Valdemarsro http://www.valdemarsro.dk/kaaldolmere/

Kåldolmere

En ret som kåldolmere eller hvidkålsrouletter kunne nemt kunne gå i glemmebogen i løbet af en generation eller to, og det vil næsten være synd.

I vores køkken spiser vi mad fra alle verdens køkkener og jeg elsker variationen, forskellighederne og alle de skønne smage. Det bliver på den måde altid sjovt at finde på nyt. Og så synes jeg det er en glimrende ide at supplere vores mangfoldige køkken med, også indimellem at tilberede de klassiske danske retter. De er helt nostalgiske og minder mig så fint om barndommens køkken – og om min søde bedstemor.

PT60M

Kåldolmere

4 pers.     60 min.
4 pers.
Ingredienser
  • 10 store blade fra et hvidkål
  • 400 g hakket svinekød/kalv
  • 5 kviste timian
  • 1 æg
  • 1 spsk havregryn
  • 1 spsk mel
  • salt og groftkværnet peber
  • 1 finthakket løg
  • 2 fed knust og finthakket hvidløg
  • 2 spsk smør
  • 1/2 dl god grøntsagsboullion
Udskriv opskrift
60 min.
Fremgangsmåde

Med en håndmikser røres svinekød sammen med finthakket løg, hvidløg, timian, æg, salt, peber, havregryn og mel. Rør i mindst 2 minutter og lad derefter farsen hvile i en halv times tid.

Bring en gryde med vand i kog, tilsæt bouillon og salt og kom hvidkålsbladene i det kogende vand i omkring 1/2 minut. Tag dem op og dryp vandet af. Gem 1 dl af kogevandet

Form farsen i 10 lige store stykker og pak dem ind i hver sit kålblad som en kuvert. Saml evt med en ’snor’ af en grov stængel purløg eller køkkensnor.

Smør et ovnfast fad grundigt og sæt alle kåldolmerne deri. Hæld 1 dl af kogevandet med boullion i fadet og et par klatter smør. Krydr med salt og peber og læg et par kviste timian ved. Bag i ovnen i 35-45 minutter ved 175 grader, til kødet er gennemstegt og mørt.

Vi spiser dem med en lækker kålsalat til.