Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/goere-jorden-klar-ny-saeson-jordforbedring-hoejbede/

At gøre jorden klar til en ny sæson – jordforbedring af højbede

Valdemarsro have

Lad mig lige starte med et billede af, hvordan vores nyanlagte have så ud i starten af maj måned sidste år. Så fin og grøn …

Lige nu ser selvsamme have knap så grøn ud.

Mildest talt.

Det er primært de brune og grå nuancer i havens farveskala her i marts – men over alt, hvor man kigger nærmere efter, er alt det spirende friske og grønne på vej op gennem jorden og på kvist, hække og træer – og da det så netop er den sorte muld, som jeg vil skrive om i dag, så er billederne jo sådan set meget sigende for dagens havetema.

Det skal nemlig handle om muld – derfra hvor alt skal vokse, jo.

 

Jeg skrev dette indlæg sidste år, som primært handlede om at starte sin egen kompost op i haven og om hvordan man kan blande komposten, så den giver den bedste næring til bedene.

Siden sidste år, har jeg fået en del spørgsmål til, hvordan jeg har tænkt mig at vedligeholde jorden i vores højbede;

-Om den skal skiftes ud løbende?
-om den skal toppes årligt med ny jord?
-og ønsker om tips til hvordan jeg selv løbende vil optimere vores jord i højbed.

Gode spørgsmål!

Så jeg tænkte, at det var meget passende på denne årstid at dedikere et indlæg til jordforbedring – for selv om det kribler i fingrene med at så, spirer og plante, så kommer det allerbedste resultat af en god muld og det er et godt sted at starte lige nu.

Jordforbedring af højbede

Der er virkelig mange fordele ved at have køkkenhave i højbede. Det er nemt at luge, det giver gode afgrøder på forholdsvis lidt plads og jorden bliver ikke  trådt flad og hård.

Jord i højbede vil synke, forsvinde og falde sammen over tid – og samtidig bliver næringsindhold, kalk, kvælstof mv, udvasket efter en vinter med regn, sne og nedbør.

Det er derfor en rigtig god årlig rutine at vende det øverste lag muld med god jordforbedring.

Men der  er ingen grund til at skifte jorden i højbedene!

Rart, ik´ – så slipper man for besværet med det. Og det samme gælder også for køkkenhaver helt generelt. Jorden skal ikke fjernes (medmindre den er forurenet, men det er en helt anden snak) den skal istedet forbedres, tilføjes ny næring og gode sager.

Når man nørder lidt i området, hvilket jeg kan erklære mig skyldig i, så bliver det et lidt omfattende emne. Jordforbedring. Der er mange veje der fører til Rom, nogle mere kringlede end andre.

Gode veje til god jordforbedring

  1. den gode, meningsfulde og nemme “gør-det-selv metode”, hvor der produceres kompost af alt organisk køkkenaffald (frugt, grøntskræl og rester, kaffegrums, æggeskaller og tebreve) og haveaffald, græsafklip og visneblade. Ved denne metode, kan man godt komme i mangel af kvælstof og muligvis også af kalk
  2. den lidt mere omstændige, som anvendes i kombination med punkt 1.  anvendelse af hønsegødning, hestemøg, kokasser, tørret tang fra havet (godt for asparges), såning af grøngødning, måling af PH værdi, baljer med brændenælde ekstrakt osv. Ikke alle metoder er nødvendigvis i anvendelse. Herfra hentes masser af kvælstof og er man for ivrig, så kan man risikere at overgøde jorden, hvilket kan give småkedelige afgrøder, og man kan risikere at svitse rødder og planter af.
  3. Den ultranemme og sikre metode til at jordforbedre med alt den gode næring den nuværende jord har brug for er at købe sig til det og anvende jordforbedringsmuld – der er lavet netop til formålet.

Man kan sagtens mikse de tre metoder, hvilket jeg selv gør. 

Sidste år miksede jeg vores egen køkkenkompost (punkt 1 ovenfor) med hestemøg og hønsegødning. Det var en virkningsfuld blanding, som blev mikset op med den jord der var i vores gamle højbede + ren spagnum (I kan læse hele indlægget her, inkl en masse tips til kompost). Det var guf for planterne, og jeg følte virkelig mine fingre blev grønnere sidste år, for nøj hvor vores afgrøder voksede flot.

I år har jeg så ikke nået noget som helst fra punkt 2 på listen ovenfor. Så al vores hjemmedyrkede jordforbedring består udelukkende af kompost i år. Kompost er godt. Det giver god næring og guf til mikroorganismer og alt kriblekrable livet i mulden. Sådan en hjemmedyrket kompost er perfekt at drysse ud i bede og højbede + et ultratyndt lag på græsplænen inden en regnskylle, men vi kan dels ikke nå at producere nok til hele haven og derudover så mangler vores egen kompost lidt kvælstof til planterne.

For at være helt sikker på, at vores højbede er helt optimale til at dyrke i, så har jeg derfor i år blandet vores egen færdigkomposteret kompost med Pindstrups økologiske køkkenhave og jordforbedringsmuld.

jordforbedring

Efterår vedligeholdelse af højbede
Det er en god ide at samle visne blade og lægge ud i højbedene i et par centimeters tykkelse om efteråret. Hold evt på plads med lidt grene og gran, hvis der er noget i overskud fra julepynten.

Forår vedligeholdese og jordforbedring
De blade fra efteråret, der ikke er formuldet fjernes om foråret og der tilsættes et lag færdigkomposteret kompost til bedene – gerne omkring 2-3 cm, der rives godt ned i bedet. Køkkenhaven og bedene kan derudover forbedres og suppleres op med Køkkenhave- og jordforbedringsmuld.

Man kan se på billedet herover, hvor meget jorden er sunket i vores højbede siden i sommers. Omkring 10-12 cm nyt muld, har jeg fyldt på alle vores højbede i år.

Vi har et godt etableret højbed med krydderurter, som kommer igen år efter år. Timian, oregano, løvstikke, persille, purløg, salvie og fransk estragon – nøj, hvor jeg glæder mig til det hele.

Også i krydderurtebedet er jorden synket omkring 15 cm siden sidste sommer. Her havde jeg lidt kvaler ved ‘bare’ at komme den nye muld oven i planterne.
Her løsner jeg krydderurterne  og derefter forsigtigt sørger for at få fyldt en masse jordforbedringsmuld under rødderne nedefra. Det tager lige lidt tid at nusse om planterne i det bed – men så fik jeg også lige klippet alt det visne af og toppet jorden med et par centimeter ny frisk sort muld – og hvor ser det pænt og ordentligt ud.

jordforbedring

I højbedet ovenfor er har vi tømt en beholder med næsten færdigomsat kompost. Det ligger nu her i det fri og kompostere færdigt oven på den gamle højbedemuld, for derefter at blive fordelt ud blandt bærbuske, staudebed og drysset i et tyndt lag sammen med kalk på græsplænen, inden en regnvejrsdag.

ramsløg

Ramsløg og purløg … Juhuu, snart skal vi have glæde af alt det grønne dejlige i madlavningen.

Jeg er i fuld gang med at skrive på et indlæg om vores have her i marts – inkl haveplanerne for april … det kommer sidst på ugen eller i starten af næste uge. 

26 kommentarer
  • Karin skrev:
    23. marts 2017 kl. 11:19

    Hvor dejligt et indlæg med så meget god viden. Glæder mig så meget til at købe højbede i år. Vi flyttede i nyt hus i august så det er første forår ?? venter derfor også spændt på din haveplan for det kribler i fingrene ?

    • Ann-Christine skrev:
      24. marts 2017 kl. 13:50

      Så dejligt at høre :) Det er virkelig også lige vejr til at komme ud i haven nu :)

  • Lotte skrev:
    23. marts 2017 kl. 12:13

    Spændende indlæg. Ved du om det er bedst at blande jordforbedringen i højbedet allerede nu, altså i god tid inden man begynder at så i det, eller er det bedst at vente til man skal i gang med at så?

    • Ann-Christine skrev:
      24. marts 2017 kl. 13:51

      Jeg tror begge dele er rigtig fint. Lidt afhængigt af hvilke frø der skal såes, så kan det måske være en ide enten at blande jordforbedring i nu eller at fordele lidt så og stiklingemuld øverst …
      Der er en del frø der ikke starter så godt op i for næringsrig muld

  • Alberte skrev:
    23. marts 2017 kl. 14:00

    hej, først og fremmest tak for en super blog, har fulgt dig længe og nyder den og dine opskrifter = geniale!!
    Og så ja, hvor det bare en lækker og FLOT have du har!!
    Min mor taler SÅ meget om højbede og ønsker sig virkelig nogle, dine er super flotte og ville bare høre hvor og hvordan dine er skabt :)
    rigtig go solskinstorsdag
    hilsen Alberte

    • Ann-Christine skrev:
      24. marts 2017 kl. 13:53

      Hej Alberte,
      Tusind tak for din søde hilsen, hvor er det dejligt at høre!
      De er bygget i lærketræ af en god altmuligmand vi havde til at hjælpe med haven – det har jeg skrevet et indlæg om her
      Skøn forårsdag til dig
      Kh AC

      • Alberte skrev:
        24. marts 2017 kl. 15:09

        ihh tak, det vil jeg læse for mutti senere!
        rigtig go solskinsdag og weekend

        • Ann-Christine skrev:
          24. marts 2017 kl. 17:51

          Dejlig weekend til dig også :)

  • Birgitte Rønsholdt skrev:
    23. marts 2017 kl. 15:32

    Kære Ann-Christine
    Tusind tak for din dejlige og inspirerende blog. Før sad jeg hver søndag og rodede rundt i alle mine kogebøger når jeg skulle lave madplan for ugen, men så fortalte min søn om din blog og siden har jeg næsten været inde hver dag og har prøvet mange af dine lækre opskrifter. Nu kan jeg så også læse om jordforbedring….kan næsten ikke vente med at komme igang i haven…
    Tak!!! og en dejlig dag til dig og din skønne familie, det er så livsbekræftende at læse om hvordan i hygger og netop prioriterer det i en travl hverdag…

    • Ann-Christine skrev:
      24. marts 2017 kl. 13:57

      Kære Birgitte,
      Hvor er det da dejligt at høre! SÅ skønt at du finder inspiration og opskrifter her hos mig :)
      Jeg kan virkelig heller ikke vente med alle de skønne små haveprojekter, så, spirer og nyde – det er sådan en skøn tid vi går i møde
      Rigtig dejlig weekend og tak for din super søde hilsen
      Kh AC

      • Ingelise skrev:
        18. oktober 2023 kl. 12:40

        Jeg har mange tykke hvide larver i mit højbed hvad er det og hvorfor

  • Camilla skrev:
    23. marts 2017 kl. 21:38

    Jeg elsker din blog. Masser af gode opskrifter, som vi hver uge bruger. Derudover også så meget inspiration. Jeg skal have lavet højbede, vi er næsten lige flyttet i hus fra lejlighed. Dine højbede ser så fine ud. Hvordan er de lavet? Der er vel ikke jord i bunden? Hvad har du brugt i bunden? Håber at du vil dele lidt ud omkring starten på højbede ?

    • Ann-Christine skrev:
      24. marts 2017 kl. 14:00

      Hej Camilla,
      Tusind tak – dét er jeg glad for, kan du tro!
      Højbedene er lavet i lærketræ, foret med fiberdug – så der ikke kommer jord ud mellem siderne når det regner. Og de står direkte på jorden, hvilket er allerbedst, hvis man har mulighed for det. På den måde kan rødderne søge dybt, hvis de er til det og planterne tørre ikke så nemt ud. Hvis man ikke har mulighed for at have højbedene direkte på jorden, så går det fint endda – vi havde vores de gamle højbede på gamle fliser, men altså jord er bedst :) Jeg har delt lidt om højbedene her
      Kh AC

    • Krista skrev:
      24. marts 2017 kl. 07:19

      Jeg kan anbefale Kvadratmeterhaven, der grundigt dækker alt, inkl. hvordan du bygger højbedene samt hvor mange planter der er plads til ?

    • Stinne Sørensen skrev:
      24. marts 2017 kl. 14:17

      Jeg kunne netop også være nysgerrig omkring opstart af dine højbede. Og netop hvad man skal komme i bunden, så jorden bliver holdt på plads :-)

      • Ann-Christine skrev:
        24. marts 2017 kl. 14:35

        Det har jeg skrevet om i dette indlæg, inkl billeder, mål osv

  • Aase skrev:
    24. marts 2017 kl. 09:08

    Det er så dejligt at læse med her. Også hos os glæder vi os til at komme i gang med forårsarbejdet i højbeds-køkkenhaven. I det sene efterår blev der lagt komøg inkl.halm (vi er jo selvforsynende) i de kasser, der skulle gødes (alt efter hvad der skal gro der til sommer). Haveplanen blev derfor lavet allerede i efteråret. Nu har jeg også lavet en indkøbsliste over frø/løg. Næste skridt bliver at få arbejdet gødningen godt ind i jorden og fyldt efter med kompostjord fra genbrugsstationen. Men lige nu har vi frost – så vi hepper på solen og forårsvejret.

    • Ann-Christine skrev:
      24. marts 2017 kl. 14:02

      Hvor er det skønt med selvforsyning! Lyder som den skønneste naturlige havecyklus hjemme hos jer :)
      Tusind tak for din fine hilsen! Det er så lækkert et vejr nu, så selv om der er vældig meget nattefrost i disse dage, så er det så skønt om dagen og vi kan bare se hvordan det spirer dag for dag :)
      GOd weekend
      Kh AC

  • Camilla skrev:
    24. marts 2017 kl. 13:00

    Hej AC
    Har du gjort dig nogle tanker omkring beliggenhed af bedene? Atså skygge, nordligt i haven osv?

    Og hvis man ikke selv komposterer – er det så ikke en farlig masse jord, man skal bruge? Skal alt være muld?

    • Ann-Christine skrev:
      24. marts 2017 kl. 14:04

      Vi har en meget lille have, så der var ikke så mange valgmuligheder – men de ligger meget lyst og i solskin fra frokost og resten af dagen, hvilket også ville være mit valg ellers.
      Jo, der skal meget jord, muld og kompost til at fylde bedene i første omgang, derefter er det blot lidt påfyldning år efter år.
      Du kan læse mere om vores højbede her (inkl kommentarfelt både i indlægget her og de andre haveindlæg, der er masser tips og info) :)

  • Camilla skrev:
    24. marts 2017 kl. 13:02

    Hov glemte lige. De fleste frø osv er til et årige urter osv. Eller max to årige. Hvordan kommer dine igen og igen?

    • Ann-Christine skrev:
      24. marts 2017 kl. 14:05

      Mange krydderurter er flerårige eller selvsående – de kommer igen år efter år :)

  • Kirstine skrev:
    28. marts 2017 kl. 18:34

    Jeg har en plantekasse på hjul og planen er krydderurter der kan stå ude hele året. Jeg har ikke gødning at komme i og mit spørgsmål er:
    Hvad skal jeg komme i min plantekasse af købejord så jeg kan komme igang med at plante ud.
    Skal der lecakugler i bunden? Du skriver fiberdug? Skal det allernederst-førend det bygges op med jord?
    Tak for en fantastisk blog!
    Hilsen Kirstine

    • Ann-Christine skrev:
      28. marts 2017 kl. 22:24

      Jeg vil anbefale at komme først fiberdug i siderne og bunden – det sikre at der ikke løber jord ud gennem evt revner og sprækker, når det regner eller du vander jorden.
      Lecakugler er super, hvis der ikke er drænhuller i plantekassen.
      (det kan være en rigtig god ide at lave drænhuller, hvis plantekassen skal stå så der kommer regnvand i og der dermed kan være meget vand i bunden af plantekassen, for så kan rødderne rådne.) Hvis der er drænhuller, så kan du evt blande leca med muld i de nederste 10 cm, så der er godt luftigt muld i bunden og lidt dræn ned til drænhullerne. (giver det mening?)
      Pindstrup (som jeg har et løbende blog-samarbejde med) har en økologiske krydderurtemuld, som jeg bruger til vores krydderurter – den fungere helt perfekt.
      Rigtig god fornøjelse
      Kh AC
      P.S Har forresten tidligere skrevet lidt om mine krydderurter her >>

  • Maria Gonzalez Feilberg skrev:
    21. oktober 2019 kl. 08:50

    Hej, jeg har planlagt at lægge er godt lag jordforbedring i min blomsterbede, her i efteråret, så jeg kan undgå ukrudt. Og til foråret blandede det med den øverste laf af jorden. Skal jeg lægge jordforbedring på den lag af faldne blad der er nu, eller skal jeg fjerne bladene? På forhånd tak

    • Ann-Christine skrev:
      21. oktober 2019 kl. 16:57

      Jeg plejer blot at blande det sammen med de nedfaldne blade og igen til foråret vende det sammen med jorden under.
      God fornøjelse.
      Kh AC

Skriv en kommentar
Har du spørgsmål til opskriften, kan du finde de fleste svar her: Oftest stillede spørgsmål til Valdemarsro opskrifter >>

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort.