Tarte Tatin
Tarte Tatin er en af de dejligste franske dessert klassikere. Det er en fransk æbletærte, med mørdej, karamel og æbler og så bages den omvendt – up side down – så fyldet er nederst og bunden øverst under tilberedningen. Når kagen er bagt og klar til servering, så vendes kagen om på fadet, så tærten med de karameliserede æbler ser rigtig skøn og indbydende ud.
Den franske æbletærte kommer oprindeligt fra søstrene Tatin, som serverede den i deres restaurant i 1800 tallet, og siden er blevet en sand klassiker.
Prøv også: Opskrift på bagt æble med marcipan >>
Arbejdstid 45 min.
Antal 6 pers.
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Tarte Tatin
- Mørdej
- 240 g hvedemel
- 50 g flormelis
- 1 knivspids salt
- 120 g smør, koldt
- 1 æg, sammenpisket
- Karamel og æblefyld
- 1,50 kg æble, skrællede og skåret i kvarte
- 0,50 øko citron, lidt saft og fintrevet citronskal herfra.
- 175 g sukker
- 75 g smør
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Mørdej
Kør hvedemel, flormelis, salt og smør i en foodprocessor, til det er ensartet. Saml dejen i en skål med sammenpisket æg. Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir og lad den hvile på køl i 1 time.
Karamel og æblefyld
Kom æblestykkerne i en skål, dryp dem med lidt citronsaft og riv citronskal over. Vend det godt sammen.
Kom sukker på en pande på ca. 22 cm i diameter. Smelt sukkeret langsomt ved lav til middel varme uden at røre i sukkeret.
Tilsæt smør, rør rundt, lad det bruse af og læg æblerne i panden. Vend dem i karamellen og arranger dem derefter i et pænt mønster. Lad dem stå på middelvarme i 5 minutter, så saften fra æblerne kan koge lidt ud i karamellen.
Tag panden af blusset og lad æblerne køle af til stuetemperatur. Læg mørdejen over æblerne og pres den godt ned i kanten af panden hele vejen rundt. Snit et par ridser i dejen, så dampen kan komme ud under bagningen. Bag i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft i 25-30 minutter, til tærten er smukt gylden.
Tag tærten ud af ovnen. Læg en tallerken eller et rundt fad over panden og vend den hurtigt rundt, så kagen kommer ud og panden kan løftes af.
Nyd tærten, mens den stadig er lun, evt. med flødeskum, vaniljeis eller cremefraiche.
I år er der usandsynlig mange Belle Boskop æbler i vores have. De er store og så fine med deres røde “ kinder”, så tak for opskriften :-)
Så dejligt et æble at trylle om til lækre ting i køkkenet. Mon ikke også lige at æbleflæsk kunne være sagen med dem ♡
Hej Ann-Christine
Ser lækkert ud! Hvad for en størrelse pande brugte du til den?
Mvh
Yumiko
Hej Yumiko
Kan varmt anbefales :)
Panden er 22 cm målt i bunden og ca 26 målt ved øverste kant.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Mange tak! Heldigt, jeg har en pande i den størrelse:) Forresten tusind tak for dine fantastiske opskrifter. Jeg er fan!
Kh Yumiko
Mange tak, jeg er rigtig glad for at du har glæde af mine opskrifter!
Rigtig god dag til dig og god fornøjelse med kagen
Kh Ann-Christine
Hej Ann – Christine
i hvilken bog er opskriften
Min kone troede det det var i jule bogen så den fik hun i år men der er den jo ikke
Hilsen Steen
Hej Steen,
Jeg håber din kone blev glad for julebogen.
Julebogen har jeg fyldt med + 150 juleopskrifter, både juleopskrifter som jeg har udgivet på Valdemarsro og helt nye opskrifter, som kun er i bogen.
Min opskrift på tarte tatin vil jeg gerne have med i en Valdemarsro kagebog
Kh Ann-Christine
Hej
Jeg har før skrevet kommentar til opskriften om mængden af æblet. Du skriver 1,50 kg æbler, altså halvandet kilo. Det forekommer mig at være mere end, der kan rummes i en almindelig pande. Er det ikke en fejl?
Jeg har bagt tærten ud fra din opskrift blot med kun 500 g æbler, hvilket virkede meget passende.
Med venlig hilsen Lars
Hej Lars,
jeg kan se din tidligere kommentar er skrevet under dette indlæg med småkager, så jeg beklager at jeg ikke har fået svaret dig på det.
Men uanset, mængden i opskriften er ganske rigtigt det jeg bruger, det er målt af. (jeg har dog målt inkl kernehus og skræl)
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Jeg ville bare spørge om, man fx. kunne lave karamellen, ligge æblerne op i panden og mørdejen over, og så ligge den i fryseren bagefter og så først bage den dagen efter, eller om den skal laves og bages med det samme?
Mvh. William
Hej William
Det har jeg ikke testet, så jeg skal ikke kunne sige om det vil lykkedes. Skriv endelig hvis du prøver det af om det lykkedes eller ej
Kh Ann-Christine
Det helt fint:) Jeg skal nok skrive hvis jeg prøver.
Vh. William
Alt alt alt for mange æbler og alt for meget smør
Det synes jeg ikke … – men gør da endelig bare som du synes den bliver bedst :)
Kh Ann-Christine
Hej
Er der en logisk forklaring på hvorfor man ikke må røre rundt i sukkeret før det er helt smeltet? Det er jo det samme med brunkartofter.
Men hvordan kan det være? Forbliver det blankt eller en super sej kemisk reaktion? ;-)
Tak for altid dejlige opskrifter, som bliver brugt flittigt.
Bh. Louise
Hej Louise
jeg oplever at det i såfald nemmere klumper sammen og kan blive sværere at arbejde med :)
Tusind tak for din søde hilsen, det er jeg glad for :)
Kh Ann-Christine