Fremgangsmåde
Tag anden ud af køleskabet, 1 time før den skal tilberedes. Rengør og soigner anden og dup den ind- og udvendigt med køkkenrulle. Bland salt og friskkværnet peber i en skål og gnid anden indvendigt og udvendigt med salt og peber.
Fyld anden med æbler, svesker og rødløg. Pres ikke fyldet for meget og gem hellere lidt til bradepanden. Luk åbningen med et par kødnåle. Læg anden i en dyb bradepande med brystet vendt ned. Sæt i en kold ovn ved 125 grader almindelig ovn (ikke varmluft) og steg anden i en time.
Læg derefter anden på en rist med brystet opad. Læg indmad fra anden, samt gulerødder, bladselleri, rødløg, resten af æble/sveskeblandingen, laurbærblade og timian i bradepanden. Fyld bradepanden halvt op med vand og lad den stege videre i 2 timer stadig ved 125 grader. Hæld væde fra bradepanden over anden hver halve time.
Hæv herefter temperaturen til 150 grader og fortsæt stegningen i yderligere 1 time. Hæld fortsat væde fra bradepanden over anden hver halve time. Sæt evt. et stegetermometer i anden og hold øje med kernetemperaturen. Efter 1 time eller når kernetemperaturen på anden er 65 grader, hæves temperaturen til 225 grader. Lad anden stege videre i ca. 20 minutter, eller til kernetemperaturen er på ca. 74-75 grader.
Tjek med en kødnål, om anden er færdigstegt. Saften, der løber ud skal være klar.
Tag anden ud af ovnen, sæt den på et stort skærebræt og sigt alt indholdet fra bradepanden i en gennemsigtig skål. Sæt skålen med sigtet fond og fedt på køl, mens anden parteres og anrettes i et fad. Dæk andestykkerne med folie og et rent klæde til den skal serveres, det holder på varmen.
Fjern fedt fra andefonden og tilbered julesaucen.






