Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/boeger-om-anden-verdenskrig/

Bøger om anden verdenskrig

bøger om anden verdenskrig

Det seneste års tid har jeg været meget optaget af at læse bøger om 2. verdenskrig. Fortællinger der finder sted i forskellige lande og med meget forskellige skæbneshistorier. De bedste af dem og dem der har rørt mig allermest har jeg fortalt om her på bloggen – og de sidder stadig i mig.

Og jeg er meget glad for at have læst hver og en af dem.

Det er gribende fortællinger og selv om menneskerne i bøgerne er opdigtede, så er historien bag, jo så langt fra opdigtet – og det hele kunne vel sagtens være helt og aldeles autentisk. Det er desværre alt for nemt at forestille sig – og disse bøger giver uundgåeligt en oplevelse af at blive en smule klogere på, hvordan livet var den gang på godt og ondt – hvilket igen næsten pr automatik sætter en masse reflekterende tanker i gang om livet mellem os mennesker i dag.

Selv om det var en barsk virkelighed i krigens tid og de historieske begivenheder satte forfærdeligt grimme aftryk i historien, så er bøgerne her ikke kun barske! De er nuancerede og favner både mange følelser og livet i de år bredt.

Det er jo bare så vigtigt, at vi ikke glemmer, hvad der skete dengang! Husker at tage ved lære af historien, så den ikke gentager sig. Bøgerne her fortæller mere end nøgtern historiske højdepunkter og tal, de fortæller historien om de liv der leves, i de rammer og omgivelser der var – også selv om fortællingen foregår i fiktionens verden.

Her får I min liste over de bedste bøger, jeg har læst om 2. Verdenskrig (der er link på titlerne til de indlæg, hvor jeg har skrevet nærmere om bøgerne)

Og disse bøger om tiden omkring 1. verdenskrig er også virkelig en særlig anbefalelse værd. 

bøger om anden verdenskrig

53 kommentarer
 • Henriette Terkelsen skrev:
  12. april 2017 kl. 09:56

  Udi non-fiction om 2. Verdenskrig kan jeg kun anbefale “Krigen har ikke et kvindeligt ansigt” og Primo Levis “Hvis dette er et menneske”. Det er rå og grusom læsning, men stærkt og nødvendigt.

  • Ann-Christine skrev:
   12. april 2017 kl. 10:42

   Tusind tak for anbefalingerne. Jeg har lige googlet dem – og ja, de lyder virkelig som et ‘must read’, som kan være med til at skabe forståelsen af den forfærdelige krig og hvad den gjorde ved menneskerne i den tid.

  • Marina / cand.mor skrev:
   12. april 2017 kl. 10:10

   Tak for anbefalingerne, Henriette. Jeg bliver aldrig færdig med at læse om anden verdenskrig.

 • Marina / cand.mor skrev:
  12. april 2017 kl. 10:08

  Jeg er helt klart med på din fascination af bøger om anden verdenskrig. Den tid rummer fantastiske og skræmmende fortællinger om menneskelig natur, triste skæbner men også opløftende beretninger om folk, der står sammen, når det virkelig gælder.

  En af de bedste bøger, jeg har læst om anden verdenskrig, er “De asociale”, der udkom for et par år siden, om en gruppe danskere, der mere eller mindre tilfældigt havnede i koncentrationslejr. Bogen er et videnskabeligt værk, men det skal man endelig ikke lade sig skræmme af.

  Rigtig god påske til dig og dine.

  Kh. Marina

  • Ann-Christine skrev:
   12. april 2017 kl. 10:39

   Tusind tak for anbefalingen! Jeg har lige læst din omtale og fluks sat den på min liste over kommende bøger.
   Rigtig god påske til jer ♡
   Kh AC

 • Randi skrev:
  12. april 2017 kl. 11:06

  Jeg vil anbefale Mischling af Affinity Konar. Bogen handler om rædslerne i Auschwitz.

  • Ann-Christine skrev:
   14. april 2017 kl. 11:55

   Mange tak for anbefalingen :)

 • 12. april 2017 kl. 12:22

  Uhh, sidder netop og læser ‘Nattergalen’, og jeg ELSKER den! ❤️

  • Ann-Christine skrev:
   14. april 2017 kl. 11:56

   Den er virkelig også helt i særklasse fantastisk! ♡

 • Lotte skrev:
  12. april 2017 kl. 13:41

  Så skal du også læse Signe af Lars Johansson. Jeg kunne slet ikke slippe den!

  • Ann-Christine skrev:
   14. april 2017 kl. 11:57

   Den har jeg også læst :)
   Jeg blev dog lidt for irriteret på hovedpersonen, Signe, så jeg kunne ikke helt komme i flow med bogens handling. Blev du mon også lidt irriteret over hende, eller var det bare mig? Nogle gange kan det jo blot være at man bare ikke lige er i stemning til en bestemt bog på det givne tidspunkt ;)

 • Maj skrev:
  12. april 2017 kl. 14:13

  Tak for anbefalingerne :) Og sikke en fin artikel i JP i går! :)
  Jeg vil lige anbefale dig eller andre læsere “Mødet ved milepælen”, der også er en bog om anden verdenskrig. Det er en af de bedste bøger, jeg har læst.
  God påske til dig og din familie :)

  • Ann-Christine skrev:
   14. april 2017 kl. 12:01

   Tusind tak og mange tak for den fine anbefaling :)
   Rigtig god påske til dig og dine ♡

 • Julie skrev:
  12. april 2017 kl. 15:50

  Alt det lys vi ikke ser er også en fantastisk bog om to børns forskellige skæbner under krigen. Tak for en dejlig bog med masser af inspiration :)

  • Mette skrev:
   7. marts 2020 kl. 18:07

   Enig – bedste bog længe og helt ked af, at den slutttede.
   Kan anbefale ‘det ensomme hjerte’ af Tom Bukh-Sweinty om Hans Horns liv bl..a som soldat/krigsfange mv i 2. Verdens Krig

  • Ann-Christine skrev:
   14. april 2017 kl. 12:04

   Den har jeg haft kig på et par gange, men endnu ikke fået læst. Det vil jeg glæde mig til!
   Tak for anbefalingen og den søde hilsen
   Kh AC

 • Izabela skrev:
  12. april 2017 kl. 16:51

  Hej du bør læse Claras krig. Historien er ægte og selvom det 7 år siden jeg læste den, har jeg aldrig glemt den. Du vil ikke fortryde:-) to brødre er en suveræn bog.

  • Ann-Christine skrev:
   14. april 2017 kl. 12:06

   Tusind tak for anbefalingen.
   – den er nu reserveret på biblioteket :)

 • Line skrev:
  12. april 2017 kl. 19:26

  Alt det lys vi ikke ser af Anthony Doerr. Den skal du absolut læse, hvis ikke den allerede er røget ind. Den er fantastisk (og prisvindende, hvis man går op i den slags…) ?

  • Ann-Christine skrev:
   14. april 2017 kl. 12:07

   Den er fluks reserveret på biblioteket :) tak for anbefalingen! :)

  • Marianne Porsby skrev:
   13. april 2017 kl. 09:41

   Jeg er helt enig i, at “Alt det lys vi ikke ser” er en af de bedste bøger jeg har læst, og en helt anden måde at skrive om krigen på. Den kan varmt anbefales.
   Venlig hilsen Marianne

   • Ann-Christine skrev:
    14. april 2017 kl. 12:16

    Den vil jeg glæde mig til! Mange tak for anbefalingen :)

 • Marco skrev:
  12. april 2017 kl. 22:32

  Hej AC!
  Det er ikke mange bøger jeg læser, men kan dog anbefale dig ‘Dødens Engel’. Den handler om cheflægen Joseph Mengele fra Auschwitz. Det var ham, der stod i spidsen for de forsøg, der blev lavet på mennesker. Den er ikke for sarte sjæle…! Den giver et godt indblik i, hvad der foregik hos ham dengang. Skræmmende! Og alligevel rigtig interessant.

  • Ann-Christine skrev:
   14. april 2017 kl. 12:11

   Ja, det er virkelig så skræmmende alt hvad der foregik i Auschwitz!
   Tak for boganbefalingen, Marco.

 • Tina skrev:
  13. april 2017 kl. 10:51

  I bogen “Guernseys Litterære Karfoffeltærteklub” beskrives livet på den lille ø Guernsey i den Engelske Kanal under 2. verdenskrig. En ikke så barsk bog, men den giver et fint indblik i, hvor isoleret befolkningen blev under besættelsen.

  • Ann-Christine skrev:
   14. april 2017 kl. 12:16

   Åh, ja – den har jeg faktisk læst og den var også virkelig skøn! :)

 • Kamilla skrev:
  14. april 2017 kl. 08:46

  Tak for anbefalingerne! Jeg tror måske det er i en anden og mere feel-good agtig boldgade, men jeg var vild med at læse “Guernseys litterære kartoffel-tærte klub” der også berører tiden efter 2. Verdenskrig. Det er en af de hyggeligste bøger jeg har læst.

  Kærligst og god påske
  Kamilla

  • Ann-Christine skrev:
   14. april 2017 kl. 12:28

   Den er virkelig også en anbefaling værd! Har også læst den – og den var skøn! :)
   Rigtig god påske
   Kh AC

  • Kamilla skrev:
   14. april 2017 kl. 08:47

   Den var allerede anbefalet ser jeg nu ;) jeg stemmer i!

 • Mette Juszczyk skrev:
  14. april 2017 kl. 09:53

  Tusind tak for anbefalinger:-)

  Jeg har læst “Hende du forlod” og var helt vild med den. Som du skriver, så kommer sådanne historier virkelig ind under huden på en. Jeg har tænkt at jeg ville finde flere i den “genre”, men har ikke fået taget mig sammen til endnu. Nu ved jeg hvad jeg skal ønske mig i fødselsdagsgave, så mange tak for det:-)

  • Ann-Christine skrev:
   14. april 2017 kl. 12:29

   Jeg er sikker på at du vil være helt og aldeles vild med Nattergalen også! – og ja, også de andre på listen her :)
   Rigtig god fornøjelse med de gode bøger :)
   Kh AC

 • Mikael skrev:
  14. april 2017 kl. 13:00

  Hej Ann-Christine.

  Har du læst Ken Follets century trilogi? Det kan virkelig anbefales :)

  De 2 første bind omhandler første og anden verdenskrig.

  DBH Mikael

  • Ann-Christine skrev:
   18. april 2017 kl. 09:20

   Den triologi har jeg endnu til gode, så det var godt du mindede mig om den. Jeg har læst Jordens søjler for længe siden, som var rigtig god – så disse bøger skal måske med i min sommerferielæsning :)
   Kh AC

  • Lene Busch Madsen skrev:
   15. april 2017 kl. 09:38

   Helt enig Mikael.Jeg har netop læst Giganternes fald og Verdens vinter. Glæder mig til at læse 3.bind På kanten af evigheden som omhandler den kolde krig. Ken Follet kan helt klart anbefales.
   og Ann-Christine tak for din altid inspirerende blog
   God påske
   Lene

   • Ann-Christine skrev:
    18. april 2017 kl. 09:44

    Tak for din søde hilsen, Lene
    Håber du havde en dejlig påske
    Kh AC

 • Trine skrev:
  17. april 2017 kl. 12:21

  Ken Follets triologi er klart læseværdig og interessant for vi ser det fra fire landes/familiers side af og hvor forskellige vilkårene var- var glad for Sarahs nøgle og Nattergalen?

  • Ann-Christine skrev:
   18. april 2017 kl. 09:48

   Dem vil jeg glæde mig meget til at starte op på ♡

 • Sanne skrev:
  18. april 2017 kl. 14:04

  Har læst 4 ud af de 6 ovenstående og holder meget af de historiske romaner. Læste i påsken at fans af “Nattergalen” vil blive begejstret for “Kvinderne på slottet”, der udgives 17 maj.

  Følger med stor glæde med i, hvad der står på din boghylde :)
  …tak for alle dine tips!

  • Ann-Christine skrev:
   19. april 2017 kl. 10:32

   Tusind tak for din fine anbefaling, Sanne! Den vil jeg holde øje med for det lyder som en virkelig fin bog.
   Glæder mig sådan over at vi kan have sådan et hyggeligt læsefællesskab her på bloggen også :)
   Kh AC

 • Hanne I skrev:
  22. april 2017 kl. 15:54

  Spændende emne og interessante input. Kan varmt anbefale “Alt det lys vi ikke ser”, som flere andre. En noget ældre bog, “Familien Bertini”, har også gjort et stort indtryk på mig. Den handler om en familie, der går under jorden i Hamborg.

  • Ann-Christine skrev:
   25. april 2017 kl. 16:04

   Mange tak for anbefalingen! Den vil jeg lige kigge nærmere på :)

 • Maria skrev:
  16. maj 2017 kl. 11:04

  Tak for en masse gode tips. “Sarahs nøgle” slugte jeg på under 24 timer – men jeg læste også hele natten! ;-) Kunne slet ikke slippe historien – heller ikke i lang tid efter.

  Jeg kan varmt anbefale dig at læse “Kinderzimmer” af Valentine Goby. Den er på dansk, trods den tyske titel. ;-)

  Den er hård, men virkelig god.
  Kh. Maria

  • Ann-Christine skrev:
   16. maj 2017 kl. 21:15

   Tusind tak for tippet! Den lyder som et must read, så den er fluks reserveret på bibliotetek.
   Kh AC

 • Marie skrev:
  7. juni 2017 kl. 09:27

  Ejj, hvor fedt med de anbefalinger!! Så ved jeg hvad, jeg skal igang med i sommerferien.
  The Nightengale er nok den bedste bog, jeg nogensinde har læst. Jeg kunne også rigtig godt lide All the light we cannot see. Men har er der da lidt flere, jeg kan kaste mig over :D

  • Ann-Christine skrev:
   7. juni 2017 kl. 18:54

   Nattergalen er så fantastisk! Den topper også på min liste over begge bøger.
   Rigtig god læselyst i sommerferien :)
   Kh AC

 • Cecilie Rutkjær skrev:
  25. juli 2017 kl. 17:59

  Du under dig selv at læse “alt det lys vi ikke ser” hvis ikke du har læst det. En af de bedste bøger jeg har læst de sidste par år!

  • Ann-Christine skrev:
   28. juli 2017 kl. 18:25

   Den må jeg snart have læst! Har hørt meget godt om den :)
   Tak for anbefalingen
   Kh AC

 • Anne Kragesand Hansen skrev:
  22. september 2018 kl. 09:28

  Ser lige din anbefaling af gode bøger nu, og vil lige tilføje : Jeg hedder ikke Miriam
  Helt fantastisk bog om hvordan også andre folkeslag blev forfulgt og behandlet forfærdeligt under 2.Verdenskrig

  • Ann-Christine skrev:
   22. september 2018 kl. 10:10

   Mange tak for dit tip, den kender jeg ikke – men den lyder virkelig god og jeg har nu reserveret den på bilioteket. Den glæder jeg mig til.
   Kh AC

 • Kirsten skrev:
  20. februar 2020 kl. 11:56

  Jeg kan også rigtig gode lide, at læse om 2. Verdenskrig og har læst flere….Nattergalen er også en af mine favoritter og Ken Foletts triologi hører med der. Pigen med den blå cykel af Deforges er den første i en serie om Lea, og det undrer mig, at ingen har nævnt den….. PS. Jeg bruger tit dine opskrifter?

  • Ann-Christine skrev:
   21. februar 2020 kl. 08:32

   Jeg tror ikke jeg har hørt om Pigen med den blå cykel tidligere, men har lige googlet den og den må jeg da bare læse. Det glæder jeg mig til.
   Mange tak for din søde hilsen og skønne anbefaling, også af Ken Foletts triologi, som jeg faktisk også stående på bogreolen klar til at blive læst inden så længe.
   Kh AC

   • Mette skrev:
    7. marts 2020 kl. 18:16

    Hvis ikke ‘Tatovøren fra Auschwitz af Heather Morris allerede er på din 2. Verdenskrigsliste, så skal du straks få den læst – fantastisk og skræmmende beretning – meget velskrevet.

    • Ann-Christine skrev:
     11. marts 2020 kl. 12:33

     Tusind tak for anbefalingen! Den vil jeg helt sikkert lige kigge nærmere på :)
     Kh AC

Skriv en kommentar
Har du spørgsmål til opskriften, kan du finde de fleste svar her: Oftest stillede spørgsmål til Valdemarsro opskrifter >>

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort.