Valdemarsro http://www.valdemarsro.dk/hoensekoedssuppe-med-koedboller/

Hønsekødssuppe med kødboller

Jeg tror næsten ikke der er noget meget bedre end en varmende skål suppe her i vinteren. Og specielt har jeg lige nu et særligt godt øje til denne hjemmelavede hønsekødssuppe med kødboller, som jeg lavede herhjemme i juledagene.

Hvis I trænger til noget sjælevarmende, sundt, nærende og comfortdejligt vintermad, så har hønsekødssuppe min varmeste anbefaling.

Jeg faldt over en god økologisk suppehøne i supermarkedets frostboks – og den måtte bare med hjem. Prismæssigt er det næsten som en ren foræring ift en økologisk kylling og tilberedes suppehønen langsomt i timevis som her, så får man tilmed det lækreste møre lyse kød og mad til mange måltider.

Tip til hvordan jeg strækker sådan en suppehøne, så den kan anvendes til mange skønne måltider får I nederst i opskriften herunder: 

PT4H30min

Hønsekødssuppe med kødboller

4-6 pers.    4 timer 30 min
4-6 pers.
Ingredienser
  • Til suppen
  • 1 suppehøne (alternativt en kylling)
  • 2 tsk salt
  • vand til det dækker
  • 3 gulerødder, skrællet og skåret i grove tern
  • 3 porrer, renset og skåret i ringe
  • 1 pastinak, skrællet og skåret i grove tern
  • 3 stængler bladselleri, vasket og skåret i tern
  • 10 peberkorn
  • 3 fed hvidløg, knust
  • 2 løg, skåret i tern
  • 1 håndfuld persille med kviste
  • 3 laurbærblade
  • 2 kviste timian
  • Kødboller
  • 400 g svinekød
  • 1 æg
  • 1 lille løg, meget finthakket, revet eller blendet
  • 1 dl groft mel
  • 1 dl mælk
  • 1 tsk salt
  • friskkværnet peber
  • 1 liter lidt tynd grøntsagsboullion (fx herbamare)
  • Desuden til suppen
  • 3 gulerødder i fine tern
  • 1 porre, skåret i tynde ringe
  • Tilbehør
  • Brød og smør
Udskriv opskrift
4 timer 30 min
Fremgangsmåde

Læg suppehønen i en stor suppegryde og hæld vand ved, så det netop dækker.

Bring gryden i kog og når det koger, så skummes alt der samler sig i vandets overflade af – det kasseres og man fortsætter til vandet igen er helt klart. Brug gerne et par minutter på de tog tilsæt derefter salt, hvorefter der skummet af for urenheder en ekstra gang.

Tilsæt alle grøntsagerne, sammen med krydderurter, peberkorn, hvidløg mv. Sørg for at vandet dækker, tilsæt evt mere vand. Lad nu suppehønen med grøntsager simre under låg ved sagte varme i 3-4 timer til hønen er helt mør.

Hæld suppen gennem en sigte og skum evt. fedt og urenheder fra.

Kødboller
Kom alle ingredienserne til kødboller i en stor skål og pisk det sammen med en håndmikser. Form små lækre kødboller med en teske og kog derefter alle kødbollerne i 5-7 minutter i en gryde med tynd grøntsagsboullion.
Tip: De kan også koges direkte i suppen fra suppehønen, så skal den blot gerne sigtes en ekstra gang for at være pæn og gennemsigtig ved servering – smagen fejler dog ikke noget …

Suppen
Varm langsomt suppen op til kogepunktet, til sæt grøntsagerne og lad dem koge i 5 minutter. Skrue ned for varmen, så suppen ikke længere koger, tilsæt kødboller og et voila den hjemmelavede hønsekødssuppe med kødboller er klar.

Kød + skrog fra suppehønen
Efter suppehønen er kogt, så pilles skroget for al kød, som kan bruges til clubsandwich, tarteletter, vietnamesisk nudelsuppe, denne lækre thaisuppe eller andet godt. Skroget koges der så en ny suppe på (se hvordan her eller her)- som kan bruges som base til ovenstående asiatiske supper – og på den måde er der mindst 2-3 måltider til 4 personer i sådan en pragtfuld økologisk suppehøne.