Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/ses-vi-til-oekologisk-hoestmarked-paa-gothenborg/

Ses vi til økologisk høstmarked på Gothenborg?

Skovhone

 

gothenborg-hostmarked

Vi var som sagt forbi Gothenborg i juli og jeg fik en god snak med Lone, som står bag Gothenborg. Hun viste rundt og fortalte om hvordan hverdagen ser ud for dem, cyklussen hen over året og hvordan de opdrætter fjerkræ. Både kyllinger, gæs, ænder og kalkuner går meget længere på markerne og vokser sig langsomt op til nogle kæmpe velnærede kødfyldte krabater, som bare smager helt fantastisk.

Det er meget lærerigt at tale med Lone, og hun fortalte et par ting, som var helt nye for mig.

Blandt andet fortalte Lone, at alle deres juleænder, gæs og kalkuner bliver solgt på frost. Det samme gælder i øvrigt for deres kyllinger.

Da hun fortalte hvorfor gav det bare rigtig god mening …

Alle fjerkræ fra Gothenborg bliver slagtet sidst på sommeren. Så har fuglene haft god tid til at vokse langsomt, sundt og godt i løbet af foråret og sommeren. Og så skal de slagtes inden jorden bliver mudret, inden der mangler græs på markerne og inden det bliver for vådt og koldt for ænder, gæs og kalkuner at være udenfor. Som Lone fortalte, så er det ikke god dyrevelfærd at lade fuglene gå på markerne i oktober og november, og samtidig giver det heller ikke god smag til kødet for der er ikke spirende grønt kløvergræs i disse måneder.

Jeg har da selv flere gange købt fersk øko and til vores julemiddag og jeg har tidligere ofte foretrukket fersk kød frem for frosset.

Men vi er begyndt at købe anderledes ind de sidste par år, hvor vi i højere grad køber kød fra gårdbutikker og små lokale producenter. Fra de steder hvor dyrene bliver slagtet på marken og man undgår stresset transporttid, der kan det af gode grunde ikke lade sig gøre at købe fersk fjerkræ og kød, og som Lone fortæller med fjerkræ, så er det heller ikke god dyrevelfærd at lade dyrene gå hele året.

Vi tager kødet op 1-3 dage (kommer an på størrelsen) før vi skal bruge det og lader det tø langsomt op i køleskabet. På den måde kan jeg faktisk slet ikke smage forskel.

Og vores juleand i år – eller gås, overvejer vi lidt – skal være en af de velnærende typer fra markerne her:

gothenborg

gothenborg-hons

gothenborg-skovhons

gothenborg-gaard

gothenborg-weekend

6 kommentarer
  • Helene skrev:
    31. august 2015 kl. 23:01

    det er dejlige billeder og jeg vil rigtig gerne se om jeg ikke kan få det passet ind med en tur afsted i weekenden.
    Det kunne være hyggeligt at hilse på dig :-)

    • Ann-Christine skrev:
      2. september 2015 kl. 08:35

      Mange tak og ja, Det kunne være så hyggeligt at hilse på hinanden :)
      Kh AC

  • Anne skrev:
    1. september 2015 kl. 13:18

    Du må undskylde dette, totalt offtopic spørgsmål.
    Men min kæreste og jeg, er netop igang med at planlægge en længere rejse på ca. to måneder.
    Vi vil gerne til Hong Kong, Vietnam, Cambodja og Gili Øerne.
    Men særligt i Vietnam og Cambodja har vi virkelig svært ved, hvilke byer man skal vælge til og fra.
    Jeg er vildt inspireret af jeres tur, og tænker helt klart at bruge dine guides en masse.
    Men jeg tænkte på, og du har, eller vil, fortælle lidt om, hvordan I udvalgte de steder i tog hende, og hvordan I valgte nogle fra? Hvilke overvejelser I gjorde omkring de forskellige steder i landende. Nu ved jeg godt at I ikke var i Cambodja, men særligt Vietnam. Det er jo et kæmpe land, med så mange fantastiske byer. Hvordan vælger man lige til og fra?
    Mange venlige hilsener

    • Ann-Christine skrev:
      2. september 2015 kl. 08:59

      Hej Anne,
      Hvor lyder det fedt!
      Jeg kan godt forstå at det er super svært at vælge til og fra. Vi planlagde efterhånden som vi kom frem – så intet var givet på forhånd, andet end at vi havde søgt visum til Vietnam hjemmefra og havde returbilletter fra KL til Hamburg 4 måneder efter vi tog afsted.
      På den måde kan man nyde det efterhånden som man kommer frem, lytte til anbefalinger til andre og bare lade rejsen skabe sig selv undervejs. Det er selvfølgelig et temperaments spørgsmål om man er til det, men det er vores foretrukne måde at rejse på.
      I Vietnam er både HCMC og Hanoi super spændende, men er man i tidsnød, så nøjes med én af dem. Hoi An er næsten et must, Phu Qouc ville jeg vælge fra medmindre I virkelig trænger til strandliv – Phu Qouc er super lækkert, men Gili er bedre.
      2-3 dage i Mekong Deltaet er en oplevelse jeg ikke ville være foruden, 1 nat i CanTho og så ellers Green Village Homestay.
      Du kan se links på det hele samlet, og så har jeg givet stjerner til vores favoritter lige her: http://www.valdemarsro.dk/rejs-i-asien-tip-til-hoteller-og-gode-spisesteder/
      Kh AC

  • Ulla skrev:
    2. september 2015 kl. 07:29

    Vildt gode billeder fra Gothenborg. Ville rigtig gerne have oplevet dig på Gothenborg, men bor på Sjælland. Lidt langt væk for kun en søndag. Så forøvrigt en god udsendelse fra Gothenborg efter din sidste omtale om Gothenborg her på bloggen. Nyder stadigvæk din blog fuldt ud.
    Kh Ulla

    • Ann-Christine skrev:
      2. september 2015 kl. 09:04

      Mange tak! Og det kan jeg godt forstå :)
      Jeg så også udsendelsen med Søren Ryge, det var så fint.
      Kh AC

Skriv en kommentar
Har du spørgsmål til opskriften, kan du finde de fleste svar her: Oftest stillede spørgsmål til Valdemarsro opskrifter >>

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort.