Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/anne-groennebakken-boganbefaling/

Anne fra Grønnebakken – boganbefaling

Anne fra Grønnebakken

Jeg er i fuld gang med at genlæse de skønneste bøger i disse dage.

Det er yndlingsserien af bøger fra barndommen, hvor jeg voksede op med Anne fra Grønnebakken, som var en form for en hemmelig veninde i bogudgave. Og lige sådan med tv-serien, for den sags skyld. Som jeg har set utallige gange. Åh, hvor var jeg vild med den serie og den verden, der blev skabt derfra. Handlingen, personerne, stedet, følelserne og den store kærlighed til såvel fantasi som litteratur.

At genlæse Anne fra Grønnebakken har længe stået på min ønskeliste over kommende bøger og jeg var lidt spændt på om de mon kunne leve op til forventningerne som voksen også.

Det kan de! 

Jeg er lige så begejstret for bøgerne nu, som jeg var dengang. En fin serie af bøger, der sagtens kan læses som voksen også og som jeg glæder mig meget til, at Julie snart skal læse.

Håber hun får den samme fantastiske læseoplevelse som jeg har haft med de bøger.

Anne fra Grønnebakken

Pudsig lille iagttagelse … Vi har de seneste år læst rigtig mange af Astrid Lindgrens bøger herhjemme og i bøgerne om Anne fra Grønnebakken er der en fin genkendelse til episoder i Astrid Lindgrens bøger. Blandt andet om Bulderby, hvor Anne fra Grønnebakken og veninden Diana har præcis det samme kodesystem med blinkende lommelygte signaler fra deres værelser, som pigerne havde mellem husene i Bulderby.

Det måtte jeg undersøge nærmere, og fandt ud af at også Astrid Lindgren var rigtig glad for L.M Montgomerys bøger som ung – mon ikke også hun har været helt betaget af Anne fra Grønnebakken og ladet sig inspirere til egne skønne lege og venskaber i barndommen og ungdommen.
Det er da lidt hyggeligt, at tænke på. Anne fra Grønnebakken

 

Serien udkom først på sommeren i ny fortolkning som Netflix serien Mit navn er Anne (eller Anne, with an E).
Jeg startede op med at se den sammen med Julie, men blev meget hurtig enig med mig selv, om at jeg vil købe den ‘rigtige’ version fra 1985 og så skal vi se den sammen i stedet.  Så må jeg se den nye version alene i første omgang. Netflix serien er nemlig knap så børnevenlig og hyggelig – om jeg er begejstret for den eller ej, har jeg ikke helt besluttet endnu …  Har I mon set den? 

32 kommentarer
 • Dorte skrev:
  2. oktober 2017 kl. 10:35

  Hej AC – Jeg elskede også den gode gamle serie fra 80’erne og har set den en del gange. Bøgerne har jeg lige noteret mig som et muligt læseprojekt med min ældste datter. Lige nu er vi igang med det lille hus på prærien – så hyggeligt når de elskede klassikere fra ens egen barndom går igen. KH Dorte

  • Ann-Christine skrev:
   2. oktober 2017 kl. 11:03

   Vi elsker også de skønne bøger om Laura og hendes familie. De er fantastiske og jeg er også noget så begejstret for at de bøger bliver givet videre til børnene :)
   Kh AC

 • L skrev:
  2. oktober 2017 kl. 10:42

  Jeg er hårdkogt Anne-fan og var fuld af skepsis over den nye serie.. men den kan altså også noget. Den er mere barsk og vinteren på PEI virker ligeså hård, som den sikkert har været. Der er også flere politiske kvindeemner i og emner om rejsen fra pige til kvinde. Det er to forskellige serier, men er faktisk vild med begge. Den nye serie laver lidt sine egne historier – det er nærmest kun første afsnit, der er helt tro mod bogen.. men Anne-ånden er nu til stede i alle afsnit. Den er godtaget i min bog!
  Hvordan er den nye trebindsserie stykket sammen? Er det alle bøgerne slået sammen til tre?

  • Ann-Christine skrev:
   2. oktober 2017 kl. 11:02

   Så fine betragtninger og jeg tror måske også jeg vil se på den nye serie med lidt andre øjne, når jeg ser den alene – fremfor at se den i selskab med Julie, hvor jeg blev lidt overrasket over forskellen. Glæder mig til at gense den første og til at se den nye på ny ;)
   Jeg havde desværre troet at de tre bøger rummede hele serien, men har lige dobbelttjekket og det gør de ikke, så jeg må på udkig efter resten af serien. Tip endelig hvis du ved om den er at finde :)
   Kh AC

 • Ditte skrev:
  2. oktober 2017 kl. 10:43

  Elsker dem også- der er iøvrigt mange flere end 3 i serien :-)

  • Ann-Christine skrev:
   2. oktober 2017 kl. 10:59

   Ahh, ja det har du helt ret i. Tak for at gøre mig opmærksom på det.
   Jeg har blot kunnet finde dem i tre bind og troede derfor at de var slået sammen til de tre. Men desværre ikke, så jeg må da lige se om vi kan opstøve resten af serien.
   Det er rettet i teksten :)

 • Louise skrev:
  2. oktober 2017 kl. 11:50

  Men der er da mange flere end tre bøger om Anne? ?
  Jeg har både set dem gamle og den hey serie, og ja, den gamle er klart mest børnevenlig, jeg kunne dog godt lide at den nye tog fat på nogle af de mørke sider af Annes liv, for hun kan ikke have haft det nemt før hun kom til Avonlea. Både bøger og den gamle serie manglede noget baggrund, syntes jeg, så på den måde var det fint med en anden vinkel ?

  • Ann-Christine skrev:
   2. oktober 2017 kl. 12:15

   Ja, det er der da nemlig – se også svar til Ditte på det samme længere oppe :)
   Jeg kan sagtens følge dig i betragtningen af den nye serie. De mørke sider af historien er væsentligt mere underspillede i bøgerne og serien fra ´85, men det kan jeg som sådan meget godt lide også.

 • 2. oktober 2017 kl. 12:24

  Jeg fandt serien for en 2-3 år siden, hvor de ellers var udgået fra butikkerne, i en genbrugsbix. Elsker, elsker Anne Shirley :D

  – A

  • Ann-Christine skrev:
   2. oktober 2017 kl. 13:57

   Årh sikke et lykkefund!
   Jeg må simpelthen på udkig i skønne genbrug :)

 • Stine skrev:
  2. oktober 2017 kl. 13:14

  Jeg ELSKER Anne fra Grønnebakken og har gjort det i mange, mange år efterhånden. Hjemme hos os ser vi den hvert år til jul, den passer på en eller anden måde bare ind i stemningen. Her hjemme går vi og drømmer om at tage til Canada og se museet til serien, det skulle være ret fint.
  Jeg synes, det nærmest nærmede sig blasfemi, da Netflix fandt på at lave en nyfortolkning af den gamle serie, og jeg har derfor endnu ikke set den. Meeen, mon ikke det skal have et skud i aften, nu hvor regnen står ned. Tak for at minde mig om den – og nyd din læsning! Det er SÅ fine bøger.

  • Ann-Christine skrev:
   2. oktober 2017 kl. 14:03

   Anne og Jul hører også sammen for mig :)
   -og vi har netop talt om det samme herhjemme – at tage til Canada og ud på Prince Edward Island, allerhelst i foråret hvor kirsebærtræerne blomstre ♡
   Jeg tror simpelthen også at jeg vil lave mig en kop chokolade i aften og se Anne på Netflix i aften.
   God fornøjelse – jeg håber vi begge synes om den ;)
   Kh AC

   • Ann-Christina skrev:
    2. oktober 2017 kl. 20:26

    Jeg tænkte netop på at en rejse til P.E.I. ville være lige noget for jer, udfra hvad du har beskrevet på din blog. Der er utrolig smukt også om sommeren, og både huset som var inspiration til serien og modellen af Avonlea (minder lidt om Astrid Lindgrens verden, blot lidt mindre) er virkelig fine for hele familien. Vi er netop vendt hjem til dk efter 10 år i Canada og kan kun anbefale en tur dertil :) mange hilsener Ann-Christina

    • Ann-Christine skrev:
     3. oktober 2017 kl. 06:23

     Hvor er det dejligt at høre at det virkelig er sådan et smukt sted i virkeligheden. Nu har jeg endnu mere lyst til at opleve det og tror da sagtens jeg kan lokke resten af familien med til Canada, det vil jo være en kæmpe oplevelse i sig selv også.
     Håber I falder godt til herhjemme i Danmark igen♡
     Kærlig hilsen
     Ann-Christine

 • Ane skrev:
  2. oktober 2017 kl. 14:00

  Åhh, jeg var også helt vild med Anne fra Grønnebakken – og selvfølgelig Gilbert Blythe! Kæmpe fan (er det stadigvæk;)…) Begyndte også på Netflix’s serie, men den har absolut ikke den samme stemning over sig som serien fra 1985. Den er noget helt særligt! Jeg vil helt sikkert også læse bøgerne igen nu, hvor du fortæller, at de i den grad lever op til forventningerne:)

  • Ann-Christine skrev:
   2. oktober 2017 kl. 14:09

   Jeg tror også jeg må se Netflix serien med andre briller og som en anden oplevelse
   – og så beholde ‘den rigtige’ Anne fra Grønnebakken, som det særlige den serie kan, både i bog- og serieform.
   Rigtig god fornøjelse med bøgerne, de er virkelig så skønne stadig.
   Har du i øvrigt set at Emily fra månegården, også af L. M. Montgomery er nyudgivet her: https://www.saxo.com/dk/emily-paa-maanegaarden_l-m-montgomery_haeftet_9788711515877 – dem har jeg endnu tilgode at læse. Og glæder mig! :)
   Kh AC

   • Ane skrev:
    2. oktober 2017 kl. 19:57

    Nu har jeg lige læst de andre svar herinde og tænker, at jeg vist også må give den nye Netflix-serie en chance – og så lade være med at sammenligne med den gamle serie, fordi de er så forskellige. Tak for tippet med Emily fra Månegården..:) Den vil jeg helt klart se nærmere på… Ps. Lyder fantastisk med tur til Prince Edward Island

 • Carina skrev:
  2. oktober 2017 kl. 17:14

  Tak for at bringe minder tilbage til serien som jeg også elskede som barn!
  Hvilken alder egner bøgerne sig fra?

  • Ann-Christine skrev:
   3. oktober 2017 kl. 06:14

   Hvor er det dejligt at høre :)
   Den første bog er glimrende fra 8-10 års alderen og de efterfølgende nok fra 9-11 års alderen (tænkt ud fra indhold og ikke fra læse-sværhedsgrad)

  • Louise skrev:
   2. oktober 2017 kl. 21:10

   Mener Anne selv er omkring 12-13 år gammel… det passer nok meget godt med hvornår man kan starte ?

 • Pia skrev:
  2. oktober 2017 kl. 19:43

  Det er absolut en klassiker :0) Jeg får helt lyst til at lede gemmerne igennem, i håbet om at jeg stadig har de slidte bøger liggende… og så kan jeg jo altid håbe på at den gamle version bliver genudsendt til jul igen :0)

  • Ann-Christine skrev:
   3. oktober 2017 kl. 06:15

   Hvor kunne det da være hyggeligt lige at finde dem i gemmerne ♡

 • Jane Hemmingsen skrev:
  3. oktober 2017 kl. 10:25

  Åh hvor dejligt at det ikke kun er mig der har den kærlighed til Anne fra Grønnebakken. Jeg har netop genlæst den med min datter. Og jeg var så glad for, at min datter også var begejstret, fordi den betød så meget for mig i min barndom. Det er fuldstændig det samme, jeg så også den ‘rigtige’ serie mange gange og prøvede den nye på Netflix, men savnede den gamle Matthew, Anne og Marilla. Hvor har du skaffet den gamle? Vi har den nemlig kun på VHS i mine forældres skur (hvis de ikke er smidt ud)…? Sjovt med Astrid Lindgren, jeg kan godt genkende de fælles træk. Tak for hyggelig boganmeldelse :-)

  • Ann-Christine skrev:
   6. oktober 2017 kl. 07:25

   Hvor er det hyggeligt at vi er så mange der har et helt særligt forhold til den fortælling og serie.
   Jeg har købt dvd´erne på cdon.dk/ og glæder mig helt vildt meget til at se dem sammen med Julie.
   Rigtig dejlig dag til dig og tak for din søde hilsen
   Kh AC

 • Anna skrev:
  3. oktober 2017 kl. 20:25

  Jeg ELSKER også den bog- og filmen. Jeg ser nu den gamle version af filmen sammen med min datter på 12 år. Vi begynte med den ny (“mor, den ny er jo bedst altså”… ), men den var bare helt forkert!!! Min datter blev slet ikke grebet af den, og efter 20 min. gik vi over til den gode gamle film! Jeg nyyyyder at se den med henne – og hun elsker den også! Jeg prøver at spare lidt på episoderne, selv om hun helst vil se alt ferdig hurtigst mulig! Jeg har set den utallige gange – og den ER faktisk lige så god i dag. ❤️ Hvor blev jeg glad for dit indlæg – ?

  • Ann-Christine skrev:
   6. oktober 2017 kl. 08:25

   Hvor er det bare hyggeligt at have det sammen ♡ Det er jo virkelig sådan en skøn fortælling, som går lige i hjertet.
   Jeg har det på samme måde med den nye, nu hvor jeg har set den færdig. Jeg synes den er virkelig smukt filmet – men den fanger mig slet ikke på samme måde, som den gode gamle serie.
   Hvis din datter ikke har læst bøgerne, så kan varmt anbefale dem også :)
   Kh AC

 • dagmar skrev:
  4. oktober 2017 kl. 14:37

  for noget tid siden læste jeg også Anne fra Grønnebakken både 1. og 2. i serien. den er rigtig god. jeg er dog ikke så vild med serien der er på Netflix.
  KH Dagmar

  • Ann-Christine skrev:
   6. oktober 2017 kl. 08:28

   Jeg er selv i fuld gang med at læse fjerde bog i serien nu, som jeg fandt på biblioteket. Kan varmt anbefale at læse videre, det er så skønne bøger ♡
   Jeg har det lidt på samme måde med netflixserien – den er smukt filmet, men den er ikke helt ‘rigtig’ i stemningen ift bøgerne og den gamle serie.
   Kh AC

 • Marie skrev:
  4. oktober 2017 kl. 20:32

  Jeg tror, jeg har læst serien fire gange. Den er fantastisk, og jeg elsker, hvordan bøgernes stil udvikler sig med Anne.
  Hvis man gerne vil læse mere LMM kan Emily-bøgerne klart anbefales. Der er tre bind og den er mere dyster og med endnu større fokus på det litterære. (Jeg kan mærke at jeg skal hjem og rode på mon mors loft nu;-) )

  • Ann-Christine skrev:
   6. oktober 2017 kl. 08:33

   Jeg krydser fingre for at du finder bøgerne på loftet, Marie – det kunne da være et virkelig skønt fund ♡
   Emily bøgerne glæder jeg mig meget til at læse også, har hørt så meget godt om den serie.
   Kh AC

 • Charlotte skrev:
  15. oktober 2017 kl. 16:37

  Hej Ann-Christine
  Der er 8 bøger i Anne-serien og de står i vores bogreol, sammen med mine Puk bøger (kan anbefales til din datter) og kærestens Harry Potter bøger ;-)
  De har altid fulgt mig, som en lille skat, men jeg har faktisk kun læst dem en gang (jeg kan ikke finde ud af det der med at læse bøger flere gange, så hellere gemme historien i hovedet) siden jeg som stor pige (9-12 år) fik dem i jule- og fødselsdagsgave…og ventede med længsel på at få den næste…og slugte som regel den nye bog den efterfølgende aften/nat!!
  Den 8. bog handler om Annes yngste pige i øvrigt…kan ikke huske om det var med i serien?

  • Ann-Christine skrev:
   16. oktober 2017 kl. 09:53

   Hej Charlotte,
   Jeg var også ivrig læser af puk-bøgerne som barn – dem læste jeg også samme dag jeg fik fat i en ny. Må da lige se om jeg ikke har et par stykker i gemmerne til Julie, det kunne godt være sagen nu :)
   Sådanne bøger er nemlig en helt lille skat at gemme på ♡
   Kh AC

Skriv en kommentar
Har du spørgsmål til opskriften, kan du finde de fleste svar her: Oftest stillede spørgsmål til Valdemarsro opskrifter >>

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort.