Fredag og lørdag aften er næsten altid lig med et godt glas vin til maden herhjemme. Vi åbner en god flaske vin som passer til maden, og så nyder vi gerne glas vin inden middagen. Slapper af, snakker, hygger og lader roen og weekendstemningen indtage hjemmet.
Martin har en ganske glimrende viden om vin og interessere sig meget for det lidt nørdede i vinen. For mit eget vedkommende, så har jeg hvad jeg næsten vil kalde et fornuftigt kendskab til vine, druer, lande. Jeg ved hvad jeg kan lide og mindre godt lide – og kan tale med om vin, bestille den rigtige vin til maden og kan sætte ord på, hvad jeg kan lide. Jeg er altid nysgerrig på mere, men er samtidig ikke helt til det super nørdede indenfor området, og vil hellere lære mere ved at lytte og se, end jeg vil læse for at lære mere om vin.
Mine 3 generelle tips til en bedre vinoplevelse
- Server vinen ved den rette temperatur – og hellere lidt for kølig end for varm. Når vinen først er i glasset, så stiger temperaturen hurtigt, så hellere servere fx en rødvin ved 17-18 grader, end at have den stående ved den på den varme plads på køkkenbordet ved komfuret. Ved en lavere temperatur får man den allerbedste smag og duft af vinens udvikling. Den perfekte serveringstemperatur er variere fra hvidvine og mousserende vin mellem 7-14 grader og for rødvine mellem 13 og 18 grader. Vil man ikke nørde for meget i det ift den enkelte vin, så er man på den sikre side, ved at holde sig til ‘hellere lidt for kølig, end for varm’.
- Opbevaring – Opbevar gerne vinen i bunden af et skab, der er placeret i et nord eller østvendt rum – gerne i et rum der ikke bliver for varmt eller har svingende temperaturer. Vi har et skab hvor temperaturen i bunden af skabet er ret konstant omkring 15-16 grader året rundt – målt med et vintermometer og der har vi vinen. På denne måde sikre man at vinen bevare kvaliteten og kan serveres, uden den er for varm.
- Duft til vinen, se på den og smag på den. Alle tre sanser er værd at tage med når det gælder nydelsen af et godt glas vin. Nyd hele oplevelsen og iagttag hvordan farven variere fra vin til vin og smag efter om smagen komplimentere og forstærker den oplevelse der er i at dufte til vinen. Det behøver ikke være spor kompliceret eller avanceret – eller noget man behøver italesætte, for den sags skyld, men det giver et lille rart nærvær omkring det glas vin, man nyder.
Der er naturligvis altid plads til meget mere nørderi. Druer, lande, områder, hvilken vin til hvilken mad, hvilke vinglas til hvilke vine osv – men disse tre simple tips, oplever jeg gør en lille, men væsentlig, forskel i vin oplevelsen, uanset smag og preferencer.
Gode tips og som altid dejlig inspiration fra dig. <3
Mon du har lyst til at lave et indlæg på et tidspunkt, om hvilke vine der går til hvilke retter?
Hvor er det dejligt at høre ♡
-og ja, det kunne da måske være spændende at fortælle lidt om, omend det er er ret bredt emne. Det vil jeg lige overveje. Du er under alle omstændigheder hjertelig velkommen til at spørge på de enkelte opskrifter her på bloggen, om hvilken vin vi herhjemme selv vil foretrække til den pågældende ret.
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Hej Ann Christine
Tak for en fin blog!
Jeg vil lige høre hvilke glas du selv har. Dem på billedet, de er ret flotte.
Kærlig hilsen
Carla
Hej Carla,
Tusind tak for din søde hilsen ♡
Vores glas er fra Spiegelau, i serien Soiree, vi er også rigtig glade for dem :)
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Hvor er de små skåle fra?
De er fra House Doktor :)