Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/besoeg-paa-julemaerkehjemmet/

Vores besøg på Julemærkehjemmet i Hobro

Julemærkehjemmet
Sidste uge havde Martin og jeg den store fornøjelse af at være inviteret til at besøge julemærkethjemmet i Hobro – og den oplevelse har jeg glædet mig meget til at dele med jer!

Julemærker har nemlig altid været en del af juletraditionen i mit liv. I min barndom sad min mor og skrev adskillige fine tætskrevne postkort og naturligvis skulle der mindst ét julemærke på hvert kort og jeg bestræber mig hvert år på at holde traditionen ved lige i juletiden, og køber gerne de traditionsrige julemærker, med det gode formål at støtte og hjælpe udsatte børn.

hobro

Julemærkehjemmene i Danmark

Julemærkehjemmene i Danmark hjælper børn der mistrives, har lavt selvværd, bliver mobbet og er ensomme. Nogle af børnene kæmper med overvægt og alle bliver på julemærkehjemme mødt med en kultur der emmer af sammenhold, støtte, hjertevarme og omsorg.

Opholdet har til formål til hjælpe børnenes livsglæde, selvopfattelse, skabe godt humør og større livskvalitet, sunde madvaner og glæde ved bevægelse.

Julemærket er sådan en fin del af Danmarks historie og tradition – samtidig med at det er et virkelig godt formål til glæde for mange børn.

I dag vil jeg tage jer med en dag på julemærkehjemmet og fortælle lidt mere om historien bag …

julemærkehjemmetbørn på julemærkehjemmet

På julemærkehjemmet i Hobro, blev vi modtaget af to søde piger, Malou og Michelle, som skulle vise os rundt. Det var Michelles sidste dag på julemærkehjemmet efter et ophold på 10 uger, som havde været fantastiske. Malou havde været der i 5-6 uger indtil videre.

Pigerne viste os lokalerne hvor de gik i skole nogle timer hver dag. De har skolearbejde med på julemærkehjemmet i et tæt samarbejde med deres skole derhjemme og får undervisning i meget små grupper, som har fokus på at skabe en glæde ved både læring og skolearbejdet.

Vi så motionsrummet og hørte om hvordan bevægelse og motion bliver integreret helt naturligt i hverdagen, så det er varieret og sjovt. Michelle fortalte, at hun havde forestillet sig, at opholdet stod på mange timers træning hver dag, men at det langt fra var så slemt, som hun havde frygtet. Netop fordi her er fokus på masser af leg, sjov og bevægelse på måder, som ikke alle sammen føles som hårdt slid eller en sur pligt. Der er ganske vist løbeture, svømning, boldspil, motionsrum osv – men der er også masser leg, udendørsliv, dans og fokus på at hjælpe til at få et nyt syn på motion og bevægelse.

Alle børn bor på hyggelige lyse to eller trepersoners værelser. Julemærkehjemmet Hobro ligger i de fineste naturskønne omgivelser og fra alle vinduer er der skøn udsigt til skov og natur. Pigerne fortalte, at de den første dag på julemærkehjemmet fik deres eget håndsyede spraglede puttetæppe og en strikket bamse, lavet helt unikt af tæppetanterne som strikker og syer til julemærkebørnene.  Her på værelserne ligger de om aftenen om hyggesnakker, skaber venskaber og det lyste ud af pigerne, hvor enormt hyggeligt de havde det sammen, inden sovetid. Hver gang vi mødte en af de andre børn på vores rundtur med Michelle og Malou, blev der lige krammet, aet en arm eller hånd og småsnakket lidt.

værelse julemærkehjemmet

Efter vores rundvisning var det tid til at få lidt sved på panden og vi blev inviteret med til at spille stå-basket. En sjov holdsport, som alle engagerede sig i. Indimellem skulle der lige bruges en spiller på det andet hold eller skiftes en spiller ud – og det rørte mig, hvor enormt søde og engagerede stort set alle børnene var og gerne ville med, tage en ekstra tur og ville vælges.
Børn der tidligere har gemt sig lidt, veget uden om at blive valgt og været usikre på at række hånden op.

Efter denne aktivitet, hvor vi alle fik pulsen op, så var det tid til den varme stol.

Den varme stol
Det var sidste dag for fire af børnene på julemærkehjemmet, som skulle hjem næste formiddag og traditionen er at alle børn på stuen samles til den varme stol.

Her skiftes de fire børn til at være midtpunkt og alle de andre børn har forberedt et par komplimenter og ord der kendetegner netop det barn. Nogle af børnene havde skrevet en lille tale og på tur fik alle ordet.

Det kan være lidt nervepirrende og give sommerfugle i maven, både at skulle tale foran en forsamling, og at være midtpunkt og det var en rørende og virkelig fin tradition vi var vidne til. Alle børn fik så mange søde ord med på vejen, og vi kunne se hvordan venskaber blandt julemærkebørnene blomstrede og vi oplevede den forskel, der er fra et barn lige er ankommet til hjemmet og til de er ved at være færdige med deres forløb.

hoppepude

hobro julemærkehjem

Efter et ophold på julemærkehjem – tilbage til hverdagen igen

En stor del af julemærkehjemmenes arbejde er også at hjælpe børnene og deres familier til at få etableret en god hverdag derhjemme igen.

Før, under og efter opholdet er der tæt kontakt med familien og derudover tilbydes der forløb og aftaler med hvor der er behov og relevans ift det enkelte barn – det kan være familien, skolen, kommunen, hjælp til at formidle kontakt til en voksenven, hjælp til at blive meldt til fritidsaktiviteter osv.

Julemærkehjemmet gør således en stor indsats for at sikre fortsat god trivsel, en god skolegang, sunde kostvaner og livsglæde hos børnene.

På vej til Hobro, lagde jeg en lille story op på min Instagram og kort efter var der i min indbakke en god håndfuld beskeder fra følgere der selv havde været på julemærkehjem og beskrev det som noget af det absolut bedste, der var sket  for dem og som hjalp dem videre til en god ungdom.

naturlegeplads

Einer HolbøllDen fine historie bag julemærket

Postassistent Einer Holbøll fik ideen til at lancere julemærket tilbage i 1904 for at samle penge ind til børn med tuberkulose. Det blev en stor succes og det første julemærkehjem blev oprettet i 1911.

I dag er der i alt 5 julemærkehjem i Danmark, hvor børn mellem 7 og 14 år kan søge om et 10 ugers ophold og blive hjulpet til større selvværd, livsglæde, få venskaber og tabe sig. Hvert år har de fem Julemærkehjem mulighed for at hjælpe 1000 børn.

Vil I være med til at hjælpe?

Efterhånden som vores verden bliver mere og mere digitaliseret, så bliver der også sendt væsentligt færre julekort end tidligere. Mange vælger i stedet at sende mail, sms eller hilsen på de sociale medier og det kan naturligvis mærkes for julemærkets økonomi, at der ikke bliver solgt julemærker i dag, og de er derfor afhængige af gaver og bidrag fra virksomheder, fonde og privatpersoner.

Der er masser måder, vi kan være med til at hjælpe børnene og støtte julemærkehjemmene på, udover at købe julemærker. Fx ved at blive julemærkeven, købe e-julemærket til at sætte på mails, give engangsbeløb og så kan man tilmed tegne et abonnement på julemærker, som bliver sendt direkte hjem til postkassen, når de nye mærker udkommer – for mig er det en fin lille påmindelse om, at få sendt de skønne julekort afsted, hvis intentionen er der, men hverdagen i julemåneden suser afsted, inden vi når det (det kender jeg nemlig godt).
Læs mere om hvordan julemærkehjemmene kan støttes her >>

Min rolle ift julemærket og julemærkehjemmene.

I noget tid har jeg overvejet, hvordan jeg havde lyst til at bruge min platform og stemme til at sætte fokus på en hjertesag.
Jeg værdsætter de små glimt af hverdagslykke højt og summen af de små ting, der skaber en rar hverdag. Det betyder enormt meget for mig at skabe rammen om en god tryg hverdag for mine egne børn og da Signe fra Julemærkehjemmet sendte mig en sød, personlig mail med denne invitation til at besøge julemærkehjemmet kunne jeg straks mærke, at der var den sag, som jeg gerne vil støtte op om og være med til at sætte fokus på.
Besøget på Julemærkehjemmet i Hobro satte så fint sløjfe på den beslutning, for det sted emmer virkelig af hverdagslykke og alle de små ting, der skaber en rar hverdag for børnene mens de er der.

Jeg støtter flere velgørende organisationer privat, men jeg vil også gerne være med til at gøre lidt med den platform, som jeg har her på Valdemarsro og her føler jeg, at julemærket kan blive en hjertesag ♡ Jeg håber I vil være med til at støtte op om dette.

julemærker

julemærkehjem hobro

18 kommentarer
 • Birgitte skrev:
  30. august 2018 kl. 10:30

  Hvor er det dejligt, at du har valgt at bruge din platform til at støtte et dansk projekt. Som er med til at gøre en kæmpe forskel for danske børn.

  • Ann-Christine skrev:
   30. august 2018 kl. 12:21

   De gør nemlig en kæmpe forskel og det hjælper så mange skønne børn ♡ Tak for din søde hilsen

 • Marina skrev:
  30. august 2018 kl. 11:27

  Hvor fint! Sikken dejlig hjertesag og så skønt at du vil bruge din blog til at hjælpe. Du når så mange så det skal nok gøre en stor forskel.

  Jeg bliver helt glad og sender masser af ønsker for en dejlig dag til dig.

  • Ann-Christine skrev:
   30. august 2018 kl. 12:22

   Mange tak ♡ Rigtig dejlig dag til dig også
   Kh AC

 • Heidi skrev:
  30. august 2018 kl. 13:17

  Rigtigt fint indlæg og jeg får helt klart lyst til at genoptage traditionen med håndskrevne julekort. Synes faktisk det er lidt trist at julehilsner på Facebook og lignende er gået hen og har erstattet den personlige julehilsen så vil helt klart sende en stak julekort afsted i år

  • Ann-Christine skrev:
   30. august 2018 kl. 15:28

   Hvor er det dejligt at høre ♡ Jeg synes også det er sådan en hyggeligt tradition at have

 • Lise Claesson skrev:
  30. august 2018 kl. 17:30

  Tak for dit fine indlæg om vores arbejde og endnu engang STOR tak for dit besøg hos os❤️

  • Ann-Christine skrev:
   31. august 2018 kl. 12:27

   Det er en stor glæde at kunne hjælpe jer ♡

 • Vibeke skrev:
  30. august 2018 kl. 20:18

  Hvor er det dejligt, at du vil bruge dit navn og din platform til at hjælpe et projekt i Danmark, som er tæt på os alle sammen. I vores iver for at hjælpe ude i verden, synes jeg ofte, vi glemmer dem, der er lige rundt om hjørnet, og som vi møder i det daglige.

  Jeg støtter selv Julemærkefonden, da jeg synes, det er sådan en fin sag, og hvor indsatsen hjælper her og nu. Glæder mig til at følge med her på siden :-)

  • Ann-Christine skrev:
   31. august 2018 kl. 12:28

   Hvor er det dejligt at høre, Vibeke ♡ Tusind tak for din søde hilsen
   Kh AC

 • Kim Nielsen skrev:
  31. august 2018 kl. 10:25

  Meget fin skrift om julemærkehjemmet i Hobro har selv været på besøg der mange gange i forbindelse med overrækkelse af overskuddet fra Julemærkemarchen som jeg har deltaget i siden starten i 77 sad i dennes bestyrelse i ca 18 år så har set alle julemærkehjemmene og set det store arbejde de gør på hjemmene og set alle de dejlige børn der kommer derfra så jeg støtter også Julemærkefonden hilsen Kim

  • Ann-Christine skrev:
   31. august 2018 kl. 12:30

   Sikke en flot indsats!
   Mange tak for din fine hilsen og fortælling.
   Kh Ann-Christine

 • Mutti skrev:
  1. september 2018 kl. 11:38

  Som trofast støtte af julemærkehjemmene igennem mange år, når jeg har købt julemærkerne, så er jeg glad for, at jeg via jeres blogindlæg har kunnet komme med på besøg på et af hjemmene. Og ser nu frem til, med endnu større glæde, at købe dette års julemærker.

  • Ann-Christine skrev:
   1. september 2018 kl. 15:06

   Hvor skønt ♡ Det er så dejligt at kunne dele vores skønne oplevelse og være med til at skabe et lille indblik ind i det arbejde julemærkehjemmen gør og den hverdag der er på et julemærkehjem :)

 • Annika skrev:
  3. september 2018 kl. 17:29

  Julemærket er også det projekt der ligger dybest i mig – missede så sidste år af “gode” årsager, men håber at jeg igen snart kan deltage.
  De gør så meget godt, ikke kun vægt, men også mentalt – tænker at det må redde en del børn hvert år, fra at gå itu indeni resten af livet eller med endnu sværere kamp for at føle sig “normal”..

  Dejligt at der er nogle der ser andre end de mest populære “projekter” :) (Er selv ramt af et handikap som meget få mennesker har).

  • Ann-Christine skrev:
   3. september 2018 kl. 21:25

   Lige præcis, jeg fornemmede også det selvværds- og selvtillidsboost der kom i løbet af de 10 ugers ophold. Det er næsten det vigtigste af alt ♡ At børnene får livsglæde og troen på sig selv tilbage.
   Tusind tak for din søde hilsen, Annika
   Kh AC

 • Bella skrev:
  24. oktober 2018 kl. 11:07

  Så fin en artikel. Jeg var for snart elleve år siden selv på Julemærkehjemmet i Hobro, og kan nikke genkende til mange af de ting, som du så fint fortæller om. Tak for de fine billeder i artiklen – det bringer minder frem, samt ting som var glemt. Og så har du endda billedet fra et af mine gamle værelser med. Tak!

  • Ann-Christine skrev:
   24. oktober 2018 kl. 11:19

   Nårh, hvor fint! Jeg er selv helt glad ved tanken om alle de skønne oplevelser som de skønne julemærkehjem rummer ♡
   Tak for din søde hilsen
   Kh AC

Skriv en kommentar
Har du spørgsmål til opskriften, kan du finde de fleste svar her: Oftest stillede spørgsmål til Valdemarsro opskrifter >>

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort.