Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/mine-bedste-haveboeger-boganbefaling/

Mine bedste havebøger – boganbefaling

Bedste havebøger

Jeg husker helt tydeligt den dag, hvor min interesse for at dyrke min egen have startede. Det var i 2006. Martin og jeg boede i en lejlighed i Vanløse på det tidspunkt og jeg var ude at handle ind til aftensmad i Føtex en dag efter arbejde. Jeg har altid været vældig glad for bøger, ved I – men den dag faldt mit blik på Politikens store havebog, som var på tilbud og inden jeg nåede at tænke videre over det, lå der en havebog i min indkøbsvogn. Den bog åbnede min havedrøm og jeg begyndte at drømme om blomsterbede, hus, luft og nye muligheder – 1/2 år senere købte vi et hus i Malmø og fik vores egen første have.

Siden har jeg læst mange, mange havebøger og efterhånden fundet frem til de bedste havebøger der dækker mine præferencer og ønsker, inden for den genre. Man behøver jo ikke mange havebøger, men blot nogle få der perfekt supplere hinanden og giver den viden der fanger ens interesse.

Jeg kan godt lide havebøger, der lærer mig noget … Når jeg læser havebøger, så vil jeg gerne vide en hel del og blive klogere på noget om kompost, god næring til planter, naturligt dyreliv i haven, at leve med naturen. Noget om at få havedyrkning til at køre i en naturlig cyklus og noget om at dyrke og leve i en have fyldt af herlig variation, biodiversitet og om at dyrke sin have, så den på en og samme tid er eventyrlig, praktisk, nyttig og virkelig rar at være i.

Det er ud fra de kriterier, jeg vælger mine bedste havebøger, som i vilkårlig rækkefølge er:

 • Den nye komplette håndbog i selvforsyning af John Seymour, en sand klassiker i fra 1976 i en ny og opdateret udgave. Den er herlig, lærerig og fyldt af kloge, lærerige tekster, suppleret med virkelig fine illustrationer. Der er en hel del nyttig viden og en del viden om mindre landbrug, som ikke er direkte overførbart til min lille rækkehushave, men alligevel giver en god grundlæggende viden om hvordan vi bedste passer på og dyrker vores jord. Jeg fik den af min søster i julegave og den kan varmt anbefales.
 • Camillas Køkkenhave og Grønt, bind I & II, af Camilla Plum – Grønt bøgerne er så vist jeg kan se ikke at skaffe længere og Camillas Køkkenhave er et udpluk derfra. Jeg har lånt bøgerne på biblioteket adskillige gange og allerhelst Grønt bøgerne står højt på min ønskeseddel (alternativt Camillas Køkkenhave). Det er de mest praktiske, nyttige og vidensfyldte havebøger, man kan ønske sig. De går i dybden med dyrkning, økologi og giver smag og motivation til at dyrke en hel masse forskellige dejlige ting – både spiseligt og pynteligt.
 • Spis din have af Signe Wenneberg, jeg har lånt den på biblioteket og er næsten færdig med at læse den – og ønsker mig den i fødselsdagsgave. Jeg synes, det er Signes Wennebergs bedste havebog. Den har virkelig noget på hjertet og er interessant, godt researchet og giver en masse inspiration til dyrkning af egen have. Det er den nyeste bog af dem, jeg nævner og udover at være en inspirerende havebog, så kommer den godt omkring de fantastiske tendenser der spirer overalt lige nu;  urban gardening, spis naturen, byhaver, økohaver, miljø og hvordan vi hver især kan gøre bare en lille forskel ift vores miljø.
 • Politikens store havebog – en god havebog der kommer omkring det meste, og giver fin inspiration til planer, blomster, stauder mv.

Nu er jeg spændt på at høre, hvilke er jeres anbefaling til de bedste havebøger?

P.S. mht egen have, dyrkning af grønt, blomster, etablering af have, kompost, gødning, jord, dyr osv – sig endelig til, hvis der er nogle emner, som I godt kunne tænke jer, at jeg skrev uddybende om her på bloggen. Er med al min research, egne fejltagelser, udvikling og læring efterhånden blevet temmelig nørdet i alt fra jord, til kompost og den slags ;)

De bedste havebøger

29 kommentarer
 • Nanna skrev:
  6. april 2016 kl. 09:57

  Min bedste “havebog” er faktisk min mor ;-) Min mormor og morfar havde en gartneri i sin tid, så interessen for blomster ligger i blodet hos vores familie.

  Min eneste havebog hedder: “Aschehougs store havebog” og ellers henter jeg meget af min inspiration på have-blogs. Det er mest stemninger og sammensætning af farver og former jeg suger til mig, som jeg så konverterer om til det, der passer i min have.

  De blogs jeg primært følger:
  – Ved havedagbogen.dk suger jeg meget til mig af opbygning af haven, og så synes jeg hun er formidabel til at skabe “rum” og stemning i haven med både hegn, bede, hække og større vækster/træer.
  – på Mitgrønneunivers.dk følger man en kæmpe have under opbygning, og den proces synes jeg virkelig er sjov at følge.
  – Hos claus Dalby har jeg virkelig lært meget om betydningen af at sammensætte farver og af at have noget blomstrende hele sæsonen.

  Jeg bruger ikke tid på at “nørde” i viden omkring jordbundsforhold osv, men tager små tips med fra f.eks. haveblogs og min mor ;-) Og ellers prøver jeg mig ganske enkelt frem og bliver på den måde klogere år for år.

  Held og lykke med jeres nye have. Glæder mig til at følge processen :-)

  • Ann-Christine skrev:
   7. april 2016 kl. 10:44

   Sikke nogle skønne blogs du tipper om, havedagbogen og Claus Dalby, kender jeg godt lidt – men Mit grønne univers er ny for mig og jeg kiggede lige ind og kan godt se at der er til mange timers skøn havelæsning på de sider :)
   Tak for din fine hilsen :)
   Kh AC

 • Gitte skrev:
  6. april 2016 kl. 10:38

  Jeg elsker også at læse havebøger og har en del sende i bogreolen, derudover låner jeg også på biblioteket. Mine favoritter til køkkenhaven er: “Camillas køkkenhave” af Camilla Plum og “Økologisk have” af Jens Juhl og Sølva Falgren. Jeg drømmer om flere frugter og bær i haven, og her synes jeg at “Min lille frugthave” af Chritine Rysgaard er god. Udover alt det spiselige holder jeg meget af blomster, og i “Ny i haven” af Karina Demuth og “Blev ven med din have” af Dorthe Kvist henter jeg god inspiration.

  Derudover bruger jeg havenyt.dk rigtig meget.

  • Ann-Christine skrev:
   7. april 2016 kl. 10:46

   Jeg synes også havenyt er helt fantastisk, der er så meget god viden og deling af tips og erfaringer på de sider.
   Rigtig god fornøjelse med din have her i foråret :)
   Kh AC

 • EVA skrev:
  6. april 2016 kl. 10:55

  Jeg elsker min have. Jeg har mest fokus på blomster, stauder, blomstrende buske, mit drivhus, georginer og en lille smule køkkenhave i mine højbede. Jeg elsker: Tante grøns have, Haveelskernes haver og Romantiske haver

  • Ann-Christine skrev:
   7. april 2016 kl. 10:47

   Lyder som en vidunderlig have du har, med mange smukke blomster og fine buske. Så dejligt, og skønne havebøger du også er vild med!

 • Christa Trandum skrev:
  6. april 2016 kl. 10:59

  Hej Ann-Christine,

  Jeg er ret vild med Signe Weenbergs bøger – især tænker jeg på “Den første have” og “spis din have”. Jeg har hentet meget inspiration hos hende om især indretning af haven, når man har børn (hvis du kan finde den antikvarisk/brugt, så har hun også skrevet en bog med den fine titel “barndommens have”. Jeg elsker hendes betragtninger .-)

  Som en anden bruger også nævner, så kan man også få rigtig meget inspiration om farver og plantesammensætninger fra Calus Dalby, som har skrevet et hav af havebøger. Det er ikke sådan “hands on”-bøger, men er man til havearbejde i sofaen (især i vintermånederne), så er hans bøger skabt af drømme :-)

  Held og lykke med jeres projekt. Det bliver spændende at følge :-)

  Bedste hilsener
  Crhista

  • Ann-Christine skrev:
   7. april 2016 kl. 10:51

   Hej Christa,
   Jeg har også læst de andre af Signe Wenneberg, synes de alle er fine, men denne nye ‘spis din have’ er min favorit blandt dem. Jeg har også indimellem kigget lidt i Claus Dalbys have, på biblioteker og i boghandlen – og de er jo helt vidunderlige og ‘skabt af drømme’ som du skriver – nok især perfekt hvis man er meget til blomsterhaver og inspiration til farver osv.
   Tusind tak, jeg synes også det er så spændende at både følge, nyde det og dele det :)
   Kh AC

 • Henriette skrev:
  6. april 2016 kl. 13:03

  Jeg ejer 3 havebøger: min svigerfars originale 70’er-udgave af “Den selvforsynende have”. Den er skøn, men mangler lidt opdatering. Dog er den mega god til lige at læse op på hvilke forhold bestemte afgrøder ynder, hvordan man økologisk kan bekæmpe en bestemt grøntsagssygdom el.li.
  Den anden er Politikens havebog. Det er altså en helt ok all around-bog, synes jeg.
  Og så har vi en der hedder “Planter i krukker og potter”. Den faldt jeg over på et biblioteksudsalg og den er super til os. Vi bor i rækkehus og har kun en meget lille baghave, hvor vi har 5 højbede. Forhaven er belagt med fliser og der er ikke specielt meget sol, så det er en videnskab at holde den hyggelig, men efter at have læst op på hvilke krukkeplanter der trives i skygge og halvskygge, er der nu fuld af dejligt planteliv derude også.

  Ellers konsulterer jeg mest min mor. Hun er en kæmpe havenørd og giver gerne en konsultation :)

  • Ann-Christine skrev:
   7. april 2016 kl. 10:54

   Lyder som en skøn og hyggelig have I har – vores er heller ikke kæmpe og har som jeres forhave en del skyggesteder, hvor jeg også skal have fundet nogle gode løsninger på et tidspunkt. Lige nu er det baghaven der er topprioritet, og den er heldigvis syd-vest vendt, så der er mange gode muligheder.
   Jeg har også stadig politikens, den er så god at blandre i og lige finde ny inspiration til blomster osv.
   Kh AC

 • Christian / metromand skrev:
  6. april 2016 kl. 15:09

  Tak for tipsene, der er lidt at gå i krig med.

  Jeg skal selv i gang med at arbejde med og forme have for første gang nogensinde. Jeg har absolut ikke grønne fingre, men vil rigtigt gerne lære (alt om) det :)

  Jeg er så heldig, at der er et drivhus i haven til lejligheden, min kæreste og jeg lejer. Men er også helt grøn her. Samtidig er der – hvad jeg umiddelbart kan tyde – en hjemmebygget kompost-tingest. Har du nogle gode råd/bøger der omhandler opstart i drivhus og tips til kompost? Eller er det bare at kaste sig over de anbefalede bøger :) ?

  Mvh. Christian

  • Ann-Christine skrev:
   7. april 2016 kl. 10:57

   Hej Christian,
   Alle tre bøger kommer omkring kompost, men de bedste er Camilla Plums og den selvforsynende have – ellers tag et kig på havenyt, der er også meget god viden og ellers prøv dig lidt frem. Der kan være en tendens til at gøre kompost til lidt af en videnskab, men der synes jeg også man må huske at det er jo egentlig bare naturen der gør sit arbejde ;)
   Og vildt lækkert med både drivhus, have og kompostanretning til lejligheden – det lyder som lidt af en gevinst :)
   God fornøjelse
   Kh AC

   • Christian / metromand skrev:
    8. april 2016 kl. 08:59

    Super, mange tak for svar. Havenyt har jeg allerede været igang med at grave igennem :)

    Det er nemlig super lækkert :)

 • Louise skrev:
  6. april 2016 kl. 16:22

  Dejligt indlæg:-)
  En bekendt har netop startet havepakker.dk og snart dyrkhaven.dk. Dem vil jeg få glæde af. Jeg kan godt lide den personlige fortælling, som er med på en blog (ligesom i dette indlæg) frem for bøger.
  Mvh Louise

  • Ann-Christine skrev:
   7. april 2016 kl. 11:03

   Hej Louise,
   Det er også noget af det jeg holder meget af ved blogs – det umiddelbare og den personlige fortælling :)
   Så dejligt med fælles haveglæde
   Kh AC

 • Inger M skrev:
  6. april 2016 kl. 20:39

  Jeg har Camilla Plums Grønt 1 og 2 – aldeles ubrugte! Hvis du er interesseret, vil jeg godt sælge dem. Jeg bor i Skanderborg. Du kan sende mig en mail!
  Vh/Inger

  • Ann-Christine skrev:
   7. april 2016 kl. 11:05

   SKønt! Jeg har sendt en mail afsted
   Kh AC

 • Trine skrev:
  6. april 2016 kl. 21:19

  Så hyggeligt- personligt har jeg endevendt Signe Wennebergs poetiske, berettende havebøger mere end en gang – især den første have og jeg er vild med hendes genbrugstanker- Politikens havebog er god og grundig og praktisk?

  • Ann-Christine skrev:
   7. april 2016 kl. 11:06

   Jeg er også vild med hendes genbrugstanker :) Meget inspirerende!

 • Christian / metromand skrev:
  7. april 2016 kl. 10:19

  @Inger M

  Jeg er interesseret, men kan ikke lige se din mail?

  Vil du skrive til mig på kontakt @ metromand.dk med en pris :)

 • Mette skrev:
  7. april 2016 kl. 15:17

  Den bedste, mest fantastiske (også til sengelæsning), smukke, men også anvendelige havebog, jeg kender (og jeg kender mange), er Virginia Woolfs have
  Jeg har fået så mange idéer til blomster, buske og klatre-planter til min lille villahave derfra. Alle haveelskere skulle have den bog liggende på natbordet.

  • Ann-Christine skrev:
   9. april 2016 kl. 14:58

   Ej, hvor spændende – den har jeg faktisk haft lidt kig på, men endnu ikke fornøjelsen af at bladre igennem. Tusind tak for den anbefaling :)

 • Mie skrev:
  7. april 2016 kl. 16:29

  Da vores børn var mindre, hyggede jeg mig ofte med bogen “Family Gardens” af Bunny Guinness. Den er skrevet på engelsk, og jeg bestilte den dengang via Bog og Ide. Det er ikke den, man skal bruge til tekniske detaljer om kompost fx – men den er spændende inspirationskilde i både ord og billeder, når man gerne vil have/lave en skøn have for hele familien!
  God arbejdslyst i øvrigt :)

  • Ann-Christine skrev:
   9. april 2016 kl. 15:00

   Den vil jeg da lige kigge på – kunne godt bruge en inspirerende, eventyrlig og magisk havebog til børn – sådan en der rigtig sætter gang i fantasi om jordbærfolk, små feer og søde væsner i haven, sammen med alt det grønne, spiselige og smukke der gror. Det kunne være herligt :)
   Kh AC

 • Tina Krogh Hemmingsen skrev:
  8. april 2016 kl. 10:07

  Tina:
  Bogen “Den frodige have” af Marie-Louise Veber Paustian er en stor inspirationskilde til blomster i haven, og må altså med på listen over gode havebøger. Man får lyst til at plante stauder og roser i hele haven ;-). Hver gang jeg læser i den, får jeg nye ideer.
  Den engelske havestil med at plante tæt med stauder og roser, og derved minimere bar jord med ukrudt er tiltalende.

  Bogen “et liv med roser” af Ernst Jensen er lærerig, hvis man vil vide, hvordan man passer roser i haven. Samtidig giver den mange forslag til roser i haven. Får også lyst til at plante roser over alt ;-)

  • Ann-Christine skrev:
   9. april 2016 kl. 15:06

   Overvejer faktisk et par roser også, så det kunne da være så fint at låne de bøger du nævner til inspiration til hvilke er finest og hvordan jeg passer dem bedst :)
   Tak for tippet
   Kh AC

 • Ditte skrev:
  19. marts 2018 kl. 09:52

  Hej Ann-Christine.
  Kan se at dette er et ældre indlæg, men prøver da alligevel vil komme med et forslag til et nyt haveindlæg. Min kæreste og jeg har lige købt et rækkehus med en lille have, og det kripler i mine fingrer for at få plantet et lækkert spiseligt bed med en masse urter, evt. lidt salat og kål. Og så drømmer jeg om at have nogle bær buske. Men siden jeg er helt “grøn” på det med have og synes det hele er lidt forvirrende, så ville jeg synes det var kanon med et indlæg om hvordan man bedst får startet. Hvornår skal man plante hvad og i hvad osv. ☺️

  • Ann-Christine skrev:
   19. marts 2018 kl. 10:21

   Hej Ditte,
   Stort tillykke med jeres nye hos og have – det er jo så lækkert at gå i gang med og jeg kan virkelig godt følge dig i at det kribler i fingrene for at gå i gang lige nu :)
   Jeg har skrevet en del indlæg om have her: https://www.valdemarsro.dk/i-haven/ – du er hjertelig velkommen til at byde ind med sprøgsmål og betragtninger ♡
   Kh AC

 • Karen Bach skrev:
  17. februar 2020 kl. 14:00

  jeg kan anbefale Claus Dalby .Han har lavet rigtig mange bøger men især to har sat i mig , den første en der hedder “Den levende have”og en anden der hedder “Selskabsplanter”. Bg er fantastiske , jeg nyder bare at bladre i disse. God fornøjelse.
  Bedste hilsner
  Karen , Søborg

Skriv en kommentar
Har du spørgsmål til opskriften, kan du finde de fleste svar her: Oftest stillede spørgsmål til Valdemarsro opskrifter >>

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort.