Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/astrid-lindgrens-vimmerby-guide/

Astrid Lindgrens Vimmerby – guide

I et lille fantastisk smukt område af Småland i Sverige, kan man leve, opleve, lege, blive inspireret og fascineret af hele den fantastiske virkelighed, som en af mine yndlingsforfattere, Astrid Lindgren, har været så eminent til at beskrive i sine mange bøger.

I dag vil jeg tage jer med til en tur til Småland i Sverige. Til et af mine yndlingsområder i det svenske, nemlig området omkring Vimmerby, hvor Astrid Lindgren er vokset op og har fået inspiration til sine mange elskede bøger om Alle vi børn i Bulderby, Emil fra Lønneberg, Madicken, Pippi Langstrømpe og alle de andre.

Vi var første gang i Astrid Lindgrens Värld, da Johan og Julie var 4 år – læs indlægget fra dengang her – og det var en helt fantastisk oplevelse for os alle fire. Her fire år senere glædede vi os virkelig meget til at gense Vimmerby og opleve endnu mere i området og det var et fantastisk gensyn.

Ved Vimmerby i Småland kan man opleve det fine firkløver af:

  • Astrid Lindgrens Värld, den fineste forlystelsespark, hvor man med leg og sjov kan opleve teaterstykker og simpelthen lege, at man er med i fortællingerne for en dag.
  • Astrid Lindgrens Näs, hvor forfatterens barndomshjem ligger som man kan komme på en guidet tur i barndomshjemmet og lære endnu mere om Astrid Lindgrens liv.
  • Filmbyn, hvor man kan opleve kulisser og rekvisitter fra filmatiseringerne af bøgerne og lege i virtuelle landskaber at man selv bliver hejst op i flagstangen eller springer over Matthisborgens helvedesgab.
  • Vimmerby og hele området omkring byen med Kattholt, Bulderby-husene og andet godt.

Astrid Lindgrens Näs

Vores familie elsker, som mange andre børn og voksne, Astrid Lindgrens fortællinger. Rigtig mange af bøgerne har jeg læst for Johan og Julie, siden de var helt små. Vi har hygget os med filmene sammen – og nu hvor de selv læser, så er de blevet meget inspireret til selv at gå på opdagelse i de fine fortællinger. En helt anden oplevelse end at få læst højt og jeg er ret vild med, at de har lysten til det.

Mange af Astrid Lindgrens bøger er direkte inspireret af hendes egen barndom og opvækst i et kærligt hjem i Vimmerby i Småland.

På Astrid Lindgrens Näs lærer man meget mere om forfatteren og mennesket Astrid Lindgren. En sej, selvstændig og fantastisk indflydelsesrig kvinde, som udover et imponerende forfatterskab, også har sat sit præg på svensk politik.


På billedet herover ser I det smukke hus, hvor Astrid Lindgren voksede op, sammen med sine tre søskende. Huset lå dengang ude på landet med 80 hektarer jord omkring. I dag er byen Vimmerby vokset sig større til en rigtig by. Men huset er stadig en oase, hvor man får fornemmelsen af det skønne frie liv i naturen der var dengang.

Man kan komme på guidet rundvisning i barndomshjemmet, hvilket varmt kan anbefales. Huset ejes af Astrid Lindgrens børn og børnebørn og her holder de faktisk stadig jul hvert år.

I den fint anlagte have omkring huset bør man næsten tage sig god tid til at opleve alle de små finurligheder, tage broen over brændenælderne, smage på de lækre smultron, og lege på naturlegepladsen. Området er den pureste børnemagi, der giver alle børn lyst til at lege, klatre og gå på opdagelse.

En vældig fin inspirerende og lærerig oplevelse er det, at lære Astrid Lindgren bedre at kende og det gør man blandt andet ved at tage rundvisningen med audio guide (den foregår på dansk og med børneversion til børnene) Her lærer man meget mere om forfatterens liv som barn og voksen – og indflydelse på både svensk politik og forfatterskab.

Astrid Lindgrens Värld

Dette fine sted hitter helt i top på min liste over yndlingsforlystelsesparker. Måden hvorpå naturen og alle de fine rammer fra de dejligste fortællinger bindes sammen på fineste vis.

Det føles så autentisk og rigtig svensk på den hyggelige måde, som vi kender fra bøgerne.

Her i Astrid Lindgrens Värld kan man gå på opdagelse i Matthisskoven og borgen, lege i både Pippi Langstrømpe og Emil fra Lønnebergs hus, beundre og falde i svime over Sofie fra Brødrene Løvehjertes fantastiske smukke og sirligt anlagte have og slendre omkring i minibyer og naturen.

Her er ro på og slet ikke hektisk. Vi var på besøg en af de travleste dage på året, og alligevel følte vi ikke det var spor overbooket. Man skal gerne lige være på de forskellige forestillinger i lidt god tid og gerne en halv time før de starter, men ellers er der fin plads til bare at nyde og hygge dagen lang.

I løbet af hele dagen er der forestillinger, og det kan være en rigtig god ide at vælge omkring 3-4 stykker ud i løbet af dagen, som man planlægger at se.

Alle forestillingerne er på svensk. Vi oplevede ikke det var noget problem, for Johan og Julie kendte historierne på forhånd og vidste derfor hvad der blev sagt og hvad det handlede om.


En virkelig fin lille detalje i Astrid Lindgrens Värld er, at det sædvanlige udvalg af burgere, fritter og cola er bevidst helt fravalgt til fordel for klassiske skønne svenske retter, som da Astrid Lindgren var barn.

Maden er velsmagende, familievenlig og lækker – og det er da virkelig et fin tiltag, som er besluttet ud fra overbevisningen om at børnene i parken skal have fyldt på med god energi til en skøn dag.

I stedet for de klassiske sodavandsmærker, så kan man købe Pippis sockerdricka – som børnene husker fra Pippis sodavandstræ. Og der er lækker smultron (skovjordbær) og stikkelsbærlemonade – som er super lækkert og knap så sukkersødt, som traditionelle sodavand. Jeg er fan!









Filmbyn i Mariannelund

Filmbyn i Mariannelund åbnede i forsommeren og binder på fineste vis sløjfen omkring hele fortællingen om Astrid Lindgrens Näs med forfatterskabet, Astrid Lindgrens Värld med bøgerne og Filmbyn med filmene.

I filmbyn kan man snildt bruge to skønne timer på at gå på opdagelse i de opbyggede kulisser og få fornemmelsen for hvordan filmene er skabt. Her er plads til leg og man må gerne røre, lege, prøve og være med. Der er desuden et virtuelt univers på første sal, hvor man kan optage små film med sig selv der springer over helvedes gabet med rumpenisserne fra Ronja Røverdatter, eller hejser hinanden op i flagstangen hjemme hos Emil fra Lønneberg.


Prøve om man mon kan få hovedet i suppeterrinen og ikke mindst få det ud igen … i kulissen fra klippet hvor Emil er ved doktoren i Mariannelund.

Man kan lege man er Ronja og laver mad i Matthis borgens kulisser

Slut endelig af med at prøve de hjemmelavede og vildt lækre is i den fine retro isbutik. Isene bliver frisktlavet hver dag og smager helt vidunderligt!

Katthult & Bulderby-husene

Når man nu har taget turen til Vimmerby for at opleve hele Astrid Lindgrens verden, så skal man næsten også tage en tur ud, for at se den hyggelige gård, hvor Emil fra Lønneberg filmene er optaget.

Ved Katthult betaler man en lille skilling for at komme ind på gården – næsten som da Emil selv fandt på i sin tid da hestevognene skulle igennem på grusvejen. Og så er det ellers at gå på opdagelse i snedkerværkstedet, Alfreds hus, kirsebærtræet hvor Emil og grisepjok blev så skrækkeligt fulde og meget andet fint. Virkelig hyggeligt at opleve og man kan fint have en lille madkurv med eller købe ind til en fika i gårdbutikken.
Selve huset og den private have er lukket af og beboes af familien på gården.

De tre fine Bulderby huse er også noget så hyggelige at besøge. Her er filmene om Bulderby optaget – en fortælling, som skulle være et ret nøjagtigt billede af hvordan Astrid Lindgren oplevede sin egen barndom.

 Tips til gode spiseoplevelser

Vi spiste nogle virkelig fine steder på vores rejse hertil, som jeg på det allervarmeste kan anbefale videre.

  • Smak by Simon byder på et væld af lækre, lækre retter i skønneste tapas stil. Konceptet er, at man bestiller 3-5 retter hver og så ellers deler lidt ved bordet. Johan og Julie var fuldstændig vilde med det og kvalitet og smag er helt i top.
  • Ingebo Hager – økologisk gårdbutik, restaurant og oplevelseshave med dyr og skøn natur. De laver virkelig lækre pizzaer og meget andet godt – sæt gerne lidt ekstra tid af til at gå på opdagelse efter maden.
  • Vimmerby Stadshotell – det var på dette hotel vi boede og havde et virkelig dejligt værelse med køjeseng til børnene. Det er mægtig hyggeligt at spise aftensmad der, for børnene er det en fest, for de kan glimrende løbe lidt frem og tilbage og lege i de små træhuse på bypladsen og har en fest med at få nye venner.

Tips til turen mod Astrid Lindgrens verden

  • Det er en kæmpe fordel at kende bøgerne – og gerne filmene i forvejen. Særligt Pippi Langstrømpe, Emil fra Lønneberg og Ronja Røverdatter, samt Brødrene Løvehjerte for de lidt større børn.
  • Sæt meget gerne minimum 2 dage og gerne 3 dage af til besøget – vores anbefaling vil være 1-2 hele dage til Astrid Lindgrens Värld, 2 timer i Filmbyn, 3-4 timer i Astrid Lindgrens Näs og derudover også 2-3 timer til at besøge Katholt og Bulderbyhusene og en tur forbi Mariannelunds karamelkogeri.
  • Aldersgruppe … ganske enkelt alle der er vilde med Astrid Lindgrens bøger.
27 kommentarer
  • Julie Fisker skrev:
    19. august 2017 kl. 20:57

    Det lyder som det fineste sted og den fineste oplevelse for både børn og voksne :-)
    Har du læst biografien “Denne dag, et liv” af Jens Andersen? Den handler om Astrid Lindgrens liv på både godt og ondt, og den gav mig virkelig et fantastisk og mere nuanceret billede af både forfatteren og mennesket Astrid Lindgren. For mig står i hvert fald som en af de mest interessante bøger, jeg endnu har læst.

    • Ann-Christine skrev:
      20. august 2017 kl. 16:45

      Hvor er det skønt at høre! Jeg er nemlig lige netop startet op på den bog – og glæder mig så meget til at læse den, så er det dejligt at høre at du har haft så skøn en oplevelse af at læse den.
      Kh AC

  • Anna skrev:
    19. august 2017 kl. 23:36

    Ejjj, det må så blive næste drøm at rejse dertil med børnene: Vi har også et par små fans herhjemme (og to store).

    • Ann-Christine skrev:
      20. august 2017 kl. 16:45

      Jeg er sikker på at I vil være vilde med det :)

  • 20. august 2017 kl. 12:08

    Hvor er det dog fantastisk – jeg har stortset alle hendes bøger, og genlæser dem med glæde, helt uden at have børn (: De kan bare noget.
    Var til foredrag for et par år tilbage i forbindelse med udgivelse af en biografi, med forfatteren derbag, det var bare så spændende, netop fordi en stor del af hendes egen fortælling var med – ville eeelske sådan en tur, du har været på :D

    A

    • Ann-Christine skrev:
      20. august 2017 kl. 16:56

      De kan virkelig nemlig noget helt særligt godt – jeg har netop også læst Brødrene Løvehjerte bare for mig selv :) Johan og Julie synes det er så mægtig hyggeligt at vi har lyst til at læse de samme bøger af Astrid Lindgren, som de selv læser og nyder.

  • Camilla Almlund skrev:
    21. august 2017 kl. 07:37

    Hvor sjovt. Vi var også i Vimmerby og Astrid Lindgren Verden i juli måned i år. Har en datter på 7,5 år og vi havde 2 fantastiske dage der. Vi boed epå Oksgården som ligger 500 m på gåben fra indgangen. Skønt sted. Kan virkelig anbefales. Vi valgte filmbyen fra da vi synes det var lidt pebret at komme ind og bullerbyhusene fandt vi heller ikke. Men fandt det meget store og gamle træ :)

    • Ann-Christine skrev:
      23. august 2017 kl. 13:17

      Så skønt at I også havde en skøn oplevelse på de kanter.
      Vi boede også på Oksgården første gang vi var der, det var rigtig fint :)
      Kh AC

  • Helle brøndum skrev:
    21. august 2017 kl. 11:20

    Det var helt fantastisk at læse om vimmerby mm.
    Jeg var der for 20 år siden med min familie. Og det var SKØNT. Virkelig en rejse værd

    • Ann-Christine skrev:
      23. august 2017 kl. 13:18

      Årh, hvor hyggeligt! Det er nemlig virkelig en rejse værd ♡
      Kh AC

  • 21. august 2017 kl. 23:59

    Virkelig inspirerende billeder <3
    Jeg kunne sagtens finde på at besøge stedet – med eller uden mine voksne børn :) Vi er nemlig også alle fan af Pippi!
    Hun har altid appelleret til min barnlige legesjæl, og det føles skønt… I alle aldre…

    • Ann-Christine skrev:
      23. august 2017 kl. 13:28

      Tusind tak, Diana ♡ Det kan virkelig også varmt anbefales, også til voksne :)

  • LOne skrev:
    8. maj 2019 kl. 20:33

    Hej
    Vi er to familier med 4 børn (alderen 0-4 år), der planlægger vores første besøg til Astrid Lindgrens verden – velvidende at det er de to største på 4,5, der får mest ud af besøget. Vi er lidt i vildrede ift. overnatning – vil helst bo uden for forlystelsesparken. Har du tip til overnatning?
    Vh. Lone

    • Ann-Christine skrev:
      10. maj 2019 kl. 09:24

      Vi har været der to gange og den ene gang boede på Vimmerby Stadshotel og den anden gang på Oxgarden. Begge dele ligger uden for parken, er rigtig fine og bestemt anbefalelsesværdige :)
      Rigtig god tur til jer
      Kh AC

  • Dorte skrev:
    16. juni 2019 kl. 08:50

    Tak for en virkelig fin guide. Vi skal afsted med vores to piger på 4 og 7 her i juli måned. Vil du vurdere, at man skal have en eller to dage i Astrid Lindgrens värld? Og er Astrid Lindgrens Näs en del af Astrid Lindgrens Värld? Og er kulisserne også? Altså; hvor mange dage brugte i på de forsk. ting/steder, og er der en god rækkefølge?
    Tak for mange gode tips og opskrifter!
    Mange hilsner,
    Dorte Maria

    • Ann-Christine skrev:
      17. juni 2019 kl. 14:56

      Hej Dorte Maria
      Det lyder virkelig hyggeligt med en tur til Astrid Lindgrens Verden. Jeg synes at skal man afsted én gang med børnene, så vil det være godt at sætte to dage af til Astrid Lindgrens värld + en dag til Astrid Lindgrens Näs, så tre dage i alt hvor man så også fint kan nå en tur til det oprindelige Bulderby, evt hen og se det rigtige hus i Katthult osv. På tre dage vil der være god tid til både at nyde det hele og tage det med ro, se en masse forestillinger derinde og evt nå at gense eller prøve nogle af de bedste ting en gang til på anden dagen.
      Det oplevede jeg især på vores første tur dertil da vores børn var omkring 4, især på dag to nød de det ekstra meget for så vidste de hvad de skulle hen til og var rigtigt på hjemmebane.
      Rigtig god fornøjelse med det hele.
      Kh AC

      • Dorte skrev:
        1. juli 2019 kl. 14:16

        Kære Ann-Christine.
        Tusind tak fordi du tog dig tid til at svare, det sætter jeg stor pris på. God sommer til dig og dine.
        KH Dorte Maria

        • Ann-Christine skrev:
          3. juli 2019 kl. 09:26

          Det gør jeg gerne, synes det er så hyggeligt med dialog her i kommentarfeltet ♡

          Skøn sommer til jer også
          Kh AC

  • Cecilie skrev:
    19. juli 2021 kl. 10:32

    Vi har lige forsøgt at besøge Näs, men der er adgang forbudt for børn under 8 år Lidt af en streg i regningen…

    • Ann-Christine skrev:
      20. juli 2021 kl. 11:09

      Hvor spøjst … mon det er noget de har indført under corona?

      • Cecilie skrev:
        21. juli 2021 kl. 14:55

        Det lød på ingen måde sådan. Men de kan jo have haft nogle uheldige episoder og knuste vaser.

        Vi må vende tilbage om tre år ;)

        • Marlene skrev:
          22. juli 2021 kl. 22:44

          Det er kun til rundvisningen i selve barndomshjemmet, at man skal være minimum 8 år. Det synes vi egentligt er ok når det er et privat hjem. Museet fungerer super og pga corona henter man en app med audioguide og hører det så selv på tlf eller IPad’en. Og haverne er helt fantastiske for børn og voksne

          • Cecilie skrev:
            25. august 2021 kl. 12:47

            Men… Når det hedder “Astrid Lindgrens Näs”, så er det vel fordi, man godt ved, at det er barndomshjemmet, der er hovedattraktionen?

            En have “skabt i Astrid Lindgrens ånd” eller udstillingen om piger, der var løbet hjemmefra er lidt sekundært.

  • Cecilie skrev:
    29. april 2022 kl. 14:40

    Vi gik i jeres fodspor sidste sommer :) Her er et indlæg om vores oplevelser i Astrid Lindgrens Verden.

  • Melanie skrev:
    5. maj 2022 kl. 17:57

    Vi skal af sted i uge 27 og vi glæder os har aldrig været der før :)

  • Kristian skrev:
    22. maj 2022 kl. 13:56

    Kan man klare sig helt uden kontanter?

  • Katrine skrev:
    10. juli 2022 kl. 22:29

    Har I en adresse på hvor husene fra Bullerbyen ligger?
    Jeg kan slet ikke finde noget via Google.
    Vi skal afsted på tirsdag, så ville virkelig sætte pris på, hvis du/I kunne hjælpe! 🙏🏻😊

Skriv en kommentar
Har du spørgsmål til opskriften, kan du finde de fleste svar her: Oftest stillede spørgsmål til Valdemarsro opskrifter >>

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort.