Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/haveplanlaegning-indledning/

Haveplanlægning – indledning

haveplanlægning
På denne tid af året begynder det altid at krible lidt i mine grønne fingre og jeg tager jævnligt mig selv i at lave overspringshandlinger som fx at kigge på grøntsagsfrø, sommerblomster og lave research på træ til højbede, drivbænke og nye havemøbler. Det er lidt hyggeligt med sådan research, drømme og haveplanlægning og at tegne sine tanker ned på papir.

I år er det særligt spændende, for vi står over for en længe ventet omlægning af haven som skal sættes i gang i det spæde forår. Jeg kommer til at blogge om projektet undervejs og glæder mig til at fylde denne lille havekategori med havens løbende udvikling, billeder og tekster, som viser årstidernes skiften og de små og store projekter vi får lavet undervejs.

I dag vil jeg fortælle lidt indledende om vores haveplanlægning indtil videre, og om vores drømme, baggrund og planer for forårets haveprojekt.

tegn-haven

Vi har en grund på omkring 300 kvm og huset fylder ca 100 kvm i grundplan – så er der 200 kvm tilbage, fordelt på forhave og baghave. Ikke en kæmpestor have, men alligevel en god placering med mange gode muligheder.

Haveplanlægning – Baghaven

For mig var det på en og samme tid lykken og en smule kedeligt, at overtage et hus med en ren flisehave. Mildest talt ingenting at gå på opdagelse i, men omvendt helt frie rammer til selv at indrette og få skabe sin egen drømme have.

At indrette sin drømmehave er ikke noget der lige bliver gjort i løbet af et snuptag og det giver rigtig god mening at give sig tid til at mærke efter, hvordan vi bruger haven bedst. Vi har nu boet i vores hus i 3 1/2 år og selvom det har taget lidt længere tid end først tænkt at komme i gang med den have, så har det været godt ikke at forhaste det. Vi ved nu hvordan blæsten kommer i foråret, sommeren, efteråret. Hvor det er rart at være om morgen, eftermiddagen og aftenen, hvilke steder der er skygge, tilpas med sol, for meget sol osv. I forbindelse med projektet her, har vi haft to forskellige ude (en gartner og en ‘kan altmuligthandyman’) og give et tilbud på de ting vi ikke kan selv – og den ene gartner spurgte et par gange, om vi ikke ville have en morgenterrasse i højre hjørne af haven, der hvor vi har planlagt staude/krydderurte/grøntsagsbede – men det hjørne har vi endnu aldrig brugt til det formål, fordi på det tidspunkt af dagen er forhaven skønnest at være i. Havde vi kastet os ud i projektet for 3 år siden – så havde vi med stor sandsynlighed tænkt at det var da en god ide, og måske fået en terrasse der, som aldrig ville blive brugt.

Vi har ændret en del på de oprindelige planer undervejs, justeret til hist og her – og føler os nu godt klædt på til at kaste os ud i projektet.

Vores tanker og planer for vores baghave: 

  • Fjerne alle de gamle fliser
  • Etablere 4 højbede + en mistbænk. Jeg havde egentlig sat mig for at skulle have et lille vægdrivhus, men efter at have læst bogen ‘Den nye selvforsynende have’ er jeg overbevist om at jeg faktisk vil få større udbytte og fornøjelse af en god mistbænk.
  •  Etablere et rigtig godt bed, med plads til både stauder, sommerblomster og krydderurter.
  • Anlægge en lille græsplæne
  • Få lagt nye lysegrå fliser i størrelsen 60×60
  • Male vores skur og en del træværk + reparere stakit ind mod naboen
  • Bygge en skøn hjørnebænk/lounge
  • Være meget omhyggelig med at gøre haven til et levende, hyggeligt og rart sted at være, i alle vores fire årstider.
  • Gøre bedst muligt nytte af at dyrke så meget økologisk bær, frugt og grønt som det nu er muligt på vores lille matrikel

Et par tanker om vores muligheder for at skabe en ‘børnevenlig’ have. 

Nu har vi ikke så mange kvm at gøre godt med, så det bliver ikke en have med trampoliner, klatrestativer, super sødt legehus og fodboldbane. Kunne helt sikkert være super skønt med sådan en afskærmet børnehjørne (OG skønt med plads til et par får, en lille sortbroget gris, nogle høns og en hest) – men man må selvsagt arbejde med, hvad man har og erkende sin (haves) begrænsning ;)

Vi har haft sandkasse i haven indtil efteråret, og den er blevet brugt flittigt og en sandkasse kan man næsten altid få plads til – om det så bare er en balje med sand og noget udekøkkenlegetøj. Det hitter! Men nu er de vokset lidt fra det.

Specielt Julie har involveret sig meget i haveplanlægningen og havedrømmene og har selv tegnet løs på hendes drømmehave. Det er en god øvelse og super inspirerende for Martin og jeg – for det viser sig jo at drømmene er (næsten) helt realistiske i forhold til de fysiske rammer vi har at gøre godt med. Mange af planerne og ideerne nedenfor er således også børnenes egne.

Vores tanker og planer for vores børnevenlige lille have

  • En lille græsplæne med plads til at slå telt op, lægge på tæpper om sommeren og læse bøger i græsset, samt følelsen af kildende græs under bare tæer.
  • En indbygget hyggehjørnebænk med tæpper, puder, lys i lanterner og god plads.
  • Bålfad til hygge og til at lave snobrød, pandekager, popcorn, udemad osv over
  • En stor variation af plukkevenlige blomster til buketter året rundt, blandet med duftende krydderurter, bærbuske og spiselige grøntsager at forsyne sig fra og gå på opdagelse i.
  • Børnenes eget bed til dyrkning af deres favoritter
  • Fuglefoderbrætter på begge sider af huset
  • Små spil i haven som er nemme at finde frem: stangtennis og andre spil (kommende DIY projekter forestiller jeg mig)

haveplanlægning tegning

Haveplanlægning – Forhaven

Forhaven er delvist indrammet af hæk og delvist af stakit. Stakittet er ikke så pænt flere steder (læs: råddent) og klar til udskiftning. Fra forhaven er der, sammen med en lille sti om til baghaven, bede med bærbuske (solbær, ribs og stikkelsbær) samt to æbletræer – den løsning er jeg ret begejstret for og den skal blot lige nusset op og have lagt en ny flisesti. I forhaven vil vi gerne have lavet en hyggelig ramme for en lille morgenterrasse med grøn og blomstret gårdhavestemning. Her er morgensol, god læ og det er et rigtig rart sted at drikke sin morgenkaffe, så snart der bare er en smule lunt udenfor.

Jeg drømmer om at få gjort vores forhave rigtig hyggelig og dejlig at være i allerede i løbet af sommeren, men afhængig af hvor lang tid resten af haveprojektet tager, så må vi lige se …  Kan være det først er realistisk at få lavet forhaven som et sensommer projekt eller et forårsprojekt til næste år.

Vores tanker og planer for vores forhave:

  • Skifte fliser til store enkle grå 60×60 fliser – enkelte steder 40×40 hvor det passer bedst ift sti.
  • Skifte stakittet og i forbindelse med stakittet lave højbede på siden ind mod huset, som giver en hyggelig gårdhavestemning.
  • Forhavens højbede forestiller jeg mig skal være med surbundsjord og fyldes med:
    • blåbær, tranebær, tyttebær
    • et lille magnoliatræ
    • en hortensia
    • andre forslag?
  • Slibe og male vores hvide bænk foran huset og lave et hyggelige morgenhjørne
  • Bygge en lidt større repos, som passer bedre til indgangen.
  • Skifte hoveddøren
  • Få ny postkasse (evt købe en brugt og lave et sjovt DIY projekt)

tegn haven skitse

16 kommentarer
  • Annemette skrev:
    28. januar 2016 kl. 17:06

    Det lyder som et spændende projekt at se frem til. Da vi byggede vores hus fik vi hjælp fra havearkitekt Jens Peder Jakobsen fra unikahaver til at lave en havetegning. Jens Peder lavede nogle bede med organiske former, hvilket giver en fantastik følelse af “rum” i haven, især nu hvor det hele er groet op. Følelsen af at kunne gå bagved noget og se et bed fra flere sider er super effektfuld. Jeg tænker om det i stedet for dit trekantede hjørnebed var mere spændende med en “tunge” ud i græsset. En afrunding af græsplænen ind i terrassen er også fin. Bare et par tanker – tjek evt. Jens Peders hjemmeside for inspiration. Held og lykke med projektet.

    • Ann-Christine skrev:
      29. januar 2016 kl. 13:43

      Det er SÅ godt et input!
      Jeg havde tænkt i rum med blandt andet et ‘hindbærhegn’ men jeg er ret vildt med ideen om en organisk formet græsplæne – så den snupper vi og laver en ‘tunge’ ud i græsset. Græsplænen her hos os skal og kan kun lige være stor nok til at vi kan slå telt op og have plads til et stort tæppe på græsset.
      Tusind tak for den fine ide :)
      Kh Ann-Christine

    • CharlotteR skrev:
      29. januar 2016 kl. 10:55

      Jeg er enig med Annemette, det er fantastisk at kunne opleve et bed fra alle sider.

      Vores grund er 700m2 så noget større end din, men vi har i baghaven et rosenbed og rododendron som er adskilt af en lille sti der snor sig om bag ved roserne, og videre bagved terrassen som ligger op til rosenbedet. For mig er det dejligt nemt at kunne luge i rosenbedet, som ellers ville være lidt svært at komme til. Men det bedste er næsten at opleve børnene, og deres venners glæde ved, at kunne gå på opdagelse og bruge området i deres leg.

      Vi startede fra bunden med en have der var fuldstændig tilgroet for 12 år siden, og selvom den i det store hele er som vi ønsker, sker der stadigvæk forandringer – for det er vigtigt at huske på at en have er og skal være levende. Måske får man plantet et træ, som viser sig at være for stort (ups…), eller roser som bare ikke vil trives eller stauder der trives for godt…
      Jeg kunne blive ved, men det er vigtig at huske på, at selvom man har en fin tegning og nogle gode idéer så er det ikke alt der lykkes, tilgengæld opstår der så nye idéer. Det er det der gør det så fedt at have en have.

      Held og lykke med projektet – det er rigtigt godt at I har ventet med at gå i gang til I har en fornemmelse af haven og hvad I ønsker, det har sparet jer for en masse ærgrelser.

      • Ann-Christine skrev:
        29. januar 2016 kl. 13:56

        Fuldstændig enig! Det er helt lige som et hjem, man bliver aldrig helt færdig og behov ændre sig og rykker hele tiden – det må man lære at holde af … følelsen af at alting er i forandring omkring sådanne fine evighedsprojekter ;)
        Tusind tak for din søde hilsen og hvor lyder det altså som en hyggelig og dejlig oplevelsesrig have I har
        Kh Ann-Christine

  • Strikmus skrev:
    28. januar 2016 kl. 20:05

    Det bliver super spændende at følge i takt med at vi selv skal igang med vores egen have. Vi har dog 900m2 baghave så i vores tilfælde bliver det ikke hele haven på en enkelt sommer! Vi starter med drivhus og højbede og så kommer stauder og blomster til næste år!

    • Ann-Christine skrev:
      29. januar 2016 kl. 13:49

      Sikke en dejlig stor have I har, så skønt med mange dejlige muligheder og god plads.
      Fortæl endelig løs om dine egne erfaringer, når vi snakker have her på bloggen hen over foråret, sommeren og efteråret – det vil jeg glæde mig til at høre mere om :)
      God fornøjelse med jeres projekt også

  • Anne-Mette skrev:
    29. januar 2016 kl. 14:06

    Sikken et dejligt indlæg!

    • Ann-Christine skrev:
      30. januar 2016 kl. 20:10

      Tusind tak – det var også rigtig hyggeligt at skrive det ♥

  • 1. februar 2016 kl. 17:41

    Hvor lyder det som en skøn tid i går imøde, med nyt haveprojekt. Kik bare ind på min side og få ideer, hvis du kan brugle noget så snup dem. Husk at tænke i haverum, lige som man gør i et hus. Held og lykke med projektet!

    • Ann-Christine skrev:
      2. februar 2016 kl. 08:36

      Jeg glæder mig også rigtig meget, kan du tro :)

  • Signe skrev:
    1. februar 2016 kl. 17:49

    Sikke et hyggeligt indlæg. Jeg glæder mig til at følge med i jeres haveprojekt og blive inspireret undervejs.
    Vi flyttede i hus i september, og skal nu også så småt igang med at indrette haven og vores drivhuse. Dét glæder jeg mig meget til, men hvor er det også godt lige at blive husket på at slå koldt vand i blodet og ‘se haven an’ inden vi går for meget igang. Vi har forskellige områder, vi godt kunne tænke os i haven, og da den er relativt stor, er der SÅ mange muligheder, og det kunne nu være meget rart at få placeret områderne nogenlunde rigtigt i første forsøg ;-)

    • Ann-Christine skrev:
      2. februar 2016 kl. 08:38

      Jeg kan SÅ godt følge dig i at det kribler i fingrene for at komme i gang. Men specielt, hvis det er en etableret have I har overtaget, så kan det virkelig være en kæmpe fordel at se hvordan den blomster, udvikler sig og ikke mindst hvor man kan lide at opholde sig hen over året.
      Men på denne årstid og når foråret nærmer sig … nøj, hvor bliver det dejligt at komme ud i haven :)

  • Anja skrev:
    3. februar 2016 kl. 11:12

    Det glæder jeg mig til at følge med i, vi skal også i gang med vores have så snart vi kan komme i jorden.
    Vi flyttede ind i vores hus for knap 3 år siden, og nu kommer turen til haven, sådan for alvor. I de år vi har boet der, har vi også set det hele an, vi har ryddet lidt ud i haven løbende, så nu står der stort set kun det tilbage, vi vil beholde, så nu kan vi fylde på og anlægge bede hvor vi gerne vil have dem.
    Vores grund er også ret lille, samme størrelse som jeres, og vi har også tænkt vores børn med ind i haven, og at den skal være overskueligt at holde, det skal være af lyst og ikke af pligt.

    • Ann-Christine skrev:
      5. februar 2016 kl. 08:39

      Hej Anja,
      Så spændende at I også skal i gang nu – og med samme størrelse have. Det glæder jeg mig til at høre mere om løbende – så hyggeligt at få en lille havevinkel med på bloggen her og at vi kan vende stort og småt og inspirere hinanden på det område også.
      Jeg glæder mig og fortæl endelig løs om hvordan det går med jeres haveprojekt undervejs :)
      Kh AC

  • Tanja skrev:
    8. februar 2016 kl. 21:08

    Lyder super godt med sådan et have projekt, er blevet helt inspireret! Hvad har du planer om at have i din misbænk?

    • Ann-Christine skrev:
      9. februar 2016 kl. 09:26

      Jeg vil mest bruge den til at forspire og derudover til basilikum, rosmarin og den slags.
      Skal gerne skrive lidt om det i løbet af sommeren :)

Skriv en kommentar
Har du spørgsmål til opskriften, kan du finde de fleste svar her: Oftest stillede spørgsmål til Valdemarsro opskrifter >>

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort.