Ih, hvor har der godt nok været gang i den hele store husforbedring denne sommer. Som sidste led i istandsættelsesprojektet har vi, sideløbende med køkkenprojektet, også lavet vores forhave fin og hyggelig.
Da vi besluttede at lave vores have om i foråret var vi lidt i tvivl, om vi havde budget til at tage forhaven med i samme ombæring – men så kom kommunen os ”til undsætning” eller de gjorde beslutningen nem, og sendte en meddelelse ud om at der skulle graves op og lægges nye fjernvarmerør i hele nabolaget og graves ud i forhaven helt op til vores hoveddør i perioden fra april – juni. Vupti – så var den beslutning jo nem og vi udskød derfor projektet med forhaven til efteråret.
Først vil jeg lige vise jer et billede af hvordan vores forhave så ud før …
Hvidt mosbelagt stakit, porøse fliser og ja, vi kunne måske godt have gjort mere ud af at gøre det hyggeligt med udgangspunkt i hvad vi havde at gøre med – men nåede aldrig rigtig til det … før nu.
Vi startede med at reparere vores stakit og male det med udendørstræbeskyttelse i en mørk gråblå farve, som er samme farve som vores gavle mv. Det giver sådan en varm hyggelig stemning og indhegner ’rummet’ i forhaven på en rar måde.
Forhaven er syd/øst vendt – så det er et perfekt sted til morgenkaffen og til at sidde i skyggen på en varm sommerdag. En ugenert lille plet, som vi gerne ville have det optimale ud af.
Vi fik lagt de samme 60×60 fliser, som vi har i vores baghave – jeg elsker de rene og rolige linjer og så er det jo bare enormt praktisk at der ikke kan samle sig samme mængde ukrudt mellem dem som ved små fliser.
Derudover fik vi bygget et højbed i en vinkel langs stakittet – og her ville vi lave et rent surbundsbed, af den slags, hvor der primært vokser spiselige afgrøder fra.
Jeg tænker typisk rhododendron og blå hortensia, når jeg hører om surbundsplanter – og blåbær, når det kommer til det man kan spise. Lige netop sidstnævnte var den primære grund til at jeg drømte om surbundsbed –da jeg har en svaghed for hortensia og drømte om en blå af slagsen, skulle den naturligvis med. Det ville næsten være ærgerligt ikke at snuppe en enkelt rhodrondron med i samme ombæring, så vi har valgt en der ikke bliver så høj og som blomstre i hvide farver i maj måned.
Dernæst gik min research på flere gode surbundsplanter – og jeg blev noget så begejstret over at både tyttebær og tranebær også er surbundsplanter, som oven i købet er fine til bunddække.
En anden ide kunne være skovjordbær som bunddække og kilde til søde sunde havesnacks
At etablere et surbundsbed
Jeg har læst og læst om surbundsbede – og om jord, kompost, gødning og sammensætning i det hele taget. Nørdede lidt i det sidste efterår og ved godt at det ikke er sådan lige helt enkelt at bare etablere et surbundsbed, medmindre man bruger en specialjord der er perfekt sat sammen til det.
Efter bedet er etableret kan jeg blot toppe bedet med ny rhodrondronmuld hvert år – en sæk muld er rigeligt fint til mit bed, og så vil der altid blive frigivet ny gødning derfra.
Inden planterne skal ud af potten og i ny muld er det en god ide at sænke dem i en spand vand, så de rigtig kan suge væske til sig og så den jord de står i bliver blød og rødderne får nemmere betingelser for at indtage den nye muld og brede sig.
Hjemmelavet surbundsbed
I forbindelse med min have- og jord research har jeg læst en del om muligheden for at etablere sit eget surbundsbed, hvilket man kan gøre af en special kompost lavet af fint savsmuld, rigelige mængder grannåle, formuldede kviste og den slags – og dertil en en god portion tålmodighed på et par år, for det skal først formulde og komposteres.
Udover at det tager tid at skabe et surbundsbed hvis man selv vil lave sin egen surbundsjord, så er det heller ikke super nemt at lave den helt rigtige sammensætning til surbundsplanter, da pH værdien hurtigt vil stige, så snart blandingen begynder at kompostere og sætte mikroorganismer i gang. Hvis det skal være helt perfekt, så skal man i stedet bruge ren skovjord – hvilket jeg bestemt ikke vil anbefale – For der skal alligevel bruges en del muld til sådan et bed og vi kunne hurtigt få ødelagt de fine skove, hvis vi alle hver især kørte afsted med skovle og trailere for at hente skovmuld.
Så hvis man som jeg er lidt utålmodig og gerne vil igang nu + har en lille rækkehushave, så er en færdigblandet rhododendronmuld en virkelig god løsning, som sikre gode planter i trivsel.
I vores surbundsbed har vi plantet:
♡ Blåbær, flere slags
- Sunshine Blue – dværg blåbær
- Pink Lemonade – giver lyserøde blåbær
- Duke – amerikansk blåbær
- Elisabeth – amerikansk blåbær
- Blue Crop – amerikansk blåbær
- Blåbær ‘Vaccinium myrtillus’ alm dansk blåbær, gennemfarvet
♡ Tyttebær – ‘red pearl’ og ‘Koralle’
♡ Tranebær – ‘Stevens’
♡ Blå hortensia
♡ Rhododendron – yakushimanum, schneekrone
Et skønt DIY tip til nyanlagte bede – og til sæsonplanter
En af de sværeste ting at overholde, når jeg planter og etablere nye bede er afstand mellem de enkelte planter. Vil jo så gerne have et fint og færdigt bed – her kommer min utålmodighed igen lidt til udtryk ;) og det kommer jo hurtigt til at se så bart ud mellem planterne – men det har jeg fundet det fineste tricks til.
Et tricks som tilmed er helt genialt, når nu jeg gerne vil have årstidsplanter i mit nye bed (lyng til efteråret, løgplanter og stedmoderblomster i vinteren og foråret, sommerfugle lavendel til sommer osv). Disse planter er ikke alle super vilde med surbundsjord, og desuden er jeg ved disse planter gladest for det der er over jorden – men har heller ikke brug for at planterne etablere sig med kæmpe rodnet som laver store huller, når jeg vil skifte dem ud.
Så det har jeg løst ved at grave en engangsurtepotteskjuler med huller ned i bedet. Deri kan jeg kan sætte mine årstidsplanter lige ned i – i deres medfølgende potte, så de er nemme at skifte ud efter årstiden. Jeg dækker dem lige til med muld, så man ikke kan se potten og så slipper jeg for at plante dem ned, de kan godt stå i surbundsbedet i deres eget muld og de laver ikke et stort rodnet, der bliver sværere at fjerne igen. Tilmed hjælper de fine planter til at bedet ser mere ’færdigt’ ud og jeg kan bedre holde mig til en god afstand mellem de nyetablerede varige planter.
Hov, og så dukkede der pludselig en aften lige et lille sødt fe hus op på bedet.
Gad godt vide hvem der mon gemmer sig derinde … det er da lidt magisk. Vi har spekuleret lidt i, om det er en troldefamilie, minimoysere, sommernisser eller nogle små feer – uanset er der enighed om at det må være nogle små rare og nuttede væsener.
Dette indlæg er jo mere end 5 år gammelt, så du må have høstet en del erfaringer med surbundsbedene. Da jeg går med tanker om at indramme vores kommende terrasse med højbede, hvor jeg bl.a. påtænker at plante hortensia, vil jeg meget gerne høre, hvordan det er gået med dine? Har du kunnet følge med mht vand nok til dem?
Hej Bodil
Det går fortsat godt med bedene. Jeg vander meget sjældent højbedene, det er ikke noget problem når overfladen er plantet tæt. Dette højbed står mest i skygge og morgensol, så det er heller ikke så udsat for sol. I år har jeg slet ikke vandet det, men den sommer hvor der var så lang hedebølge vandede jeg det igennem nogle gange i løbet af sæsonen.
Kh Ann-Christine
Hvor ser det bare fint ud.
Lige et spørgsmål hvad er målene på dine højbede?
Jeg drømmer selv om blåbær i højbed i vores lille rækkehushave, men jo mere jeg læser om det, jo mere i tvivl bliver jeg om, hvorvidt vi har pladsen. Det skulle være bedst at plante flere forskellige sorter tæt på hinanden, men samtidig skal hver plante, så vidt jeg har forstået, også gerne have minimum 1 meter at brede sig på. Hvad har du gjort i jeres have for at få plads til så mange forskellige sorter?
Jeg har sidenhen flyttet et par stykker af dem ud i sommerhuset, ikke fordi der som sådan ikke var plads, men mere fordi jeg gerne ville have lidt flere blomster i dette bed. Jeg vil anbefale at købe 1-3 af den lille nordiske blåbær, som er en lille tæt busk med rigtig mange bær, som smager skønt og er helt gennemfarvede – og jeg er faktisk ikke sikker på om det er absolut nødvendigt at have flere sorter, men det kan du evt forhøre dig hos planteskolen om.
Kh AC
Hvor er du dygtig til at hygge – både udendørs i haven og med dine dejlige opskrifter som jeg læser med glæde. Jeg bruger dine opskrifter til når jeg skal hygge mig – enten med min mand eller børnebørn. Tak skal du have.
Tusind tak, hvor er du sød :)
Jeg er glad for at du har glæde af mine opskrifter
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Hejsa
Overvejer også blåbær bed,, Hvor har du købt dine ?
Sidder og nyder rabarberkagen fra dig ;-)
Kh Charlotte
Hvor jeg har købt blåbærplanter eller bedet?
– og uhmm, hvor får jeg bare lyst til rabarberkage nu :)
Den var også en succes på mit arbejde ;-)
Det var planterne,, kan se du har flere forskellige slags,, og vil selv gerne have de der er blå indeni ;-)
De er købt lidt forskellige steder – blandt andet Hobbyhaven på Skanderborgvej/Aarhus og jeg mener også jeg købte et par af dem i Bilkas havecenter.
Jeg er meget spændt på at smage dem alle i løbet af denne sæson, så håber de kommer til at give godt.
God fornøjelse med at finde gode blåbærsorter :)
Dejlig weekend til dig
Kh AC
Tak for en inspirerende hjemmeside og skønne opskrifter!
Tusind tak :)
Hej AC,
Super god artikel og meget fint resultat. Jeg ønsker at anlægge de samme fliser som dig. Hvor har du købt dem og hvordan har du/I lagt dem?
Dbh
Martin
Hej Martin,
De er købt hos XL-byg, og er en helt standard 60×60 flise, som fåes i alle byggemarkeder. De er virkelig, virkelig tunge og vi havde en til at lægge dem for os
Kh AC
Hvor er det bare blevet super flot. Har I selv bygget højbedet helt fra bunden eller hvordan?
Mange tak :)
Vi har haft en til at bygge det til os af lærketræ – lige som disse højbede i forhaven har vi valgt at male dem, da det passede bedst ind her :)
Jeg elsker din blog! Den er så hyggelig, rar og inspirerende ikke mindst :D Jeg drømmer om prøve mig kræfter med alle dine lækre projekter og opskrifter – enebærgryden er fluks røget ind på næste uges madplan og tænker min forhave også snart må have en tur :)
Åh hvor dejligt! Det er jo simpelthen så hyggeligt at kunne sende en mængde god inspiration og hyggelige gøremål afsted herfra :) Får så mange søde hilsner og inspiration tilbage fra jer der læser med også!
Tusind tak for din søde hilsen og god fornøjelse med både enebærgryde og forhaveprojekt
Kh AC
Hvor er det flot, det ser så rent og pænt ud.
Kh Anja
Det er så rart herude nu :)
Kære Ann-Christine
Først vil jeg sige, at jeg nærmest ikke kan finde superlativer nok for, hvor flot og inspirerende din blog er.
Det er simpelthen så hyggeligt og inspirerende at følge med i dine fantastiske ideer.
Jeg er egentlig vild med det hele, men i særdeleshed er jeg fanget af dit store haveprojekt – uha, jeg kan slet ikke vente til næste forår med at komme i gang med mit eget haveprojekt, hvor jeg nok vil skæve lidt….aahh, måske en del til dine fantastiske ideer og løsninger ;o))
Bordet i din forhave fra Ikea, kan du huske hvad det hedder, eller vil du måske sætte et link ind til det.
Ha’ en dejlig aften.
Mange sensommerlige hilsener fra Mette
Kære Mette,
Hvor er du sød! Tusind tak for din søde hilsen, det er jeg simpelthen så glad for at du synes – og tog dig tid til at skrive :)
Det er virkelig også bare så hyggeligt at dele – både opskrifter, bøger og have – og især har jeg også synes det var mægtig hyggeligt at snakke om haveprojekter i år, man bliver bare så glad af det jo ;)
Jeg har ledt på Ikeas hjemmeside, men kan desværre ikke finde den og kan ikke huske navnet. Den sælges i sæt med to stk, denne + en lile mindre og kostede vist omkring 500-600 kr.
Håber du finder den :)
Kh AC
Sikke en smuk og mindfull lille plet I har fået etableret. Meget inspirerende. Tillykke med det!
Tusind tak <3
Vi er også bare så glade for det :)
Bravo!! Det er jo trylleri! – Det der er sket med den forhave.. Og så må fe’erne også lige have deres lille sted! ;-) Fra køligt og bart til varmende rart! :-)
Ja, det er virkelig et helt trylleri – en helt ny forhave at komme til :)
Hvor ser det super godt og hyggeligt ud!
Jeg kan ikke lade være med at tænke på jeres nye fliser. Pas på med lanternerne, de kan lave rust pletter. Taler af bitter erfaring)0;
Godt tip – må lige se om vi kan beskytte dem under bunden, så de ikke ruster :)
Det ser virkelig skønt ud. Hvor er den fine hvide stol fra?
den er fra Ikea :)
Hvor ser det bare rigtig lækkert og hyggeligt ud. Bliver simpelthen nødt til at spørge hvor det lille fehus kommer fra (selvom det er magisk og måske bare er kommet i løbet af natten:-))? Mine børn elsker nissedøren, der kommer til jul – tænker denne ville være fantastisk herhjemme!!
Mette
Det er nemlig bare dukket op helt mystisk jo ;)
– men jeg har set nogle der minder om hos panduro (bare i træ, hvor man selv kan male dem) Det kan jo være at der så også dukker sådan et op hos jer :)
Hvor er det altså fint!! Jeg er blevet helt forelsket i det lille fe-hus,- hvor mon det er fra?
Det er nemlig bare så fint ;)
Hvor lige netop vores er fra, ved vi jo ikke … ;) -men jeg har på et tidspunkt spottet nogle der lignede en del i rent træ hos Panduro ;)
Hold da op hvor er det bare fint og hyggeligt. Og virkelig spændende og inspirerende læsning om alle de tanker og overvejelser du har gjort dig om jeres forhave og de forskellige planter. Jeg håber, I bliver super glade for den.
Kh Susanne
Mange tak, Susanne :) Hvor er det dejligt at høre og vi er allerede så glade for det og bruger det lille hyggeområde en del
Kh AC
Hold nu op – hvor er det bare blevet top-lækkert! Tillykke med den lille hyggekrog! Det var lige super inspiration til mit forhave projekt til næste forår. Nu kan jeg drømme lidt om det, her til vinter :)
Det er virkelig blevet en skøn lille hyggekrog – glæder mig rigtig meget til at plukke en masse blåbær næste år :)
Min svoger har fortalt mig at hvis man vil have ekstra mange blåbær,så skal man lægge savsmuld om rødderne. Ved ikke om det virker, men kune da være interessant at undersøge?
Ja, det kunne da være helt interessant :)
Tak for tippet
Hej søde AC
Hvor er dit flotte “bord” fra?
Mvh.
Jane
Hej Jane,
Det er fra Ikea, et sæt med to stk i
Kh AC
Wow, super flot bed……….og have………..og køkken….syntes virkelig godt om din (jeres:-p) stil :-) :-)
Din vandkande hvor er den fra??, mangler sån én, og det gør jo aldrig noget at den også er pæn at kikke på :-)
Dejlig dag til dig
Tusind tak, vi er også bare så glade for det :)
Vandkanden er af mærket Xala – og jeg er helt enig med dig i at den er så pæn og pyntelig at kigge på
Dejlig dag til dig