Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/retro-espressomaskiner/

Retro espressomaskiner

Jeg drømmer om hus og have. Men jeg drømmer også om en espressomaskine, som skal opfylde følgende krav: være i en god kvalitet, lave en fantastisk espresso, have en god dampdyse og så skal den være pæn.

Jeg har overvejet nespresso, men jeg kan så godt lide duften af helt friskkværnet kaffe og elsker lyden (læs: larmen) fra kaffekværnen, hvor mærkeligt det end måtte lyde. Nespresso er derfor droppet igen. I dag bruger vi stempelkande, men der er en spirende kaffenørd inden i mig, som længdes efter nye kaffegadgets, udfordringer og variation. De her tre espressomaskiner er alle pæne, men hvilken skal jeg mon vælge at spare op til?! Helt billige er de jo bestemt ikke, så jeg håber det bliver et langvarigt forhold.

Hvordan drikker du helst din kaffe? Kender du mon maskinerne her, eller måske en helt fjerde som jeg skal tjekke ud?

Skriv en kommentar

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *




47 kommentarer
  • Mette skrev:
    10. april 2012 kl. 08:57

    Hej Ann-Christine,

    Du skal selvfølgelig have en Rancilio Silvia.

    Jeg har kun et meget tæt-på billede her: http://www.becauseitmatters.dk/om/ og jeg har endnu ikke fået skrevet noget indlæg om vores darling, men jeg siger dig, vi er SÅ glade for den!

    Kaffen er eminent med en perfekt crema og maskinen fungerer bare upåklageligt.

    Kom til Lyngby og få en prøvetår!

    kh, Mette

    • Ann-Christine skrev:
      10. april 2012 kl. 22:13

      Hej Mette,
      Den har jeg også hørt rigtig godt om – og tak for tilbuddet om en prøvesmagning af maskinen ;)
      Kh AC

  • Husmoder skrev:
    10. april 2012 kl. 09:16

    Jeg ved intet, men nr 3 er pænest.

    • Ann-Christine skrev:
      10. april 2012 kl. 22:14

      Ja, den er simpelthen så pæn at jeg ville blive glad af at kigge på den i mit (nye) køkken. Men den får lidt blandede anbefalinger, så det er sørme svært

  • Mia skrev:
    10. april 2012 kl. 09:20

    Vi har haft ascaso maskinen og den lavede FANTASTISK kaffe, men det tog en krig at varme mælken i skummeren og den pev og hylede når den skummede :(

    • Ann-Christine skrev:
      10. april 2012 kl. 22:14

      Hvilken en af dem havde I?

  • Øglemor skrev:
    10. april 2012 kl. 09:21

    Jeg kender ikke nr 1 og 2, men jeg har selv haft en Francis Francis, og den kan jeg altså ikke anbefale. Den er SÅ pæn, synes jeg, men det bliver ligesom trumfet af, at dampdysen ikke er særligt effektiv og nemt stopper til. Derudover kunne jeg aldrig få en perfekt espresso, uanset hvor meget jeg eksperimenterede med trykket, så enten er jeg virkelig dårlig til at lave kaffe, eller også brygger maskinen ikke med det anviste tryk. I øvrigt er den ret dyr at få repareret, hvis den går i stykker, så alt i alt kan jeg ikke anbefale lige netop den :)

    • Ann-Christine skrev:
      10. april 2012 kl. 22:16

      Ej, hvor er det ærgeligt. Specielt taget i betragtning af, at den vinder på at være pæn. Men kvaliteten vinder trods alt over pæn. Kan det have noget at sige at der er så pokkers meget kalk i vandet i Kbh? Eller er det underordnet?

  • Maria skrev:
    10. april 2012 kl. 09:53

    Vi har en Ascaso Dream – og den er en drøm! Lækker maskine og super lækker kaffe! :-)

    • Ann-Christine skrev:
      10. april 2012 kl. 22:17

      Det lyder dejligt! Tak for anbefalingen

  • SImon Vitting skrev:
    10. april 2012 kl. 10:36

    Jeg har aldrig prøvet nogen af de ovenstående, men jeg ved så meget, at hvis man gerne vil lave en ekstraordinær god kop kaffe er det lige så vigtigt med den rigtige KVÆRN. En tommelfingerregel er, at man skal bruge næsten lige så mange penge på kværn som på selve espressomaskinen.
    Når det så er sagt, så er jeg nu den lykkelige ejer af en automatisk espressomaskine. Dog med en indbygget kværn og mælkeskummer ved siden af. Personligt synes jeg den laver god kaffe, og ikke mindst er det nemt at trykke på “kaffe” om morgenen – og så er der lækker espresso med skum hver gang.
    Men hvis man vil have virkelig ekstraordinær kaffe – så er det en manuel maskine der skal til :)

    • Ann-Christine skrev:
      10. april 2012 kl. 22:26

      Jeg har en god kværn, den fungere ihvertfald fint til stempelkander. En krups, som godt nok ikke koster i nærheden af en espressomaskine. En automatisk espressomaskine har jeg også overvejet, men jeg synes der er noget charme over den manuelle løsning :)

  • Sara skrev:
    10. april 2012 kl. 10:38

    Rancilio Silvia var også den jeg ville købe. Har drukket mange gode kopper hos venner fra den. Mums!

    • Ann-Christine skrev:
      10. april 2012 kl. 22:27

      Den er helt sikkert kommet godt op af pluslisten.

  • Louise skrev:
    10. april 2012 kl. 10:41

    Jeg har en Nespresso, fordi jeg er doven (hvis det engang går over, vil jeg gerne have en rigtig espressomaskine). Derfor ved jeg heller ikke noget om de maskiner, du har valgt. Til gengæld synes jeg, at nr. 2 er helt vildt pæn, så hvis du beslutter dig for bare at gå efter det ydre, stemmer jeg på den :-P.

    • Ann-Christine skrev:
      10. april 2012 kl. 22:53

      Ja, den blå, ik´. Den faldt jeg også lidt for pga farven, normalt vælger jeg altid vælger sort, men denne kunne jeg godt blive rigtig glad for.

  • Ditte Lund skrev:
    10. april 2012 kl. 11:29

    Jeg tilslutter mig de andre og anbefaler Rancilio Silvia – den er kendt som værende den bedste begynder espressomaskine. Den er måske ikke så pæn som de andre, men den laver fantastisk kaffe. Har selv en Rocky kværn (også fra Rancilio) til vores Silvia og den fungerer upåklageligt.

    • Ann-Christine skrev:
      10. april 2012 kl. 22:55

      Tak for anbefalingen, både til espressomaskine og kværn. Nu har jeg været inde og læse nærmere om den og den lokker – også selv om de andre er pænere. Men det er jo ikke det ydre der giver mig en god kop kaffe, trods alt ;)

  • Jan Chrillesen skrev:
    10. april 2012 kl. 11:34

    Jeg vil også klart anbefale Silvia. Indrømmet, den er ikke lige så retro-pæn som dem du har fundet, men den laver bedre kaffe (og steamer bedre) end alle de 3 modeller. Når du alligevel flytter til Jylland, så tag ud og besøg Niels hos Kaffemekka – der er fantastisk service (og en fascinerende butik) – og så vil jeg støtte Simon i at en god kværn er vigtig. Der findes en matchende kværn til Silvia (den hedder Rocky) – der findes som regel pakketilbud med de 2 sammen

    • Ann-Christine skrev:
      10. april 2012 kl. 22:57

      Jeg vil glæde mig til at få gode råd hos Niels i Kaffemekka. Det lyder altså som en virkelig god og passioneret kaffebutik. Det du nævner med steameren tæller ret højt på min prioritetsliste, så endnu et godt argument

  • Simon skrev:
    10. april 2012 kl. 12:17

    Har sådan en Silvia ikke ret høj indlæringskurve? Synes jeg man har kunne læse sig til

    • Ditte Lund skrev:
      10. april 2012 kl. 12:36

      tjo, man skal øve sig lidt, men kan forestille mig at det vil være det samme lige meget hvilken manuel espressomaskine man køber. Der ligger masser af fine tutorials på Youtube.

      • Ann-Christine skrev:
        10. april 2012 kl. 22:59

        Fint du lige nævner youtube, det vil jeg nok også få brug for :)

  • Mette B skrev:
    10. april 2012 kl. 12:19

    Enig med Jan – tag ud i KaffeMekka og få dem til at fortælle dig om de forskellige typer.. De kan deres kram og er reelle – ikke kun ude på at sælge deres sager.. Sæt dog god tid af til det – det tager gerne minimum ½ time blot at købe en pose te, fordi de er så entusiatiske! (og prøv så lige lemon sorbet-teen når du er igang. Fryd!)

    • Ann-Christine skrev:
      10. april 2012 kl. 22:58

      Tak for tippet med lemon sorbet te, den vil jeg glæde mig til. Og til besøget hos Kaffemekka, det lyder som et fantastisk sted. Jeg sætter god tid af :)

  • Per Henneberg Klausen skrev:
    10. april 2012 kl. 13:03

    Jeg har selv haft min Francis Francis i 5 år og er godt tilfreds med den, og i modsætning til Øglemor har jeg ikke prøvet at dampdysen stopper til. Hvis man har en perfekt ristet bønne (jeg rister selv min egen kaffe), den rette mængde og en god tampning så kan denne maskine levere et rigtig godt resultat.

    Hvis jeg skulle købe en ny maskine i morgen til de samme penge ville jeg helt sikkert teste en Rancilio Silvia op imod en Francis Francis. Rancilio´en har et lidt mere industri look, men hvis den laver den bedste espresso hvad betyder det så? Jeg kender ikke noget som har en sådan maskine og kan desværre ikke sige hvad der er bedst :)

    • Ann-Christine skrev:
      10. april 2012 kl. 23:01

      Rart også at høre gode anbefalinger om francis francis. Og ja, enig udseendet er bestemt ikke det afgørende. Jeg kunne måske også blive helt glad for industrilooket, det er også meget cool :)

  • 10. april 2012 kl. 14:33

    Jeg har også en Nespresso (eller rettere sagt, manden har, da jeg sværger til te), og det er dejlig nemt og der findes en masse smagsvarianter. Men jeg kan ikke lade være med at få lidt ondt i maven over de kapsler og hvor ikke-miljøvenlige de er…. Dog må du simpelthen eje en elektrisk mælkeskummer, der samtidig varmer mælken. Det er altså guld værd! :)

    • Ann-Christine skrev:
      10. april 2012 kl. 23:02

      Nespresso har jeg fravalgt, men den espressomaskine jeg vælger skal helt sikkert have en dampdyse til mælken

  • Mille skrev:
    10. april 2012 kl. 14:47

    Dét har været et af mine hjerteskær, men vi havde en KitchenAid som desværre ikke holdt så længe, som prisen indikerer. Men jeg blev træt af den. Der var for meget rengøring og den var længe om at blive klar og varm, så den blev kun tændt i weekenderne, da vi på hverdagsmorgener ikke kan vente 20 min på at maskinen er klar.
    Nu har vi en Nespresso Lattisima, som laver kaffe og mælk i et tryk. Den er ganske fin til hjemmebrug og så nyder jeg en god kop espresso på KBHs fantastiske udvalg af gode kaffebarer.

    • Ann-Christine skrev:
      10. april 2012 kl. 23:14

      Jeg vidste ikke, at KitchenAid havde espressomaskiner også, men har lige googlet og hvor er den også pæn. Det kan dog være lige meget hvis det er noget møg.
      Jeg har også smagt nespresso og jeg er helt enig i, at de laver nogle rigtig gode kopper kaffe :)

  • Sofie skrev:
    10. april 2012 kl. 16:16

    Jeg har selv en nuova simonelli i modellen oscar, og jeg er simpelthen SÅ glad for den ! Der har ikke været det mindste i vejen med den. Og den laver fantastisk kaffe. Jo der er noget teknik man lige skal sættes ind i, men virkelig, det læres hurtigt og du får dobbelt så meget ud af det i længden. Der er utallige guides på youtube, og ellers er der vist flere steder som tilbyder kurser… Du skal selvfølgelig også investere i en kaffekværn, men der fåes mange gode. Selv købte jeg måde maskine og kværn brugt, – der findes mange scoop på dba. Jeg vil altså også klart anbefale en manuel maskine. Selvom fx Saeco laver helt udemærkede fuldautomatiske :) Og som flere har skrevet, så tror jeg også en maskine som Rancilio Silvia vil være super.

    • Ann-Christine skrev:
      10. april 2012 kl. 23:22

      Mange tak for anbefaling og de gode råd, Sofie. Jeg har en kværn som er god, ihvertfald til det nuværende formål, må hellere lige høre i kaffemekka om den duer til kaffen til en espressomaskine.

  • 10. april 2012 kl. 21:26

    Jeg har haft Fracisfrancis-modellen. Kaffen synes jeg blev rigtig god når den var lavet på den, men jeg oplevede også at dysen meget hurtigt gik i stykker og det kender jeg andre som også har oplevet, desværre for den er bare så fin så fin.

    • Ann-Christine skrev:
      10. april 2012 kl. 23:24

      Det er også bare rigtig ærgeligt, for billig er maskinen jo ikke. Så det skal bare virke. Det bliver nok ikke den jeg investere i, med de anbefalinger.
      Det er sørme godt, at jeg har gode kaffekyndige læsere :)

  • Jensen skrev:
    10. april 2012 kl. 22:17

    Da vi kiggede efter espressomaskine i 2010, var vi meget tæt på at købe en Rancilio Silvis. Det var kun den manglende plads til kværnen, der holdte os tilbage. Så var vi i Hamburg på kærestetur og endte uplanlagt i en Nespressobutik. Og kom ud med en Nespresso citiz & milk i hånden. Hvilket vi aldrig har fortrudt. Passer perfekt til vores behov og laver stjernegod kaffe.

    • Ann-Christine skrev:
      10. april 2012 kl. 23:26

      Jeg har hørt om en del impulsive nespressokøb, og alle jeg har hørt om er glade for valget. Jeg synes også kaffen er fremragende, men jeg er nok mere til en rigtig espressomaskine. Tror jeg. Jeg har jo ikke haft nogle af delene, vi har indtil nu klaret os fint med en stempelkande :)

  • Mia skrev:
    11. april 2012 kl. 08:29

    Vi havde Ascaso Dream modellen

  • 12. april 2012 kl. 21:18

    Jeg må også hellere slutte mig til de andre der anbefaler Rancilio Silvia på trods af, at den ikke er særlig pæn. Jeg har selv en ældre model, som jeg købte brugt, og den kan klart anbefales.. Det er, efter hvad jeg har læst, den maskine der giver det mest konsistente resultat.

    Du skal dog være opmærksom på, at det ikke er sådan ligetil at lave en god espresso. Der er mange faktorer der spiller ind og det er faktisk ret svært at mestre, men når det endelig lykkes er det også det hele værd. Jeg fandt en masse god information på forummet på espressobar.dk, hvor du kan finde mange amatører der er eksperter på området :)

    • 13. april 2012 kl. 17:41

      Når ja.. Som jeg kan se der er nogen der har nævnt er det vigtigt med en GOD kværn. Og ikke bare en Bodum kværn i den dyre ende.. Det er lige før jeg vil vove og påstå, at kværnen er mindst ligeså vigtigt som selve espressomaskinen.
      Jeg har læst, at en kværn som f.eks. Mahlkönig Vario er en god kværn at starte med, og den kan oftest fåes brugt for 1500-2000,-.

      • Ann-Christine skrev:
        15. april 2012 kl. 14:17

        Tja det er nok rigtigt. Vi har en krups som jeg er rigtig tilfreds med. Den fungere fint til stempelkaffe, men jeg må nok hellere tage kaffemekka med på råd

    • Ann-Christine skrev:
      15. april 2012 kl. 14:16

      Hej Martin,
      Tak for tippet med espressobar.dk Den må jeg lige tjekke nærmere ud. Kvalitet vinder over udseende, men jeg ville nu gerne hvis de to egenskaber kunne samles i en espressomaskine ;)
      Jeg synes det er et spændende område at udforske yderligere, og det gør ikke spor hvis det er lidt svært, så meget sjovere er det at kunne det efter noget tid

  • Sille skrev:
    15. april 2012 kl. 12:09

    Jeg er nu mest til nr. 2 – men bli’r tit ”beskyldt for ” at være lidt for romantisk. Prisen er også interessant – hvis den da laver lige så god kaffe, som de to andre?

    • Ann-Christine skrev:
      15. april 2012 kl. 14:20

      Den er da også pæn! :)

  • Marie skrev:
    17. april 2012 kl. 14:59

    Hej,
    Jeg faldt lige over dit indlæg ved et tilfælde, men hvis ikke du har købt en maskine endnu, så prøv at tjekke Amazon i forskellige lande, når du har besluttet dig for modellen. Der er nogle gange kæmpe forskel på priserne. Vi har f.eks. næsten lige købt en Kenwood køkkenmaskine på den italienske Amazon (amazon.it) og sparede rigtig mange penge. Jeg kan forestille mig, at der også kan være penge at spare på espressomaskiner. Garantien skulle gælde inden for Europa.
    Jeg har aldrig prøvet nogle af de maskiner, du nævner – vi plejer at lave kaffe på en almindelig italiensk ‘moka express’ kande fra Bialetti (de sekskantede til at stille på komfuret), jeg synes det er et godt, billigt og pladsbesparende alternativ til espressomaskinen – men det er selvfølgelig ikke espresso.. :-)
    Hilsner Marie

    • Ann-Christine skrev:
      17. april 2012 kl. 20:19

      Kære Marie,
      Det var da et skønt tip, tusind tak for det. Jeg har også luret lidt på de sekskantede kaffebryggere, de er ret fine. Min mor har en og jeg må lokke hende til at brygge en kop til mig på den næste gang jeg er der.
      Kh Ann-Christine