Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/?opskrift=gaasesteg-langtidsstegt

Gåsesteg – langtidsstegt

Rens gåsen indvendigt for fedt mv. Alle de rene fedtstykker gemmes, det kan fryses ned og er super godt til confiteret gås, og til at stege alt fra varm rødkålssalat til frikadeller i. Rens også gåsen udvendigt ved at fjerne alle rester af fjerstubbe, det kan tage lidt tid og en madpincet er god at have ved hånden til arbejdet.

Når gåsen er rengjort, så gnides den grundigt overalt med salt og peber. Fyld den med svesker, æbler og rødløg og sæt den med brystet ned i en kold ovn, som tændes på 125 grader almindelig ovn* (se meget gerne ekstra tip nederst i opskriften). Her steges gåsen først i 1 time hvor efter den vendes og sættes på en rist, hvor den steges videre i ca. 4 – 4 1/2 time, hver halve time overhældes gåsen med stegesky fra bradepanden.

Kernetemperatur i gåsestegen skal være 75 grader.

Når gåsen steges dagen før servering

Da jeg altid steger gåsen dagen før, vælger jeg selv denne metode.

Tag bradepande med gås, sky osv ud af ovnen. Gåsen stillet på et stort skærebræt til let afkøling og imens hældes alt sky, fedt osv fra bradepanden igennem en sigte. Kom skålen med sky og fedt på køl. Det skiller sig helt perfekt fra hinanden, når det køler af, og så er fedtet lige til at skrabe af.

Parter gåsen i flotte stykker. Jeg skærer brystkødet af med skind, skærer det i portionsstykker og anretter brystkød, lår og evt andet godt småkød i et ovnfastfad. Sætter folie over og kommer det på køl til næste dag.

Når gåsen og saucen skal serveres tilberedes først julesaucen.

Få min opskrift på den lækreste julesauce her. 

Ca inden time inden julemiddagen skal serveres tages gåsen ud af køleskabet. Pensl den med et par gavmilde spiseskefulde gåsefedt og kom igen folie hen over. Stil gåsen i en kold ovn og skrue op til 100 grader, varm den langsomt op i ca 30-45 minutter. Tag tilsidst folien af og skrue op til 225 grader – evt grill – til skindet er sprødt og gåsen er klar til servering.

Når gåsen steges samme dag som servering:

Så slutter man blot stegetiden af med at give den, 225 grader i ca 15 minutter, til skindet bliver sprødt. Tag derefter gåsen ud af ovnen, sæt den på et stort skærebræt og sigt alt indholdet fra bradepanden i en gennemsigtig skål eller kande. Sæt skålen i køleskabet mens gåsen parteres og anrettes i et serveringsfad. Dæk gåsen over med folie og et rent klæde, så den holder varmen.

Fjern al fedt fra skyen og forsæt derefter som her i opskriften på på den lækreste julesauce.

*) det fedt der er hældt i en skål, sigtes og det rene fedt gemmes. Kan fryses ned i portioner i frostposer og er fantastisk godt til at stege i. Fedt fra både and og gås kan klarer højere temperaturer end fx smør og giver et velsmagende godt resultat.

valdemarsro youtube

Se med i videoen her, hvor jeg viser hvordan jeg laver andesteg og sauce – princippet er stort set det samme med denne opskrift >>

___

TIP til at vende gåsen og tilberede den med brystkødet ned i starten

Tidligere har jeg altid vendt både gås- og andesteg med brystet vendt ned og lagt direkte i bradepanden med fyld (men uden væde), ind i en kold ovn og med en temperatur sat på 125 grader almindelig ovn (endelig ikke varmluft) i den første time til halvanden.

Efter 1 – 1 1/2 time vendte jeg gåsen om og satte den på en rist lagt over bradepanden, hældte væden ved, som derefter også bruges til at dryppe stegen med løbende.
For nogle år siden forsøgte jeg mig med at sætte anden på rist med brystkødet opadvendt fra starten. Det fungerede rigtig fint med de fjerkræ jeg har tilberedt på den måde, så jeg rettede derfor mine andesteg- og gåsesteg opskrift til, så den sprang det første trin over … hvilket I ser i videoen.

Nu vælger jeg alligevel at skrive den gamle metode til som en mulighed, da der er forskel på fjerkræ, både i kødstruktur, fedt indhold mv – og jeg har på fornemmelsen, at man får en lidt bedre steg med saftigere brystkød, med den gode gamle metode med brystkødet nedadvendt.
Det er dog ikke med i min opskriftsvideo på YouTube – men jeg håber det giver mening.

Skriv en kommentar

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *