Syltede blommer med rom + råsyltede blommer uden alkohol
Syltede blommer smager af sensommer og er vidunderlige som en enkel dessert med råcreme, til vaniljeis, i en trifli eller som tilbehør til ost.
Her får du min opskrift på syltede blommer med rom og min opskrift på syltede blommer uden alkohol, som mine børn er glade for og som er god til morgengrød og hverdage. Jeg holder lige meget af begge varianter, og laver gerne begge dele på samme tid, så der er syltede blommer til flere lejligheder og til dessert til hele familien.
Prøv også: min opskrift på blommekage >>
Arbejdstid 30 min.
Antal 8 pers.
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Råsyltede blommer med rom eller portvin + råsyltede blommer uden alkohol
- Råsyltede blommer med rom
- 500 g blommer
- 200 g sukker
- 1 dl vand
- 2 dl mørk rom
- 1 vaniljestang
- Råsyltede blommer uden alkohol
- 500 g blommer
- 200 g sukker
- 1 dl vand
- 1 vaniljestang
- 2 hele nelliker
- 1 kanelstang, eller 1 tsk. stødt kanel
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Råsyltede blommer med rom eller portvin
Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud og fordel i sukkeret. Kom den tomme vaniljestang, sukker, vanilje og vand i en gryde og kog op. Lad det simre i 5 minutter uden låg.
Halver blommerne og fjern stenene. Skær dem i kvarte, eller mindre stykker hvis de er meget store. Kom blommerne i gryden og lad det simre under låg i et par minutter. Sluk for varmen og tilsæt rom eller portvin.
Hæld på rengjorte skoldede glas og lad det trække i køleskab eller et køligt rum i 2-3 uger.
Råsyltede blommer uden alkohol
Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud og fordel i sukkeret. Kom den tomme vaniljestang, sukker, vanilje, nelliker, kanel og vand i en gryde og kog op. Lad det simre i 5 minutter uden låg.
Halver blommerne og fjern stenene. Skær dem i kvarte, eller mindre stykker hvis de er meget store. Kom blommerne i gryden og lad det simre under låg i et par minutter. Hæld på rengjorte skoldede glas og lad det trække i køleskab eller et køligt rum i 2-3 uger.
Hej Ann-Christine
Det lyder som noget der skal prøves.
Hvor modne kan de blommer man bruger være ? Så kunne det måske være en måde at tømme køleskabsskuffen så den holder længere ?
Mvh Jessica
Du kan bruge både meget modne og blot lige spisemodne blommer til opskriften :)
God fornøjelse
Kh AC
Kan man bruge hvid rom
Ja, sagtens :)
Kh Ann-Christine
Har du nogle gode opskrifter med figner fx syltede?
Tak for mange gode opskrifter.
Har ikke så mange opskrifter med figner endnu, men det vil jeg helt sikkert gerne lave mere af, så mange tak for den fine opfordring :)
Har du nogle favorit blommer
Jeg kan rigtig godt lide blandt andet Reine Claude, men alle blommer kan fint bruges til en opskrift som denne
Jeg har aldrig prøvet at konservere på den måde før, men stod tilfældigvis med en masse blommer. Perfekt! De røg på glas i går, men i dag opdagede jeg, at de øverste har fået en lidt sjov brunlig misfarvning. De flyder ovenpå væsken, og er farvede der hvor de har fået luft. Har det nogen betydning?
Hej Katrine,
Vi havde samme problem nu har vi sat noget tungt ned øverst i glasset så alle kommer under væsken, smagsmæssigt er der ikke nogen forskel bortset fra de ikke ser så pæne ud. Vores har endda stået i 2 år uden der er smagsforskel.
Vh Elsebeth
Kan man ikke. lot vende glasset ind imellem?
Hej Katrine,
Jeg tænker at det blot er lidt skum som kan skummes fra, med en ske der lige er vendt i kogende vand.
Håber det bliver skønt med de lækre blommer :)
Kh AC
Ah, skummet er væk og de dufter virkelig godt, men selve blommekødet har også fået en sjov farve. Altså det der lige har tittet op over overfladen. Håber at det bare er mødet med luften der driller! Som ung husmoder er syltning en stejl læringskurve for mig, haha.
Jeg krydser fingre for at det kommer til at gå glimrende :)
Det er så sjovt at eksperimentere med syltning, så jeg håber det bliver et hit ♡
Lyder lækkert, men hvorfor kalder du dem råsyltede, når de koger med lagen?
Det tænkte jeg også. Jeg har lavet dem hvor jeg ikke har kogt blommerne med, men bare kommet friske blommer på glas og hældt lagen over. Ellers koger blommerne helt ud.
Hej Ann-Christine
Den opskrift lyder virkelig lækker. Kan man bruge frosne blommer, eller skal det være friske.
Med venlig hilsen
Grethe
Hej Grethe
Jeg har ikke prøvet den med frosne, men det tror jeg nu fint går an også :)
Rigtig god fornøjelse med den
Kh AC
Hej Ann-Christine
Din opskrift ser rigtig lækker ud!
Jeg er dog i tvivl om, hvorvidt de 500g blommer er målt med eller uden sten?
Hilsen Maiken
Det er med sten, men målet kommer sig ikke så nøje, så +/- hvad du lige har, det går nok :)
Rigtig god fornøjelse, det er virkelig lækkert
Kh Ann-Christine
Hej!
1) Gør det noget at glasset ikke er fyldt helt op? Jeg har brugt et stort glas og det er kun halvt fyldt så der er en del luft i.
2) kan det stå og trække i køleskab? Jeg bor i en varm lejlighed og har ikke et særlig køligt skab udover mit køleskab :)
Bedste hilsner, Matilde
Hej Matilde,
Holdbarheden vil måske være lidt kortere når der er mere luft i og det vil være rigtig fint at opbevare dem i køleskabet.
Rigtig god fornøjelse
Kh AC
Hejsa. Er i fuld gang med projekt syltning af blommer. Men er i tvivl om hvor længe versionen med alkohol kan holde sig – samt om en go rom på 60% er for stærk at bruge? Mvh. Charlotte
Hej.
Hvilken Rom bruger I?
Det variere alt efter hvad vi har :)
Hej. Er det rigtigt forstået, at man i stedet for at komme de råsyltede blommer på glas, så kan man fryse dem i stedet? Er det så bedst i en plastikboks eller i en frysepose?
Ja, det vil jeg fint tro du kan. – og begge dele kan fungere, så hvad du synes er bedst
Kh AC
Hej – jeg har lige lavet en variation, jeg har valgt at kalde “Blommer i sprut” – det gik i alt sin enkelthed ud på at tømme barskabet for alle de rester man har stående og aldrig får brugt – det blev mega godt ;-) Tak for inspiration.
Kære AC,
Mine råsyltede blommer har ikke sukkerlage i den øverste 1/5.
Har du et råd, så holdbarheden forlænges?
Hvad er max holdbarhed i køleskab på blommeversionen med og uden hedvin? Tak, vh LBL
Jeg vil nok blot komme lidt ekstra rom eller en kombination af sukkerlage og rom i, til det dækker. Eller det kan være at blommerne blot flyder lidt op, og så er det blot at bruge mindre glas, så der ikke er luft i glasset.
Versionen uden alkohol vil jeg fryses ned, hvis den skal holde længe eller henkoge den i glasset.
Med rom/portvin står i info i opskriften
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Kære AC
Jeg har prøvet at lave et par glas af hver portvin/Rom .. og det var hurtigt og nemt , og jeg troede lagen ligesom blev sirupsagtig… men jeg syntes at lagen her til morgen når de er kølet af stadig ser ret flydende ud .. men det smager sikker godt alligevel
Vh
Helle Vinther
Hvor dejligt!
Jeg lader heller ikke lagen koge ind til den bliver sirupstyk.
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Hej AC.
Allerførst tusind tak for en fantastisk blog og skønne bøger. Jeg er virkelig stor fan af begge dele.
Mht de syltede blommer…. Skal de stå og lagere inden frysning eller skal de direkte på frost? Mere så jeg får det fulde udbytte
Mvh Louise
Hej Louise,
Tusind tak for din søde hilsen, jeg er rigtig glad for at du har glæde af både blog og bøger ♡
Jeg lader dem stå i køleskab i cirka en uges tid, måske to – og derefter sætter dem i fryseren, så trækker de lige godt med smag.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Skal man bruge alm sukker eller sylte sukker?
Og hvor længe kan de Ca holde sig?
Jeg bruger alm sukker, og ved ikke helt med syltesukker – der er pektin eller lignende i, som gør at det bliver ala syltetøj – så det vil give et andet resultat (om det fungere til denne opskrift, skal jeg ikke kunne sige.
Holdbarhed kan du se i opskriften – ved mængde, tid mv.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hvad er årsagen til at du undgår Atamon generelt?
Hej Berit
Det skyldes at atamon ikke er godkendt til økologiske produkter / madlavning. – og vi køber primært økologiske råvarer.
Derudover er det aktive stof i Atamon ‘Natriumbenzoat’ som er mistænkt for blandt at kunne udløse allergi – måske er det netop derfor det ikke er godkendt til økologi – det skal jeg ikke kunne sige :)
Men jeg synes helt enkelt det er ganske unødvendigt i mit køkken at bruge konserveringsmidler.
Så fryser jeg hellere ned, laver små portioner, rengør og skolder godt og skyller glas med spiritus.
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Tak for mange lækre opskrifter!
Hvilken slags sprit bruger du, når du har skoldet? Det giver da ret god mening ikke at bruge Atamon, ud fra det du skriver (jeg har dog kun brugt det til deinfektion/skyldning af glas, så håber og satser på, at det er begrænset, hvad der reelt set er endt indenbords 🤞).
Mvh.
Cathrine
Hej Cathrine,
Mange tak for din søde hilsen :)
Jeg bruger blot hvad jeg har, gerne cognac eller rom til marmelader, da det også giver en anelse til smagen og blot en smule, lige til at skylle det skoldede glas
Kh Ann-Christine
Skal blommerne stå i nogle uger ? Ville lave dem som dessert i morgen og servere samme dag. Går det an ?
Prøv endelig bare at smage på dem og se hvad du synes. De vinder helt sikkert af af stå længere, men jeg synes nu også de smager dejligt efter kort tid.
Kh Ann-Christine
Kære Ann-Christine
Tak for glimrende opskrifter.
Mht frysning af blommer, så frøs jeg 3 Reine Claude blommer og smagte på dem efter optøning. Slet ikke det samme som de friske blommer. Og konsistensen var en helt anden, men det betyder måske ikke noget, hvis de skal forarbejdes senere. Men den ligegyldige smag af de optøede blommer må da have en indflydelse på smagen af det endelige produkt.
Hilsen
Sigurd
Tak for en god og nem opskrift.
Skal de blive på køl efter de 2-3 ugers tid på køl?
Mange tak! Jeg plejer at lade dem stå i køleskabet :)
Kh Ann-Christine
Hej. Har netop lavet denne opskrift og tænkte om man kan bruge lagen efterfølgende til noget. Når blommerne er spist.
Mvh Hanne
Det kan du sagtens – du kan fx sigte den og bruge den i drinks :)
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej.
I opskriften råsyltet blommer med mørk rom, hvilken en mørk rom bruger du, gerne en billig.
mvh Hanne
Jeg bruger altid den jeg har i forvejen og køber ikke specielt ind til denne ret
(og jeg kan rigtig godt lide en god rom, og den er desværre ikke så billig)
Vælg blot en du synes smager dejligt, så skal det nok blive godt :)
Kh Ann-Christine
Hej! Hvor lyder det lækkert. Jeg ville lige sikre mig, du skræller ikke blommerne med lader skindet være på,ikke?
Tak!
Jo, men det kommer an på hvor tynd og lækker blommeskindet er, hvis det ikke bliver sejt, men er lækkert mørt, så lader jeg det blive på – det afhænger af sorten på blommerne
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine..
Jeg overveje at lave de råsyltede blommer uden alkohol.. men mhp. Frysning og optøning af blommerne- har du dem i køleskabet bagefter eller hvad gør du med dem efter optøning og det lette opkog??
Jeg opbevarer dem i køleskabet for længere holdbarhed, særligt alkoholen er med til at give længere holdbarhed, men så kan alternativ kølig opbevaring være en mulighed.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej, tak for opskriften :)
Vil du anbefale en tawny eller ruby portvin?
mvh
Jeg synes begge fungere godt
Kh Ann-Christine