Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/honning-fra-lokale-bier-bistad/

Honning fra lokale bier – Bistad

I søndags tog vi alle fire en tur ind til ‘MAD i ridehuset’ her i Aarhus. Et rigtig fint arrangement med mange lækre boder fyldt med lækre delikatesser og specialiteter fra dygtige, danske madproducenter. Jeg købte blandt andet tre glas honning. Jeg kendte ikke selv projektet Bistad, før i søndags. Det er et virkelig fint byprojekt med honning fra tre forskellige bigårde fordelt i Aarhus.

Jeg synes, at det er ret lækkert at vide hvor honningen kommer fra, og dette er  ægte, CO2 besparende og det er et super godt byprojekt.

Jeg har i øvrigt undret mig over, at der på de økologiske honninger, som jeg kan købe i supermarkederne bare står fx ‘blandet honning fra lande udenfor EU’. Jeg køber dem jævnligt, men jeg vil faktisk hellere støtte et lokalt godt projekt som dette.

16 kommentarer
 • Øglemor skrev:
  9. oktober 2012 kl. 12:07

  Det er en supergod idé, det der med bier i byen. Jeg er også ret vild med københavner-initiativet bybi.dk.
  Jeg spiser ikke så meget honning, men når jeg gør, er det den, min svigerfar producerer. Han er nemlig ivrig biavler i sin sparsomme fritid, så der falder ofte et glas eller tre af, når vi er på visit, og han lige har ‘høstet’. Det er også lokal honning, så det basker :-)

  • Ann-Christine skrev:
   10. oktober 2012 kl. 10:57

   Nøj, hvor lækkert med sådan en biavler-svigerfar. Jeg elsker sådan noget fra jord til bord (eller bistad til honningmad) ;) Jeg kendte ikke bybi.dk – det ser spændende ud

   • Dorthe skrev:
    4. december 2013 kl. 09:58

    Hej Ann-Christine
    Elsker at følge din blog, og brugte den igen idag i min overspringshandling i at skrive eksamensopgave om BISTAD. Og så blev jeg ekstra glad, da jeg så den her tråd! :) Har du lyst til at svare på nogle hurtige spørgsmål, hvis jeg mailer dig dem, omkring deres honning og konceptet? Ville være en kæmpe hjælp til min eksamen.

    • Ann-Christine skrev:
     5. december 2013 kl. 08:16

     Hej Dorthe,
     Ja, det kan du tro :) Svarer lige din mail senere i dag!

    • BISTAD skrev:
     6. januar 2014 kl. 16:28

     Hej Dorte

     Du har sikkert færdiggjort din opgave nu, men hvis du ( eller nogen anden for den sags skyld) er mere interesseret i vores projekt, skal I endelig føle dig (jer) fri til at spørge os personligt.
     Skriv bare til kommunikation@bistad.dk, og vi svarer hurtigst muligt.

     Hilsen BISTAD.

 • Jan Chrillesen skrev:
  9. oktober 2012 kl. 12:11

  Økologisk honning er en besnærende tanke – men taget i betragtning at en bi kan flyve 1 km væk fra sin stade kræver det et ekstremt stort område med økologisk dyrkning for at det kan lade sig gøre – og i byer er det selvsagt ikke muligt. Når det så er sagt, så synes jeg også honning fra små biavlere smager bedre end det man køber i supermarkedet.

  • Ann-Christine skrev:
   10. oktober 2012 kl. 11:11

   Jeg forventer slet heller ikke økologisk byhonning, men vælger gerne økologien fra her, for at støtte lokalt og for at spise noget virkelig godt honning.
   Oftest synes jeg at økologi smager bedre, men ikke i dette tilfælde – når alternativet ee supermarkeds økologisk honning

   Jeg har forståelse for at der ikke kan beskrives den enkelte bistad eller mindre område – men jeg forstår nu stadig ikke at land/region ikke bliver specificeret nærmere.

   • Michelle skrev:
    11. oktober 2012 kl. 09:38

    Jeg mener faktisk, at man ikke kan købe dansk produceret økologisk honning – netop fordi at Danmark er sådan et lille land, at man ikke kan kontrollere, hvor bien flyver hen – og derved kan den også flyve hen til en mark med uøkologiske blomster.

    Nu må I ikke hænge mig op på om det er forkert, men jeg havde en samtale med min veninde om det for noget tid siden, og hun er min “go-to-ved-alt-om-økoliv”veninde. Hun køber nemlig aldrig øko honning, men derimod dansk og lokaletproduceret honning ud fra det argument.

    • Ann-Christine skrev:
     11. oktober 2012 kl. 12:37

     Hej Michelle,
     Jeg har Søbogaard honning og jeg tjekkede dem lige og kan da godt se at de heller ikke er fra DK.
     Interessant info, jeg tror da lige, at jeg har fået ændret mit honningforbrug mod kun at bruge dansk lokal honning. Tak for info, det er jeg glad for! :)
     Kh Ann-Christine

     • Michelle skrev:
      11. oktober 2012 kl. 16:31

      Jamen, det var da så lidt – og det var også en øjenåbner for mig :)

    • BISTAD skrev:
     6. januar 2014 kl. 16:39

     Hej Michelle

     Det er krævet at landbrug i 3 kilometers radius fra et bistad er økologisk før honning må erklæres økologisk. Som du selv, og din veninde, selv påpeger gør dette produktionen af økologisk honning meget kompliceret.

     Derudover, bivirker (no pun intended) moderne industrialiseret landbrug også fødemangel for honningbier på landet. I byerne derimod findes masser af god honning-flora til bierne, hvilket er hvorfor bybier kan modvirke den kraftige nedgang i Danmarks bibestand (en nedgang som ultimativt kan efterlade 1/3 af fødevareproduktionen uden bestøvning, og dermed kan koste landbruget op imod 1 milliard kroner om året).

 • Husmoder skrev:
  9. oktober 2012 kl. 12:13

  Den ser virkelig lækker ud, den der honning:)

  • Ann-Christine skrev:
   10. oktober 2012 kl. 11:14

   Det er den også! Kan anbefales, især den fra Søren Frichsvej – det er min favorit

 • Camilla skrev:
  9. oktober 2012 kl. 12:31

  Hvor ser det skønt ud :)

  Jeg skal være ærlig at sige, at jeg er ikke den helt store øko-freak, nogle ting køber jeg økologisk og andre er ikke. Men jeg må indrømme, at nogle gange virker det underligt på mig, at det økologiske er det vigtigste, hvor det i mange tilfælde ville være ligeså vigtigt, at det er lokalt. Jeg købte fx. nogle måltidskasser fra Aarstiderne, hvor det hele jo er økologisk og det er jo fint, men når kyllingen så er fra Frankrig undrer jeg mig lidt over, at de ikke vælger en dansk producent i stedet for at fragte det hele vejen fra Frankrig

  • Ann-Christine skrev:
   10. oktober 2012 kl. 11:56

   Jeg kan godt følge dig i dine tanker omkring økologi og ‘foodmile’.
   Jeg tænker selv ind i flere ting når jeg handler;
   -økologi, oftest synes jeg at det smager bedst og langt hen ad vejen et dyrevelfærd i langt højere fokus
   -bæredygtig, foodmile, og at støtte de lokale små producenter
   -kvalitet
   -og en smule også økonomi. Vi har valgt at have råd til økologisk mad af god kvalitet.

   Lige med kyllinger, så synes jeg at det er så svært at gennemskue da de fleste danske kyllinger lever et usselt liv, og så kunne jeg også sagtens finde på at vælge den økologiske franske frilandskylling, hvis jeg ikke kunne få oplysninger om, hvordan den danske kylling havde haft det før den blev slagtet.
   Der er så meget fokus på mærkning med nøglehullet og andre mærkelige ting, jeg vil allerhelst bare gerne vide hvor mine råvarer kommer fra og under hvilke forhold de er produceret.

 • Sille skrev:
  17. oktober 2012 kl. 12:26

  Den var ellers go’: “Økologisk honning – blandet honning fra lande udenfor EU”. Alle har ikke den samme opfattelse af “økologisk”. På mit arbejde får vi også “økologisk frugt”, så som bananer og kiwi…Øh??

Skriv en kommentar
Har du spørgsmål til opskriften, kan du finde de fleste svar her: Oftest stillede spørgsmål til Valdemarsro opskrifter >>

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort.