Jordbærlagkage


Denne jordbærlagkage lavede jeg til Johan og Julies fire års fødselsdag.
De havde ønsket sig en flot lagkage med jordbær og flødeskum.
Og det er jo lige starten på sæsonen for friske danske jordbær, så det ønske var alle tiders at opfylde – var ellers lidt fristet til at lave en klassisk jordbærtærte …
Jordbærlagkage
- Lagkagebunde
- 5 æg
- 1 tsk bagepulver
- 100 g hvedemel
- 70 g mandelmel
- 70 g sukker
- Jordbærsirup
- 100 g jordbær, evt frosne udenfor sæson
- 0,50 tsk vaniljepulver
- 1 dl sukker
- 0,50 dl vand
- Vaniljecreme
- 2,50 dl sødmælk
- 0,50 vaniljestang, kornene herfra
- 40 g sukker
- 20 g majsstivelse
- 2 æg, æggeblommerne herfra
- Pynt
- 2,50 dl piskefløde, pisket til luftig skum
- 500 g jordbær
- 25 g mørk chokolade, grofthakket
- 25 g hvid chokolade, grofthakket
Lagkagebunde
(kan laves dagen før.)
Del æggene i blommer og hvider.
Pisk æggeblommer og sukker til luftig æggesnaps.
Bland mel og bagepulver i en skål og sigt det i skålen med æggesnaps, sammen med mandelmel.
I en ren skål piskes æggehviderne stive til de danner toppe.
Rør først 2 spsk luftige æggehvider i blandingen med æggeblommer og mandler. Vend derefter forsigtigt resten af æggehviden i i skålen.
Rør endelig ikke for meget, dejen skal blog være ensartet.
Fordel dejen i en grundig smurt springform på ca 20 cm og stryg den jævnt ud med en palet.
Bag i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft i ca. 25 – 30 minutter.
Afkøles helt i springformen, inden kanten skæres løs, og den afkølede lagkagebund kan trykkes ud af formen.
Vaniljecremen
(kan laves dagen før eller samme dag)
Lun 2 dl. mælk op i en gryde.
Bland i mens vaniljekorn med sukker, tilsæt maizena og ½ dl. mælk og pisk det godt sammen, tilsæt æggeblommerne og pisk det hele igen.
Kog mælken i gryden op og hæld vaniljeblandingen i, mens der piskes grundigt.
Pisk til cremen tykner og bliver til lækker kagecreme.
Hæld vaniljecremen i en skål eller et fad, hvor det køles af ved stuetemperatur, inden det sættes på køl.
Lad kagecremen køle af i køleskabet i nogle timer. Den kan sagtens laves dagen før eller tidligere på dagen samme dag den skal bruges.
Jordbærsirup
(laves gerne dagen eller et par dage før)
Kom jordbær, vand, sukker og vanilje i en gryde og kog op.
Når grøden er helt kogt ud, sies jordbær fra. saften hældes tilbage i gryden og koges op til den tykner en anelse.
Hældes på glas og sættes på køl
Samle lagkagen
Skær lagkagebunden i 3 lige store cirkler.
Læg den øverste med bunden ned på et fad eller tallerken.
Rør halvdelen af kagecremen med jordbærsirup til smagen er god.
Hvis kagecremen er for tyk, så rør en smule letpisket flødeskum i.
Smør denne halvdel af kagecreme på den første kagebund, læg jordbærstykker på og drys med lidt chokolade.
Kom den næste lagkagebund på.
Rør resten af kagecremen med en smule flødeskum og fordel det på lagkagebunden, læg jordbærstykker på og drys med chokolade.
Læg den sidste lagkagebund på, pynt lagkagen med flødeskum, jordbær og grofthakket chokolade.
Lagkagen er til ca 8 personer
Som 4-årig skal man aldrig gå ned på Cars og Hello Kitty ;-) Og jordbærkage i alle afskygninger er også vældigt populære hjemme hos os. Men min 4-årig er mere til jordbær end til kage. Mærkelig nok …
Nej, det skal man nemlig ikke :) Mine børn spiser også primært alle jordbærrene og lader det meste af resten af kagen stå – men de elsker synet af kagen og det at der er lavet en kage helt til dem.
Hvor fantastisk! 1000 tak…
Jeg glæder mig SÅ meget til at lave denne fantastiske kage!
Er det mon muligt at have samme fremgangsmåde men med hindbær i stedet? :)
Ja, sagtens :)
Rigtig god fornøjelse :) Jeg tror godt vi kan få en jordbærlagkagetradition til fødselsdagen herhjemme – det er jo lige årstiden til det
Hvor ser den lækker ud. Hvor er du god!! Og jeg kunne da let forestille mig selv i den alder eller lille kusine blive lykkelig over sådan en kage. Mums. Den skal prøves
Tak :) Rigtig god fornøjelse med den
Mmm, hvor ser de bare lækre ud! Jeg tror, at der skal jordbærkager på bordet, når der skal fejres i den kommende weekend :D
Det lyder som en skøn ide ;)
Har kun en kommentar. Mmmmmmmm
:)
Hvor mange er der ca. Til i sådan en kage? Er sikker på at den vil være et sikkert hit til min datters 3 års fødselsdag på søndag;-)
Vi fik en masse andet til også. Jeg vil tro den rækker fint til omkring 8 personer – måske 10.
Rigtig god fødselsdag på søndag :)
Så er der “dømt” 4 års fødselsdagsfest i morgen a la “Valdemarsro”… Der er bagt lagkagebunde (som faldt lidt sammen, så det bliver til to og ikke tre lag :) ), lavet jordbærsirup, vaniliecreme, bunde til hindbærsnitter som skal samles i morgen og endeligt skal speltsalaten forberedes til pølser og bøffer på grillen..
Tak for kæmpe inspiration, både til fest og hverdag. jeg elsker at surfe på div. mad og kage blogs, men din skal altid checkes ud først, og er
ubetinget førsteprioritet for inspiration og opskrifter…
Hej Charlotte,
Sikke da en virkelig dejlig kommentar at få!
Tusind tak, den blev jeg rigtig glad for og hvor er det altså skønt at tænke på at mine opskrifter bliver brugt til jeres fødseldagsfest.
Stort tillykke, jeg håber I havde en skøn børnefødselsdag :)
Kh Ann-Christine
Kære Ann-Christine
Jeg skal lave en jordbærlagkage til min søns tre års fødselsdag på søndag. Din opskrift ser virkelig lækker ud!! Måske du kan hjælpe mig – er det til én lagkage? Og hvor mange portioner er det ca??
Tak :-)
Mvh Rikke
Kære Rikke,
Det lyder som en skøn ide – jeg satser altid på at en lagkage som denne rækker til 8 personer. Det plejer at passe meget godt herhjemme, og nogle gange rækker den fint til 10.
Stort tillykke med ham og rigtig god fødselsdagsfest
Kh AC
Kære Ann-Christine,
Jeg vil forsøge at være lidt i forvejen og bage lagkagebunde til næste weekends fødselsdag, her i løbet af ugen :) monstro om dine lækre mandelbunde kan fryses og så tages op lørdag morgen? tænker at bygge kagen på de frosne bunde og på den måde holde kagen frisk indtil gæsterne kommer kl 15 ..
Jeg tænker at du må være den absolut bedste til at bedømme den slags, og hvis jeg ikke havde haft en så presset uge, havde jeg nok fulgt din opskrift til punkt og prikke, men nu må der altså snydes lidt. Hvad tænker du?
Mvh Freja
Hej Freja,
Hvis du bager lagkagebundene et par dage før, så tror jeg måske godt at du kan fryse den hele kage ned, inden du skærer den og lade den tø langsomt op i køleskabet – det er dog ikke testet med frys af kagen.
Alternativt, så vil jeg tro at den kan op til bages to dage før og så blot opbevares i springformen, som du pakker godt ind med film eller i en stor frostpose.
Jeg tror ikke det går at samle kagen på frosne lagkagebunde – tror den kommer til at danne kondens, som gør kagen smattet.
God fornøjelse :) Jeg håber det bliver godt!
Kh AC
Hvor stor en springform bruger du til bundene (hvad er diameteren)? Paa forhaand tak.
Den er lige omkring 18-20 cm
Kh AC
Hej
Min sirup er blevet for tyk a la marmelade….kan den reddes eller skal der laves en ny?
Den kan fint koges op med lidt mere vand, så konsistensen bliver god.
Denne ser så lækker ud og den skal spille hovedrollen ved min datters fødselsdag i morgen. Hvor stor springform har du brugt?
Åh hvor hyggeligt.
Min springform er omkring 20 cm, men det går også fint om den er en anelse større eller mindre :)
Rigtig god fornøjelse
Kh AC
Hej Ann-Christine
Tror du man kan bage dine mandelbunde med rismel i stedet for alm. mel? Får en lille børnehavegæst, som ikke kan tåle gluten. Jeg ved der er mange opskrifter på glutenfri mad på nettet, holder bare meget af disse bunde ;)
Mange hilsner
Christina
He Christina,
Jeg har ikke selv forsøgt det, og min erfaring i glutenfri bagning er en anelse begrænset.
Det må næsten komme an på en prøve, men mon ikke der er en glutenfri mel du kan bruge i stedet? Jeg tror det kunne fungere med rismel, men det er ikke testet …
Rigtig god fornøjelse med dem – jeg håber de bliver rigtig gode :)
Kh AC
Bager du ved varmluft eller alm. ovn? Og tror du man kan bage den i rugbrøds/franskbrødsforme? Jeg vil gerne lave en lagkage i 1-tals form.
Det er vist alm ovn her (men ellers 175 varmluft)
Du kan fint bage den i en rugbrødsform eller lign.
God fornøjelse
Kh AC
Mange tak! ELSKER dine opskrifter, har ikke fejlet med en eneste endnu :-)
♡ Tusind tak!
Det er jeg glad for at høre :)
Det lyder som en super lækker lagkage jeg vil prøve at lave til min søns fødselsdag imorgen. Hvis nu jeg skal lave 2 stk. Kan jeg så bare doble opskriften op, eller skal jeg lave det over to omgange ? :)
Jeg ville lave kagebundene over to omgange.
Rigtig god fornøjelse med dem og tillykke med din søn
Kh AC
1000 tak for dit svar. Laver bare det hele over 2 omgange ☺ min sirup er blevet lidt for tyk hen over natten. Tror du jeg ville kunne komme en lille bitte smule kogende vand i og fortynde det lidt?
Dejligt at høre og ja, du kan sagtens fortynde siruppen en anelse med kogende vand.
Kan man samle lagkagen dagen før? :)
Ja, det kan du fint gøre
synes det var svært at få den rigtige konsistens på siruppen og cremen, men det var også første gang jeg lavede lagkagen
Men synes der kom et godt resultat ud af kagen alligevel.
Det er den skønneste lagkage jeg har lavet/smagt. Har du erfaring med brug af andre bær. Jeg har fødselsdag sidst i oktober og vil gerne lave en lignende lagkage der.
Tak for alle de gode opskrifter.
Helle
Hej Helle,
Hvor er det skønt at høre :) Tak for din søde hilsen
Jeg synes denne opskrift er dejlig, også med fx blåbær og efterårets hindbær, som vi selv har så rigeligt af i øjeblikket. Brombær vil også være skønt og en kombination af det hele vil være super lækkert.
Rigtig god fornøjelse og god fødselsdag til dig.
Kh AC
Hej Ann-Christine,
Hvor længe kan siruppen holde sig hvis den står på køl i en glasflaske? :-) Tænker hvis man laver en større portion og vil gemme til en anden god gang.
Jeg glæder mig til at servere lagkagen for familien i weekenden!
Kh Line
Den kan sagtens holde sig en månedstid – og nok også mere.
Smager skønt til alt fra vaniljeis til frugt, ymer og skyr
God fornøjelse med lagkagen ♡
Kh AC
Jeg blev inspireret af denne luftige og lækre opskrift til tre eller fem forskellige jordbærdesserter og to forskellige kager. Jeg synes det er en rigtig lækker opskrift, og jeg glæder mig til at se mere godt fra Valdemarsro her på webbet. Kærlig hilsen David fra Albertslund.
Er det muligt at bage i alm. ovn? Og i så fald ved hvilken temperatur? Min ovn i USA har dsv. ikke varmluft… TAK :)
Ja, det kan du fint. Helt generelt kan du blot justere temperaturen op med 15-20 grader fra varmluft til alm ovn i mine opskrifter.
Kh AC
Kan man evt lave den i en bradepande så man får 2 bunde i stedet for 3, eller kræver det mere justering at få den til at passe en bradepande?
Lidt ærgerligt, at du ikke har skrevet i opskriften, at man skal bruge en springform på 18-20 cm. i diameter. Jeg brugte en på 28 cm., og det er jo så på ingen måde muligt at få 3 bunde ud af det færdigbagte resultat. Måske vil det være en idé at angive, hvilken størrelse form, man skal bruge.
Det er fluks gjort! Har det med i alle nye opskrifter og retter de gamle efterhånden som jeg falder over dem
Kh AC
Et lille fif til alle Jer der synes det er svært at dele en kage i bunde. Marker snittet med en savtakket kniv – bare lige en rille. Læg en sytråd ind i rillen, slå en knude på tråden og stram. Tråden skærer bunden med et super skarp snit. Ingen krummer eller skæve bunde. Prøv det ?
Mine bunde hæver ikke nok til at kunne skære tre bunde…Hvad kan være gået galt?