Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/en-god-kop-kaffe/

En god kop kaffe

en_god_kop_kaffe

Det er vist ikke nogen større hemmelighed at jeg godt kan lide en kop rigtig god kaffe. Kopper med kaffe går igen på en hel del billeder både her på bloggen og på min instagramprofil og jeg får jævnligt søde spørgsmål til min kaffe. Så jeg tænkte, at jeg vil fortælle lidt om kaffe her på bloggen i dag; om hvordan man efter min mening brygger den helt perfekte stempelkande, om god kaffekvalitet og om hvordan jeg foretrækker at drikke min kaffe herhjemme.

Vi bruger stort set altid en stempelkande til kaffebrygningen. Vi kan flirte lidt med andre kaffebrygningsmetoder, men hver gang vi vender tilbage til stempelkanden, så bliver vi enige om, at det smager os alligevel bedst.

Om friskkværnet kaffe
Vi har en kaffekværn selv, men ikke en helt fantastisk én af slagsen. Jeg har ladet mig fortælle at der er stor forskel kaffekværne i forhold til, om de kværner bønnerne ved at snitte dem fint eller om bønner bliver kværnet/knust. Så vi har pt. pakket vores kaffekværn væk og foretrækker lige nu at få kaffen kværnet hos nogle, som har professionelt udstyr til den slags. Jeg elsker dog lyden fra kaffekværnen og ikke mindst det lille ritual, der er med at kværne bønnerne og duften af helt friskkværnet kaffe som breder sig i køkkenet for derefter at brygge kaffen. Uhmmm, måske jeg egentlig bare skulle ønske mig en god kværn i fødselsdagsgave.

Kaffebønnerne
Når jeg laver kaffe herhjemme, så vil jeg foretrækker jeg økologisk kaffe, så frisk som muligt og så foretrækker jeg kaffebønner som er ristet til espresso. Jeg bruger altid lun cremet mælk i kaffen og den espresso-ristede kaffe smager bare helt fantastisk sammen med mælk.

Sådan laver jeg den perfekte stempelkande:

1) Vej kaffen af. Jeg bruger 7 g kaffe pr kop. Dvs i den lille stempelkande bruger jeg 22 gram (ikke fordi jeg ikke kan regne, men fordi min vægt kun måler pr 2 gram ;) …) I den store 8 koppers stempelkande bruger jeg 56 gram.

2) Stil uret på 4 minutter og tag tid – Hæld frisk kogt vand fra elkanden over kaffen til stempelkanden er fyldt halvt op. Rør rundt i kaffen med en ske og hæld resten af vandet over. (mens klokken tikker og jeg venter på kaffen luner og skummer jeg mælken i min Bialetti Tutto Crema Mælkeskummer)

3) Når uret ringer, presses stemplet ned. Jeg gør det altid i køkkenvasken, da jeg én gang har oplevet at glasset revnede og der var varm kaffe overalt, så jeg har lidt respekt for det. Så er kaffen klar til servering, evt med lun cremet mælk – hvis man som jeg foretrækker sin kaffe sådan.

bananpandekager_choco_nibs

For en halv times tid siden, nød jeg en kop Espresso med cremet mælk, i selskab med sunde bananpandekager, skyr og kakaonibs. Lækkert!

Jeg vil elske at høre: Hvordan brygger og nyder I helst jeres kaffe?

bananpandekager_kakaonibs_opskrift

Spørgsmål til opskriften?

Har du spørgsmål til opskriften eller lyst til at sende en sød hilsen, så kan du skrive til mig i kommentarfeltet herunder.
Du kan måske finde svaret på dit spørgsmål i kommentarfeltet, hvis det allerede er stillet og besvaret - eller du kan kigge på denne side, hvor jeg giver svar på mange 'ofte stillede spørgsmål' til min opskrifter.

Kommentarer
  • lidia:
    5. maj 2017 kl. 20:51

    Hej Ann-Christine

    SKal bare lige høre når du bestiller kaffebønner, er det så “malet til stempelkande” selvom at jeg ikke har nogen, men bare bruger kogt vand fra elkedlen og så æave en cafe latte…

    hilsen lidia

    • Ann-Christine:
      5. maj 2017 kl. 21:41

      Hej Lidia,
      Ja, vi køber oftest bønner der er malet til stempelkanden – for vi har pt ikke selv en kværn til bønnerne :)
      Kh AC

  • Teresa:
    20. april 2016 kl. 07:51

    Hej Ann-Christine,

    Tak for en dejlig blog! Dine opskrifter bliver brugt flittigt herhjemme. Jeg har lige læst din kaffebrygningsfremgang, men kan se du ikke fjerner skum fra kaffen?

    Bedste hilsner
    Teresa

    • Ann-Christine:
      20. april 2016 kl. 10:00

      Hej Teresa,
      Mange tak, det er dejligt at høre :)
      Jeg fjerner rigtig nok ikke skummet, det er måske en smagssag, men når der er brugt gode bønner, så synes jeg ikke det behøves :)
      Kh AC

  • Line:
    28. oktober 2015 kl. 18:14

    Først tak for en super blog, jeg faldt over den i min søgen på nye opskrifter, og kunne simpelthen ikke lade være med lige at kommentere på indlægget her. Jeg er nemlig altid selv på jagt efter opskriften på verdens bedste kop kaffe. Ja, jeg er mere eller mindre kaffeafhængig. For mig findes der bare ikke noget nær så godt som en dejligt velsmagende kop varm kaffe, både til at starte dagen og til at runde den af. For et par år siden sværgede jeg også selv til stempelkande metoden, men efter at have boet et år i Spanien, med en række italiensk studerende fra Rom, ja så er jeg altså gået over til napoletanaen. Om det er fordi napoletanaen bringer så mange gode mindre med sig, eller om den reelt giver en bedre kop kaffe, det kan jeg efterhånden ikke finde ud af, men faktum er, at det er sådan jeg hver dag brygger min kaffe. Da jeg boede i Spanien var der selvfølgelig lidt mere ved selve kaffeoplevelsen, når man kunne side ude på altanen med sin morgenmad og nyde kaffen mens solen stod op over middelhavet. Omgivelserne gør altså bare noget ved enhver oplevelse. Også selvom der bare er tale om noget så simplet som det at drikke en kop kaffe.
    Der er dog et punkt, hvor stempl kanden vinder over napoletanaen, og det er på det æstetiske udtryk. Stempelkanden ser bare så fin ud på hylden hehe. Den er langt mere dekorativ end napoletanaen, selvom om den selvfølgelig giver et specielt italiensk udtryk. Det sidste lange stykke tid, har jeg faktisk kun brugt stempelkanden et par gange om året, når jeg har gæster, men den får altså stadig lov at stå og pynte lige så fint på min hylde i køkkenet.
    Og nu hvor jeg allerede har skrevet en hel roman, så vil jeg lige give et godt kafferåd videre, som jeg selv har fået med undervejs. Det er simpelt, men det gør en stor forskel i forhold til kaffebrygning. Eftersom jeg er typen der går ret meget op i at sit hjem og det æstetiske udtryk, kaffehylden tager sig pænt ud, så har jeg også været typen, der hældte kaffen fra posen over i en pæn beholder, bare fordi så så det lidt pænere ud. Hvad jeg ikke tænkte over er, at kaffe åbenbart mister en del af sin aroma, når man ikke sørger for at opbevare den helt lufttæt. Så det fif er hermed giver videre.

  • Vis alle 57 kommentarer

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort.