Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/min-have-juni-juli/

Min have i juni og juli

Tid til en lille rundtur i vores lille rækkehushave, som den ser ud her i juli måned

Nu fløj tiden afsted og juni havde fart på, så den forrige måned, nåede jeg slet ikke at dele haveindlæg fra – men alt er stort set uændret fra sidste til denne måned. Bortset fra alt er groet endnu mere og vildere, end i forrige måned og at det nu er høsttid for både ribs og solbær.

Selv om der jo blot er en lillebitte plet græs i haven, så er der alligevel fint plads til at have heste på græs, slå telt op og holde små picnic i haven. Staudebedet i baggrunden her ser ud til at være lykkedes som planlagt, men det tager tid for de fine stauder at vokse sig store og indtil da har jeg plantet og sået sommerblomster. Stolt kaveler er favoritten.

Højbedene bugner af krydderurter, gulerødder, salat, rabarber og morgenfruer – i det bagerste højbed har jeg blot drysset en håndfuld frø med blandede sommerblomster.

 

Drivhus/mistbænken er fyldt med rosmarin, basilikum og chili i år.

Basilikum kan man få ret fin held med, ved blot at købe en potte økologisk basilikum i supermarkedet. Forsigtigt tage den ud af potten og skille alle de fine rødder og planter fra hinanden, som så pottes om i enten drivhus eller mange større potter. Derefter skal de blot have lys, varme og så ellers nippes jævnligt i toppen, så de forgrener sig og bliver til flotte buskede basilikumsplanter. 

Det lille figentræ står så fint, men jeg overvejer lidt om det måske skal plantes ud på et tidspunkt – eller om ikke andet så have en større potte. Ingen figner på det i år, ser det ud til. 

I vores surbundsbed i forhaven er der grønt, grønt, grønt. Masser af blåbær er på vej og fra en enkelt blåbærbusk med små gennemblå bær har jeg allerede kunnet plukke et par søde blåbær. Vi har ikke så mange blomster i det bed – hvilket jeg gerne vil have gjort lidt mere ved …

Til gengæld har de lavendelplanter, som jeg plantede sidste år langs stakittet omkring forhaven, vokset sig store og virkelig flotte. Det er skønt at blive mødt med duften fra dem, når vi kommer hjem. 

Fine jordbærplanter af forskellig slags skal udgøre bunddække på et lidt mørkt sted i haven, hvor der alligevel ikke kan vokse så meget andet fint. Jordbærplanterne ser ud til at klare jobbet glimrende og sender små løbere ud, samtidig med at der stadig er fine blomster i hvid og rosa på planterne. 

Vi har mange, mange ribs i år. Sikke en gevinst!

Forrige år kunne vi også høste den ene store skål efter den anden, hvorimod vi sidste år måtte nøjes med knap en deciliter. Ikke fordi fuglene eller andre nåede før os – med slet og ret fordi det var et elendigt bær år på vores matrikel. Hverken solbær, ribs eller stikkelsbær var der noget særligt af – men i år er der rigeligt af det hele.

Jeg er blevet spurgt af flere af jer, hvad vi gør ift de rædsomme og afskyelige dræbersnegle …

Vi har ikke store problemer med dem. Men der er nogle og vi gør hvad vi kan for at holde dem nede, samler ind og udrydder dem vi ser.

Salat kan vi heldigvis fint dyrke og det plejer ellers at være et af de største problemer – ligesom det kan være en udfordring, at bæsterne søger mod komposten.

Omkring komposten, rundt i kanten af vores haven og omkring højbedene drysser jeg med et par ugers mellemrum lidt ferramol* og jeg har også kommet lidt ferramol i en åben æggebakke som lægges øverst i komposten – det hjælper gevaldigt.

*Ferramol er kun giftigt for dræbersnegle og må gerne bruges i haver med økologisk dyrkning.

En lille udendørs tomatplante, som jeg har været forholdsvis flittig med at nippe sideskud af, så den vokser ordentligt og ikke som de plejer herhjemme hos os – ud over det hele. Vi glæder os til vi kan høste de små tomater.

4 kommentarer
 • Aase skrev:
  18. juli 2017 kl. 18:36

  Det hele ser vel nok dejligt ud i jeres have.

  • Ann-Christine skrev:
   20. juli 2017 kl. 22:04

   Tusind tak, vi er også rigtig glad for den :)

 • Caroline skrev:
  3. august 2017 kl. 16:19

  Hvor ser det bare fint og sommerligt ud i jeres have. Selv har jeg plantet en ribs og to solbær i år, så de har ikke givet så meget. Jeg håber på en del mere næste år :-)

  • Ann-Christine skrev:
   4. august 2017 kl. 07:26

   Det kan virkelig svinge meget fra år til år, så jeg håber dit næste år bliver fyldt med bær :)

Skriv en kommentar
Har du spørgsmål til opskriften, kan du finde de fleste svar her: Oftest stillede spørgsmål til Valdemarsro opskrifter >>

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort.