Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/5-gode-tips-bedre-genanvendelse-husholdningen/

5 gode tips til bedre genanvendelse i husholdningen

kaffekapsler

I løbet af de seneste år er jeg blevet mere og mere bevidst om, hvordan vores egen lille husholdning kan fungere bedst muligt i forhold til at være bæredygtig og nogenlunde ‘fornuftig’ i den sammenhæng.

Der er jo i bund og grund mange områder i dagligdagen, hvor man kan optimere genanvendelse af affald. Min tilgang til såvel genanvendelse og bæredygtighed er, at vi alle kan og bør gøre lidt og det vi kan.
For nogen er der måske rigtig mange ting, der ligger lige for og som føles som et nemt valg – hvor den samme handling for andre, vil være lig med et afsavn eller en for stor omvæltning her og nu.
Fx er jeg temmelig sikker på, at jeg ville være knap så begejstret for at kompostere organisk køkkenaffald, hvis vi stadig boede i lejlighed på Østerbro … selv om det faktisk fint kan lade sig gøre, så ville det sandsynligvis være et område, jeg selv ville vælge fra.

I dag vil jeg dele mine bedste forslag til genanvendelse i anledning af at Nespresso har udvidet deres genanvendelsessystem, med en lancering af en mægtig god ordning, hvor man nu kan sende sine brugte kaffekapsler (gratis!) retur i en returpose med Post Nord. Det er virkelig en hjælpende hånd, for det er så meget nemmere end at aflevere dem i butikkerne, hvilket vi hidtil (oftest) har gjort og som vi har syntes var en anelse bøvlet – så vi er meget begejstret for den nye ordning og i den forbindelse vil jeg dele lidt inspiration og en håndfuld ideer til sortering og håndtering af affald og genanvendelighed.

Og måske givet et nyt tip eller to, som kan bruges til at finde gode løsninger, der passer ind i hverdagen hos den enkelte.

Uanset at vi allerede gør mange ting, så kan vi helt sikkert stadig gøre en del ting bedre herhjemme også. Nogle ting pga. uvidenhed og andre ting som bevidste tilvalg og fravalg.

Lige som I også meget gerne må dele jeres gode tips til genanvendelse og affaldssortering, som virker godt for jer den anden vej.

kaffekapsler - genanvend

Når jeg tænker på ordet bæredygtighed, så tænker jeg faktisk mest af alt en bevidsthed om forbrug versus overforbrug. Jeg holder af pæne ting og god kvalitet – men jeg har ikke behov for at eje eller købe mange nye ting og kan godt lide at bruge op, før jeg køber nyt (fx skønhedsprodukter, som hos mig  er efter devisen at have lidt, men godt). Vi har alle fire kun relativt få stykker tøj, som bliver slidt op og derefter gives til genanvendelse (vidste I fx at selv hullede strømper og helt tyndslidt tøj bliver genanvendt til tekstilfibre i industriproduktion – så vi kommer alt gammelt brugt og slidt tøj inkl de hullede strømper i Røde Kors containere)

Vi har en rimelig god balance ift. at være miljøbevidste og fornuftige, at få tingene til at fungere og samtidig vælge ud fra hvad der giver komfort og er vigtigt for os – der er sikkert stadig en del at komme efter og jeg lærer hele tiden nyt og udvider løbende de små tiltag. Det fungere bedst på den måde med forandringer, synes jeg – at tage små skridt i den rigtige retning, for på den måde bliver det integreret og kommer til at føles helt naturligt.

Bevidsthed om genanvendelse bliver på den måde en snebold, der ruller positivt – i stedet for en byrde og en dårlig samvittighed, man enten ikke helt kan (eller har lyst til at) leve op til.

nespresso kaffekapsler

5 tips til affaldssortering og genanvendelse

Komposter alt organisk affald
Knuste æggeskaller, grønt og frugt affald, kaffegrums, æggebakker mv.

Kompost er en vinder! Det er helt vildt, hvor meget mindre affald vi smider ud, efter vi købte et par kompostbeholdere, kompostorme og begyndte at kompostere alt organisk materiale på egen matrikel. Det giver så god mening at kunne skabe sin egen lille bæredygtige økologiske og naturlige cyklus: dyrke gulerødder i haven, smide skrællerne og toppen på komposten og bruge komposten til gødning og dyrkning af nye gulerødder. Win/Win og det føles vitterligt helt forkert at smide grøntaffald ud nu, hvis jeg er nogen steder.

Vaskeklude – strikkede og langtidsholdbare
For et års tid eller to siden, droppede vi engangsvaskeklude og købte i stedet en stak mikrofiberklude + strikkede vaskeklude. De kan vaskes i maskinen og gør jobbet bedre end engangskludene. Derudover er de væsentligt pænere og er gode for miljøet (hvilket engangsvaskekludene ikke er) og dertil så kan både de lækre strikkede klude og mikrofiberkludene bruges igen og igen og bliver bare bedre med tiden.

Kaffekapsler – affaldssorter til genanvendelse
Da jeg for snart 5 år siden gik fuldtid på at være selvstændig fik jeg min første Nespresso maskine – som var perfekt til at lave en enkelt god kop kaffe til mig selv i løbet af dagen.
Kaffekapslerne gemmer ganske enkelt på en virkelig god kop kaffe, og det er en lille daglig forkælelse, som jeg nødigt vil undvære i hverdagen.

Vi har længe samlet kapslerne sammen og oftest leveret dem i butikken (eller en sjælden gang afleveret dem på genbrugsstation med aluminium – hvilket ikke har været den optimale løsning), men det var ofte lidt besværligt at skulle forbi butikkerne, da vi oftest køber kapslerne online. Så det er en supr nyhed for os at vi gratis kan returnere dem med posten. Godt tiltag!

Nespresso kaffekapsler er lavet af aluminium, hvilket indkapsler kaffen, så den er super frisk ved brygning. Det er altså også den bedste kaffe af slagsen, jeg har smagt.
Aluminium er en naturressource som kan genanvendes i det uendelige, hvorfor det netop er super vigtigt at aflevere kaffekapsler, så de kan genanvendes (det samme gælder i øvrigt også dåser fra fx øl og sodavand og holderen til fyrfadslys, som også er aluminium – til genbrug med dem).
Nespresso genanvender aluminiumet i kaffekapslerne og kaffen i kapslerne bliver komposteret, så intet går til spilde.
Læs mere om Nespresso genanvendelse her >>

Glas emballage – sorter til affald og genbrug hjemme
Al glasaffald sorterer vi – men en hel del af det bliver også gemt og genanvendt herhjemme. I spørger indimellem her på bloggen og på instagram, hvor et særligt pænt glas er fra, hvis jeg viser en iskaffe eller smoothie og 50 % af gangene er det rentfaktisk blot et renvasket marmelade glas eller lign.

Både glas og låg kan vaskes rene og kan fint genbruges i stedet for plastbøtter eller lign til at have hjemmelavet sirup, marmelader, ost, en rest aftensmad eller lign på køl og de er gode, når man vil medbringe en salat til frokosten.
Labels kan vaskes af med varmt vand og er der genstridig lim der er næsten umulig at få af, så lad dem stå i blød i en blanding af citronsaft, opvaskemiddel og salt.

Papir affald – Aviser, reklamer og magasiner
Vi har i mange år fravalgt at modtage reklamer. Blev så træt af den kæmpe bunke papir i postkassen fyldt med ting, som vi jo i virkeligheden ikke havde brug for – så det var et nemt valg. Nu får vi de lokale ugeaviser, som er meget gode til lige at tjekke op på hvad der sker i byen og lokalområdet. Aviser læser vi online og indimellem køber jeg magasiner, som ofte bliver gemt eller foræret videre.

Mht. magasinerne, så kan det været et rigtig godt tip at lave deleordninger med kollegaer, veninder eller familie, så man bytter magasiner og dermed giver dem ekstra liv. Ligeledes med bøger, som jeg ofte låner på biblioteket eller forære/låner videre til veninder.

Alt papir der smides ud herhjemme, ryger i papircontaineren.

nespresso

Ekstra info om Nespressos genanvendelsessystem til kaffekapsler

Man kan nu få afhentet brugte Nespresso-kaffekapsler derhjemme i  Nespresso´s kapselreturpose, når man får leveret nye Nespresso-kaffekapsler bestilt med posten og leveret af Post Nord, som kan tage returposen med.

Derudover kan man som noget nyt også returnere kapslerne til Nespresso i en frankeret returpost (ganske gratis) på alle landets posthuse og pakkebokse i Danmark. Når man bestiller kaffen online, så skal man blot huske samtidig at bestille en gratis frankeret Nespresso-genanvendelsespose, sammen med kaffen.

Virkelig godt initiativ til at gøre det nemmere for os, der er glade for vores daglige kop(per) Nespressokaffe.

P.S.
Som hidtil, kan man fortsat aflevere de brugte kapsler i butikkerne – her kan man også få leveret en returpose, som bruges til kapselreturnering i butikkerne. 
kaffe nespresso

Skriv en kommentar

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *
15 kommentarer
 • Mette skrev:
  24. maj 2017 kl. 09:32

  God nyhed!
  Jeg er meget glad for mine to kopper daglig nespresso kaffe, men har haft lidt dårlig samvittighed over at smide de kapsler i skraldespanden, så det skal jeg helt sikkert benytte mig af fremover.
  Er så kæmpe fan af det tiltag. Det var dagens første gode nyhed.
  Må jeg spørge hvor de karklude du har er fra? De ser rigtig pæne ud og jeg er lidt træt af engangskludene.
  Mvh Mette

  • Ann-Christine skrev:
   24. maj 2017 kl. 13:47

   Dejligt at høre!
   Karkludene er vist nok af mærket Solwang + nogle stykker, som min mor har strikket :)
   Kh AC

 • Rie skrev:
  24. maj 2017 kl. 10:12

  Hej
  Super fint indlæg – skønt lille tip med at lægge glas i blød i citron og salt. Jeg bruger sprit når det ikke vil af, så det skal klart erstattes fremover.
  En lille ting: Mikrofiber klude er fyldt med mikroplast som karklude er – desværre. Der er ikke samme koncentration, men hvis man vil være helt sikker, kan man købe mikrofiber klude, der er mikroplast fri – det står på dem 😄😄
  Rigtig god dag
  😄😄

  • Ann-Christine skrev:
   24. maj 2017 kl. 13:53

   Mange tak – og så fint at du tipper om mikrofiberkludene – det vil jeg lige holde øje efter fremover!
   Dejlig solskinsdag til dig :)
   Kh AC

 • 24. maj 2017 kl. 11:20

  Jeg har god erfaring med at smøre etiketter på glas og flasker ind i helt almindelig rapsolie. Det opløser også limen. Bare fjern så meget som muligt og smør olie på resten.

  vh/Karen

  • Ann-Christine skrev:
   24. maj 2017 kl. 13:55

   Godt tip! Tak for at dele :)

 • Marianne Porsby skrev:
  24. maj 2017 kl. 11:30

  Bare en lille praktisk bemærkning. I langt de fleste tilfælde er den nemmeste måde at få labels af på, at lægge dem i koldt, ikke varmt vand. Så plejer label med lim at opløses ret nemt.
  Vh Marianne

  • Ann-Christine skrev:
   24. maj 2017 kl. 13:58

   Det skal jeg da helt sikkert prøve næste gang.
   Tak for tippet :)
   Kh AC

 • Ellen skrev:
  24. maj 2017 kl. 11:46

  Jeg har god erfaring med at bruge en opvasketablet, til at få labels af glasbeholdere fra marmelade mm. Jeg sætter glasset i blød i et par minutter og fugter opvasketabletten med lidt vand og så går det af, når man skurer på glasset (Tabletten kan bruges en del gange).

  • Ann-Christine skrev:
   24. maj 2017 kl. 13:59

   Smart tip!
   Tak for ideen og for at dele :)
   Kh AC

 • Nicoline skrev:
  24. maj 2017 kl. 16:48

  Super dejligt og brugbart indlæg.
  Vi har i mange år brugt strikkede/hæklede karklude.
  Glas genbruges med stor iver. Bla. Har de af og til store glas med syltede agurker på tilbud i netto. ( vi taler om glas på 1 1/2 L) de er super gode til musli, knækbrød, kiks og kager. Det ser pænt ud og giver bedre overblik end dåser. Plejer at bruge rensebenzin til genstridige etiketter, men skal da helt sikkert afprøve de gode tips i kommentarfeltet.🙂
  Vi er også glade for koldt vand og genbruger flasker fra juice til vand i køleskabet.
  Kompost er vi for nydelig begyndt og har også høns. De spiser også en del grønt affald.

  Vil lige høre hvordan du hvordan/ hvor du afleverer kapslerne fra fyrfadslys? Vi har genbrugsordning bl.a med dåser, kan man komme dem sammen med dem?

  Derud over synes jeg det er utrolig vigtigt at vi huske at afleverer batterier, sparepærer, maling og andet farligt affald de rigtige steder, så det kan blive håndteret rigtigt.

  • Ann-Christine skrev:
   25. maj 2017 kl. 07:06

   Gode tips – og helt enig mht batterier mv. Godt vi lige fik den med også
   Jeg mener at fyrfadsbeholdere skal i metal på vores genbrugsstation (det er altid Martin der ordner det ;) ) – men det er nok bedst at spørge lokalt og sikre at de gør det på den måde
   Kh AC

 • Kirstine Frandsen skrev:
  24. maj 2017 kl. 22:07

  Hvordan ser jeres kompostbeholder ud? Hilsen Kirstine

  • Ann-Christine skrev:
   25. maj 2017 kl. 07:09

   Den er nævnt i tidligere haveindlæg og jeg mener der er billeder af den i det sidste “min have i april”
   Kh AC

   • Kirstine skrev:
    25. maj 2017 kl. 19:08

    Tak for svar. Du nævner den flere gange men kan ikke finde et link eller navn på den.