Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/5-tips-til-at-plante-i-krukker/

5 tips til at plante i krukker

højbed

Det er helt fantastisk som det vokser og gror i haven denne varme måned. Der er fart på krydderurter, sommerblomster og stauderne, og vores højbede og krukker er et sandt overflødighedshorn af lækkert grønt at høste fra allerede.

Nu hvor vi lige har haft et par næsten “småkølige” dage, så blev jeg lige mindet om virkelig at stornyde det lækre sommervejr ekstra meget nu hvor det er her. Jeg synes lidt for hurtigt, at jeg kommer til at tage det gode vejr for givet, når det har varet en uges tid … – så jeg husker mig dagligt på hvordan jeg sukkede efter varme og solskin under sidste års næsten konstante sommerregn.

Lige nu kan en ægte haveaficionada ellers godt synes der trænger til et par enkelte sommernætter med regnbyer til haven blomster og grønne herligheder og have er lige netop hvad det skal handle om i dag.
Nemlig om at plante i krukker og få det meste ud af sine krukker, anset om  man har en have eller en altan.

gartnerens krukkemuld

Gartnerens Krukkemuld, som jeg har fået lov at lege med herhjemme i min have og forkælet alle mine sommerblomster med at blive plantet i. Gartnerens Krukkemuld, hedder netop sådan, fordi det er udviklet i samarbejde med professionelle gartnere, som melder om virkelig gode erfaringer og resultater, når de bruger denne muld til deres planter. Mulden indeholder blandt andet 30%  træfibre, der er udviklet specielt til brug i gartnerbranchen. Forest Gold træfibrene er fremstillet af FSC-godkendt træ og mængden på 30 % i blandingen har vist sig at give rigtig gode vækstresultater til planter i krukker og en lang række planter i det hele tager. Det gør at vandet fordeles godt i krukken, hvilket skaber en rigtig god rodvækst og ikke mindst sunde, stærke, blomstrende planter. Som en bonus, så medvirker træfibrene til at mulden vejer mindre og ikke tynger så meget, hvilket specielt er en fordel i altankasser, så de ikke bliver så tunge. Jeg har testet den del på nogle altankasser, som er hængt op på rækkeværket i haven – og det fungere virkelig fint!

krukkeblomster

blomstrende bede

Så kan vi give slip på intentionen om at gøde krukker løbende …
Jeg har hvert år en intention om at gøde mine krukker løbende med økologisk flydende gødning … men hånden på hjertet, jeg får det sjældent gjort.

Gartnerens krukkemuld indeholder langtidsvirkende gødning, som frigives langsomt over tid i løbet af 5-6 måneder og derfor behøver jeg ikke at huske mig selv på at gøde krukkerne løbende. Nemt og smart! Gødningen der er valgt til Gartnerens krukkemuld indeholder meget kalium, som særligt fremmer blomstringen, så krukkerne står flot henover sommeren. Og den største fordel ved Gartnerens krukkemuld, er nemlig at det giver en utrolig god blomstring i lang tid, da den indeholder langtidsvirkende gødning.
Når sæsonen er slut og sommerblomsternes tid er ovre, så tøm krukken og drys al den resterende muld ud i bedene, hvor gødningen og træfibrene også gavner stauderne.

Jeg plantede mine krukker og altankasser med denne krukkemuld for 4 uger siden og blomsterne stortrives.

Nedenfor giver jeg mine 5 bedste tips til at plante i krukker …

sommerblomster til krukker plante i krukker

Mine bedste tips til at plante i krukker

 1. Kom lecanødder i bunden af krukken til at skabe dræn, som gør at plantens rødder ikke rådner, hvis de får for meget vand. Potteskår kan også sagtens bruges. Fyld op til cirka 1/4 af krukkens størrelse. Lecanødderne kan sagtens bruges igen næste år, de skal blot befries fra evt rodnet.
 2. Vand om aftenen eller når planterne står i skygge, så fordamper vandet ikke og planten svitses ikke af og vand gerne krukkerne godt igennem hver anden dag her i de varmeste sommerdage.
 3. Løft krukkerne en centimeter fra jorden, brug fx krukkefødder, lecanødder, en lille træklods eller lign. Det sikre, at myrer og lign ikke finder på at indrette et hjem i krukkerne
 4. Brug en god krukkemuld. Der ér forskel på dem og jeg glæder mig meget til at se hvordan mine krukker kommer til at se ud sommeren igennem med Gartnerens Krukkemuld – jeg er allerede tilfreds og synes under alle omstændigheder det er rart at jeg ikke skal tænke mere på at gøde krukkerne.
 5. Prøv at plante både sommerblomster, krydderurter og græsser i krukker. Græsser og krydderurter ser så fint ud sammen med sommerblomsterne, er også skønne i buketter og de fleste af krydderurterne kan også fint overvintre.

… og som en lille bonus, husk at nippe visne blomsterhoveder af med jævne mellemrum. Når blomsterne er afblomstret sætter de frø og tænker at de er færdige med sæsonens arbejde. Når man nipper og plukker blomsterne af inden de bliver til frøstande, så forlænges blomstringen markant. 

plant i krukker

blomster højbede krydderurter højbed

24 kommentarer
 • Katrine skrev:
  30. maj 2018 kl. 11:43

  Sikke et indlæg ? i forlængelse af dit første råd, vil jeg have lov at komme med en lille anekdote ? da vi skulle tømme min farmors bo, fandt vi maaaange skraldesække fyldt til renden med kogler. Vi undrede os sådan, hvad pokker hun havde tænkt, hun skulle bruge alle de kogler til. Lige indtil vi gik igang med at tømme hendes plantekrukker. Hun havde simpelthen brugt kogler som dræn. Så hermed givet videre; hvis man er i nærheden af et kogletræ, har man helt gratis adgang til dræn ?

  • Ann-Christine skrev:
   30. maj 2018 kl. 16:39

   Hvor er det et hyggeligt og fint havetip at give videre og en sød lille anekdote om din farmor.
   Tusind tak for at dele ♡ Fra mine forældres have får jeg en del kogler hvert år til jul, så det kan da snildt være de efterfølgende skal bruges til krukkedræn eller at vi kan få samlet lidt ekstra :)
   Kh Ann-Christine

  • Marina skrev:
   30. maj 2018 kl. 16:02

   Det var da et super råd som jeg aldrig har hørt om før. Desværre har jeg sjældent flere kogler end jeg bruger til jul, men jeg vil huske dit råd hvis jeg nogen siden får flere.

   Det ville helt sikkert også have glædet din farmor at hendes trick nu gives videre.

   God sommer

  • Catrine saramarie skrev:
   31. maj 2018 kl. 16:16

   Det gør jeg også. Så er krukkerne heller ikke tunge at bakse rundt med

 • 30. maj 2018 kl. 12:31

  Hvor ser der bare lækkert ud hos dig:-)

  • Ann-Christine skrev:
   30. maj 2018 kl. 16:39

   Tusind tak, kære du ♡

 • Maria skrev:
  30. maj 2018 kl. 12:47

  Perfekt timet indlæg. Tak :) jeg går lige i disse dage og overvejer om jeg har mod på at prøve med krukker osv. på altanen og kiggede netop på jord/muld. Jeg er stadig meget i tvivl dog fordi sidste år gik det helt galt på trods af at jeg synes at have fulgt alle anvisninger. Nogle krydderurter fik noget mærkelig hvid belægning på jorden udenom (de var i en stor kasse. Flere slags samlet’) og mine mynter fik bladlus for andet år i træk. Så mister man lidt modet. Jeg må videre i tænkeboks.
  Ps. Jeg ved du skriver ‘krukker’ mange gange her, men der skal vel stå ‘krydderurter’ og ikke ‘krukkerurter’?, hi ;)

  • Pindstrup/Johanne skrev:
   30. maj 2018 kl. 15:19

   Hej Maria.
   Jeg tillader mig lige at kommentere på din besked. Først og fremmest så må du ikke give op. Det er skønt med planter på altanen. Det gode ved krukker er nemlig, at man sagtens kan have noget selv på lidt plads.
   Sidste år var meget våd. Muld/sphagnum er et levende materiale, hvor svampedannelse nemt kan opstå under de rette forhold. Måske planterne også kan have stået for tæt. Det skaber også fugtige forhold til netop sådan en belægning.
   Bladlus er rigtig trælse. Og kan være svære at komme af med. Men man kan f.eks. overbruse planterne kraftigt med vand eller bruge insektsæbe. De er særligt glade for tørstige planter, så det er vigtigt at holde sine planter up to date med vand og næring.
   Her er Gartnerens Krukkemuld jo et oplagt valg, da der vil være gødning hele sæsonen, hvilket giver de optimale forhold for planterne til en sund vækst. Husk blot at vande!
   Jeg håber at du alligevel tager chancen og prøver det af.
   Pøj pøj med det fra Johanne – rådgiver ved Pindstrup

   • Ann-Christine skrev:
    30. maj 2018 kl. 16:41

    Dejligt at du byder ind her i indlægget med et par gode tips, Johanne :)

   • Maria skrev:
    30. maj 2018 kl. 21:10

    Tusind tak, Johanne. Det skal lige siges at jeg har lukket altan, men sørgede for at lukke godt op dagligt. Men regn er der ikke kommet ind. Jeg mener heller ikke de har stået for tæt, men måske.
    Tørstige er et rigtigt godt bud. Jeg kan have været lidt nervøs for at overvande og har jorden føltes bare lidt fugtig hvis jeg har puttet en finger i, har den ikke fået mere.
    Insæktsæbe har jeg godt læst om, men har ikke prøvet fordi jeg så tænkte at man ikke kan spise mynten, men måske det er forkert.
    Tak igen. Jeg er noget tættere på at ville give det et prøv :)

 • Marina skrev:
  30. maj 2018 kl. 16:12

  Hvor ser det bare hyggeligt ud i din have. Krukker er dejlige også selvom de skal have meget vand i denne varme. Jeg plejer faktisk at vande om morgen istedet for og især når det gælder krydderurter. Når man vander om aftenen kommer der flere snegle i ens planter (for de mangler jo også vand) og det vil jeg gerne minimerer især i spiselige planter.

  Videre god sommer. Her er det simpelthen for varmt idag og vi har kun fået et par dråber regn så jorden er knastør.

  • Ann-Christine skrev:
   30. maj 2018 kl. 16:45

   Tusind tak :)
   På trods af at vi kun har fået vand en enkelt dag hele måneden, og alt er knastørt, så slipper jeg fint om ved blot at gennemvande godt cirka hver anden til tredje dag og ekstra bonus her i sommervarmen er, at jeg kun har set 1-2 dræbersnegle hele måneden og i det hele taget megt få snegle i haven i år.
   Dejlig sommer til dig
   Kh AC

 • Sofie skrev:
  30. maj 2018 kl. 16:34

  Hej ? Hvor ser haven dejlig ud og hvor lyder det godt med jord med gødning ? Jeg er nemlig heller ikke så god til at huske det ?. Må jeg spørge hvor du har købe de 2 krukker som er på de nederste billeder? Det ligne nogle flet men kan ikke helt se det ?
  Tak for en god blog ☀️??
  Mange hilsner Sofie

  • Ann-Christine skrev:
   30. maj 2018 kl. 16:46

   Tusind tak, Sofie ♡ Krukkerne i et fletlignende materiale er købt hos Søstrene Grene for 1-2 år siden. Ved ikke om de stadig har dem.
   Skøn sommerdag til dig
   Kh AC

 • Jessica skrev:
  30. maj 2018 kl. 22:08

  Sikke nogle skønne billeder af din fine have.
  Hvad hedder de lave lilla blomster du har i en af fletkrukkerne? De er så fine og passer super godt til grå/sorte krukker :)

  • Ann-Christine skrev:
   31. maj 2018 kl. 09:16

   Tusind tak! Det er petunia og jeg synes også de er så fine – og de holder smukt med blomster helt til frost:)

 • Signe Op. skrev:
  31. maj 2018 kl. 09:32

  I har simpelthen en skøn have! ?
  Myre-indflytning i krukkerne kan også afhjælpes ved at lægge nogle skumklude (de der éngangs-) over hullerne i bunden af krukken, inden der lægges lecanødder og muld på. Det fungerer i hvert fald godt her ?

  • Ann-Christine skrev:
   1. juni 2018 kl. 10:29

   Det var da virkelig et godt tip, Signe!
   Tusind tak for at dele ♡ Det er jeg sikker på at mange kan få glæde af.

   • Mia skrev:
    12. december 2022 kl. 08:15

    Skumklude fungerer fantastisk i alle krukker med hul i bunden som står udendørs. Jeg fik tricket for små 10 år siden, af en nu afdød naBo og det fungerer stadig. Min have ligger i direkte syd. Selv bruger jeg gødet spagnum fra Jemogfix – til alle mine planter.. både indendørs og udendørs. Jord rester og visne blade ect. (uden rødder) ryger direkte i staude bedene og så ordner regnormene resten.

 • Annette skrev:
  4. maj 2020 kl. 13:41

  Hvad hedder den smukke plante med de små lyserøde blomster vist på billedet? Mvh annette

  • Ann-Christine skrev:
   6. maj 2020 kl. 14:39

   Det må være den fine mini petunia du har kig på :)
   Kh AC

 • Pernille Madsen skrev:
  19. april 2022 kl. 19:06

  Hvad er det for blomster du har vist – på de to sidste billeder. De er smukke lys lilla

  • Ann-Christine skrev:
   20. april 2022 kl. 18:39

   Det er petunia, minipertunia, dahlia og stolt kavaler der er på billederne :)
   Kh Ann-Christine

 • Sabine Christiansen skrev:
  18. juli 2022 kl. 15:10

  Tak for alle de gode råd. Jeg havde ikke tænkt på den med at myrene jo ofte får placeret sig under krukkerne. Stiller du permanent en træklods under krukkerne? Og kan det stadig se fint ud? Samt stå sikkert?😅

Skriv en kommentar
Har du spørgsmål til opskriften, kan du finde de fleste svar her: Oftest stillede spørgsmål til Valdemarsro opskrifter >>

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort.