Menu×

UNDGÅ MADSPILD

Det er virkelig godt – både for budgettet og klimaet – at undgå madspild. Det er tilmed slet ikke svært hvis man blot har et godt værktøj til det og får skabt sig en god rutine. Så kan man stort set undgå at smide mad ud og man sparer en masse penge på budgettet.

Her har jeg samlet en række gode tips til dig.

Få adgang til alle funktioner,
som hjælper dig til at minimere madspild

Du får 7 dages gratis prøvetid og med et årsabonnement,
koster det
 under 4 kr om ugen at være medlem!

Tøm køleskab

-og selvfølgelig også dine køkkenskuffer og fryser.

Har du et halvt blomkål i overskud? Vil det være rart med inspiration til at finde ud af hvad du skal lave med de rester og dermed undgå madspild.

Brug Valdemarsro ‘Tøm Køleskab’ funktion, hvor du kan skrive de ting ind du har og se hvad du kan lave med resterne. Du kan fx skrive blomkål i søgefeltet og få alle de opskrifter, som indeholder blomkål og du kan også lave søgning på fx blomkål + spidskål og få opskrifter med begge.

Du finder Tøm Køleskab i anden fane i søgefeltet.
– både på Valdemarsro hjemmesiden og i Valdemarsro App


tøm køleskab

Få adgang til alle funktioner,
som hjælper dig til at minimere madspild

Du får 7 dages gratis prøvetid og med et årsabonnement,
koster det
 under 4 kr om ugen at være medlem!

Brug smarte indkøbsliste fra Valdemarsro,
til at undgå madspild

Planlægning og smart indkøb er et af de vigtigste tiltag for at undgå madspild, for så er du sikker på ikke at købe mere end du skal bruge.

STEP 1
Sæt opskrifterne på indkøbssedlen

Du kan enten sætte opskrifter på enkeltvis eller vælge hvilke dage fra madplanen der skal overføres til indkøbslisten. Alle ingredienser fra opskrifterne lægges automatisk sammen og sorteres i kategorier på indkøbslisten, så du får et godt overblik hvad du skal bruge.

STEP 2
Gennemgå køleskab og skuffer

Klik alt det væk fra indkøbssedlen du har i forvejen

– gå igennem køkkenskab, køleskab og frys – det tager ingen tid at klikke det væk du allerede har, og du undgår derfor at købe noget som du ikke mangler

STEP 3
Tilføj dine øvrige indkøb

Skriv de ting på du ellers mangler. Det kan du gøre under de enkelte kategorier, så det er nemt og hurtigt at handle og du har et godt overblik

STEP 4
Køb ind hvor du vil

Du vælger selvfølgelig også helt selv hvilke mærker og varer du vil købe. Fx om du vil gå efter datovarer, danske varer osv.

Lav en aftale med dig selv om ikke at købe noget der ikke står på listen.

⭐️

Bonus tip til indkøbslisten

Det er smart at handle to gange om ugen. Så er alle ferske varer friske og du får nemmest at have overblikket over, hvad du mangler – og nemt at regulere til, hvis planerne ændrer sig, så der i løbet af ugen er flere eller færre, der spiser med.

Lav fx en dag til stor indkøb, hvor du køber ind til madlavning til 4 dage + basisvarer som havregryn, toiletpapir, rengøringsmidler mv, og en dag, hvor du skal købe ind til mad til 3 dage.

Som medlemskab af Valdemarsro
er det endnu nemmere at undgå madspild

✔️ Ny madplan med indkøbsliste hver uge

✔️ Du kan tilpasse madplanen med de opskrifter du ønsker

✔️ Super smart og nem indkøbsseddel

✔️ Del dit medlemsskab med din husstand

✔️ Gem yndlingsopskrifterne på din egen favoritside

✔️ Dit eget felt til at notere noter til opskrifterne under hver opskrift

✔️ Næringsindhold på alle opskrifter

✔️ Filtrering på allergener

✔️ Ingen reklamer, når du er medlem af Valdemarsro 🎉

BLIV MEDLEM AF VALDEMARSRO HER >>

Du får 7 dages gratis prøvetid og med et årsabonnement,
koster det
under 4 kr om ugen at være medlem

Restemad / bøttemad

Hav en lille samling beholdere, som er gode at stable og gode til restemad. Gerne gennemsigtige beholdere, så man nemt kan se hvad der er i, når man åbner køleskabet. En rest pasta bolognese, lasagne eller et stykke æggekage er lækkert at have som et hurtigt nemt måltid dagen efter – og ofte kan det sagtens spises koldt og er genialt i madpakken.
Mine børn kalder det bøttemad, og synes det er luksus at åbne køleskabet og finde et måltid ’bøttemad’ efter skole.

Tip: jeg har en lille skuffe med glasbeholdere, med plastlåg. Man kan købe bl.a nogle lignende i Ikea. For når man pakker maden pænt ned, så ser det bare ekstra indbydende og lækkert ud. Beholderne er også geniale til foodprep.

 

Dato varer og dato mærkning

Mange varer kan sagtens bruges efter ’bedst før’ datomærkningen er overskredet. Duft, se og smag, om maden er frisk og egnet til at blive spist.

Undgå madspild med madplan
Madplaner gør det ekstra nemt at undgå madspild, for en god planlægning både med indkøb og med måltiderne, sikre at man ikke impulskøber til et måltid, og derved ikke får brugt det man har i forvejen.

Husk at mange rester af grønt, frugt, mejeri, kød osv. også sagtens kan indgå i en lækker frokost, madpakke, en salat til aftensmaden eller spises som morgenmad.

 

Sæt restemad opskrifter på favoritsiden

Sæt de opskrifter, som du ved er gode til at undgå madspild på din personlige favoritside her på Valdemarsro. Så er det super nemt at finde inspiration til ‘restedage’, så du kan undgå madspild hjemme hos dig og dermed også spare penge. Vi har fx samlet en række gode retter her, der er gode som ‘restemad’ lige til at sætte på madplanen til jeres restedage.

 

Lav mad til to dage

Nogle retter, som fx chili con carne, dhal og lasagne er nemme at gange op og lave ekstra af til fryseren, som fryses ned i portioner. Det er både en nem måde at undgå madspild og at spare både tid og penge. På Valdemarsro Madplanen kan du nemt slette en opskrift og skrive et fritekstfelt, fx ‘lasagne fra fryseren’ på din madplan.
Planlæg madplanen, så du sletter opskrifter fra de dage, hvor der er ‘mad fra frys’ på menuen.

 

Grøntsager i overskud

Friske grøntsager i overskud
Bag, damp eller sauter de grøntsager der er i overskud og stadig lækre og friske. Drys de tilberedte grøntsager med lidt parmesan, flagesalt og et dryp citronsaft – og nyd som grønt tilbehør.

Slatne grøntsager i overskud
Mange grøntsager kan rives eller finthakkes og tilføjes som grønt til aftensmaden – og så selv om de har mistet pusten og er blevet lidt bløde og en anelse slatne.
Fx groftrevet bladselleri, squash, gulerod og andre rodfrugter, tomater, samt blomkål- og broccolibuketter er lækre at tilføje i mange gryderetter.

Sådan er Valdemarsro Madplan bygget op

Når jeg laver madplaner har jeg fokus på årtidens råvarer i sæson og at der er variation i retterne i løbet af uge, så der er noget for enhver smag og sammensat en lækker madplan, der inspirere og skaber glæde i køkkenet og ved spisebordet.

Jeg gør mig også umage for, at der er variation i løbet af året og måneden, og du vil fx. ikke opleve, at opskrifterne på vores madplaner går igen mere end 4-5 gange i løbet af et år. At lave madplaner hjælper til at minimere madspild og mit fokus er at tilbyde en super fleksibel madplan, som du kan tilpasse så den passer præcis til dig og din familie!

PRØV GRATIS I 7 DAGE HER >>