Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/jan-kj%c3%a6rstad-jeg-ville-%c3%b8nske-at-jeg-kunne/

Jan Kjærstad, -jeg ville ønske, at jeg kunne…

kaffe

Jeg ville ønske jeg kunne, -men jeg kan simpelthen ikke lade mig fange af disse tre bøger af Jan Kjærstad, Forføreren, Eroberen og Opdageren.

Bøgerne fik jeg uventet i gave af min kæreste. Jeg elsker bøger og det ved han. Han havde set et program hvor disse bøger fik en fantastisk anmeldelse, undersøgte sagen nærmere og mente bestemt at det måtte være lige mig!

Bøgerne har også fået fantastiske anmeldelser, Nordisk Råds Litteraturpris i 2001, og bliver bl. a kaldt et storværk, dybsindigt og underholdende på meget højt niveau…

Så er det lige jeg tænker, hvilket niveau er jeg så lige på?! Nu har jeg prøvet at gå i gang med en første bog, Forføreren, to gange. Jeg er højest nået til side 125, så giver jeg op.

Jeg synes, bøgerne er rodet skrevet, uden sammenhæng og at indholdet mest ligger i et avanceret sprogbrug og ikke i en spændende handling.

Samtidig føler jeg også, at jeg går glip af noget ved ikke at læse dem færdigt. Jeg kan ikke have tre bøger stående, som jeg ikke har læst, vel?

Måske jeg skulle prøve igen, måske de bliver nemmere med tiden…

Skriv en kommentar

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *
18 kommentarer
 • Miri skrev:
  8. januar 2008 kl. 08:18

  Kender det godt.
  Jeg har aldrig fået læst ” Ringenes Herre”..

 • Madame skrev:
  8. januar 2008 kl. 09:02

  Jeg kender godt problemet, selv om jeg ikke har læst Jan Kjærstads bøger. Jeg synes nemt, at man kan blive vildledt af kritikkerne. Du har da været enormt udholdende, når du først opgav ved side 125 ;-)

 • Sofie skrev:
  8. januar 2008 kl. 09:40

  Synes livet er for kort til at spilde tiden på kedlige bøger, når der er så mange fantastiske! Sælg du hellere de 3 bøger på dba.dk eller gul og gratis…:)

 • Pernille skrev:
  8. januar 2008 kl. 11:53

  Jeg bliver pludselig ramt af min dårlige samvittighed ;-) Da de udkom skulle jeg absolut eje dem – og kom aldrig igang. Derfor har jeg nu 3 smukke indbundne eksemplarer stående… som aldrig er åbnet. Og nu bliver det jo ikke lettere må jeg sige! Lidt klog af skade har jeg dog ikke investeret i “Kongen af Europa”. Men jeg synes da, det er fint at nå så langt trods alt…

  Vil kigge lidt i mine bøger i løbet af ferien – og se hvad jeg mener om det!

 • Mia skrev:
  8. januar 2008 kl. 13:30

  Jeg har faktisk læst de to første i Jan Kjærstads serie, og jeg synes de var gode. Grunden til at jeg ikke kom videre med nr. 3 var at jeg lige trængte til en pause efter at have læst de to første. Nu er jeg så til gengæld bare aldrig kommet i gang med nr. 3.
  Jeg har dem dog stående på hylden så en dag læser jeg dem nok igen – faldt nemlig over et tilbud hvor de kostede 25 kr./stk.

  Om de bliver nemmere med tiden ved jeg ikke. Men bare fordi de har fået fine anmeldelser og priser, så er det jo slet ikke ensbetydende med at du kan li’ dem.
  Der er så mange gode bøger, og livet er for kort at spilde på de kedelige, og på mig lyder det som om de har fået en chance hos dig. Så jeg vil umiddelbart sige videre i læserækken og find noget andet og kast dig over :o)

 • 8. januar 2008 kl. 19:20

  Miri,
  Velkommen her til siden:-)
  Der er jeg så kommet igennem alle tre. Der gik lang tid inden de fangede… Men så var de også gode. Det er nok det jeg håber på med disse bøger :-)

  Madame,
  Ja det er ikke altid kritikerne har ret :-) Det er meget med smag, men jeg synes egentlig jeg med fornøjelse læser det meste, bare ikke de her.

  Sofie,
  Du har ret! Jeg har nu sat Manden i gang med bøgerne, synes han heller ikke de er noget, så ryger de ;-)

  Pernille,
  jeg vil rigtig gerne høre, hvad du så synes når du kommer i gang :-) Du har jo super gode bøger forran dig, ved jeg :-)

  Mia,
  -også velkommen til dig her på siden :-)
  Du har ret, men nogle bøger fanger først efter lidt tid, og så er de nogle gange helt fantastiske når man først kommer ind i dem, -det er lidt det, jeg håbede vil ske med disse.
  Nu har jeg sat Manden i gang med at læse dem, så må vi se…

 • 9. januar 2008 kl. 12:04

  Det var da dejligt at læse, for jeg har også fået dem anbefalet af vildt mange mennesker, som bare var helt vilde. Et el. andet sted, gik jeg faktisk og havde dårlig samvittighed over ikke at have læst dem – endnu. Men det må vente. Tak

 • 9. januar 2008 kl. 20:41

  Sister Bonde,
  Selv tak ;-)
  Vi må droppe den dårlige samvittighed, så meget går vi nok heller ikke glip af ved ikke at læse dem :-)

 • bruunp skrev:
  9. januar 2008 kl. 23:34

  Måske kan jeg lide dem..så ud det kan du da ikke. Jeg er jo vant til total volapyk læsning fra mit studie c”,)

 • 10. januar 2008 kl. 06:12

  BruunP
  Ja måske du kan, for det er lidt volapyk :lol: Ud kommer de ikke, men måske du skal forsøge dig

 • 16. februar 2008 kl. 22:23

  Åh, hvor jeg kender det!!
  Engang prøvede jeg på at læse “Jadekatten” af Susanne Brøgger og jeg kunne bare ikke. Jeg pendlede på det tidspunkt og jeg læste de første 2 sider jeg ved ikke hvor mange gange, og kom aldrig videre…….Det er ALDRIG lykkedes mig at læse den, hvor gerne jeg end ville….

  Mange hilsner
  Birthe

 • 17. februar 2008 kl. 09:28

  Newyorkerbyheart,
  -og det er irriterende, når man nu egentlig gerne vil… Jeg har ikke læst “Jadekatten”

 • Bertel Pedersen skrev:
  25. juli 2008 kl. 12:15

  Nu har jeg – på anbefaling af en kollega – fået læst alle 3 bøger, og jeg må sige, det blev mere og mere pligtlæsning undervejs. Jeg synes historien og strukturen i bøgerne er interessant; der er bare alt for meget af den. Værket burde være strammet op til kun at fylde halvt så mange sider.

 • 26. juli 2008 kl. 08:57

  Hej Bertel, velkommen her :-) Jeg synes også den var langtrukken, min kæreste er lige ved at læse den nu. Han får vist også mere ud af den end jeg :-)

 • Mobo skrev:
  30. juli 2008 kl. 00:42

  Hej.

  Jeg har læst hele triologien, og har netop tilbragt den halve nat med “Kongen Af Europa” (det er for varmt til at sove, ville lige google ham, og faldt over dette forum). Med andre ord er jeg stor fan af Jan Kjærstad. Det der tænder mig ved hans måde at skrive på er, at han stille og roligt får spundet et stort net af små historier, som ikke lige med det første bliver åbenbaret for mig. Læsningen bliver dermed en lang lyst til at høre nærmere om enkelte fortællinger, som først sent bliver “afsluttet”, da de undervejs bliver afbrudt og afløst af andre – som jeg på samme måde bliver grebet af, og higer efter afslutning på. Det lyder måske banalt, men det virker for mig. :-)

  Heldigvis er det ikke de samme virkemidler som taler til os alle sammen, så hvis nogen slet ikke kan se lyset i de her fantastiske bøger, er det da bare med at komme i gang med noget andet. Jeg ville bare lige komme med min, positive, oplevelse af JK’s værker.

  God nat.

  Mobo

 • 9. august 2008 kl. 21:44

  Mobo,
  Tak for din indgangsvinkel :-) Jeg synes det er fedt at høre fra én der oplever bøgerne helt anderledes end mig.

 • Tine Engel skrev:
  30. oktober 2008 kl. 12:46

  Kære Valdemarsro m.fl.

  Googler med jævne mellemrum Jan Kjærstad, da jeg har forsket i hans forfatterskab i årevis, og så faldt jeg lige over denne læselystne blog.

  Min erfaring er også, at trilogien skiller vandene – nogle elsker den, og nogle hader den. Jeg hører absolut til første kategori! Og så får jeg altså lige lyst til at bringe en lille reklame: Hvis der er nogen af jer blog-læsere, der er (eller bliver) fascinerede fans af trilogien – eller bliver irriterede på den gode måde (à la “jeg må finde ud af, hvad f….. det er, der foregår!”) – har jeg skrevet en bog (baseret på mit speciale fra Litteraturhistorie, men ikke knudret akademisk ;-) om Kjærstads forfatterskab med omdrejningspunkt i trilogien. Den hedder Den Gode Historie og er udkommet på Syddansk Universitetsforlag i 2002. I kan læse lidt mere om den her:
  j

  – men til gengæld købe den direkte hos mig for kun 100 kr. inkl. porto og forsendelse!

  God fornøjelse med læsningen – af Kjærstad og alle de andre.

  Tine

 • 30. oktober 2008 kl. 17:02

  Tine,
  Tak for dit fine input! Jeg vil straks kigge nærmere på din side :-)