Gå til forsiden
Menu

Saltkarameller – flødekarameller med delikat saltsmag

For noget tid siden sendte en sød veninde en æske med de lækreste karameller jeg nogensinde har smagt. Bløde, søde og med en overraskende saltsmag, små saltkorn af læsøsalt som smeltede perfekt sammen med den søde flødekaramelsmag. Jeg har længe overvejet om jeg ikke selv skulle gøre Karamelkompagniet kunsten efter med et eksperiment lavet af egen karamelopskrift. Det lykkedes faktisk helt godt. Overraskende godt, hvis jeg må være så ærlig ;)

Flødekarameller / saltkarameller – 40-50 stkUdskriv opskrift

Flødekarameller / saltkarameller – 40-50 stk

 • 5 dl piskefløde 38 %
 • 250 g sukker
 • 120 g glukose sirup
 • 1 spsk Maldon saltflager

Jeg kogte sukker, fløde og glykosesirup ved middel varme i omkring 30-40 minutter. Måske lidt længere. Jeg gik lidt til og fra det og rørte i det indimellem, det kan sagtens stå og passe sig selv lidt, bare hold øje med at det ikke koger for voldsomt. Til sidst er karamelmassen gylden, sej og tyktflydende. Det skal være sådan, at den slipper bunden når man rører i den. Prøv at tage en lille teske og hæld lidt på en tallerken, køl af og se om den stadig er lidt for blød. Min erfaring er, at karamellen skal have lige et minut eller to mere når man tror den er færdig. Da jeg vurderede karamellen til at være færdig, dryssede jeg lidt salt i, rørte hurtigt rundt og hældte den op i en beholder som jeg havde foret med bagepapir og smurt let med en lillebitte smule olie. Karamellen skal have en højde af omkring 1 – 1 1/2 cm i formen. Så skal det ellers køle i nogle timer inden de skæres ud og pakkes fint ind i kvadratiske stykker bagepapir.77 kommentarer

 • Ej hvor lækkert! Det må jeg da helt sikkert prøve en dag – tak fordi du ville dele opskrift mm. :-)

 • heidi skrev:

  Hvor er du altså sej! det vil jeg også prøve. Det er så inspirerende at være på besøg hos dig :)

 • Åh de ser skønne ud, kære Ann-Christine! :-)

 • Heidi skrev:

  Hold nu fast det ser godt ud.. -jeg kan slet ikke stå for flødekarameller, så det skal helt sikkert prøves af en dag! Håber resultatet bliver ligeså godt, som dit ser ud :O)

  • Ann-Christine skrev:

   De var faktisk ret nemme, det eneste er at de skal af på det helt rigtige tidspunkt. Måske man kunne bruge et termometer, har jeg hørt noget om – men jeg er mere til at lytte til mine fornemmelser af maden. Lidt mærkelig måske

 • Ej, dem skal jeg helt sikkert prøve!! Jeg har nemlig også forelsket mig i dem fra Karamelkompagniet :-)

  Mange hilsner
  Birthe

 • Birgitte skrev:

  Tror ikke jeg tør kaste mig ud i det der karamel sjov ;-) men har fået afprøvet din opskrift på iskaffe her i Pinsen og den var bare mums!

  • Ann-Christine skrev:

   Jeg skal vist heller ikke gøre det for ofte, selv om det er fristende at prøve en omgang med pistaciekerner også … Dejligt at høre at iskaffen var et hit

 • Mums det ser godt ud. Det skal 100% prøves en dag..

  KH Rikke

 • Merete skrev:

  Uhh de ser gode ud. De er hermed blevet tilføjet til listen over ting som skal prøves :-)

 • Mette skrev:

  Øj, hvor du frister! Det bliver jeg da også nødt til at prøve en af dagene :)

 • Ann-Christine skrev:

  Ja, det er du da nødt til ;) Men jeg må lige advare, jeg frygter det er vanedannende … Har allerede tanker om forskellige variationer af karamel :)

 • Inge skrev:

  Hvor lækkert, lige den opskrift jeg står og mangler….:). Tænker på om man kan bruge cellofan til indpakning? Nogen erfaring med det?

  • Ann-Christine skrev:

   Det kan du sagtens. Jeg havde lidt cellofan men vist ikke den rigtige slags for de var lidt svære at pakke fint.
   Jeg håber de bliver gode, jeg har planer om selv at lave dem snart igen :)

   • Inge skrev:

    Super, det prøver jeg. Min første portion fra forrige uge blev for blød, så jeg har lige sat en portion over igen. Så nu håber jeg at jeg får dem kogt godt igennem, så det bliver mere karamel end fudge:). God weekend.

    • Ann-Christine skrev:

     Ja, det er lige det med at ramme den helt rigtige konsistens. Jeg opbevarede mine i køleskabet og vi spiste dem kolde. Næste gang vil jeg nemlig også prøve at give dem bare et par minutter mere
     God weekend til dig

 • Merete skrev:

  Mums de ser gode ud. Har ikke den bedste erfaring med karamel, men måske man skulle prøve igen :-)

  • Ann-Christine skrev:

   Det kan godt kræve et par forsøg at lave den rigtige karamel. Denne er dog altid lykkedes for mig, håber den har samme succesrate hos dig :)

 • Louise skrev:

  Hej! Det ser godt nok lækkert ud. Jeg har forsøgt mig flere gange med at lave karameller og jeg kan bare ikke få det til at lykkedes. Jeg har brugt Mette Blomsterbergs opskrift, som minder lidt om din. Jeg følger instrukserne, ligesom dine, men når jeg hælder det op i en beholder på de der 1- 1 1/2 cm, så bliver karamellen simpelthen stenhård. Jeg har nu forsøgt for 3. gang, men måtte igen smide det i skraldespanden. Har du nogle ideer til, hvad jeg gør forkert – og i så fald, hvad jeg i stedet skal gøre?
  Vh Lousie

  • Ann-Christine skrev:

   Ej, hvor er det da ærgeligt. Hmm … hvad kan du måske gøre …
   Prøv evt at komme lidt mere glykosesirup i, det blødgør karamellerne. Ellers prøv at kog dem en smule mindre.
   Kh Ann-Christine

 • Stine skrev:

  Nu har jeg lavet karameller efter din opskrift flere gange, og hver gang har dem, som jeg har serveret dem for, fortalt mig hvor fantastisk de smager – så jeg ville bare sige TAK for en fantastisk opskrift :)

  • Ann-Christine skrev:

   Hej Stine
   Hvor er det godt! Dejligt at høre og tusind tak for at du skrev det til mig :)
   Kh Ann-Christine

 • Margrethe skrev:

  Hej, det er en dejlig blog du har her (:
  Jeg vil spørge dig om hvor mange karameller (sådan cirka) du fik ud af opskriften. Jeg glæder mig til at prøve det her hjemme (:

  • Ann-Christine skrev:

   Hej Magrethe,
   Tak :)
   Jeg kan faktisk ikke præcis huske det. Men mon ikke der var omkring en 50 stykker …
   Kh Ann-Christine

 • Nathalie skrev:

  Hej, dejlig blog :)

  Jeg har for første gang prøvet at lave karameller og det var ikke en succes desværre. Jeg hældte sukker, fløde og glukose i gryden og kogte og kogte (småboblede) men efter en time og 15 minutter var det stadig helt flydende – har du en ide om hvad der kan være gået galt? (kogte i starten med låg på – kan det være kondensvandet fra låget?)
  Og nu når det er helt flydende kan man så redde det ved fx at koge det op med ekstra sukker? Læste bare andre der havde haft samme problematik og de mente der var for meget fløde til sukkermængden men tænker du har styr på dine forhold mellem ingredienserne :)

  Nå enhver tanke vil være værdsat så forsøg nummer to forhåbentlig bliver mere succesfuldt.
  Hilsen nathalie

  • Ann-Christine skrev:

   Hej Nathalie,

   Mange tak. Hvor ærgeligt med karamellen. Brugte du denne opskrift? Det er jo altid lidt svært at sige hvad der gik galt, men jeg kan godt prøve at sige lidt om hvad jeg ville gøre anderledes næste gang – eller hvordan jeg ville redde den flydende karamel.
   Det kan måske være kondensen fra låget, der har haft betydning, på den måde er der kommet vand i karamellen, hvilket ikke er så godt. Jeg ville prøve at redde den ved at komme lidt mere sukker i og så lade den koge godt op, mens jeg rører konstant rundt.
   Ved et nyt forsøg, så kan du måske prøve at skrue lidt op for varmen og lade det koge en smule hårdere. Undlad låget og hvis du efter en halv time synes det er for flydende så kom bare 50 gram sukker mere i. Jeg skal ikke kunne sige om det har betydning hvilken sukker man bruger. Jeg har altid kun økologisk rørsukker, jeg tror umiddelbart ikke det gør en forskel, men skal ikke kunne sige det.

   jeg håber det hjælper og at du har mod på at prøve igen. De smager så fantastisk :)
   Kh AC

   • Nathalie skrev:

    hej AC

    Det virkede :) tak for ideen for nu har jeg dejlige karameller – halvdelen af dem har jeg drysset med lakridspulver og frysetørrede hindbær. Det synes jeg også smager skønt :)

    God weekend
    nathalie

    • Ann-Christine skrev:

     Hej Nathalie,
     Skønt at det lykkedes og nu bliver jeg virkelig lækkersulten, for de lyder godt nok lækre!
     Kh Ann-Christine

 • Mia skrev:

  Mums – er i fuld gang med at lave en omgang med lakridsrodspulver i, glæder mig til at smage det færdige resultat.
  Tak for en skøn og nem opskrift på en bid af himlen

  • Ann-Christine skrev:

   Uhm, det lyder som en dejlig ide :) Jeg elsker de karameller og er glad for at kunne dele opskriften

 • Anja skrev:

  Hvor ser de uimodståelige ud ! De må prøves her når julen kommer nærmere (:
  Ellers en utrolig inspirerende blog du har! Kan godt se at jeg har lang vej endnu med min (;

 • Janne skrev:

  Hvor ser de lækre ud. Mon man kan benytte kokossukker i stedet og evt. Sirup istedet for glykose?

  Vh
  Janne

  • Ann-Christine skrev:

   Måske, jeg har faktisk ikke så meget erfaring med hvordan kokossukker opfører sig i sådan en karamel – det må komme an på en prøve. Men lad mig endelig høre om det bliver godt
   Kh Ann-Christine

 • Lise skrev:

  De ser super gode ud! Hvor stor er formen du bruger til afkøling – bare sådan ca?

 • Christina skrev:

  Hvor lang tid kan karamellerne holde sig vil du tro?? Dejlig blog du har her, har brugt mange af dine opskrifter, og de er altid super gode. Elsker dit glade livssyn som du deler her på bloggen, man kan kun blive i godt humør :) og tillykke med dine bog, tror jeg skal have fingrene i den :)

  • Ann-Christine skrev:

   Tusind tak, Christina :) Det er jeg virkelig glad for at du synes og jeg er jo virkelig glad for at samle alle de små rare ting her på bloggen, så det er særligt skønt at vide at det også skaber glæde hos andre ♥
   Jeg vil tro at karamellerne sagtens kan holde sig minimum 2-3 uger, måske længere.

 • Camilla lundberg olsen skrev:

  Hej :) jeg lavede en gang karameller igår, men idag synes jeg de er for bløde. Tror du at man kan varme massen op igen og at den så bliver hårdere?? :)

  Camilla

  • Ann-Christine skrev:

   Hej Camilla,
   Beklager lidt sent svar, har været en del offline denne weekend :)
   Jeg ved ikke om det kan lykkedes at koge karamlemmerne op igen, så det må komme an på en test. Alternativt, så kan du måske overtrække dem med chokolade, for en crunchy overflade.
   Kh AC

 • Sara skrev:

  Hej :)
  Sikke nogle lækre karameller. Jeg har lavet dem en gang, og skal lige lov for at det var positiv feedback jeg fik retur :) tusind tak for opskriften.

  Men ville lige høre dig, hvordan du gør når du skærer dem ud.
  Jeg smurte en lille smule olie på bagepapiret, inden jeg hældte massen ned i formen. Efter 3-4 timer (på køkkenbordet) var det blevet fast, men det var rigtig svært at skære karamellerne ud, fordi det var lidt klistret. Så jeg fik ikke rigtig den fine firkantede form, som du har på dine karameller.
  Kan det være fordi jeg ikke har haft sat formen med karamelmassen på køl, eller har jeg mon ikke kogt massen længe nok?
  Men uanset hvad, så smagte de fantastisk :)

  Vh. Sara

  • Ann-Christine skrev:

   Hej Sara,
   Hvor er det dejligt at høre :)
   Jeg tror måske det kan være et spørgmål om et par minutters kodetid fra eller til. Der skal virkelig ikke ret meget til, når den er ‘lige ved at være der’. Jeg tror dog også de er noget nemmere at skære når de er kolde.
   Kh AC

 • Karina Fredslund Toft skrev:

  De er helt fantastiske. Første forsøg blev super gode med saltflager på toppen. Jeg har netop forsøgt mig med en portion med en smule lakrids-ekstrakt i massen og et lille drys lakridspulver og guldstøv på toppen. Er spændt på resultatet. Tak for endnu en skøn opskrift, der inspirerer til kreativitet.

  • Ann-Christine skrev:

   Nu får jeg helt lyst til at lave karameller med lakrids og guldstøv!
   Uhm, jeg håber de blev gode :)

 • Cecilia Brun Jensen skrev:

  Hej Ann Christine.

  Tak tak tak tak. Denne opskrift er mit svar på dette års værtinde gave/ julegave kurv. :)
  Jeg fik et link til din blog af en veninde og prøve at lave karamellerne her i weekenden. Og synes selv de blev ret gode i forhold til det er første gang. Jeg synes de er blevet lidt blød og jeg tænker, som jeg kan se du har skrevet til en del andre at koge tiden nok skulle have været lidt længere.

  Tak for en super nem opskrift der giver lyst til at prøve flere varianter. Det åbner jo en verden af muligheder. :)

  Glæder mig til at udforske din blog og prøve flere opskrifter.

  • Ann-Christine skrev:

   Hej Cecilia,
   Hvor er det dejligt at høre du fandt vej hertil bloggen, og ja – der er virkelig mange variationer i sådan en karamelopskrift her, så det er bare at slå sig løs og bruge fantasien :)
   Det er dejligt at høre at du har lyst til at gå på opdagelse her på bloggen og i flere af mine opskrifter :)
   Kh Ann-Christine

 • Michelle skrev:

  Super lækre. Jeg gav mine 50 minutter og de blev helt perfekte.
  Tak for opskriften.
  /Michelle

 • Marie-Sofie skrev:

  Hej,

  De er virkelig lækre!
  Jeg tænkte på om du måske også kunne lave en opskrift med Salt lakrids karameller.

 • Christina skrev:

  Hej :) har lige prøvet at lave dine karameller Idag og de smager simpelthen dejligt men de er meget bløde – tror du det er fordi jeg skulle have givet dem
  Mere ?

 • Katrine skrev:

  Jubiiiiii!! Har lige været i gang med mit første forsøg med hjemmelavetkarameller og de er bare blevet PERFEKTE:) Det plejer aldrig at lykkedes for mig når jeg kaster mig over sådan projekter, men skal love for at de her lykkedes 👌😀😍 karamellen kogte dog noget længere tid end 40min, hvor lang tid ved jeg ikke (nåede at bage vaniljekranse i mens) men de er blevet så gode! Nu skal de overtrækkes med chokolade og pakkes fint ind :) tak for endnu en fantastisk opskrift – alle dine opskrifter ender altid med at blive mine ynglings 👍

  • Ann-Christine skrev:

   Ihhh, hvor fantastisk! Det er jeg da bare så glad for at høre ♡
   Tusind tak for din skønne hilsen
   Kh AC

 • Kamilla skrev:

  Hej 😊
  Jeg har også lavet dem – og hold nu op! SÅ lækre ☺️
  Ved du noget om holdbarheden af dem?
  Mine står i køleskabet.

  Vh. Kamilla

  • Ann-Christine skrev:

   Hvor er det dejligt at høre! De holder sig ikke ret længe herhjemme … ;)
   De bliver spist alt for hurtigt. Så har aldrig nået at teste hvornår de bliver for gamle, men jeg vil tro at omkring 14 dage
   Kh AC

 • Julie Larsson skrev:

  Det er seriøst nogle af de lækreste karameller jeg har fået, har rullet halvdelen af dem i lakridspulver – det blev de ikke ringere af.. :)

  • Ann-Christine skrev:

   Og nu minder du mig så lige om at dem må jeg bare lave igen i år ;) De er nemlig super lækre og rigtig god ide at rulle dem i lakridspulver!
   Rigtig glædelig jul
   Kh AC

 • Line Tougaard skrev:

  Hej.
  Sikke en lækker blog du har. Jeg har været helt opslugt af dine mange opskrifter de sidste dage😊
  Jeg forsøgte mig med disse karameller i går, og vil lige dele mine erfaringer😊 Jeg havde nemlig ligesom så mange andre problemer med at det ikke ville blive fast nok, efter de havde kogt langt over en time. Jeg tror simpelthen, de blev kogt ved for lav varme. I hvert fald skruede jeg en del op for varmen, og så blev de perfekte i løbet af kort tid.
  Mvh Line ( der allerede har spist alt for mange karameller)

  • Ann-Christine skrev:

   Fedt du deler din erfaring med dem! Og rigtig dejligt at de blev fine og lykkedes perfekt :)
   Tusind tak for din søde hilsen
   Kh AC

 • Marie J E skrev:

  Hej Ann-Christine!

  Jeg vil lige høre, hvor stor den beholder er, du hælder karamelmassen over i? Mål på den, mener jeg. Det er ikke så nemt at ramme en højde på 1-1½ cm, uden en cirkastørrelse på beholderen :-D
  Glædelig Jul!

  • Ann-Christine skrev:

   Hej Marie,
   Det er så længe siden jeg har lavet opskriften, så det husker jeg desværre ikke præcist, men kan forestille mig omkring 15×20 cm
   Kh AC

 • Maria skrev:

  Nooooij… De er gode, hold nu fast… Lavede en halv portion i går… De er væk allerede… Så nu står jeg og rører i endnu en portion…. Måske nogle af dem får lidt lakridspulver i 🤓

  • Ann-Christine skrev:

   Årh, hvor skønt! De er jo så dejlig nemme at lave og god ide at kombinere dem med lakrids – prøv også at overtrække dem med chokolade. Det er næsten som hjemmelavede guldkarameller :)

 • Marie Eli skrev:

  Det virker som om det altid er hos dig jeg havner, når jeg leder efter en opskrift på noget lækkert, sødt.Så tak fordi du deler dine opskrifter! Denne opskrift har jeg prøvet et par gange. Jeg har brugt termometer begge gange og kan da lige dele mine erfaringer. 1. gang gav jeg dem til de var oppe på 122 grader, da det var hvad min svigerinde havde researchet sig frem til, måtte være det rigtige. Jeg synes dog de blev for hårde, næsten på grænsen til bolscher, så 2. gang nøjedes jeg med 120 grader, men der blev de altså lige en kende for bløde. Jeg tror, den gyldne middelvej på 121 grader må være det rigtige til min smag. Bare lige fyi, hvis nogen er mere til termometer-tilgangen :-)

  • Ann-Christine skrev:

   Det synes jeg jo bare er super hyggeligt ;) At du havner her, du er hjertelig velkommen! Og tusind tak for at dele din erfaring og gode tip med termometeret!
   Kh AC

 • Lisa skrev:

  En smag vi ikke har kunnet glemme…Jeg har lavet karamellerne med min datter for længe siden, og vi var helt vilde med dem. Hun har fødselsdag på fredag og vil gerne have karameller med til at dele ud i klassen. Kan vi bruge sukker istedet for glukosesiru, da vi ikke lige har det? Sensommerhilsen Lisa :-)

  • Ann-Christine skrev:

   Hej Lisa,
   Hvor skønt! Og jeg kender det godt ;)
   Jeg vil godt mene at du kan lave dem uden glykose, men de bliver nok lidt anderledes – det er glykosen der giver dem den der bløde, sejhed – jeg overvejer lidt om du måske kan prøve med en spsk honning i stedet, hvis du har det? Tror det kan blive ganske godt også
   Kh AC

 • Susanne skrev:

  HJÆLP!

  Jeg er i gang med at lave disse til vores fest i morgen.

  Jeg ville fylde karamellen i chokoladeforme (altså overtrække dem), men karamelmassen er blevet temmelig hård og kan ikke fyldes i chokolader (og virker også temmelig hård til bare at spise.

  1) hvad er mon gået galt?

  2) Kan jeg gøre noget ved massen for at blødgøre den? Hvis jeg varmer den op, strørkner den vel bare igen? Kan jeg tilsætte noget, der blødgør den?

  Bedste hilsner

  • Ann-Christine skrev:

   Hej Susanne,
   Jeg tror næsten den bliver for fast til at kunne fylde ordentligt i forme … men det lyder som om den er blevet kogt et par minutter for længe – og det er virkelig ikke meget der skal til. Jeg ville prøve at varme den langsomt op igen og komme mere fløde ved. Blot en spsk ad gangen til konsistensen er perfekt.
   Kh AC

Skriv en kommentar

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *