Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/tips-til-en-vellykket-paaskemiddag/

Tips til en vellykket påskemiddag

paskefrokosterPåsken står for døren og havde jeg været hjemme i vores lille rækkehus på nuværende tidspunkt, så havde jeg nok – jf tidligere indlæg om at ønske sig flere fester – været i gang med at planlægge påskefrokost – og de kommende fødselsdage, som i vores familie har samlet sig i april og maj. Lige i dag ville jeg faktisk have fejret min søde søsters fødselsdag, og jeg ville så gerne lige have givet hende et stort kram på dagen! Men vi er blevet enige om at fejre fælles fødselsdag, når jeg er kommet hjem fra rejsen, bare hende og jeg på en søsterdag

Planlægning menuen i god tid
Jeg planlægger gerne både menu og drikkevarer nogle få dage før middagsselskabet og skriver en liste over de ting, jeg skal forberede med en prioriteret rækkefølge. Det giver både ro og overblik og dermed tid til også at nyde forberedelserne.

Vær ikke for ambitiøs med menuen
Jeg synes, at det er vigtigt ikke at sætte ambitionsniveauet højere end der, hvor jeg trives allerbedst, så jeg stadig har det sjovt som vært. Om det så er den store hjemmelavede gourmetmiddag, spaghetti bolognese, en take away middag med lækre pizzaer eller sushi. Det variere fra gang til gang. Jeg synes det er vigtigt at servere noget ordentligt mad for mine gæster, men det behøver hverken være specielt tidskrævende eller dyrt.. Det vigtigste er, at gæsterne føler sig velkomne, og at vi herhjemme er i godt humør!

Oprydning, blomster, og støvsugning
Vi rydder op, støvsuger og gør badeværelse og overflader rene, dagen før gæsterne kommer. Så behøver vi ikke stresse over rengøringen på selve dagen. Jeg anretter også friske blomster i vaserne og nye stearinlys i stagerne – det gør meget for helhedsindtrykket.

Sætter god tid af til stressfri madlavning
Jeg trives bedst i køkkenet alene, men synes også det er hyggeligt at lave mad sammen med Martin, mine børn eller min søster. Det er det fint at få hjælp til madlavningen og ellers sørge for at have ekstra god tid, så man kan nyde processen. Husk madlavning skal være sjovt! Når vi skal have gæster, er det ofte rart og afslappende at lave retter, som vi ved lykkedes, omvendt kan det også være sjovt at bruge en middag som undskyldning for at prøve noget nyt og ekstraordinært. Det er bedre at have overskud til at nyde aftenen, end at stå med en treretters menu og være helt færdig efter tilberedningen. Mad udefra er bestemt også et hit nogle gange! Det benytter vi os fx af til nytårsaften, men jeg kunne også sagtens finde på at invitere til gode købe pizzaer og bobler.

Anret og server pænt og indbydende
Jeg holder maden på det niveau, jeg har tid og overskud til. En super lækker pasta bolognese kan serveres med stil i smukke skåle og fade, en enkelt grøn salat og et godt hjemmebagt (eller købt) brød til. Anretningen betyder meget og kan få en meget enkel menu til at tage sig storslået ud.

Oprydning og rengøring
Ryd op og fyld opvaskemaskinen undervejs, mens jeg tilbereder middagen. Når middagen er klar til servering, så er køkkenet samtidig ryddeligt og opvaskemaskinen er klar til at blive fyldt med service igen efter middagen. Det kræver en smule koordinering, men det er rart, at hele køkkenet ikke ligner en slagmark efter madlavningen, og jeg kan koncentrere dig om at hygge med gæsterne.

En flot borddækning rækker langt
Et smukt og veldækket bord må gerne være meget enkelt, og langt det meste pynt kan hentes i naturen. Det kan være forårsblomster, grene, og dertil stearinlys. Jeg overvejer gerne, om der skal være plads til fade på bordet under middagen, og tænker det ind i borddækningen. Bordet dækkes gerne et par timer inden gæsterne kommer. Det er hyggeligt, at der er ro til at gøre lidt ud af det.

Lav bordkort
Jeg elsker bordkort – også selvom, det er folk, jeg kender. Det er både festligt og indbydende, at der er tænkt særligt på hver enkelte gæst, og det at mikse folk på en ny og sjov måde kan skabe en festlig aften og afsløre uventede sider af gæsterne. Sæt gerne dem som taler godt sammen i forvejen tæt på hinanden, men sørg samtidig for at mikse bordplanen med nye gæster, som er kan være et potentielt godt samtale match.

Hygge, stearinlys og musik
Et par tændte stearinlys, et par udendørs lanterner, og noget stemningsfyldt baggrundsmusik på højtalerne inden gæsterne kommer, gør at de føler sig velkomne, allerede inden de træder ind af døren.

Velkomstdrink
Jeg har sjældent alt klar til gæsterne kommer. Men sørger gerne for, at der er mikset fx en velkomstdrink, åbnet en flaske bobler, eller lavet en alkoholfri drik med hyldeblomst, danskvand og lidt frosne bær. Dertil lidt snacks frem, fx pesto og grøntsagsstave, grissini eller lidt ost og pølse. Små hurtige og uformelle retter, der gør det lidt hyggeligt – mens vi selv får ordnet det sidste i køkkenet inden middagen.

Lad mig endelig høre jeres tilføjelser til listen. 

4 kommentarer
 • Henriette skrev:
  27. marts 2015 kl. 00:45

  Sikke dejlige tips, det vil jeg lade mig inspirere af til den store familiemiddag vi har planer om i sommerhuset

  • Ann-Christine skrev:
   27. marts 2015 kl. 04:30

   Hvor er det dejligt at høre. Rigtig god familiemiddag og god påske :)

 • Helen Schmidt skrev:
  29. marts 2015 kl. 22:24

  hvor lyder det hyggeligt.
  Jeg holder også af de fester hvor alle har en lille ret med. Jeg lægger gerne hus og hygge til, men samtidig bliver det lige lidt mere både overkommeligt, og uforudsigeligt på den hyggelige måde, når alle har en ret med til det fælles bord.

  • Ann-Christine skrev:
   31. marts 2015 kl. 08:36

   Det er altså også hyggeligt med sammenskudsgilde. En god måde at holde fest uden stress på :)

Skriv en kommentar
Har du spørgsmål til opskriften, kan du finde de fleste svar her: Oftest stillede spørgsmål til Valdemarsro opskrifter >>

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort.