Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/hjemmebagt-grydebrod-verdens-bedste-brod/

Hjemmebagt grydebrød – verdens bedste brød

Jeg er så glad for min nye gryde og ikke mindst for de dejlige brød den i samarbejde med mig frembringer dag efter dag. Ved at bage brød i en gryde, får man det lækreste grydebrød med saftig krumme og knasende sprød, tynd skorpe. Vildt lækkert!

Jeg har eksperimenteret med forskellige melsorter, med kerner og frø, havregryn, hævetider og ingredienser. Verdens bedste brød har vist gået sin sejrsgang i hele blogverden. De bedste brød jeg har bagt og som jeg er vendt tilbage til flere gange siden er stærkt inspireret af Verdens Bedste Brød på Le Creusets egen hjemmeside. Men jeg kan ikke lade være med at ændre lidt hist og pist og synes jo egentlig det er en del af skønheden ved at lave mad – at arbejde med råvarerne, bruge sin intuition, eksperimentere og prøve sig frem.

Her kommer så min version. Jeg synes, at ølandshvede giver et godt og virkelige smagfuldt brød, der er ikke så meget hokus pokus ved det, men smagen er dybere og mere intens, end hvis man bruger almindelig hvede. Prøv også at udskifte en dl af melet med fx emmer, blandede kerner, frø eller havregryn – det er også fantastisk. Jeg har testet det for dig ;) – men lad mig høre om du har flere forslag til godt grydebrød

PT14H

Grydebrød

1 stk    14 timer
1 stk
Ingredienser
  • 500 ml vand
  • 5 gram gær, gerne økologisk
  • evt 2-3 spsk surdej (kan undlades)
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk honning
  • 1 dl sigtet ølandshvede
  • 1 dl fuldkorns ølandshvede
  • 8 dl hvedemel
Udskriv opskrift
14 timer
Fremgangsmåde

valdemarsro youtube

Se videoen, hvor jeg viser opskriften her >>

 

Tag en stor skål og fyld med 500 ml vand, rør gæren samt evt surdej ud i vandet, tilsæt honning. De 3 melsorter og salt blandes og tilsættes under omrøring. Jeg rører det godt og grundigt igennem, da jeg synes det giver en fantastisk krumme i det færdige brød.

Kom film over skålen, og lad skålen stå på køkkenbordet i 10-12 timer.

Derefter æltes det kort med foldemetoden, hvor dejen foldes over hinanden 5-8 gange, ikke mere. Lad det stå igen i 2 timer.

Efter 1 1/2 time sættes gryden i ovnen og den tændes på 250 grader. Når ovnen og gryden har opnået 250 grader hældes dejen forsigtigt i gryden. Kom låg på og bag i 30 minutter, derefter tages låget af og ovnen skrues ned på 230 grader. Bag videre i 15 minutter. Tag gryden ud og vend brødet ud på en rist. Lad det køle af i 15 minutter og spise derefter straks en skive brød med smør. Uhmm, uhmm, uhmmm

P.S. min støbejernsgryde er 4,2 liter

TIP:
Jeg har aldrig selv oplevet af mit grydebrød sad fast i bunden af gryden – men ellers er tippet at sørge for at der er godt med mel omkring dejen, når den vippes over i gryden, gerne fuldkornsmel. Derudover kan en håndfuld solsikkekerner, græskarkerne eller havregryn i bunden også være et glimrende trick.
Man må endelig ikke smøre gryden!