Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/koekkenknive/

I mit køkken – must have køkkenknive

knive

I går skrev jeg lidt om køkkenprojektet og satser på, at jeg følger det op i løbet af næste uge, med en lille halvvejsstatus og billeder. Og tusind tak for alle jeres søde kommentarer og glade lister til indlægget i går. Det boostede virkelig mit humør også!

I dag skal det også handle lidt om køkken. Bare om køkkenredskaber – nemlig hvilke knive jeg har i mit køkken og slet ikke kan undvære i det daglige.
Jeg tænker, at det skal være en del af en lille ny serie her på bloggen, hvor jeg indimellem vil fortælle om alt fra hvad jeg har i mit køleskab, til køkkenredskaber, gryder, pander osv.

Til indlægget i dag har jeg teamet op med Kop & Kande og havde et frokostmøde med dem lige før sommeren, hvor vi talte en masse om blandt andet knive. De har nemlig knive i fokus i deres butikker netop nu og har lanceret dette toplækre magasin om knive, – og det var SÅ hyggeligt at mødes med dem, nørde lidt og få puttet lidt ekstra viden på det som jeg jo ellers bare går og gør uden at sætte så mange tanker bag (laver mad og bruger knive undervejs i madlavningen – sådan helt enkelt)

Man kan jo snildt have et arsenal af knive til mange formål, men man kan også sagtens klare sig efter devisen lidt, men godt. Jeg er generelt ikke til at have en masse redskaber og dims i køkkenet eller i vores hjem – men holder meget af at have få gode ting der kan bruges til flere ting,  i god kvalitet og som holder i mange år … Sådan er det også med knive – vi har kun 4 forskellige køkkenknive (og 5 stk i alt), og de dækker faktisk meget godt vores behov.
En del af de knive vi har i køkkenet herhjemme hos os, fåes hos Kop og Kande og jeg linker til dem alle under de enkelte knive.

kokkekniv

Kokkekniven

Det er den kniv vi bruger oftest, og den eneste kniv vi har to varianter af – hvilket er praktisk, da vi begge laver mad og jævnligt sammen. For få år siden havde vi 3-4 forskellige kokkeknive i knivblokken og brugte alligevel kun de to bedste. Vi vaskede dem op i opvaskemaskinen og behandlede dem ikke helt godt, hvis jeg skal være ærlig.

De to gode kokkeknive vi har nu, er vi gode ved. Vasker dem hurtigt op i hånden efter brug, sliber dem inden brug og de holder sig pæne, skarpe og rustfri.

Kokkekniven bruger vi til:

  • Udskæring af kød og fisk
  • Hakke og snitte grøntsager og frugt

Vores kokkeknive er:

universalkniv

Universalkniv

Universalkniven er ny i mit køkken og den er jeg virkelig blevet glad for. Som navnet også antyder er den en allround kniv og vi bruger den også til meget forskelligt. Den er noget mindre end kokkekniven og fungere derfor godt som en forlængelse af hånden og som en erstatning for mange specialknive.

Vi bruger universalkniven til:

  • grøntsager og frugt
  • nødder, dadler mv
  • skære kød
  • erstatning for specialknive som fx udbenerkniv og slagterkniv
  • ved middagsbordet til ostebord, pølse mv

Vores universalkniv er denne her

urtekniv

Urtekniv

En lille fiks sag, som er den jeg lige griber til når der skal flækkes en vaniljestang, pilles kartofler, fjernes en grim plet på et æble – den skal ligge godt i hånden og være nem at arbejde med.

Vores urtekniv er fra Rosendahl Global og er på tilbud hos Kop og Kande

brødknivBrødkniven

Ja – det siger jo næsten sig selv … Hvad der så til gengæld ikke er helt lige meget er kvaliteten af brødkniven. Martin og jeg har i over 12 år haft den samme brødkniv og har i grunden aldrig tænkt over at det var en dårlig kniv. Så fik vi denne brødkniv og det er jo helt vildt en forskel der er! Lidt sjovt at man ikke bemærker det, før man oplever forskellen …

Brødkniven er i øvrigt den eneste kniv vi ikke sliber, og alene det gør jo at det er meget rart at den kan skære gennem en sprød skorpe og en god bolle uden at hive i brødet, men blot skære skarpt og godt.

Vores brødkniv er : 

knivsliber

En kniv skal slibes … og være knivskarp

En god køkkenkniv skal være knivskarp. Det er simpelthen et must!
Vi har to styk til formålet – en knivsliber og et slibestål og jeg fortæller i videoen herunder hvordan jeg bruger dem. Men bemærk endelig, at hvis det skal være helt korrekt og nok lidt for feinschmeckere ;) -så sliber man i vinklen ca. 10 grader på japanske knive og ca. 20 grader på europæiske knive. Det svarer til ca. halvdelen af de antal grader kniven har, idet man jo kun sliber den ene halvdel (én side af gangen).

Vores er:

Skriv en kommentar

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *




10 kommentarer
  • Maj-Brit skrev:
    13. august 2016 kl. 17:43

    Sikke nogen fine knive. Og en genial blog som jeg læse næsten hver dag. Har en spørgsmål. Hvilke knive vil du anbefale til mig? Jeg har to meget dårlige arme, så de må endelig ikke være få tunge 😊

    • Ann-Christine skrev:
      15. august 2016 kl. 17:27

      Mange tak for din søde hilsen :)
      Jeg synes ikke vores knive er tunge, men hvis man skal vælge en der er særlig let, så prøv en universalkniv – den vejer meget lidt og er knivskarp og let håndterbar.
      Kh AC

  • Anna skrev:
    13. august 2016 kl. 22:16

    Super godt emne!
    Vi er på udkig efter nye gryder, og jeg er gået lidt kold i udvalget. Har du gryder af et bestemt mærke?

    • Ann-Christine skrev:
      15. august 2016 kl. 17:28

      Vi har en god blanding, og skal lige have kigget igennem nu hvor vi har fået induktion om alle virker på det – så måske skal vi have lidt nyt også.

  • Bibi skrev:
    14. august 2016 kl. 08:17

    Vedrørende jeres nye køkken. Jeg har kun fulgt med på sidelinjen og måske har det været nævnt. Men kan du afsløre, hvem I har valgt som leverandør? Vi er i opstartfasen til nyt køkken og skal igennem alle beslutningerne – allerførst leverandør og allerede der er det jo svært.

    Mange hilsner og tak for en alsidig blog og gode opskrifter! :-)

    • Ann-Christine skrev:
      15. august 2016 kl. 17:41

      Hej Bibi
      Vi har valgt Ikea, men nu må vi lige se om det var et godt eller skidt valg … har lidt ting med bordplade, som måske/måske ikke går som lovet, så nu må vi se. Krydser stadig fingre for at det lykkedes som planlagt og lovet.
      Skal nok opdatere på det, så snart jeg ved mere.
      Og ja, det er mega svært at vælge leverandør, det synes vi også.
      Kh AC

  • Annika skrev:
    14. august 2016 kl. 12:17

    Dejligt med “lidt men godt”.
    Her har vi en del flere, af flere årsager, men en af dem er at vi ikke er enige – bla om hvad der fungerer i vores hænder. Hvad der ligger godt i hånden.

    • Ann-Christine skrev:
      15. august 2016 kl. 17:43

      Det forstår jeg også godt – det er jo meget smag og behag og det er bare rart at have en god kniv der ligger godt i hånden og er god at arbejde med. Martin og jeg er ret enige om hvilke vi kan lide at bruge, så her falder det ret nemt at holde det til et lille udvalg ;)

  • Lena Bundgaard skrev:
    16. august 2016 kl. 22:05

    Hej AC
    Jeg vil så gerne vide hvor man kan købe sådan en trækasse til at opbevare knivene i. Har ikke lyst til den der blok på køkkenbordet. Den du har ser helt perfekt ud.
    Som altid bare så dejligt inspirerende at følge dig – om det er mad, Skanderborg eller knive👍🏻👍🏻👍🏻.
    Kh Lena

    • Ann-Christine skrev:
      19. august 2016 kl. 08:23

      Hej Lena,
      Den er også bare så fin og enkel – og er købt i Ikea :)
      Og hvor er det dejligt at høre. Sætter selv stor pris på at blogge ret alsidigt, så det er så rart at det også er en fornøjelse at læse om forskellige emner :)
      Kh AC