Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/mortensaften/

Mortensaften

appelsiner

Mortensaften fejres herhjemme med andesteg med appelsin og vanilje, kartofler, brun sovs og hele balladen. En dejlig forsmag på juleaftens menu. Vi vil gerne holde fast i de gamle hyggelige traditioner, både med and til Mortensaften, varme hveder til bededag, påske- og juletraditioner.

I aften skal der så laves and og jeg glæder mig til et himmelsk måltid og en hyggelig middag.

Mortensaften fejrer vi Morten Bisp.  Morten Bisp blev født omkring år 316, han hed egentlig Martin, men i Danmark blev det fordansket til Morten. Han blev udnævnt til biskop i Tours, og døde i år 397.  Han blev 81 år, hvis man kan regne med årstallene, -det må vel være en virkelig flot høj alder på det tidspunkt. Over 250 år efter sin død, bliver han ophøjet til helgen.

Årsagen til, at man spiser and eller gås Mortens aften, er legende om Morten Bisp der gemte sig i en gåsesti for ikke at blive valgt til biskop, det havde han nemlig slet ikke lyst til at blive. Gåsene afslørede ham og han bestemte derfor, at hvert år på denne dato skulle gæssene lade livet og spises.

Det siges også om Morten Bisp, at han var i stand til at helbrede spedalske ved et kys og at han opvakte folk fra de døde.

Holder du Mortensaften med and, gås, noget helt tredje eller slet ikke?

2 kommentarer
  • Mor skrev:
    11. november 2007 kl. 18:43

    I går var fam. fra Hasseris her, så jeg tilberedte and til 6 personer. En hel and på 2400 g. og to andebryst. Jeg lod den hele and langtidsstege ved 150 grader i næsten 5 timer. Den var proppet med æbler og svedsker og blev rigtig lækker. Vi har ikke altid holdt Mortens aften, men tror at jeg vil prøve at blive bedre til det, kan nemlig godt lide traditioner.
    De er rigtig flotte dine kræmmerhuse :-)

  • 11. november 2007 kl. 18:49

    Uhm mor, lyder lækkert. Ville gerne have været med til det måltid :-) -sådan en langtidsstegt and er nu go´
    Det er sjovt det med faste traditioner, det er som om det bliver vigtigere og vigtigere, vi er ved at komme efter det.
    -og tak, tror kræmmerhusene kommer til at pynte :-)

Skriv en kommentar
Har du spørgsmål til opskriften, kan du finde de fleste svar her: Oftest stillede spørgsmål til Valdemarsro opskrifter >>

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort.