Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/tarte-tatin/ Afternoon tea Dessert, Efterår, Franske retter, Kager, Kager og søde sager, Vegetar, Vinter

Tarte Tatin

Tarte Tatin er en af de dejligste franske dessert klassikere. Det er en fransk æbletærte, med mørdej, karamel og æbler og så bages den omvendt – up side down – så fyldet er nederst og bunden øverst under tilberedningen. Når kagen er bagt og klar til servering, så vendes kagen om på fadet, så tærten med de karameliserede æbler ser rigtig skøn og indbydende ud.

Den franske æbletærte kommer oprindeligt fra søstrene Tatin, som serverede den i deres restaurant i 1800 tallet, og siden er blevet en sand klassiker.

Prøv også: Opskrift på bagt æble med marcipan >>

Tarte Tatin
Vil du gerne have billede på udskriften?

Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.

PT2HPT45M6
Ingredienser
  • Mørdej
  • 240 g hvedemel
  • 50 g flormelis
  • 1 knivspids salt
  • 120 g smør, koldt
  • 1 æg, sammenpisket
  • Karamel og æblefyld
  • 1,50 kg æble, skrællede og skåret i kvarte
  • 0,50 øko citron, lidt saft og fintrevet citronskal herfra.
  • 175 g sukker
  • 75 g smør
Udskriv
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Fremgangsmåde

Mørdej
Kør hvedemel, flormelis, salt og smør i en foodprocessor, til det er ensartet. Saml dejen i en skål med sammenpisket æg. Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir og lad den hvile på køl i 1 time.

Karamel og æblefyld
Kom æblestykkerne i en skål, dryp dem med lidt citronsaft og riv citronskal over. Vend det godt sammen.

Kom sukker på en pande på ca. 22 cm i diameter. Smelt sukkeret langsomt ved lav til middel varme uden at røre i sukkeret.

Tilsæt smør, rør rundt, lad det bruse af og læg æblerne i panden. Vend dem i karamellen og arranger dem derefter i et pænt mønster. Lad dem stå på middelvarme i 5 minutter, så saften fra æblerne kan koge lidt ud i karamellen.

Tag panden af blusset og lad æblerne køle af til stuetemperatur. Læg mørdejen over æblerne og pres den godt ned i kanten af panden hele vejen rundt. Snit et par ridser i dejen, så dampen kan komme ud under bagningen. Bag i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft i 25-30 minutter, til tærten er smukt gylden.

Tag tærten ud af ovnen. Læg en tallerken eller et rundt fad over panden og vend den hurtigt rundt, så kagen kommer ud og panden kan løftes af.

Nyd tærten, mens den stadig er lun, evt. med flødeskum, vaniljeis eller cremefraiche.