Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/koekkenknive/

I mit køkken – must have køkkenknive

knive

I går skrev jeg lidt om køkkenprojektet og satser på, at jeg følger det op i løbet af næste uge, med en lille halvvejsstatus og billeder. Og tusind tak for alle jeres søde kommentarer og glade lister til indlægget i går. Det boostede virkelig mit humør også!

I dag skal det også handle lidt om køkken. Bare om køkkenredskaber – nemlig hvilke knive jeg har i mit køkken og slet ikke kan undvære i det daglige.
Jeg tænker, at det skal være en del af en lille ny serie her på bloggen, hvor jeg indimellem vil fortælle om alt fra hvad jeg har i mit køleskab, til køkkenredskaber, gryder, pander osv.

Til indlægget i dag har jeg teamet op med Kop & Kande og havde et frokostmøde med dem lige før sommeren, hvor vi talte en masse om blandt andet knive. De har nemlig knive i fokus i deres butikker netop nu og har lanceret dette toplækre magasin om knive, – og det var SÅ hyggeligt at mødes med dem, nørde lidt og få puttet lidt ekstra viden på det som jeg jo ellers bare går og gør uden at sætte så mange tanker bag (laver mad og bruger knive undervejs i madlavningen – sådan helt enkelt)

Man kan jo snildt have et arsenal af knive til mange formål, men man kan også sagtens klare sig efter devisen lidt, men godt. Jeg er generelt ikke til at have en masse redskaber og dims i køkkenet eller i vores hjem – men holder meget af at have få gode ting der kan bruges til flere ting,  i god kvalitet og som holder i mange år … Sådan er det også med knive – vi har kun 4 forskellige køkkenknive (og 5 stk i alt), og de dækker faktisk meget godt vores behov.
En del af de knive vi har i køkkenet herhjemme hos os, fåes hos Kop og Kande og jeg linker til dem alle under de enkelte knive.

kokkekniv

Kokkekniven

Det er den kniv vi bruger oftest, og den eneste kniv vi har to varianter af – hvilket er praktisk, da vi begge laver mad og jævnligt sammen. For få år siden havde vi 3-4 forskellige kokkeknive i knivblokken og brugte alligevel kun de to bedste. Vi vaskede dem op i opvaskemaskinen og behandlede dem ikke helt godt, hvis jeg skal være ærlig.

De to gode kokkeknive vi har nu, er vi gode ved. Vasker dem hurtigt op i hånden efter brug, sliber dem inden brug og de holder sig pæne, skarpe og rustfri.

Kokkekniven bruger vi til:

  • Udskæring af kød og fisk
  • Hakke og snitte grøntsager og frugt

Vores kokkeknive er:

  • Zwilling Cuisine, 20 cm kokkekniv,
  • F. Dick Kokkekniv, 21 cm

universalkniv

Universalkniv

Universalkniven er ny i mit køkken og den er jeg virkelig blevet glad for. Som navnet også antyder er den en allround kniv og vi bruger den også til meget forskelligt. Den er noget mindre end kokkekniven og fungere derfor godt som en forlængelse af hånden og som en erstatning for mange specialknive.

Vi bruger universalkniven til:

  • grøntsager og frugt
  • nødder, dadler mv
  • skære kød
  • erstatning for specialknive som fx udbenerkniv og slagterkniv
  • ved middagsbordet til ostebord, pølse mv

urtekniv

Urtekniv

En lille fiks sag, som er den jeg lige griber til når der skal flækkes en vaniljestang, pilles kartofler, fjernes en grim plet på et æble – den skal ligge godt i hånden og være nem at arbejde med.

brødknivBrødkniven

Ja – det siger jo næsten sig selv … Hvad der så til gengæld ikke er helt lige meget er kvaliteten af brødkniven. Martin og jeg har i over 12 år haft den samme brødkniv og har i grunden aldrig tænkt over at det var en dårlig kniv. Så fik vi denne brødkniv og det er jo helt vildt en forskel der er! Lidt sjovt at man ikke bemærker det, før man oplever forskellen …

Brødkniven er i øvrigt den eneste kniv vi ikke sliber, og alene det gør jo at det er meget rart at den kan skære gennem en sprød skorpe og en god bolle uden at hive i brødet, men blot skære skarpt og godt.

knivsliber

En kniv skal slibes … og være knivskarp

En god køkkenkniv skal være knivskarp. Det er simpelthen et must!
Vi har to styk til formålet – en knivsliber og et slibestål og jeg fortæller i videoen herunder hvordan jeg bruger dem. Men bemærk endelig, at hvis det skal være helt korrekt og nok lidt for feinschmeckere ;) -så sliber man i vinklen ca. 10 grader på japanske knive og ca. 20 grader på europæiske knive. Det svarer til ca. halvdelen af de antal grader kniven har, idet man jo kun sliber den ene halvdel (én side af gangen).

Vores er:

  • Zwilling Slibestål (bruges kun 1-2 gange pr måned, derudover bruges strygestål, der har vi en gammel een, som er væk i køkkenrodet)
  • Global knivsliber
10 kommentarer
Skriv en kommentar
Har du spørgsmål til opskriften, kan du finde de fleste svar her: Oftest stillede spørgsmål til Valdemarsro opskrifter >>

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort.