Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/jordbaerlagkage/

Jordbærlagkage

Denne jordbærlagkage lavede jeg til Johan og Julies fire års fødselsdag.

De havde ønsket sig en flot lagkage med jordbær og flødeskum.

Og det er jo lige starten på sæsonen for friske danske jordbær, så det ønske var alle tiders at opfylde – var ellers lidt fristet til at lave en klassisk jordbærtærte

PT3H

Jordbærlagkage

8-10 pers.    3 timer
8-10 pers.
Ingredienser
  • Lagkagebunde
  • 5 æggeblommer
  • 5 æggehvider
  • 1 tsk. bagepulver
  • 100 g. hvedemel
  • 70 g. mandler, fint blendede
  • 70 g sukker
  • Jordbærsirup
  • 2 dl friske eller frosne jordbær
  • 1/2 vaniljestang
  • 1 dl sukker
  • 1/2 dl vand
  • Vaniljecreme
  • 2 ½ dl sødmælk
  • 1/2 vaniljestang, kornene heraf
  • 40 g sukker
  • 20 g maizena
  • 2 æggeblommer
  • Pynt
  • 1/4 l piskefløde pisket til luftig flødeskum
  • 2 bakker friske jordbær
  • Hakket hvid og mørk chokolade
Udskriv opskrift
3 timer
Fremgangsmåde

Lagkagebundene – kan laves dagen før.
Æggeblommer og sukker piskes til luftig æggesnaps (åh, hvor jeg elskede det da jeg var barn!). Mel og bagepulver blandes sammen og sigtes i skålen med æg. Tilsæt også de fint blendede mandler.
Æggehviderne piskes stive i en anden skål. Tag først 2 spsk af de luftige æggehvider og rør i blandingen med æggeblommer og mandler. Vend derefter forsigtigt resten af æggehviden i i skålen. Det skal ikke røres for meget – dejen skal bare lige være rimelig ensartet. Læg et rundt stykke bagepapir, præcis så stort som springformens bund i springformens bund. Fordel dejen heri og stryg den jævnt ud med en palet.
Bages kagen ved 190 grader til bunden er godt gylden og giver efter ved tryk, den skal have ca. 25 – 30 minutter.
Afkøles helt i springformen inden kanten skæres løs, og den afkølede mandelbund kan trykkes ud af formen.

Vaniljecremen – dagen før eller samme dag
2 dl. mælk koges op i en gryde.
Imens blandes vaniljekornene med sukker i en skål for sig, så kornene skilles ad, tilsæt maizena og ½ dl. mælk og pisk det godt sammen, tilsæt blommerne og pisk det hele igen.
Når mælken i gryden koger, tilsættes vaniljeblandingen fra skålen i gryden. Pisk rigtigt godt til cremen tykner og bliver til lækker kagecreme. Denne kagecreme hældes i en skål eller et fad og dækkes med hosholdningsfilm lagt direkte oven på den varme kagecreme – på den måde dannes der ikke kondens fra den varme kagecreme når den kommer på køl. Lad kagecremen køle af i køleskabet i nogle timer. Den kan sagtens laves dagen før eller tidligere på dagen samme dag den skal bruges.

Jordbærsirup – laves gerne dagen eller et par dage før
Jordbær, vand, sukker og den flækkede vaniljestang kommes i en gryde og koges op. Når grøden er helt kogt ud sies jordbærene fra, tag vaniljestangen op og kom tilbage i gryden og lad siruppen med vaniljestangen koge videre. Tag indimellem en test med en ske, for det tykner først når det køles af. Når det er blevet til en lækker sirupkonsistens ala flydende honning, så hældes det i et glas og sættes på køl

Samle lagkagen:
Lagkagebunden skæres med en brødkniv over i 3 lige store cirkler. Læg den øverste med bunden ned på et fad eller tallerken. Rør halvdelen af kagecremen med jordbærsirup til smagen er god. Hvis kagecremen er for tyk, så rør en smule flødeskum i. Det gør ikke spor hvis der er jordbærsirup tilbage, det smager skønt på yoghurt …  Smør denne halvdel af kagecreme på den første kagebund, læg jordbærstykker på og drys med lidt chokolade. Kom den næste lagkagebund på. Rør resten af kagecremen med en smule flødeskum og fordel det på lagkagebunden, læg jordbærstykker på og drys med chokolade. Læg den sidste lagkagebund på, pynt lagkagen med flødeskum, jordbær og grofthakket chokolade. Jeg brugte her et sukkerbillede købt hos Specialkøbmanden, men det kan sagtens undlades.