smag. Vi tog kagen, kaffe og service med på legepladsen, sammen med de gæster vi havde inviteret til kage. Forår, kaffe, en plads i solen, hyggeligt besøg, krudtugler der legede og nød dagen og en kage, der smagte skønt – alt i alt blev det en perfekt forårsdag i april.

Udskriv opskrift

Citronmåne

  • Dej 1
  • 250 g. stuetempereret smør
  • 1 stang vanilje
  • 125 g. flormelis
  • 125 g. rørsukker
  • 150 g. stuetempererede hele æg
  • 100 g. stuetempererede æggeblommer
  • 190 g. hvedemel
  • 65 g. maizena
  • 1 stk. øko citron (revet skal & saft)
  • Dej 2
  • 125 g. ren rå marcipan
  • 85 g. sukker
  • 50 g. stuetempereret smør
  • 75 g. stuetempererede hele æg
  • Citron glasur:
  • 150 g. flormelis
  • 1 stk. vasket citron( revet skal & saft)
  • evt. lidt vand

Dej 1

Vaniljestangen flækkes og kornene skrabes ud. En tsk rørsukker og vaniljekornene mases sammen med bagsiden af en ske, således at kornene skilles ad. Stuetempereret smør, flormelis og rørsukker samt vanilje sukkeret røres luftigt. Stuetempererede æg og æggeblommer tilsættes lidt ad gangen. Stop når massen er ensartet. Hvedemel og maizena blandes og sigtes ned i dejen. Dejen vendes forsigtigt sammen med revet citron skal og saft.

Dej 2
Ælt marcipanen og sukker sammen med hænderne. Ælt smør i lidt ad gangen. Når alt smørret er æltet med tilsættes æggene ligeledes lidt ad gangen.

Dej 1 og dej 2 vendes sammen og fordeles i formen. Bages ved 190 grader til den er godt gylden og giver efter ved tryk. Min form er ret smal og høj, så den skulle have 50 minutter. Men mærk efter, har du en almindelig form vil jeg tro, at 35 minutter er fint.

Citron glasur:
Skallen rives af citronen og den revne skal lufttørrer i en times tid.

Saften fra en ½ citron, flormelissen og røres sammen med en håndmikser. pisk til glasuren er helt hvid og smuk. Fordel glasuren på den afkølede citronmåne. Drys med den lufttørrede citronskal

citronmaane-opskrift

39 kommentarer

  • Vibeke skrev:

    Aldrig har en citronmåne set så lækker ud. Den må have bragt glæde, men Blomsterberg er jo også et geni.

  • ulla skrev:

    Mums mums MUMS!!!
    Mundvandet løber…..

  • Liselotte skrev:

    Jeg elsker citronkager, så det er vist noget, jeg må prøve også. Tak for inspirationen :-)

    • Ann-Christine skrev:

      Velbekomme Liselotte :-) Jeg er også glad for citron i kager, sødt og syrligt er en skøn kombi

  • Louise skrev:

    Aj, altså, hvor sjovt – jeg har også netop i dag bagt citronmåne. Og da det GODT nok er sjældent, at jeg bager, endsige overhovedet går i køkkenet, er det da lidt af et tilfælde. Min blev dog overhovedet ikke så flot som din – den var meget fladere, og glasuren var mere flydende. Opskriften er fra Lagkagehuset. Måske jeg skulle prøve MB’s? Men den smagte nu himmelsk, mine flade kage …

    • Ann-Christine skrev:

      Aj, hvor er det sjovt Louise! Lidt af et pudsigt tilfælde, hva´
      Jeg har en smal og høj springform, så derfor er den nok lidt højere end opskriften måske egentlig er til. Jeg kender ikke lagkagehusets opskrift, men denne er ihvertfald bemærkelsesværdig – jeg er også Mette Blomsterberg fan, har godt nok kun bagt to af hendes kager, den anden var en opskrift på lagkagebunde, nøj da, de var også i særklasse. Men har du spist på Glyptoteket? Uiiii, det er gode kager! :-)

      • Louise skrev:

        Nej, det har jeg ikke, men det står klart på min liste. Jeg har det dog en lille smule anstrengt med hendes meget skinnende lipgloss og hendes franske manicure – sy’s sgu bare ikke rigtig, det passer til et madprogram. Men jo, hendes desserter er crazy – uhhhm!

        • Ann-Christine skrev:

          Jeg har faktisk aldrig lagt mærke til hverken lipgloss eller negle – måske kan kager fjerne mit fokus fra alt andet?! :-D

  • Mette skrev:

    Øj, den ser lækker ud! Lyder hyggeligt med kaffe og kage på legepladsen :)

  • sara skrev:

    NU flytter I altså til jylland. Og så starter vi en madklub. Hvor du laver al maden. Hehe. :) Ammenammenammenammennams!

    • Ann-Christine skrev:

      Det er en deal, jeg vil gerne i madklub med dig, både pga det gode selskab og fordi jeg ved du også elsker god mad ;-)

  • Morten skrev:

    Ja, så fik citronmånen en helt anden dimension end de traditionelle fra Superbrugsen. Tak for tippet :)

    Mvh

    Morten

  • charlotte skrev:

    Hej – Vi har også bagt MB`s citronmåne 2 gange nu og den smager rigtig dejligt. Meeeeeen begge gange har den ikke været bagt i midten efter endt bagetid. Er der nogen der har haft samme problem ???

    • Ann-Christine skrev:

      Jeg tror det kommer meget an på hvor stor formen er i omkreds og dermed hvor flad kagen bliver. Min form er ret høj og ikke særlig stor i omkreds. Så den skulle have noget længere. Den må dog gerne være lettere blød inderst, synes jeg

  • Michala skrev:

    Kan man fryse den?

    • Ann-Christine skrev:

      Det aner jeg ikke. Men til gengæld ved jeg at den også smager vidunderligt dagen efter den er lavet

  • Michael skrev:

    Det ser rigtigt godt og ikke alt for vanskeligt ud, men hvor mange æg er 75 gram? Det var da en underlig måde at angive det på!

    • Ann-Christine skrev:

      Det er en vidunderlig kage, når den laves sådan her. – og ja, det er en spøjs måde at angive det på, men det sikre til gengæld at man ikke behøver tænke i s, m, l størrelser på æggene. Jeg kan faktisk ikke helt huske hvad jeg endte med at komme i af antal stykke, men havde sikkert en 12 styks pakke æg i køleskabet under alle omstændigheder … Sig gerne hvad du kommer frem til :)

  • Mette Ellekær Jensen skrev:

    Hej
    kan man bage 3 gange portion og så bage den i en bradepande ?
    til mange mennesker
    Vh Mette

    • Ann-Christine skrev:

      Hej Mette,
      måske … Jeg har ikke selv prøvet det, men mon ikke det sagtens kan lade sig gøre :)

      Kh AC

  • Sara skrev:

    Hvad er dej 2? Skal set i dej 1?

  • jette skrev:

    dej 2 er en mazarinmasse der skal blandes i dej 1 som er en skærekage dej. super god kage.

  • Ann-Sofie skrev:

    Hej :)
    Har lige opdaget din blog igår, og er vild med den!
    Min mor har fødselsdag idag, så idag har jeg lavet dine nemme boller til morgen, dine amerikanske pandekager og citronmåne kagen til eftermiddags kaffen, hold da op hvor har det været lækkert! Tusinde tak :)

    Kh Ann -Sofie

    • Hvor er det bare vildt dejligt at høre! :) Tusind tak for dine rigtige søde ord, det lyder virkelig også som om din mor i den grad er blevet forkælet i dag :) Tillykke med hende
      Kh Ann-Christine

  • Janne skrev:

    Hvor ser den altså bare vildt lækker ud! :) Den må jeg prøve næste gang, der er gæster.
    Jeg elsker citruskager.

    Jeg har selv forsøgt mig med en citronkage sidste dag, måske du ville tage et kig forbi? :)

    http://klipogkogekunst.blogspot.dk/2013/05/citrussymfoni-m-hvid-chokolade.html

  • Alice skrev:

    Jeg skal endelig prøve at bage denne kage. Mette Blomsterberg skriver, at hvis den bages i en silikoneform, så skal den fryses ned, inden den tages ud af formen???Menes der, at den skal fryses helt og aldeles (sådan forstår jeg nemlig udtrykket “fryses ned”), eller skal den bare i fryseren et stykke tid for at blive godt kold, inden den tages ud af formen? Det første ville egentlig passe mig fint, for så ville jeg kunne lave den dagen før, men jeg er bare lidt nervøs for, at den bliver tør eller underlig af det.

    • Ann-Christine skrev:

      Hej Alice,
      Jeg skal ikke kunne svare på det, da jeg ingen erfaring har med at bage i silikoneforme.
      Kh AC

  • Susanne skrev:

    Hej Ann-Christine.

    Faldt lige over denne skønne opskrift…jeg ELSKER alle former for kager med citron, så den skal helt sikkert prøves!
    Du skriver, at din form er smal og høj. Kan du evt oplyse diameteren?

    Kh Susanne

    • Ann-Christine skrev:

      Hej Susanne,

      Dette er min favorit ;) jeg håber du bliver vild med den – min springform er 20 cm
      Kh Ann-Christine

  • Christina Frederiksen skrev:

    Hejsa,

    den ser bare så lækker ud. Kan du fortælle mig hvor mange æg der ca. skal bruges? På forhånd tak :-)

    Mange hilsner
    Christina

    • Ann-Christine skrev:

      Jeg kan ikke lige på stående fod huske hvormange styk jeg brugte i denne opskrift … Mener det var 4-5 stykker ca
      Kh AC

  • Julie skrev:

    Hej! :-)

    Jeg har kagen i ovnen mens jeg skriver! Uhm, hvor dejen smagte godt! Hihi!
    Jeg spurgte min mand som er kok hvorfor MB skriver ægge-mængden i gram i stedet for i stk. Hans svar var egentligt ganske logisk. “Højst sandsynligt fordi hun bruger past. æg”! Ja selvfølgeligt! :-)
    Mine mål på æg var i øvrigt at et helt æg ca vejer 50g og en blomme ca 20g men det kan jo svinge!
    Nu vil jeg hive kagen ud af ovnen! Den ser forrygende ud! :-)

    Julie

    • Ann-Christine skrev:

      Åh ja, og denne opskrift er fra før jeg skiftede til rigtige øko æg i stedet for de past. ;)
      Jeg håber kagen blev skøn!
      Kh AC

Skriv en kommentar

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *