Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/gronne-fingre-plantepleje/

Grønne fingre og plantepleje

i-havenJeg bliver altid så motiveret for at nusse i haven og gøre klar når sommeren nærmer sig og jeg stornyder resultaterne efterfølgende … men jeg hånden på hjertet, så har jeg tidligere ikke været en god vedligeholder, når det kommer til havearbejdet efterfølgende.

I år har jeg dog besluttet mig for at gøre en indsats for at ændre min tilgang til vedligeholdelsesdelen og derfor besluttet mig for at nyde selv de tilbagevendende vedligeholdelsesting, som at hive ukrudt op mellem fliserne og nippe visne blade og blomster. Prøve at gøre det til en helt hyggelig daglig rutine på hverdagsskemaet.

Og altså ikke som en sur pligt eller noget der blot skal overståes.

estragon

 

Valdemarsro-have

Min søster har passet de bedste af mine indendørsplanter mens vi var væk og hun er skarp til det, så de er grønne og velplejede.

Jeg skal ikke kunne sige om hun har givet dem gødning eller plantepleje, men det er et område jeg så småt er begyndt at researche på. I dette indlæg har jeg teamet op med ‘Bayer Garden Vitality‘ og er blevet klædt bedre på, til fremadrettet at passe på både vores udendørs og indendørs planter.

Jeg vælger ofte planter og sukulenter, som bliver glade af at blive glemt i nogle uger (og måneder) – men der er nu også mange andre, mere krævende, planter som jeg synes godt om. I pinsen var jeg et lille smut forbi planteskolen og shoppe lidt nyt grønt til haven og indendørslivet – og så var jeg ellers i haven det meste af søndag og mandag;
plante indendørsplanter om, plante forårsplanter i krukker, læse op på plantepleje og ellers bare nusse rundt og nyde den milde forårssol.

Her er hvad jeg indtil nu har erfaret omkring plantepleje i form af sundhedsboostende plantetilskud: 

Indendørsplanter
Alle grønne indendørsplanter, får et skud ‘Top Growth‘ hver 14 dag. Vi har pt ingen blomstrende indendørsplanter – så det er ren grøn plantepleje herhjemme.

I haven
Jeg har netop plantet vores appelsintræ, lille spinkle oliventræ og en spæd citronplante ud i krukker i haven. De er blevet et par dovne planter med et spinkelt rodnet og trænger til at blive udfordret lidt på vejr og vind – jeg har givet dem ‘Top Start’, som blot er blevet strøet over jorden og det får de så ca hver 3 uge, hvorefter jeg vander dem. Topstart styrker rodnettet, som er grundstenen til en sund og flot plante og rodnettet på mine planter var ikke noget at prale af, kunne jeg se da jeg plantede dem om forleden dag.

Vi har et par rene blomsterbede og nogle krukker med blomster, som jeg har boostet delvist med nye friske forårsblomster og så får de ellers ‘Top Growth’ hver 14 dage i vandkanden og bliver nippet for visne blomster og blade mindst et par gange om ugen – og helst på en lille haverundttur dagligt.

Alt det spiselige i haven har jeg altid givet øko-gødning, men har planer om at gå i gang med kompost snart. Det skal jeg lige have researchet mere på i løbet af sommeren, hvordan jeg gør bedst i en lille have som vores – så alt det gode spiselige giver et godt afkast.

omplantning

have-maj

Mens vi rejste rundt i Asien, så tænkte jeg mange gange over, hvor heldige vi er, at vi lever i et land med fire årstider. Det er der altså noget ganske særligt ved.

Forventningsglæde i de tidlige forårsmåneder over alt det grønne der pipler frem. Den første tur på planteskolen, forårsklargøring af altanen og/eller haven, de første lunene solstrejf på kinderne, høj klar solskin fra en blå himmel i frostvejr – da vi kørte hjem fra lufthavnen i Hamburg, blev jeg nærmest helt rørt over at se rapsmarkerne i fuld flor. Så kan det godt være at vi ikke lige kan have papaya og mango i haven, hvilket ellers kunne være meget rart – men så kan vi så uendelig meget andet godt!

Og i år har jeg tænkt mig skal været sommeren, hvor jeg får endnu grønnere fingre, hvor vi dagligt nyder udendørslivet på vores egen matrikel og hvor vi virkelig får arbejdet på at få den drømmehave, som vi pusler med i tankerne og som vi er i gang med at undersøge, hvordan vi får etableret bedst.

(Udgivet i samarbejde med Bayer Garden Vitality)

Skriv en kommentar

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *
4 kommentarer
 • Marian skrev:
  27. maj 2015 kl. 10:18

  jeg har det på præcis samme måde – jeg er drøn-dårlig til at vedligeholde haven. Jeg kan bedst lide at så og høste. Mest høste! Men jeg er virkelig blevet fan af havelivet og troede aldri gjeg skulle blive så voksen at grønne planter skulle gøre mig glad på den måde! I år har jeg tomatplaner i vindueskarmen, har dyrket chili fra bunden og div. øko-krydderurter. Og – så er jeg igang med at spire de skønneste små mikro-grønne sager fra Tiny Gardens. Superfedt, bæredygtigt koncept!

  • Ann-Christine skrev:
   27. maj 2015 kl. 20:49

   Rart at jeg ikke er den eneste der hænger lidt med vedligeholdelsesdelen ;)
   Og jeg er helt enig – at høste er altså også ret dejligt. Det er så dejligt at lave mad af grønt og urter fra egen have.
   Jeg tror i øvrigt også at jeg vil nå at have et par chilier i år

 • Henriette skrev:
  28. maj 2015 kl. 13:33

  Vi drømmer lidt om at købe et lille kolonihus, og det kunne være hyggeligt og inspirerende at læse endnu mere om havelivet og jeres haveprojekter herinde i løbet af sommeren

  • Ann-Christine skrev:
   28. maj 2015 kl. 22:50

   Jeg skal gerne dele lidt haveglimt i løbet af sommeren.
   Og hvor lyder det bare helt enormt hyggeligt med kolonihavehus :)