Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/turist-egen-by/

Turist i egen by for en dag

Morgenmad

Som jeg skrev i indlægget i går, så vil jeg gerne være endnu bedre til at opleve, bruge og være turist indimellem i vores egen skønne by, Aarhus – og har i den forbindelse sat mig et lille beskedent mål om at mindst én gang om ugen skal jeg/vi ind til byen en tur. Lever jo ellers hverdagslivet her ude i rækkehuset i vores lille forstad til Aarhus, hvilket også er rigtig rart – men det ene udelukker jo bestemt ikke det andet.

Timingen til den mail der tikkede ind i indbakken for et par uger siden var derfor helt optimal og fik os til at gøre noget ved de gode intentioner. Det var en en mail med en udfordring til en ‘oplev din by lokalt’ fra Krak, der godt kunne tænke sig et samarbejde med mig i forbindelse med deres nye opdaterede app (kan hentes her), som har til hensigt at inspirere til at opleve og opdage nye steder lokalt. Jeg inviterede Martin med til en formiddagsdate bare ham og jeg, og da Johan og Julie havde fri fra skole ved 13.30 tiden hentede vi dem og fortsatte vores ‘turist i egen by for en dag’ oplevelser.

Bedste dag! Virkelig. Hånden på hjertet, så har jeg faktisk syntes at det var en smule for dårligt, at jeg nu har boet i denne smukke by i 4 år, uden at have set nogle af de mest oplagte steder. Vi er ellers temmelig rejselystne og begejstrede for små og store eventyr både rundt i Danmark og rundt i verden – men vi har slet ikke været gode nok til at opleve Aarhus. Det fik vi gjort bod på i går og oplevede byen på en rigtig sjov og hyggelig måde – fik samtidig smag for mange flere dage af den slags.

spisesteder

Vores udfordring gik ud på at vi først og fremmest hentede app´en og derefter brugte den til at opleve byen. På vej ind til byen kiggede vi lidt på den og talte om at teste mindst disse aktiviteter:

 • spisesteder (selvfølgelig da!)
 • wikipedia
 • skønhed og velvære (en times tid til mig, mens Martin hentede børnene)
 • Underholdning og Kunst

Nu kan jeg godt lide at lave research, inden vi tager på rejser og ture – så jeg er nogenlunde sikker på, at vi rammer de steder med de bedste måltider og de lækreste områder. Nogen kunne måske fristes til at sige at jeg er en anelse kontrol-glad på det område ;) – men uanset, så blev jeg altså vældig glad for, at det spisested der poppede op på skærmen, da vi havde parkeret ved Magasin, var Langhoff og Juul. Jeg havde nemlig aldrig spist morgenmad der, men vidste jo at maden var god … så en god og tryg start på dagens udfordring!

Efter en god morgenmad blev vi dog bedre og bedre til at gå på impulsiv opdagelse med app´en som hjælpepartner, og tage oplevelserne som de kom … 

langhof og juul

vor frue kirke

Hånden på hjertet, så var mit første håndsindtryk faktisk, at det var en lidt spøjs og måske også lidt forceret måde at gå på opdagelse i egen by på …

MEN …

Efter vi havde spist besluttede vi os for at prøve wikipedia funktionen af. Her møder man alle mulige oplagte steder i nærheden af hvor man befinder sig – og også en del små spøjse nye steder, som man ellers aldrig ville opdage. Vor Frue kirke var på, som det første og vi gik hen og så kirken indenfra.

I app´en kan man så klikke videre over på wikipedia og der læse om det sted man ser eller går forbi.

Her læste vi om Kryptkirken der ligger under Vor Frue Kirke og som blev opført i omkring år 1060 og er virkelig godt velbevaret. Vi måtte naturligvis lige en tur ned af trapperne og se den gamle fine kryptkirke, som var meget imponerende – tænk at røre de vægge, som med garanti gemmer på mange spændende historier gennem tiderne.

vor-frue_kirke

Det var første rigtigt fine fine aha oplevelse med krak app´en og vi fik smag for mere af samme slags. Så de næste par timer gik vi bare rundt  i efterårssmukke Aarhus med telefonen fremme, mens vi så og læste om de steder vi kom forbi.

Vi læste fx. om et af Danmarks ældste kollektiver, det der ligger på Anholtsgade 8, og måtte lige forbi og se bygningen samtidig med at vi læste mere om stedet. Vi gik forbi små gader i øgadekvarteret, så på hyggelige baggårde, butikker og steder vi ikke havde været før og drak kaffe og spiste hindbærsnitte hos Moccacity.

Dét er altså en fed og ny måde at gå på opdagelse i sin by på!

Eller et hvilket som helst andet sted i Danmark, hvor man er turist for en dag eller mere. I weekenden skal vi til Rømø med nogle gode venner og der kommer den funktion på krak app´en helt sikkert med i lommen igen. Også bare her i vores lille forstad og nærområde har jeg fået øjnene op for nye steder, naturområder osv som jeg ikke kendte. Det er ret fikst!

anholtsgade-8 pastelfarver

Jeg havde egentlig haft planer om at snuppe mig en times selvforkælelse af den bedste slags – og var inde forbi Naturskøn, da vi var ved Guldsmedegade og de var på app´en under Skønhed og Velvære – men der var desværre ingen tider i går.
Så vi hoppede videre til punktet under, hvor man kan finde dagligvarer og delikatesseforretninger i nærheden. Specielt smart, når man ikke lige kender nærområdet så godt. Vi snuppede en juice og så hentede vi sammen Johan og Julie – for at tage dem med videre på flere oplevelser sammen alle fire.

juice

klatretraer

På vej ind mod byen igen, dukkede Botanisk have op, både under wikipedia og under ‘underholdning og kunst’. Jeg havde aldrig været der, men vi havde talt om at tage derind et par gange – så nu skulle det være.

botanisk have

botanisk-have

Vejret var perfekt, træerne var eftersigende rigtig gode at klatre i og efteråret var så smukt!

Der er virkelig dejligt og Johan og Julie følte sig mægtig meget på hjemmebane, for de havde været der tidligere med deres bedste og farfar. Vi gik tur i de fantastiske væksthuse, med eksotiske planter fra hele verden – det dejligste lille åndehul i byen og så er det helt gratis at komme derind – og derefter en lang dejlig tur rundt i botanisk have. Jeg kan varmt anbefale at tage en tur forbi, og jeg spottede på cafeen i væksthusene at de har en super god børnemenu, som Johan og Julie helt sikkert skal have næste gang, vi kommer forbi og har lidt mere tid.

Var lidt fristet af at tage en tur i Den Gamle By også, men vi kunne lige knap nå det.  vaeksthusene vaeksthusene

Da det var begyndt at blive mørkt og vi så småt var aftensmadssultne besluttede vi at køre ind forbi Aarhus Streetfood og spise aftensmad. Det var endnu en førstegangsoplevelse den dag! Vi blev meget duperet, spiste den skønneste mad og glæder os til at komme igen meget, meget snart.

En virkelig god spise-oplevelse, som satte det perfekte punktum for en helt særlig og dejlige oplevelsesdag.

streetfood

Skriv en kommentar

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *
11 kommentarer
 • Helle skrev:
  2. november 2016 kl. 13:11

  I er nødt til at opleve det nye foodmarked på Skt. Knuds torv også!

  • Ann-Christine skrev:
   2. november 2016 kl. 14:12

   Det er på top tre listen til næste tur ind til byen!
   Glæder mig til at opleve det :)

 • Kamilla skrev:
  2. november 2016 kl. 20:47

  Hvor lyder det hyggeligt!
  Vi tager også til Rømø i weekenden, der er simpelthen så skønt!!

  • Ann-Christine skrev:
   2. november 2016 kl. 22:02

   Hej Kamilla,
   Ej, hvor hyggeligt! Rigtig dejlig tur til jer, håber vi får det skønneste mildeste efterårsvejr på øen ;)
   Kh AC

 • Marina skrev:
  2. november 2016 kl. 22:56

  Lyder som en fantastisk dag for hele familien.

  Jeg har nu i årevis brugt en app til New York der kan netop det som du beskriver her. Det er altså genialt selv i en by man kender godt, fordi man lige bliver mindet om hvad der ligger i nærheden eller måske opdager noget nyt. Tilgengæld synes jeg det er mindre godt når de steder der nævnes i tilsvarende apps jeg har prøvet i andre byer har købt sig adgang. Min app var fx også langt bedre da det bare var en ung new yorker der administrere den end den er i dag hvor den er langt mere mainstream. Det var sjovere da der var mest plads til de sjove og funky oplevelser der ikke havde købt sig adgang.

  • Ann-Christine skrev:
   4. november 2016 kl. 08:18

   Åhh New York … det er jo en drømmedestination for os, som vi med jævne mellemrum taler om, hvornår vi skal føre ud i livet ;) Og så vil sådan en app eller noget lignende helt sikkert være et hit at have med :)

 • Marie skrev:
  3. november 2016 kl. 09:47

  Jeg må hente den app. Lige præcis domkirken har vi heller ikke oplevet, helt skørt efter 7 år her. Og for en måned siden snakkede vi faktisk om det, så nu må vi af sted. Botanisk have holder vi meget af at bruge, sammen med Mindeparken og Marselisborg. Og de nye street food steder er bare gode. Mht maden i botanisk have har vi prøvet det en gang. Børneanretningen var ganske fin men de lune retter vi voksne fik var virkelig dårlige. Men det kan være vi bare var uheldige.

  • Ann-Christine skrev:
   4. november 2016 kl. 08:21

   Ej, hvor dejligt at kunne inspirere lidt til at opdage nye steder i Aarhus. Domkirken har jeg også endnu til gode – den må komme med i næste ombæring ‘turist for en dag i Aarhus’. Martin og jeg er helt enige om at vi skal have mange flere halve eller hele dage hvor vi oplever byen :) – og tak for tippet om maden i botanisk have, så holder vi os nok til børnemenuen, den så nemlig rigtig fin ud :)

  • Marie skrev:
   3. november 2016 kl. 10:00

   Og nu får jeg så læst ordentlig efter, det var jo Vor Frue kirke I havde besøgt. Den bliver også noteret :-)

 • Marie skrev:
  3. november 2016 kl. 19:46

  Hej Ann-Christine

  Tak for en skøn blog med masser af dejlig inspiration! Jeg nyder at læse den og har brugt den meget – både til madidéer, men også til at planlægge en rejse til bl.a. Vietnam, som jeg var på tidligere på året. Så nu kommer et lille tip til dig, som – kan jeg læse – også er helt forelsket i Vietnamesisk madkultur: Banh Mi Bandits på Aarhus Street Food laver den absolut BEDSTE banh mi, jeg nogensinde har smagt. Jeg vil faktisk gå så langt som til at sige, at den slår dem, man kan købe på gaderne i Vietnam ;-)

  Dejlig aften til dig!

  Bedste hilsner,
  Marie

  • Ann-Christine skrev:
   4. november 2016 kl. 08:34

   Hej Marie
   Tusind tak for din søde hilsen! Hvor er det dejligt at høre :) Så hyggeligt at du læser med og også var på rejse i Vietnam – vi drømmer om at komme tilbage dertil en dag.
   Jeg måtte også bare spise en Banh mi hos Banh Mi Bandits – og jeg er HELT enig med dig! De er virkelig i særklasse gode. Jeg bliver nødt til at komme igen og smage de andre varianter næste gang!
   Dejlig dag til dig
   Kh Ann-Christine