Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/lidt-om-vin/

Lidt om vin – og et tip om et nyt hyggeligt vinunivers

vin guide

Fredag og lørdag aften er næsten altid lig med et godt glas vin til maden herhjemme. Vi åbner en god flaske vin som passer til maden, og så nyder vi gerne glas vin inden middagen. Slapper af, snakker, hygger og lader roen og weekendstemningen indtage hjemmet.
Martin har en ganske glimrende viden om vin og interessere sig meget for det lidt nørdede i vinen. For mit eget vedkommende, så har jeg hvad jeg næsten vil kalde et fornuftigt kendskab til vine, druer, lande. Jeg ved hvad jeg kan lide og mindre godt lide – og kan tale med om vin, bestille den rigtige vin til maden og kan sætte ord på, hvad jeg kan lide. Jeg er altid nysgerrig på mere, men er samtidig ikke helt til det super nørdede indenfor området, og vil hellere lære mere ved at lytte og se, end jeg vil læse for at lære mere om vin.

Uanset om man som Martin har lyst til at vide meget mere om vin og nørde lidt i emnet – eller om man som jeg blot ønsker at skabe eller udvide et godt kendskab til vin, så er jeg sikker på, at I vil kunne finde masser gode programmer der rammer plet hos Jysk Vin Play, som netop har haft præmiere og er en online vin-kanal med alt fra spændende programserier, tips og tricks. Det er en af Danmarks største online vinhandlere, Jysk Vin, der står bag konceptet – og der er virkelig meget godt at komme efter på kanalen.

vinus

Cecilia Martinez Søndergaard, vært på vintalkshowet, Vinus

Martin og jeg har kigget lidt med på kanalen og hygget os med at se en del af programmerne både sammen og hver for sig. Mine favoritter er talkshow programmet Vinus, som er et hyggeligt talkshow om vin, særligt henvendt til kvinder, hvor Cecilia Martinez Søndergaard er vært på programmet. Cecilia har selv en stor passion for vin og er tilmed født og opvokset i vinens verden, som barnebarn af en af Argentinas helt store vinproducenter og er i dag sommelier, ansat hos Jysk Vin og værtinde på tv-kanalen Jyskvinplay.dk. Passionen for vin er smittende og Cecilia sætter nogle helt andre ord og fokus på vin, end jeg er vant til – og det er lige dele inspirerende, interessant, hyggeligt og lærerigt.

Jeg er også begejstret for de korte videoer i Tips og Tricks kategorien, hvor man får lynhurtig hjælp og viden og Martin har hygget sig med at se serien om Jagten på maden til vinen (her kiggede jeg lidt med i den fra Norsminde, fordi … ja, sommerhus- yndlingssted).

Uanset hvilke type program man er på udkig efter – og om det skal være konkret viden eller hyggelige udsendelser om vin, så er her noget for enhver smag og der kommer nye udsendelser hver uge.

Følg med på Jysk Vin Play her eller bliv tippet om de nye udsendelser på Jysk Vins instagramside her

tapas

Mine 3 generelle tips til en bedre vinoplevelse 

 • Server vinen ved den rette temperatur – og hellere lidt for kølig end for varm. Når vinen først er i glasset, så stiger temperaturen hurtigt, så hellere servere fx en rødvin ved 17-18 grader, end at have den stående ved den på den varme plads på køkkenbordet ved komfuret. Ved en lavere temperatur får man den allerbedste smag og duft af vinens udvikling. Den perfekte serveringstemperatur er variere fra hvidvine og mousserende vin mellem 7-14 grader og for rødvine mellem 13 og 18 grader. Vil man ikke nørde for meget i det ift den enkelte vin, så er man på den sikre side, ved at holde sig til ‘hellere lidt for kølig, end for varm’.
 • Opbevaring – Opbevar gerne vinen i bunden af et skab, der er placeret i et nord eller østvendt rum – gerne i et rum der ikke bliver for varmt eller har svingende temperaturer. Vi har et skab hvor temperaturen i bunden af skabet er ret konstant omkring 15-16 grader året rundt – målt med et vintermometer og der har vi vinen. På denne måde sikre man at vinen bevare kvaliteten og kan serveres, uden den er for varm.
 • Duft til vinen, se på den og smag på den. Alle tre sanser er værd at tage med når det gælder nydelsen af et godt glas vin. Nyd hele oplevelsen og iagttag hvordan farven variere fra vin til vin og smag efter om smagen komplimentere og forstærker den oplevelse der er i at dufte til vinen. Det behøver ikke være spor kompliceret eller avanceret – eller noget man behøver italesætte, for den sags skyld, men det giver et lille rart nærvær omkring det glas vin, man nyder.

Der er naturligvis altid plads til meget mere nørderi. Druer, lande, områder, hvilken vin til hvilken mad, hvilke vinglas til hvilke vine osv – men disse tre simple tips, oplever jeg gør en lille, men væsentlig, forskel i vin oplevelsen, uanset smag og preferencer. 

valg af vin vin tapas vin tips

Den vin, vi nød til vores tapas i weekenden var en lækker Pinot Noir, som er en af mine yndlingsdruer, når det gælder rødvin. I kan læse mere om den vin her. En vin, som jeg næsten tror de fleste vil holde af. Den er lækker, frisk, saftig og let at drikke – en skøn nyde vin, som også passer glimrende til tapas og flere andre retter. Vinen er i øvrigt omtalt i dette hyggelige talkshow om forskellen på ham og hende.

God vin

Skriv en kommentar

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *
13 kommentarer
 • Mette skrev:
  28. september 2017 kl. 09:31

  Hvor er det godt, for det kunne godt lige være noget for mig. Vi har efter sommerferien opsagt alle vores tvkanaler og tv pakker og det fungere rigtig godt, men nogle gange kan jeg godt savne at slappe af til denne slags hyggelige snakkeprogrammer om aftenen og det her er jo lige hvad jeg mangler.
  Tak for tippet :-)

  • Ann-Christine skrev:
   28. september 2017 kl. 09:57

   Det kender jeg godt, for vi har også selv sagt vores tvpakker op for tre år siden og det er virkelig rart.
   Nu ser vi primært serier, når vi vælger at se noget – men det er også rigtig hyggeligt at slappe af til et talkshow eller lign. Lidt som et tv-program man selv vælger at se når man vil og det passer ind :)
   Dejlig dag til dig ♡
   Kh AC

 • Helene skrev:
  28. september 2017 kl. 10:51

  Gode tips og som altid dejlig inspiration fra dig. <3
  Mon du har lyst til at lave et indlæg på et tidspunkt, om hvilke vine der går til hvilke retter?

  • Ann-Christine skrev:
   29. september 2017 kl. 06:29

   Hvor er det dejligt at høre ♡
   -og ja, det kunne da måske være spændende at fortælle lidt om, omend det er er ret bredt emne. Det vil jeg lige overveje. Du er under alle omstændigheder hjertelig velkommen til at spørge på de enkelte opskrifter her på bloggen, om hvilken vin vi herhjemme selv vil foretrække til den pågældende ret.
   Kærlig hilsen
   Ann-Christine

  • 28. september 2017 kl. 12:40

   Kære Ann-Christine,
   Sikke nogle flotte billeder og et fint blogindlæg, du lavede om vin!

   Jeg læste lige Helenes kommentar og kunne ikke lad være med at skrive, at “hvilke vin går til hvilke retter” er lige præcis den slags ting, vi kvinder elsker at vide om vin.

   Jeg hjælper dig gerne med vinforslag eller tips til et indlæg om gode vin- og mad-match.

   Og jeg regner også med at lave nogle mere vin-og mad-specifikke programmer til Jysk Vin Play kanalen – og modtager gerne ideer, til hvad kvinderne har lyst til at vide mere om rent vinmæssigt.

   Tillykke med din inspirerende, smukke og velskrevne blog.

   Kh. Cecilia

   • Ann-Christine skrev:
    29. september 2017 kl. 06:43

    Kære Cecilia,
    Tusind tak, og endnu en gang tillykke med dit fine og interessante talkshow.
    Det bliver spændende at følge med i ♡
    Tak for din fine og søde hilsen
    Det er dejligt du hjælper! -jeg synes også selv det kunne være spændende med nogle vin og mad programmer.
    Dejlig dag til dig
    Kh Ann-Christine

    • 29. september 2017 kl. 07:46

     Tak for dine kommentarer, Ann-Christine – og i lige måde.
     Jeg vil helt klar sætte endnu mere fokus på mad og vin programmer til kvinder😉🍷.
     Rigtig god dag og weekend til dig og familien.
     🍁🍇🍷💜🤗
     Kh. Cecilia

 • Carla skrev:
  28. september 2017 kl. 17:04

  Hej Ann Christine
  Tak for en fin blog!
  Jeg vil lige høre hvilke glas du selv har. Dem på billedet, de er ret flotte.
  Kærlig hilsen
  Carla

  • Ann-Christine skrev:
   29. september 2017 kl. 06:52

   Hej Carla,
   Tusind tak for din søde hilsen ♡
   Vores glas er fra Spiegelau, i serien Soiree, vi er også rigtig glade for dem :)
   Kærlig hilsen
   Ann-Christine

 • Tine skrev:
  29. september 2017 kl. 13:53

  Hvor er de små skåle fra?

  • Ann-Christine skrev:
   2. oktober 2017 kl. 09:01

   De er fra House Doktor :)

 • Tine skrev:
  26. januar 2018 kl. 14:23

  Nogle links til jysk vin play virker desværre ikke. “dette afsnit” af Cecilies univers virker eks. ikke. Det ser ud til, at hun kun har et afsnit åbent i øjeblikket : kan man drikke vin til suppe.

  • Ann-Christine skrev:
   26. januar 2018 kl. 16:49

   Tak, jeg har lige rettet det til nu – ved desværre ikke hvorfor de gamle episoder ikke er online pt
   Kh AC