Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/dyrk-jorden-kompost-jordforbedring/

At dyrke jorden – om kompost og jordforbedring

valdemarsro have højbede

Nu er vores højbede blevet fyldt med alverdens gode sager og nu taler jeg ikke om planter i denne omgang – men om jord, kompost og den slags, som planterne ernærer sig ved og vokser fra.

Når jeg kigger tilbage på min tidligere have i Sverige, på vores store terrasse i København og på vores første år i vores nuværende have – så er der særligt en ting, som har ændret sig rigtig meget i min måde at dyrke en god have. Forandringen skete i løbet af sidste efterår og denne vinter og det handlede altsammen om at dyrke egen kompost.

Samtidig med at vi brød vores gamle have ned, fjernede fliser, gamle højbede osv, så begyndte vi at dyrke kompost og den proces har vendt noget i mig – fra tidligere at dyrke planterne som det primære, til at dyrke jorden først og fremmest og derfra kommer så alt det gode, spiselige og pyntelige.

Men en god næringsrig og sund jord er en gevinst for planterne og havelivet, og det vil jeg skrive mere om i dag.

kompostorme

Vi spiser mange grøntsager, frugt og æg – og smed derfor rigtig meget grøntaffald og æggeskaller ud hver dag. Altsammen økologisk og hurtigt nedbrydeligt, som på relativ kort tid bliver til den skønneste kompost – det røg i stedet i affaldscontaineren for at blive hentet og transporteret til forbrænding. Sikke et spild!

Så i en kombination af at jeg gerne ville danne en cyklus af grøntaffald her på matriklen, nære jorden og sparer en del penge ved at lave god kompost selv, gik jeg i gang med en omfattende research af emnet kompost.

I første omgang fjernede vi et par rækker fliser og gravede sand væk i en omkreds, der svarede til to pallerammer. Så stillede vi en stabel af de gamle tomme pallerammehøjbede oven på hinanden. Rundt om dem dyngede vi det gamle jord fra højbedene op, så det lunede godt omkring den kommende kompost vinteren over – og så var det ellers bare at smide de 1-3 skåle grøntaffald i hver dag, som vi producerede (se længere nede en liste over alt det som vi komposterer). Jeg købte en pakke kompostorme online til komposten og kom derudover med et par sække hestemøg fra Julies rideskole i, lidt hønsegødning og så passede naturen ellers sig selv.

Her til foråret kunne vi så fjerne pallerammerne og i stedet for affald havde vi to store portioner god formuldet lækker økologisk hjemmelavet kompost.

Lige til at blande i højbedene.

kompost i pallerammerNu ved jeg ikke hvor mange af jer der er kompostdyrkere – men når man først starter på den slags, så er det næsten uundgåeligt at blive lidt passioneret omkring det. Skulle det ske for jer, så er I ikke den eneste – jeg har sågar drømt interessante drømme om kompost mere end én gang denne vinter, til stor morskab for de andre i familien.

Kompost har typisk en ph-værdi på 7. Derudover skulle jeg blande godt med ren kalk i og så ville jeg virkelig have en god næringsrig ph-neutral jord, som ville være perfekt til køkkenhave og alle de gode ting vi skal spise herfra sommeren igennem.

Det er et helt godt all-around jordforbedringstip. Uanset om man har en ældre opvokset have eller en nyanlagt som min. Og uanset om den nuværende jord er sandet eller leret – så vil jorden have godt af en god mængde omsat grøntkompost og ren kal i øverste jordlag. Det holder godt på fugten i jorden, er godt for microorganismerne og giver en god muld.

kompost grøntsager

Kompost dyrkning

Vi har nu købt to kompostbeholdere, som står gemt i et nordvendt hjørne af haven. De står på jorden, så orme har fri passage og så der kan løbe overskydende vand fra. I vores kompost kommer vi:

  • alle rå og utilberedte grøntsagskræller og det pulp fra juiceren vi ikke får brugt.
  • frugtskræl, bananskræl, citrusskræl, ananastoppe
  • afklip fra havens lavendler, blomster og efterårsblade + lidt fint afklip af kvist fra hækken.
  • tomme æggebakker
  • vaskede æggeskaller, knust
  • Bland gerne lidt hestemøg eller hønsekompost i – hønsekompost kan evt købes i en sæk til øko brug

… alt sammen økologisk – fx så er konventionelle banan og citronskræller sprøjtet så meget, så det kan nærmest ikke forgå i naturen og komposteres.

Det er godt at have 2-3 kompostbeholdere, for så er der hele tiden en at fylde og den der er fyldt op kan få lov at hvile og kompostere færdig i fred og ro. I det tidlige foråret fordeles komposten ud i bedene, og har man nogle planter som gerne skal beskyttes lidt ved rødderne, så kan man godt fordele lidt kompost henover efteråret også.

bede

I et af vores højbede er der primært krydderurter og der har jeg tilsat et par sække krydderurtejord til økologisk dyrkning øverst i bedet, for at give særlig gode betingelser fra start. Dvs først en blanding af kompot, gl. jord fra højbede, sphagnum, kalk godt blandet sammen i hele bedet og så toppet med en god færdigblanding med krydderurtejord til økologisk dyrkning. Det kan kun blive godt, tror jeg.

Derudover har jeg brugt krydderurtejorden til vores krukker med mynte – vi har tre slags mynte i år, for mynte er en ustyrlig størrelse, som hurtigt med sine undergravende rødder vil indtage hele højbedet.

Nu glæder jeg mig bare til at det hele gror og bliver til en smuk grøn have, fyldt med blomster og spiseligt – som er rar at være i. Og selvfølgelig fortsat producere god kompost til at sikre en god jord.

Skriver også på et indlæg om hvilke krydderurter vi har i haven (jeg ‘kom til’ at købe lidt flere i går, blandt andet en ualmindelig lækker jordbærmynte), det kommer på i næste uge. Si endelig til hvis der er andet jeg gerne må skrive mere om.

Nu er jeg nysgerrig …

Dyrker I kompost i jeres have?

Eller vil gerne i gang med det – del endelig løs af gode erfaringer, de af jer der allerede gør. 

50 kommentarer
  • Henriette skrev:
    21. april 2016 kl. 11:06

    I vores bolig må vi desværre ikke kompostere (vi bor i almen bolig og der har tidligere været problemer med rotter, så de har en uhyggeligt stram politik).
    Til gengæld bliver vores køkkenaffald hentet af en ung fyr som fodrer sine høns med det – så det gør gavn alligevel, selvom vi må nøjes med at hente kompost på genbrugsstationen.

    • Ann-Christine skrev:
      21. april 2016 kl. 23:19

      Sikke en god løsning I har fundet som alternativ :)

  • Carina skrev:
    21. april 2016 kl. 11:17

    Jeg tror faktisk at jeg vil i gang med at kompostere. Har ellers tænkt, at det var alt for skørt til min lille have :-)

    • Ann-Christine skrev:
      21. april 2016 kl. 23:20

      Det kan varmt anbefales – man bliver virkelig glad for alt det der kan bruges i stedet for at blive smidt ud.
      Rigtig god fornøjelse med det :)

  • Sara skrev:
    21. april 2016 kl. 11:36

    Jeg har også de sidste par haft store have drømme.. Vi har fået lavet to højbede, men døjer rigtig meget med vores nabo katte, der bruger dem som toilet.. Det tager rigtig meget af glæden! Kender du et trick imod det?!

    Kan man putte slået græs i kompost, ved du det?!

    Hvor ser det fint ud, jeg får næaten modet tilbage og overvejer at lave en kompost bag i haven!

    Vh Sara

    • Ann-Christine skrev:
      21. april 2016 kl. 23:22

      Græs er super godt at komme i kompost også – men helst også en masse grøntaffald fra køkkenet. Varieret er en god tommelfingerregel, også når det gælder kompost.
      Æv, med kattene i højbedene, vi har heldigvis Molly der holder nabokattene væk – og hun går ikke selv i højbedene, så indtil videre er vi fredet her. Men jeg tror at net, hønsetråd (som flere også tipper om her) og så måske de planter der hedder ‘gå væk kat’ kan hjælpe dig.
      Kh AC

    • Natascha skrev:
      21. april 2016 kl. 16:17

      Hej Sarah,

      Jeg har haft samme problem i mit højbed sidste år med at det blev brugt som kattetoilet, især mens jorden var åben og planterne små, derfor blev der heller ingen gulerødder. Så læste jeg i Aarstidernes bog, at man godt i foråret kan dyrke sine planter under fiberdug direkte ovenpå jorden, læg lidt jord eller pinde i kanterne så det ikke flyver væk. Planter er stærke så de løfter selv fiberdugen i takt med de vokser, og der kan både trænge lys og vand igennem. Det holder også på varmen så man skal ikke være bekymret for nattefrost. Indrømmet det ville være flottere uden fiberdug, men katten har mistet interessen når der ikke er noget at grave i. Jeg tænker at jeg piller fiberdugen af når bedet er fuldt tilvokset så der ikke er så meget fri jord at grave i.

      Vh Natascha

      gastroequation.dk

      • Ann-Christine skrev:
        21. april 2016 kl. 23:28

        Sikke et smart trick, Natascha! Det vil jeg lige huske :)

    • Kamilla skrev:
      21. april 2016 kl. 19:41

      Vi døjer også meget!!! med kvarterets katte i køkkenhaven. Vi lægger simpelthen stykker af trådhegn ud over jorden, det holder kattene væk og planterne kan fint vokse op.

      • Ann-Christine skrev:
        21. april 2016 kl. 23:39

        Godt I har fundet en løsning der virker og giver tippet videre her :)

  • Anette skrev:
    21. april 2016 kl. 12:28

    Ja, vi komposterer og har gjort det i nogle år efterhånden.
    Vi er meget plagede af snegle hos os, så vi har en lukket kompost, som vi har fået af kommunen – desværre hjælper den ikke noget særligt mod dræbersnegle, så jeg skal altid være ret obs på snegleæg når jeg henter komposten om efteråret.

    Vi har også en god flok høns hos os, så dér får jeg masser af hønsemøg, som jeg også bruger i både kompost og køkkenhave :)

    Jeg er glad for at kompostere, jeg kan slet ikke få mig selv til at smide alt det mad ud, som egentlig kunne komposteres. Der skal dog siges, at efter vi har fået høns, så er der en del af den tidligere kompost-mad, som kommer om til dem i stedet, men så får vi jo stadig gødning til haven ud af det :)

    • Ann-Christine skrev:
      21. april 2016 kl. 23:24

      Hvor dejligt (altså på nær dræbersneglene!) Der er jo virkelig en god cyklus i grøntaffald, kompost, høns og æg hos jer – så skønt!

  • Mutti skrev:
    21. april 2016 kl. 15:48

    Katte i højbede er bare træls. Vores kat syntes også det var et helt perfekt sted at gå på toilet, så der er ikke andet at gøre end at sætte hegn omkring! Eller trådnet henover! Ihvertfald til højbedene er dækket af det man dyrker. Idet katten mest er interesseret i den bare bløde jord!

    • Ann-Christine skrev:
      21. april 2016 kl. 23:27

      Ja, det er da træls – godt du fandt en løsning på det :)

  • Susanne skrev:
    21. april 2016 kl. 17:42

    Er netop startet med at kompostere og har indkøbt pallerammer til 2 stk beholdere til formålet. Jeg er sygt spændt og ved ikke om jeg klarer at vente helt til næste forår! Jeg har ikke hverken jord eller kompost til de 5 højbede jeg har planlagt, så jeg må af med et anseeligt beløb for god øko muld. Der skal nok høstes mange gulerødder før det er tjent ind! Tilsatte du der kopostorme med det samme? Og i hvilke forhold skal kalk, spagnum og evt. hønsemøg tilføjes – sagde Pindstrup damerne noget om det?
    Kh Susanne

    • Ann-Christine skrev:
      21. april 2016 kl. 23:36

      Hej Susanne,
      Hvor spændende at skulle i gang med! Jeg kom kompostormene i allerede efter en uges tid og sørgede for at komme godt med grøntaffald i hele tiden – det var i efteråret for mit vedkommende, men du vil få meget mere ud af dem nu, hvor de formere sig meget hurtigere over sommeren og dermed kan kompostere hurtigere.
      Forholdet mellem kalk, sphagnum og fx hønsemøg kommer meget an på den jord/kompost det skal blandes med. Jeg havde ca 2/3 kompost/jord, 1/3 sphagnum og deriblandet et par håndfulde kalk. Du kan evt købe en PH værdi måler og så måle jorden, den skal optimalt ligge på omkring 6.
      Rigtig god fornøjelse med jord og kompost :)
      Kh AC

  • Susanne skrev:
    21. april 2016 kl. 17:48

    …glemte at spørge: hvorfor skal æggeskallerne skylles inden de smides på kompostbunken?

    • Ann-Christine skrev:
      21. april 2016 kl. 23:37

      Jeg bilder mig ind at det gør at æggerester ikke tiltrækker rotter ;) Når det kun er rene æggeskaller, så er det faktisk bare ren kalk.

  • Tekla Bach skrev:
    21. april 2016 kl. 20:08

    Her komposteres på livet løs, vi har også to beholdere, mest fordi én slet ikke er nok ;)
    Vi har kun boet her i to år og er netop igang med et haveprojekt, som indebærer ikke mindre end 15 nye bærbuske. Der skal også laves højbede til krydderurter og andet. Så der skal nok blive brug for vores kompost :)

    • Ann-Christine skrev:
      21. april 2016 kl. 23:40

      Uhmm, sikke mange dejlige bær I kan høste snart. Hvilke skal I have?
      Lyder som om den gode kompost virkelig også kommer til at gøre nytte i jeres have :)

      • Tekla skrev:
        8. maj 2016 kl. 15:39

        Der skal være amerikanske blåbær blå og pink, sommer- og efterårshindbær samt gule hindbær, gule, grønne og røde stikkelsbær, brombær, solbær, røde og hvide ribs og havtorn han og hun plante.

        Vi glæder os rigtigt meget til at kunne høste mange bær, men det er nok ikke alle buske som kommer op i år, det er et lidt stort projekt. Men den ene del er ved at være klar til plantning, så vi nyder godt af dine tips til jord.

        Og dertil har jeg faktisk et spørgsmål: Du skriver at spaghmun skal i det øverste lag jord, hvor dybt skal det lag ca. være?

        mvh Tekla

        • Ann-Christine skrev:
          9. maj 2016 kl. 09:06

          Ej, hvor bliver det dog helt vildt lækkert!
          Man føler sig så rig når man bare kan høste ind fra egen have, specielt af blåbær, hindbær, ribs og al den lækkerhed som koster helt vildt meget i butikkerne. Og så smager det jo bare ekstra dejligt friskthøstet.

          Mht spaghnum, så lyttede jeg mig til at omkring 20-30 cm ned i jordlaget vil være rigtig godt.
          Kh AC

  • Hella skrev:
    22. april 2016 kl. 16:10

    Jeg har puttet grøntaffald og æggeskaller på komposten siden i vinter. Den har også fået lidt af naboens hønselort..hvad er jeres erfaringer i forhold til optimal temperatur ? Kaffegrums ryger ud blandt rhododendron og blåbærbusken der jo skal ha det surt.

    • Ann-Christine skrev:
      26. april 2016 kl. 09:02

      Jeg har undladt at måle temperaturer, men har blot ladet naturen klarer jobbet. Dog tror jeg at det er vigtigt at have en god blanding af alskens gode sager fra dyregødning, grøntaffald, lidt småkviste osv. så bliver det ikke noget vådt smat eller for tørt og uomsætteligt, men kompostere fint.
      Kh AC

  • Louise skrev:
    23. april 2016 kl. 15:52

    Rigtig godt indlæg! Vi har to lukkede kompostbeholdere (ligner lidt skraldespande) i vores have og det føles rigtig godt at gå ned og vende (grønt)skraldespanden på hovedet i beholderen. Vi har kanin, så hans efterladenskaber ryger også ned i.
    Komposten passer helt sig selv, så der er ikke noget arbejde i det.

    • Ann-Christine skrev:
      26. april 2016 kl. 09:05

      Hvor dejligt! Jeg synes også det giver en god følelse at genanvende sit grønne affald – det er lige før børnene kunne overtale mig til at få en kanin bare pga gødningen derfra :D hehe
      Kh AC

  • 24. april 2016 kl. 00:40

    Det ser rigtig godt ud – velkommen i den grønne klub. Jeg glæder mig til at følge projektet. Vi har kompost, høns der spiser madaffaldet og fire højbede. Det er en fantastisk måde at leve livet på – det giver livsglæde. Fiberdug og rusten armeringsjern eller hvad man nu har liggende – er et godt middel til at holde katten væk fra højbedene. Go Green!

    • Ann-Christine skrev:
      26. april 2016 kl. 09:07

      Det giver nemlig en helt særlig livsglæde og føles så rart at være med naturen.
      Godt tip med armeringsjern til højbedene.
      Kh AC

  • Nanna skrev:
    25. april 2016 kl. 22:40

    Så fedt m kompost. Vi havde een sidste år – en konisk plastmodel fra kommunen. Men… Den blev en ren dræbersneglefarm. Så vi var nødt til at tømme den helt. Er ret ærgerlig over, ikke at kunne kompostere så er ret interesseret i at høre gode råd om kompost og snegle.
    Mvh Nanna

    • Ann-Christine skrev:
      26. april 2016 kl. 09:25

      Æv! Det er virkelig bagsiden af medaljen hvis man døjer med dræbersnegle.
      Det håber jeg ikke at vi kommer til – de har jo ikke rigtig gidet at være i haven indtil nu, heldigvis.
      Jeg har læst mig frem til at hvis man arbejder på at lave en meget varm kompost så kan de ikke leve i den høje temperatur og deres æg går til. Så måske du kan google lidt på varme kompostering? Tror blandt andet du skal bruge godt med dyregødning og arbejde i lag med forskellige materialer.
      Kh AC

      • Nanna skrev:
        26. april 2016 kl. 20:14

        Ja vi prøvede også at lægge komposten ud i lukkede sække for at skabe varme. Ikke så vellykket

        Må se om der er færre snegle i år – ellers kan de vel lige så godt bo i komposten. Så ved vi da hvor de holder til…

        • Ann-Christine skrev:
          27. april 2016 kl. 11:46

          Det har jeg også læst flere der skriver – at så ved man hvor de er og de er nemmere at få has på når de samles der.
          Håber det lykkedes med en sommer med færre snegle ;)

  • Jesper - Varmkaffe.dk skrev:
    26. april 2016 kl. 11:57

    Vi kompostere også alt. Intet organisk forlader vores 5000 m2 store have.
    Grene kommer i kvashegnet, køkkenaffald til høns, småt planteaffald kommer i komposten. Med hønsemøg…

    Kaffegrums kommer selvfølgelig også i komposten.
    og det bliver jo til en del… :-D

    • Ann-Christine skrev:
      27. april 2016 kl. 09:12

      Hvor er det godt! Og dejligt med så god plads (og høns i haven)

  • Nicoline skrev:
    19. maj 2016 kl. 09:00

    Hej Ann-Christine
    Vi har en villa have på godt 800m2. God plads til køkkenhave, bærbuske, krydderurtebed, drivhus, høns, staudebede, stor tarasse, bålplads, græsplæne til leg samt trampolin og pool. Dejlig have som vi bruger hele året, dog især sommer.
    Vi forsøger at leve økologisk og i mindst mulig miljøbelastende.
    Vi har ikke før haft held med kompost, men dit indlæg gav mig lyst til at starte igen. Du skriver jeres beholdere står på jorden, er det ellers en lukket beholder eller hvordan ser de ud.?
    Vores høns spiser en del af vores køkkenaffald, men der er stadig en del de ikke kan få /vil ha så det er jo oplagt at putte det i komposten. Og hønsemøj har vi jo lige ved hånden.
    Mht. Til kalk i køkkenhaven, kan man strø det direkte ud på jorden når den er plantet til? Eller SKAL det blandes i før man sår?
    Nicoline

    • Ann-Christine skrev:
      22. maj 2016 kl. 21:54

      Hej Nicoline,
      Ih, hvor lyder jeres have bare dejlig!
      Vi har købt kompostbeholder uden bund, to stk som lader til at virke fint. Når den ene bliver fyldt så kan den stå og hvile og kompostere, mens vi fylder den anden – og når den så er fyldt, så er den første klar til at blive tømt. Jeg tror det kommer til at virke så fint.
      Kh AC

      • Nicoline skrev:
        22. maj 2016 kl. 22:56

        Tak. Er også meget glad for vores have. Har boet i huset i 15 år. Så vi har haft god tid til at forme den. Men den har også ændret sig i takt med at vi fik børn og de blev størrere. ( nu 10-14) Ud er røget gynge, rutchebane, sandkasse. Og ind er kommet flere bede og krukker, høns og mindre ukrudt;-). Mangler kun legehuset der står til nedrivning og giver plads til en dejlig tarasse bagerst i haven. Og alle de andre hyggelige projekter der er i en have. Det stopper aldrig?
        Tak for svar om kompost beholdere. Den skal studeres lidt nærmere. Har brugt en del af weekenden på at læse om Jordforbedring da vores køkkenhave er udpint og jorderen i haven i det hele taget meget leret og kompakt. Er rigtig glad for dine have-indlæg som er meget inspirerende bl.a. På grund af den økologiske tankegang.
        Håber i har haft en dejlig weekend med fødselsdage og er klar til at tage fat på en ny uge.
        Nicoline

        • Ann-Christine skrev:
          25. maj 2016 kl. 11:33

          Helt sådan oplever jeg det også – en have og et hjem er et on-going projekt :) Da jeg først fandt fred med at det var sådan, så længdes jeg ikke efter at blive færdig med det, men nyder bare at være i det, med de løbende forandringer der hele tiden er ;)
          Prøv evt at tjekke Camilla Plums bøger om have, der er nogle gode kapitler om jordforbedring og jeg synes hendes tilgang til at dyrke jorden er meget inspirerende også.
          Og tak – det har været så dejligt :)
          Kh AC

  • Karin Jespersen skrev:
    17. marts 2017 kl. 13:13

    Hvor er det bare skønt at følge din blog her på nettet. Vi overtog hus i august og her til foråret vil vi sætte to højbede til krydderurter. Vi har desværre ikke kompost i vores have så det er planen at vi skal til at lave i år eller næste år. Derfor får vi i år kompost fra genbrugsstationen men hvor meget og hvad andet skal/kan vi putte i højbedene? Jeg regner med at de bliver 80×120 og kan klare 180 liter. En anden ting jeg vil har du erfaring med at sætte blåbærbuske i højbede eller er det bedst på friland?

    • Ann-Christine skrev:
      17. marts 2017 kl. 21:37

      Jeg har selv plantet blåbær i sommers – har skrevet om det her, inkl surbundsbed som de godt kan lide at stå i.
      Mht jorden fra genbrugsstationen, så tror jeg det er en god ide at blande det, så I tager 1/3 kompostjord og 2/3 af deres blandingsjord. Ellers har jeg lyttet mig frem til at jorden godt kan blive for voldsom for planterne.
      Jeg er i gang med at skrive på et indlæg om hvordan jeg frisker vores bede op, det kommer på i næste uge :)
      Kh AC

  • Ingrid skrev:
    24. september 2020 kl. 10:21

    Følger dig. Herligt. Men hvad med rotter? Vi dyrker kompost, men alene fra kolonihave. Nu har rotter desværre indfundet sig. Kender du til det?

    • Ann-Christine skrev:
      24. september 2020 kl. 19:26

      Hej Ingrid,
      Det har vi aldrig oplevet, heldigvis. Vores beholder er også lukket i top mv.
      Du kan evt sætte fintmasket stålnet under komposten, så kan der ikke komme rotter i fra jorden.
      Kh AC

  • Ida skrev:
    9. februar 2021 kl. 10:40

    Hej Ann-Christine.
    Jeg har lige fundet din Have-føljeton og jeg er bare blevet SÅ inspireret. Jeg kan slet ikke vente med at komme i gang i haven igen.
    Hvordan gør du med kompost om vinteren? Som vejret er nu med frost døgnet rundt, smider du så stadig køkkenaffaldet i komposten, eller er det en dum ide ift rotter, da det ikke kan kompostere, mens der er frost?
    Et andet lille spørgsmål; regner du med at lave nye haveindlæg denne sæson? Jeg vil rigtigt gerne have flere gode havetips fra dig, så jeg krydser fingre for flere dejlige haveindlæg :). Måske du har nogle gode tips til spiselige-/køkkenhaveplanter, som godt kan trives et sted i haven, hvor der er mindre sol?
    /Ida :)

    • Ann-Christine skrev:
      10. februar 2021 kl. 09:54

      Hej Ida,
      Hvor er det dejligt at høre du er glad for disse indlæg. Jeg har da virkelig heller aldrig glædet mig så meget til en ny havesæson som i år, det bliver SÅ dejligt at komme i haven igen. Hvis tid og inspiration er til det, så vil jeg meget gerne lave flere af disse indlæg. Den seneste tid har jeg været helt opslugt af en kæmpe passion og lyst til at lave bøger og udvikle opskrifter og det er svært at nå det hele, selv om jeg gerne ville ;) Vi må se, uanset, så er min plan og lyst ihvertfald at skrive mere om have også …
      Jeg kommer også grøntaffald og kaffegrums på komposten nu, men ikke æggeskaller eller lign. Vi har ikke oplevet problemer med rotter i al den tid vi har komposteret. (heldigvis!) men hvis man har er det nok en god ide at vente til der er plusgrader.

      I øvrigt kan jeg fortælle at vi i vores nordligste hjørne i vores have herhjemme og i vores mest skyggevendte del af vores sommerhushave har bærbuske og de stortrives med knap så meget sol, for så får bærene rigtig lov og tid til at udvikle smag. Tror også du fint kan have en del krydderurter og rabarber der.
      Kh Ann-Christine

      • Ida skrev:
        11. februar 2021 kl. 08:10

        Hej Ann-Christine.
        Tusinde tak for dit svar. Ja, det er svært at få tid til det hele. Jeg nyder også dine opskrifter utroligt meget. Min kæreste vandt din kogebog “Aftensmad” i mandelgave, og jeg har brugt den hele tiden lige siden! :D Der indgår opskrifter der fra i madplanen hver uge. Så nu er “Grøn Aftensmad” blevet sat på min ønskeliste. ;)

        Ok. Vi skal have lavet en kompost så snart der er plusgrader igen, men jeg er lidt i tvivl om det skal være beholder eller bunke. Hvilken type kompost har du? Jeg kan forstå, at en beholder er sikker mod skadedyr, men at den tilgengæld kan være utrolig svær at få komposteringen til at fungere ordentligt i.

        Dejligt at høre! Det vil jeg teste, om det ikke også kan fungere i “den kolde del” af vores have. :)
        Ha en god dag!
        Kh Ida.

        • Ann-Christine skrev:
          11. februar 2021 kl. 17:34

          Åh hvor dejligt I er glade for bogen. Det er jeg glad for :)
          Vi har to lukkede beholder, og det fungere fint og det bliver også komposteret glimrende. Jeg vil anbefale 2-3 beholdere, og minimum to, så den ene kan hvile og få tid til at kompostere ordentligt, men den anden fyldes op.
          Kh AC

          • Ida skrev:
            15. februar 2021 kl. 09:19

            Ok, tusinde tak for svar!
            Hvor tit “lufter” du komposten i dine beholdere? Jeg kan forstå at det er vigtigt at være opmærksom på luft- og ilttilførsel til komposten, så det kompostere og ikke rådner.
            Har du prøvet at skulle tilsætte nye kompostorme til din kompost fordi de døde, f.eks. pga frosten om vinteren?
            Jeg sætter enorm stor pris på, at du har taget dig tid til at svare på alle mine spørgsmål! Det skal du have tusinde tak for! Jeg håber at du har haft en god weekend!
            Kh Ida :)

            • Ann-Christine skrev:
              15. februar 2021 kl. 17:57

              Jeg kommer blot grene osv i der skaber luft naturligt, det virker glimrende, så jeg har aldrig luftet eller hørt det skulle være nødvendigt :)
              Kompost ormene overlever fint, de kravler blot i jorden eller i midten af beholderen.
              Kh AC

  • Louise Werge skrev:
    12. juli 2021 kl. 17:53

    Hej Ann-Christine

    I min søgning efter lukkede og åbne kompostbeholdere, der kan stå som en fælles helhed kom jeg ind på dit indlæg om kompost. Hvor er det dejligt at finde debat om kompost og oveni købet fra en økologisk vinkel. Stort tak.
    Jeg har et spørgsmål til din løsning. I dit indlæg lyder det som om løsningen er åben kompostbeholder lavet simpelt af pallerammer og med stramme begrænsninger på, hvad det smides i, men i kommentarerne taler du om 2 lukkede beholder og har et link (ikke aktivt mere) til Bauhaus. Så jeg er lidt forvirret. Hvilke løsning(er) brugte du? Hvis begge to, var der så eventuelt forskel på, hvad I puttede i hvilken? Indlægget har nogle år på bagen nu, så måske har du nye erfaringer, der kan deles :-)?

    Bedste hilsner en stor fan
    Louise

    • Ann-Christine skrev:
      14. juli 2021 kl. 06:50

      Hej Louise,
      Tusind tak for din søde hilsen :)
      Jeg bruger to lukkede kompostbeholdere nu, men da haven var under ombygning havde vi en åbenbeholder (blot et par gamle pallerammer i perioden)
      Kærlig hilsen
      Ann-Christine

Skriv en kommentar
Har du spørgsmål til opskriften, kan du finde de fleste svar her: Oftest stillede spørgsmål til Valdemarsro opskrifter >>

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort.