Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/pa-besog-i-honsegarden-hos-niels-og-grete/

På besøg i hønsegården hos Niels og Grete

glad-hoene

Jeg har længe gerne villet finde en skøn lille gårdbutik, hvor jeg kunne købe mine økologiske æg. Et sted hvor jeg med egne øjne kunne sikre mig, at hønsene der har klaret det hårde arbejde med at lave gode æg til mig og min familie, også trives og levede et dejligt hønseliv. Jeg har ikke fundet sådan en gårdbutik i cykelafstand fra vores hjem – men jeg fandt forleden noget der var mindst lige så godt.

For et par uger siden var jeg inde i Aarhus og på vejen hjem handlede jeg i Salling Super.  I køledisken med æg, faldt jeg for den fineste pakke økologiske æg jeg nogensinde har set. Indrømmet at jeg har noget med pæn emballage – men denne æggebakke og navnet ’Niels og Gretes æg’ gav mig helt følelsen af, at jeg havde cyklet hen af markvejen for at hentet æg fra en nærliggende gårdbutik. Den følelse fik jeg der midt i Salling Super i centrum af Aarhus.

Da jeg kom hjem gik jeg på nettet for at undersøge lidt mere om disse æg, og jeg blev betaget af hele konceptet omkring de økologiske høns fra Niels og Grete  og det arbejde de laver for at skabe et godt liv omkring deres høns. Så betaget faktisk, at jeg sendte en mail til Niels og Grete og spurgte, om jeg måtte komme forbi og besøge dem.

Det måtte jeg gerne!

niels-og-grete-aeg

Jeg var ude og besøge Niels og Gretes gård i går og det var virkelig en god og lærerig oplevelse. Jeg havde kameraet med og knipsede en masse billeder, både i hønsestalden og da vi gik rundt og kiggede på de gode udendørsarealer som hønsene frit kan gå i. Niels viste mig rundt og fortalte om hønselivet, om arbejdet med ægproduktion, foder osv – og som han selv sagde; “du må tage billeder over alt her, vi har ingen hemmeligheder”

Man kan jo pakke et hvilket som helst produkt ind i en pæn emballage, men det holder jo ikke hvis produktet ikke er i orden og jeg var derfor så spændt på, om jeg ville være lige så begejstret for produktet efter jeg havde set hønsegården hos Niels og Grete.

Det er jeg! Meget begejstret, Niels og Grete og deres 4 ansatte gør det helt ærligt virkelig godt, -så vidt jeg kan bedømme som helt almindelig forbruger uden den store viden inden for ægproduktion og høns. Det er helt tydeligt, at det her er en passion og at de brænder for at give hønsene så naturlige forhold som muligt.

på-spadsertur hoens-under-poppeltraerne

Hønsene går frit og har store udendørs arealer med masser af træer og buske de kan gemme sig i og bruge dagen på at skrabe i jorden i skyggen af buskene. Det er hyggeligt at opleve, hvordan hønsene spadsere afsted på udflugt i de grønne arealer og når det begynder at blive mørkt, så finder de selv tilbage til hønsehuset, hvor de vil hjem og sidde på deres pind for natten.

Som I kan se på billederne, så er store dele af arealerne hvor hønsene går, ikke dækket af græs. Det skyldtes simpelthen at hønsene spiser det, så snart det titter frem, men på de store kløvermarker omkring gården, bliver der hver dag høstes græs og kløver til hønsene. Så de får masser af grønt.

Niels fortalte, at de på gården bestræber sig på at give hønsene så meget frihed som de har mulighed for og give hønsene plads og mulighed for at udfolde deres oprindelige adfærd. For en glad høne betyder det fx mulighed for at gå rundt under buske og træer, mulighed for at folde vingerne ud og flyve op i et træ, støvbad, kagle og skrabe. Ikke nok med at Niels og Grete passer godt på hønsene, så er helhedsbetragtningen omkring bæredygtighed en helt naturlig del af produktionen og livet på hønsegården hos Niels, Grete og alle deres hønsefruer. De har valgt selv at håndsortere og pakke æggene på gården og sender æggene direkte til butikkerne, så de er helt friske når de kan købes af os forbrugere.

hoene-i-hoensegaarden i-hoensegaarden hoensene-i-hoensegaarden

Ak ja, de hvide fjer på jorden vidner om at selv midt i den mest idylliske hønsegård, kan der komme en ræv forbi. Det er heldigvis noget der sker sjældent, fortalte Niels. hoens-under-buske hoene hoens

Det var en rigtig god oplevelse at opleve livet i hønsegården med egne øjne. Jeg tror langt fra at det er alle høns der har så gode vilkår (eller det ved jeg at det ikke er), men det er rart at opleve, at det kan lade sig gøre.

Jeg fik en stor bakke æg med hjem fra mit besøg og straks jeg kom hjem måtte jeg lave mig et spejlæg med ristet rugbrød, crispy bacon og frisk purløg fra haven. Uhm! Det var godt. Det er gode velsmagende æg – og det er ikke uden grund, at folk skriver på Niels og Gretes facebookside, at når de er i Jylland, så tager de æg med hjem fra gårdbutikken. Alt tyder på, at der er flere end mig, der synes det er guld værd at kunne købe sine æg fra gårdbutikken i supermarkedet ;)

spejlaeg

Hvis I har lyst til at få et hurtigt overblik over forskellen på produktionen af de forskellige æg; buræg, skrabeæg, fritgående høns og økologisk produktion, så er her en nem oversigt på Dyrenes beskyttelse.

De økologiske æg fra Niels og Grete kan bl.a købes i Føtex, Bilka, DøgnNetto, Salling, samt hos dem selv på gården, Hingevej 9 i Hadsten.

27 kommentarer
 • 4. juni 2013 kl. 12:31

  Ih sikke et skønt indlæg Ann-Christine – idylliske billeder og glade, sunde høns.

  Jeg synes, det er et fantastisk initiativ, at du har været ude at besøge det og se det hele med egne øjne – dejligt med den vinkel her på bloggen :)

  • Ann-Christine skrev:
   5. juni 2013 kl. 12:30

   Hej Lisbeth,
   Dejligt at du synes det :) Jeg synes jo selv at det er helt fantastisk at kunne bruge sin blog på denne måde også – til at formidle hjertesager og formidle det gode initiativ videre
   Kh Ann-Christine

 • Ditte skrev:
  4. juni 2013 kl. 13:05

  Skønt indlæg – til info så kan man også købe æggene i Bilka. Jeg har i hvert fald tidligere købt dem i Bilka i Tilst.

  • Ann-Christine skrev:
   5. juni 2013 kl. 12:30

   Hej Ditte,
   Ja, det er rigtigt, jeg har opdateret indlægget med info om hvor man kan købe. Tak for at gøre mig opmærksom på det
   Kh Ann-Christine

 • Marina / cand.mor skrev:
  4. juni 2013 kl. 13:31

  Fin emballage og skøn historie – så er jeg også solgt :)

  • Ann-Christine skrev:
   5. juni 2013 kl. 12:31

   Det er så dejligt når der er sammenhæng i tingene og helheden bare holder :)

 • Heidi A. A. skrev:
  4. juni 2013 kl. 13:34

  Super indlæg. Jeg går meget ind for, at man handler med omtanke for dyrevelfærd – for det første var de her før os, og vi kan ikke klare os uden, så vi skal dæleme også behandle dem ordentligt!
  I øvrigt er økologiske æg oftest billigere (og smager bedre) end skrabeæg – og hvis man ikke bruger helt ustyrligt mange æg i hverdagen, så er der altså ikke noget betydeligt at spare økonomisk, hvis man tænker sådan.

  • Ann-Christine skrev:
   5. juni 2013 kl. 12:33

   Helt enig!
   Jeg ved faktisk ikke engang hvad de andre æg koster. Jeg synes bare at det er så forfærdeligt at tænke på et dyreliv uden mulighed for at komme ud – derfor vælger jeg kun økologiske æg, og hvis der er udsolgt, så frilandsæg. Vi spiser ret mange æg, det er en del af vores basiskost herhjemme, til gengæld spiser vi mindre rødt kød – så sparer vi lidt der i stedet ;)

 • Trine Lykke skrev:
  4. juni 2013 kl. 13:45

  Her hjemme står den kun på øko-æg fra butikkerne, men vi er så heldige at kunne købe æg af en privat som har dem i baghaven… :)

  • Ann-Christine skrev:
   5. juni 2013 kl. 12:34

   Det er også rigtig dejligt. Sådan et par hønsefruer har sikkert også et rart hønseliv – det er dejligt at vide :)

 • Susanne skrev:
  4. juni 2013 kl. 13:47

  Det er den helt rigtige måde at holde høns på, vores lille hønsegård har heller ikke meget græs tilbage, men sådan er det, bare de så får grønt andet sted fra og det gør de jo tydeligvis. Super sted du har fundet, gid der var endnu flere af dem.

  • Ann-Christine skrev:
   5. juni 2013 kl. 12:37

   Jeg håber også at hele denne fokus på dyrevelfærd breder sig endnu mere. Men tænk at langt de fleste æg der bruges her i Danmark er buræg, fordi det er det der er i alle præfabrikerede produkter. Det tror jeg at der er mange der ikke ved – jeg kunne godt ønske mig at det var et lovkrav at der stod hvilket æg, der er brugt i sådanne produkter, for så kan forbrugerne selv vælge. Jeg tror at det vil gøre en forskel

 • Gitte skrev:
  4. juni 2013 kl. 13:47

  Sikke et skønt indlæg. Jeg vil helt sikkert kigge efter Niels og Gretes æg, næste gang jeg skal handle :)

  • Ann-Christine skrev:
   5. juni 2013 kl. 12:37

   Det tror jeg de bliver glade for :) Så må du sende en tanke til deres hønsefruer på gården

 • Johanne skrev:
  4. juni 2013 kl. 17:20

  Jeg er helt enig! Smagen er noget helt særligt – og en smuk emballage fuldender bare oplevelsen.
  Tak for rundtur på “farmen”:)

  kh
  Johanne

  • Ann-Christine skrev:
   5. juni 2013 kl. 12:41

   Kære Johanne,
   Selv tak! Det var et rigtig dejligt indlæg at skrive og jeg er så glad for at jeg blev positivt bekræftet i det rare hønseliv.
   Dejligt at dele oplevelsen med jer.
   Kh Ann-Christine

 • Mia Luise skrev:
  4. juni 2013 kl. 17:28

  Ih, sådan en bakke købte jeg i lørdags, da der var 25% på økologi i Føtex. De smager godt, og hvor er det bare hyggeligt :) #ægtivist

  • Ann-Christine skrev:
   5. juni 2013 kl. 12:41

   Ja, de er nemlig gode :)

 • Simone skrev:
  4. juni 2013 kl. 17:49

  Økologiske høns, er bare skønne. Jeg har arbejdet på en økologisk gård i NordSjælland, hvor de havde øko høns, det var skønt at arbejde med :)

  • Ann-Christine skrev:
   5. juni 2013 kl. 12:42

   Det kan jeg godt forstå. Det var også mit indtryk da jeg var på besøg hos Niels og Grete – der var en god stemning hos både mennesker og høns :)

 • Helle skrev:
  5. juni 2013 kl. 09:10

  Skøn lille reportage du har lavet. Undervejs fik jeg virkelig lyst til at købe æg hos Niels og Grete og glæden var derfor stor, da jeg tilsidst i indlæget så hvor det var. Jeg bor nemlig ikke så langt derfra og har faktisk købt æg der flere gange. Æggene er store og velsmagende og så er det netop rart at vide at dyrene har haft det godt.
  Tak fordi du mindede mig om stedet, må snart forbi og købe æg igen:-)

  • Ann-Christine skrev:
   5. juni 2013 kl. 12:49

   Hej Helle,
   Hvor er det pudsigt! :) Det må da være noget så skønt at bo tæt på og vide at de æg kommer fra glade høns i trivsel :)
   Kh Ann-Christine

 • Finn Jensen skrev:
  6. juni 2013 kl. 09:20

  Nu bliver det også endnu lettere at få sunde æg fra glade høns. Det er netop blevet lovligt at sælge stalddørsæg fra små hønsehold

  • Ann-Christine skrev:
   6. juni 2013 kl. 10:49

   Ja, det er virkelig fantastisk!!!

 • Annika skrev:
  10. juni 2013 kl. 15:34

  Vores æg bliver oftest købt i butik, men netop den nye lov håber jeg gør at vi får endnu lettere ved at få nogle lokale..

  Blev dog rigtigt glad for dit indlæg, eftersom rigtigt mange af vores æg er derfra :)
  Glad for at vide at det ikke bare er pæne ord.

  • Ann-Christine skrev:
   10. juni 2013 kl. 20:06

   Ja, det er virkelig en fantastisk lov og et stort skridt for dyrevelfærden, håber jeg.
   jeg havde så positiv oplevelse af Niels og Gretes hønsegård og det varmede virkelig at det kan lykkedes at sælge æg til supermarkederne og bevare dyrevelfærd.

 • Jeanett Bergstein Wied skrev:
  5. oktober 2020 kl. 11:32

  Dejligt at se billederne. – i øvrigt tak for mange gode opskrifter. Jeg kunne dog godt tænke mig at vide, om de selv udruger kyllingerne, og hvad der sker med alle de små hanekyllinger lige efter fødslen – uanset om de selv udruger eller får hønsene et andet sted fra. De fleste “kasseres” jo med det samme?. By the way, jeg er ingen helgen. Jeg spiser selv af og til almindelige økologiske æg fra supermarkedet, men har det lidt dårligt med det. Det er svært at finde rigtigt dyrevenlige æg i min by, København.
  Mvh Jeanett

Skriv en kommentar
Har du spørgsmål til opskriften, kan du finde de fleste svar her: Oftest stillede spørgsmål til Valdemarsro opskrifter >>

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort.