Efter sidste års virkelig varme og tørre sommer har jeg tænkt på dette indlæg og lave en del research på, hvordan man nemt og enkelt kan tænke bæredygtighed ind i sin have, uden at det bliver specielt kompliceret og alt for havenørdet.
Et udtryk som permakultur er enormt populært i disse år, og det er virkelig også et spændende emne! Men det kan også blive en anelse langhåret og indviklet, udover at det handler om vedvarende dyrkning og planter, der kommer igen år efter år, så åbner der sig hurtigt en masse information om etablering, muligheder, planlægning osv.
Er man lige i det lidt havenørdede humør, så er det genialt! Men ellers kan det også tage pusten lidt fra en og være noget man lige parkerer for en stund.
Med dette indlæg vil jeg dele de allernemmeste tips, som jeg selv har erfaret er nemme at starte på, og skabe en mere bæredygtig have.
1. Kompost
Lav kompost af al grøntaffald fra køkkenet. Gulerodsskræller, kålblade, salat, kartoffelskræller, citrusskaller (kun økologiske) og bananskræl (kun økologisk), knuste æggeskaller, kaffe og tegrums er guld i haven og virkelig en nem måde at holde sig en bæredygtig have.
Der er så mange fordele ved at lave kompost selv. Først og fremmest optager det ikke plads i skraldespanden. Det skal ikke køres på forbrændingen, men bliver på matriklen. Kompost gør både sandet og leret jord mere fugtigt på den gode måde og skaber bedre dræn i leret jord, i regnvåde perioder.
Da vi for et par år siden lavede hele vores have om, måtte vi tømme vores kompostbeholder i en palleramme, hvor den stod i et halvt års tid, inden den var klar til at blive fyldt i bunden af de nye højbede. I det område hvor komposten dengang stod har vi nu en lille græsplæne og præcis der hvor komposten stod, var græsplænen fint grøn og sprød hele sommerens tørke igennem. Uden at græsplænen blev vandet en eneste gang! Komposten laver altså et lille veldrænet humusrigt fugtlager i jorden, som er guld værd i både meget våde og meget tørre perioder.
Vi sorterer al affald i husholdningen og det giver så god mening for os også at sortere og genbruge sit gode grøntaffald og kaffegrums.
2. Masser blomster og gemmesteder til en insektvenlig have
Insektlivet er temmelig udfordret i disse år og det skal vi gerne have lavet om på i en vis fart! En meget stor del af ansvaret ligger hos landbruget, men derfor kan vi haveejere også gøre vores del. Dels handler det om at finde skønne blomster og grønt, som er nektarrigt og som tiltrækker insekterne. Krokos helt fra det tidlige forår og derudover en bred variation af blandt andet lavendler, sommerfuglebuske, timian, morgenfruer, røllike, anisisop, høstanemoner osv.
En have skal være dejlig og nydelsesfyldt, så jeg synes bestemt man skal fylde sin have med yndlingsblomsterne, men det kan jo fint være at der er et par særligt fine insektvenlige varianter, som man kan supplere op med i bede og krukker. Søg på nettet efter inspiration til særligt gode blomster til bier og sommerfugle.
Udover blomster, så er det også godt at sørge for gode overvintringssteder og læsteder til insekterne. Der behøver ikke være så pænt og ryddeligt alle steder, så hav gerne et godt kvassted i et hjørne.
Husk endelig også fuglelivet; redekasser, små vandbassiner og den slags gør det rart for fuglene i haven.
3. Vand og Tørke
Med de lidt ekstreme vejrforhold der er tendens til i disse år, så er det godt at arbejde med at skabe en have der både kan tørke og meget vand. De områder i haven der bliver blevet våde kan måske have gavn af et smukt birketræ, der er eminent til at optage vand, omvendt så kan et birketræ også snuppe al vand fra et større område i en tørkeperiode, hvilket ikke gør det til en god nabo til de planter, der ikke tåler tørke. Planteskolerne og lidt søgning på nettet kan hjælpe til at finde planter der er gode til tørke og omvendt gode til meget vand – på den måde kan man indrette haven, så den kan klare det meste.
Når der skal vandes i haven, så er det godt at vande grundigt igennem og så blot vande hver tredje dag i meget tørre perioder og i stedet gøre brug af jorddække (kompost, blade, græsafklip, kaffegrums osv).
En regnvejrsbeholder er også et hit, og i år vil jeg købe en både til vores have herhjemme og til sommerhuset.
4. Dele blomster og frø med venner, naboer og familie.
Der er ofte for mange frø i frøposerne til en have og det er både økonomisk, bæredygtigt og enormt hyggeligt at dele frø og spirer med sine havevenner.
Det er sjovt at formere blomster selv, og når man fx laver stiklinge af lavendel, sommerfuglebuske eller roser og når man samler frø fra morgenfruer, tomater og chili, så er det både miljøvenligt og økonomisk.
Man behøver jo ikke lave en større produktion eller gøre det sværere end det er, men ved at prøve sig frem og ved at gøre eksperimenterne til en leg, så får man bedre og bedre resultater år efter år.
5. Genbrug havens overskud
Behold så vidt muligt al afklip, visne blade, grene og organisk affald på matriklen. Kompost, som nævnt i punkt 1 er en ting, men jeg er pt meget inspireret af hvordan man kan lave espalier af grenafklip og fine kvashegn. Prøv at google ‘kvashegn’, og klik på billedesøgningen … Jeg synes, kvashegn er så fine og vil vældig gerne have sådan et i sommerhushaven – og måske i en mini-miniversion i vores lille rækkehushave. Så fint med endnu en mini grøn cyklus i haven og samtidig skaber man et godt lille sted for insekter og fugleliv.
Jeg vil meget gerne høre jeres allerbedste nemme tips til en mere bæredygtig have, for det er så fint, når vi kan inspirere hinanden ♡
Hej Ann-Christine! Du skriver, at I sorterer al jeres affald derhjemme – så jeg ville høre dig, hvordan I gør det? Om I formår at sortere stort set det hele i forskellige beholdere, eller I fortsat smider en del af det til forbrænding i den almindelige skraldespand? Du må meget gerne nævne alle de beholdere, I har, så jeg kan lade mig inspirere!
Jeg vil nemlig rigtig gerne sortere mit affald i langt højere grad, men jeg synes, at de kommunale løsninger er langt bagud på dette område! :-)
Hej Simon,
Det er et rigtig godt spørgsmål, som jeg gerne vil gå mere i dybden med i et blogindlæg inden så længe :)
I første omgang lige kort her; i forskellige kommunens beholdere sortere vi; hård plast/glas/metal, papir/pap, restaffald.
Derudover sortere vi; kompost (al grøn, frugt, kaffe, te, æggeskaller og haveaffald kompostere vi selv i beholdere), derudover sortere vi blødt plast, elektronik, keramik/porcelæn, større papstykker, batterier i beholdere. Ellers giver vi så meget som muligt til genbrug – men der er helt sikkert stadig restaffald til forbrændingen.
Jeg mener at have set at flere kommuner har lavet tips til yderligere sortering og det er helt sikkert et område vi også herhjemme kan udvide :)
Kh AC
Tusind tak for svaret! :-)
Mangler der ikke et punkt 5? Dejlig artikel :-)
Haha, det var en smutter … overvejer nu om jeg skal finde på et ekstra eller rette overskrift. (det bliver vist det sidste)
Tak ;)
Mariehønen har vi ikke set i flere år i vores have, men nu er den her igen og den er tidligt på færde, da jeg har set flere af de søde biller allerede. Når jorden bliver klar skal der såes blomsterfrø på hver en bar plet i haven, i markkanten og i græsplænen, så vi laver de fineste striber både med blomster og hvor det lange græs også kan blomstre. Det bliver SÅ smukt og nyttigt, da vi også gerne vil have så meget liv som muligt derude og det bliver hele indsatsen værd :-)
Hvor lyder det bare virkelig virkelig fint med planerne om blomsterfrø på alle bare pletter, det bliver så vildt fint hjemme hos jer. Det glæder jeg mig rigtig meget til at se.
Det er lidt pudsigt med mariehønen, den har også været sparsom her, men i år har jeg allerede set mange i vores buksbom hvor de gemmer sig for vinteren
Krammer ♡
Dejligt med gode tips. Er helt enig i dem alle. Og åh, hvor vil det være tiltrængt med flere blomstrende og levende haver rundt omkring! Faktisk er flere af vores naboer mere monokulturelle (og dødkedelige) end end mange landbrugsmarker… der er KUN græs og hæk – og alt affald og anstrøg til liv køres med det samme væk fra matriklen.
Ja, det vil virkelig være så fint, om ikke andet så en sommerfuglebusk, et par lavendler og lidt timian. Bare en smule mere istedet for rene græsplæne- og hæk-haver ♡
Tusind tak, søde du. Som ny haveejer har jeg været hele dit arkiv igennem og suger til mig af alle dine gode haveråd <3
Hvor godt! Jeg håber du får den skønneste første sæson i haven i år, med masser af nydelse og hyggestunder ♡