Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/sarahs-noegle-boganbefaling/

Sarahs nøgle – boganbefaling

sarahs nøgle

Der er mange bøger, jeg læser og synes er helt fantastiske. Heldigvis – det er jo en lille trøst, hver gang man er færdig med en særlig bog, at der er så uendeligt mange fantastiske bøger at tage fat på.

Indimellem er der en fortælling, som efterlader et særligt stort indtryk. Flere af de bøger, jeg har læst de seneste år om de to verdenskrige har gjort meget stort indtryk på mig – og Sarahs Nøgle er en af de bøger, jeg ikke glemmer igen.
sarahs nøgle

Sarahs Nøgle sætter fokus på de tragiske handlinger og begivenheder i Frankrig under 2. verdenskrig, hvor over 13.000 jøder i samarbejde med den franske regering og det franske politi, den 16. juli 1942 blev ført væk fra deres hjem, hverdag og helt almindelige liv – og til først en fangelejr i Frankrig og derfra videre til  Auschwitz, hvor langt de fleste blev henrettet. 

Selv om fortællingen i Sarahs Nøgle er fiktion, så var begivenhederne som historien er bygget på for mange børn og voksne, den mest forfærdelige virkelighed …

Sarah var 10 år, da det bankede på døren til familiens hjem i Paris. Hendes far havde gemt sig i kælderen om natten – rygtet var, at alle jødiske mænd over 16 år, ville blive ført bort den aften og nat.
Men virkeligheden var værre end rygtet og alle jøder i Paris blev arresteret.
Sarah var sikker på at det måtte være en fejl, så hun gemte sin fireårige lillebror på deres hemmelige sted – så han kunne være tryg og i sikkerhed til familien kom hjem igen …  

Det er en hjerteskærende fortælling! Men også smuk og velskrevet. Sproget flyder ubesværet og hele historien fra dengang fletter sig ind i en fortælling fra i dag.
Fortællingen er så virkelighedstro, tankevækkende, velskrevet, lærerig og sætter fokus på historien, med en (for mig) ny vinkel.

Det er et par uger siden jeg har læst bogen nu og stadig er jeg meget berørt over den.

Jeg kan kun varmt anbefale jer at læse den!
Bogen er i øvrigt filmatiseret under titlen “De kaldte hende Sarah” – er der mon nogen af jer der har set den? 

sarahs nøgle

30 kommentarer
 • Ann Steen Holmbech skrev:
  25. januar 2017 kl. 09:06

  Jeg læste den også for et års tid siden. En fuldstændig fantastisk bog, som også sad i mig meget længe efter?
  Jeg vidste ikke, at den var filmatiseret, men dejligt at have noget at se frem til?
  Ann

  • Ann-Christine skrev:
   26. januar 2017 kl. 13:41

   Jeg glæer mig også til at se den – det må blive en aften her i januar/februar :)

 • Anne skrev:
  25. januar 2017 kl. 09:54

  Kære Valdemarsro.
  Filmen ser ud til at kunne ses på Filmstriben. Jeg har ikke set den, og vil nok også hellere læse bogen først. Men det tror jeg så også til gengæld, at jeg vil gøre, efter din fine beskrivelse.
  Lige nu vil jeg finde en god opskrift på kanelsnegle, her på din dejlige hjemmeside.
  Tak for den

  • Ann-Christine skrev:
   26. januar 2017 kl. 13:42

   Tak for tippet! -det er da så smart og nemt. Jeg glæder mig til at se den.
   God fornøjelse med kanelsneglene – det var da en skøn ide :)
   Kh AC

 • Ann skrev:
  25. januar 2017 kl. 10:22

  Jeg så filmen for et par år siden, og den sidder stadig i mig. Historien er fin og sørgelig. Jeg kan forestille mig, at bogen kun er endnu bedre.

  • Ann-Christine skrev:
   26. januar 2017 kl. 13:43

   Jeg vil glæde mig til at se filmen snart – dejligt at høre den også er god! :)

 • Lene skrev:
  25. januar 2017 kl. 11:10

  Den bog må jeg have fat i – tak for tippet :)

  • Ann-Christine skrev:
   26. januar 2017 kl. 13:43

   Jeg håber du finder den lige så særlig, som jeg gør :)

 • Ditte skrev:
  25. januar 2017 kl. 12:19

  Jeg har læst bogen for et par år siden og så filmen da den for nylig blev vist på DRK. Filmen er fin, men kryber alligevel ikke helt ind under huden på én som bogen gør, men bøger kan nu også noget særligt på det punkt

  • Ann-Christine skrev:
   26. januar 2017 kl. 13:53

   Jeg er helt enig i din betragtning om at bøger kan noget ganske særligt. Jeg oplever også at en god læseoplevelse sidder længere tid og gør større indtryk end en film – også selv om det er nok så fantastisk en film :)

 • Mette skrev:
  25. januar 2017 kl. 13:13

  Hvor er det dejligt med dine boganmeldelser…… bliver super
  inspireret af at læse dem.
  Hvis du ikke allerede har læst Linda Olssons “Astrid & Veronika” – kan den klart anbefales. Ud fra de bøger du tit skriver om – så tror jeg denne vil falde i din smag:-)

  • Ann-Christine skrev:
   26. januar 2017 kl. 13:57

   Tusind tak for anbefalingen – jeg bliver lige så inspireret den anden vej, så det er super dejligt at du også deler din anbefaling :) Den har jeg fluks sat på min huskeliste over kommende bøger :)

 • Vivi skrev:
  25. januar 2017 kl. 16:34

  Årh, den har jeg også læst og er lige så begejstret som dig:-) vidste ikke, at den er filmatiseret.
  Læser ellers lystigt på din blog for tiden, da vi er ved at planlægge sommerferie til Bali og Gili. Det er de skønneste tips og flotteste billeder, tak for det. Skriver nok igen en anden dag for at høre til jeres lille “hemmelige” sti i Ubud :-) den må vi også finde.
  Kh Vivi

  • Ann-Christine skrev:
   26. januar 2017 kl. 14:10

   Århh, hvor fantastisk! Vi drømmer jo stadig ugentligt om at komme tilbage til Bali og især Ubud og Gili.
   Jeg kan desværre ikke lige forklare hvordan vi fandt smutvejen om til rismarkerne, det var lidt af et tilfælde fra hovedvejen at der gik en lille sti ind, som vi besluttede at følge.
   Når I er dernede så spørg om vej til “Sari Organik restaurant in the ricefields” så kan de fint guide jer dertil :)
   Ha´ en fantastisk rejse og skøn oplevelse
   Kh AC

   • Vivi skrev:
    26. januar 2017 kl. 14:57

    Hvor er det pudsigt. Samme cafe’ har jeg netop læst om på en anden blog, hvor den lød lige så skøn:-) Den må vi finde.
    Tak for svaret :-)

    • Ann-Christine skrev:
     26. januar 2017 kl. 15:06

     Den er så skøn og de serverer virkelig god mad :)

 • Helle Caspersen skrev:
  25. januar 2017 kl. 17:03

  Sarahs nøgle, er også en af de mest gribende bøger jeg har læst. Selvom det ikke er en autentisk beretning, gør den stort indtryk. Jeg har også set filmen, og det er en ok film, men jeg kan som regel bedst lide bogen, da man der får alle detaljerne med, men filmen er absolut værd at se.

  • Ann-Christine skrev:
   26. januar 2017 kl. 14:15

   Så dejligt at høre! Det er virkelig en særlig bog og jeg glæder mig til at se filmen også. :)

 • Ida skrev:
  25. januar 2017 kl. 21:20

  Den er sååå god den bog! Den satte sig virkelig også i mig og det er efterhånden flere år siden jeg læste den. Men jeg har lige et par anbefaling til dig; ‘jordemoderen fra Hope river’ som jeg ikke lige kan huske hvem der har skrevet og ‘fødselsdagsgaven’ af Sue Monk Kidd

  • Ann-Christine skrev:
   26. januar 2017 kl. 14:23

   Det vil den også gøre hos mig kan jeg mærke.
   Og sikke fantastiske bøger du anbefaler her – jeg har ikke læst nogle af dem, men de er nu sat på min huskeliste på biblioteket og jeg glæder mig meget til begge. Tak for god inspiration :)

 • Josephine skrev:
  25. januar 2017 kl. 22:08

  Jeg læste bogen for nogle år siden, tak fordi du minder mig om den! Den er så god. Jeg anbefalede den til alle mine veninder efter jeg havde læst den? nu kan jeg mærke jeg skal se den på film, hvis den bare rammer mig halvt så hårdt som bogen, vil den være det hver!

  • Ann-Christine skrev:
   26. januar 2017 kl. 14:26

   Jeg har det på helt samme måde med forventningerne til filmen – har helt bevidst sat forventningerne lidt ned, fordi bogen er så særlig. Også en af dem jeg kommer til at anbefale til alle jeg taler bøger med :)

 • Dorte skrev:
  26. januar 2017 kl. 06:58

  Ja den er set, og efter dine kommentarer vil jeg mene at filmen holder sig fin til bogen. Filmen er meget intens og fantastisk godt beskrivende af omstændigheder og trivsel på daværende tidspunkt

  • Ann-Christine skrev:
   26. januar 2017 kl. 14:41

   Hvor er det dejligt at høre! Jeg glæder mig meget til at se den :)

 • Julie skrev:
  27. januar 2017 kl. 10:24

  Det lyder virkelig som en bog, jeg vil kunne lide! Selvom det er et trist emne, eller måske netop derfor, har jeg altid fundet 2. Verdenskrig interessant både når jeg har haft om det i skolen, men også film og bøger.

  Jeg har netop lige afsluttet Øen af Victoria Hislop, efter din anbefaling, og jeg vil i den forbindelse lige give dig en anbefaling om en bog, du måske vil kunne lide – nemlig bogen “The light between oceans” af M. L. Stedman. Selvom jeg synes første halvdel var lidt lang, blev jeg virkelig revet med, og jeg havde svært ved at vælge side i forhold til hvad der er rigtig og forkert. Eftersom du er mor, er jeg sikker på du også vil blive ramt af denne fortælling!

  Tak for en fantastisk blog!
  Julie

  • Ann-Christine skrev:
   28. januar 2017 kl. 12:34

   Hej Julie
   Tusind tak for din hilsen og fine boganbefaling – jeg har lige været inde og læse om den og har sat den på min huskeliste, for ja, den lyder virkelig god! Glæder mig til at læse den.
   Jeg synes også som dig at 2. verdenskrig er interessant at læse om. Det er en historie, der er vigtig at huske på, synes jeg.
   Rigtig god weekend til dig :)
   Kh AC

 • Camilla O skrev:
  9. maj 2017 kl. 17:31

  Jeg vil gerne klage over denne anbefaling. Jeg synes ikke der stod tydeligt nok, at man ville være opløst af tårer halvdelen af bogen- du må forsyne med advarselstegn en anden gang;-)! Hold da op en gribende og forfærdelig fortælling, der sikkert ikke engang når virkelighedens hændelser til sokkeholderne!

  • Ann-Christine skrev:
   11. maj 2017 kl. 03:09

   Åhh ja, præcis det samme skete for mig ♡ Den bog rammer bare lige i hjertet.

 • Ulla Pedersen skrev:
  2. juni 2018 kl. 13:09

  Jeg læste Sarahs Key i 2011 på engelsk. Den gjorde stort indtryk og jeg kunne ikke umiddelbart begynde på en ny bog. Jeg har også set filmen – jeg tænker, at det altid er godt at læse bogen først, da der er flere detaljer med.
  Kan forøvrigt se, at jeg har læst de fleste af de bøger, du anbefaler. Er i gang med Perlesøsteren på engelsk, da jeg ikke kunne vente på den danske udgave. Rigtig god serie.

  • Ann-Christine skrev:
   2. juni 2018 kl. 20:36

   Den er virkelig også svær at være efterfølger til, den bog – jeg havde også lige en lille læsepause inden jeg kunne starte op på en ny♡

Skriv en kommentar
Har du spørgsmål til opskriften, kan du finde de fleste svar her: Oftest stillede spørgsmål til Valdemarsro opskrifter >>

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort.