Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/boganbefaling-stolthed-og-fordom-af-jane-austen/

Boganbefaling: Stolthed og Fordom af Jane Austen

jane-austen

Hvor har jeg altså følt mig virkelig godt underholdt, mens jeg læste klassikeren her.

Stolthed og fordom af Jane Austen har længe stået på min To Read liste. I årevis faktisk.

Sammen med de andre bøger fra Jane Austens forfatterskab, som jeg endnu aldrig havde givet mig i kast med. I betragtning af hvor uendeligt mange bøger, jeg har haft i hænderne, siden jeg knækkede læsekoden som 6-7 årig, så kan det godt undre, at jeg endnu havde de bøger til gode.

Jeg havde nok på fornemmelsen at Jane Austens bøger var noget særligt. Jeg havde nok også lidt en forventning om, at de ville være til den tunge side, i læsevenlighedsmålestok. Interessante og fantastisk, men tunge. Måske derfor har jeg gemt lidt på dem. Men så fik jeg tilsendt denne smukke nye udgave af Stolthed og fordom fra Lindhardt og Ringhof. Har vitterligt sjældent haft pæn en bog i hænderne.

Og så skulle det være. Jeg startede på den. Og blev noget så positivt overrasket. Alle de positive forventninger blev indfriet, fordommen om et tungt og kringlet sprog blev sat i skammekrogen og til gengæld blev jeg beriget med en så finurlig og humoristisk forfatterstemme, som jeg blev helt og aldeles betaget af.
stolthedogfordom Stolthed og fordom er skrevet i 1813 og kommer ind under huden på den engelske middelklasse i 1800 tallet på den allerfineste og skæggeste måde. Det er en bog som jeg læste og nød langsomt. Ikke fordi sproget ikke flyder skønt og let – men fordi hver en sætning er så fint formuleret, så den måtte genlæses – jeg stoppede faktisk op flere gange og måtte lige læse særligt satiriske og fint formulerede afsnit højt for Martin.

Har I læst den? Og er I ikke også helt medrevet af den skarpe og satiriske humoristiske undertone, der er i hver en velformuleret sætning.

Hvis I endnu ikke har læst den, så varm anbefaling herfra – og lad mig gerne høre om jeres oplevelse, det er så vildt hyggeligt at tale læseoplevelser her på bloggen.

– Og hvis I har læst flere af Jane Austen, hvilke er mon så jeres yndlingsbog fra hendes forfatterskab?

janeausten
stolthed-og-fordom

28 kommentarer
 • Maria skrev:
  17. september 2015 kl. 08:42

  Jeg knuselsker Jane Austen. På bog og på film/serier. Min favorit er Stolthed og Fordom. Jeg har læst den flere gange. På dansk og engelsk. (Og kan serien med Colin Firth udenad ;)).

  Det er længe siden jeg har læst hendes andre bøger, så jeg kan faktisk ikke huske min “rækkefølge”. Jeg holder af dem alle. Emma er måske nr. To, uden dog at være helt sikker.

  • Ann-Christine skrev:
   18. september 2015 kl. 20:08

   Jeg vil også have den læst på engelsk på et tidspunkt – og filmen har jeg set for længe, længe siden. Måske den også skal genses snart :)

  • Maria skrev:
   17. september 2015 kl. 08:43

   Ps. Flot bog. Føler mig ret så fristet.

   • Ann-Christine skrev:
    18. september 2015 kl. 20:08

    Åh ja, den er bare så pæn! <3

 • Nana Hecquet skrev:
  17. september 2015 kl. 09:28

  Jeg er cand.mag. i engelsk, så jeg læste hele Austens forfatterskab da jeg var ung og i gang på universitetet. Jeg elskede dem alle, og jeg kan stadig huske at jeg havde en helt ked-af-det fornemmelse i maven da jeg havde læst den sidste. Siden har jeg set utallige filmatiseringer af de fleste af Austens romaner, og det egner de sig altså ret godt til. Men bøgerne: Ja, de er pragtfulde!
  Hav en god torsdag!
  Hilsner fra Nana

  • Ann-Christine skrev:
   18. september 2015 kl. 20:10

   Dén følelse kan jeg godt nikke genkendende til – når man sådan virkelig forelsker sig i et forfatterskab og stadig har det hele foran sig, det er så skønt! Og når man så har læst sidste side i den sidste bog, det kan være helt tomt.
   Jeg vil glæde mig til at se flere af filmatiseringerne også
   Rigtig god weekend til dig
   Kh AC

 • Corporate Mor skrev:
  17. september 2015 kl. 09:33

  Den er også bare fantastisk! Og sikke et fint cover den nye udgave har fået. Min yndlings Austen er “Fornuft og Følelse”. Den er også virkelig fint skrevet, og skildrer de britiske manerer og vaner rigtig fint. Og så er det en god og indviklet kærlighedshistorie. (Filmatiseringen med Hugh Grant er også ganske udmærket, men slet ikke i Stolthed og Fordom- klassen med Colin Firth)

  • Ann-Christine skrev:
   18. september 2015 kl. 20:11

   Dén glæder jeg mig også særlig meget til, har hørt så mange rosende ord.

 • Lea skrev:
  17. september 2015 kl. 09:37

  Jane Austen er en af de allerbedste! Især fordi det ikke bare er store følelser, men at det også er humoristisk og skarpsindigt.
  “Stolthed og fordomme” er klart en af de bedste, men jeg tror min yndlings må være “fornuft og følelse”, den er virkelig god og helt klart en bog du bør skrive på din to-read liste, hvis du har lyst til mere Austen.

  /Lea

  • Ann-Christine skrev:
   18. september 2015 kl. 20:12

   Den vil jeg glæde mig rigtig meget til.
   Jeg havde forventet kærlighedshistorie, men blev simpelthen så positivt overrasket og duperet over hvor meget humor der er skrevet ind i historien – det faldt jeg virkelig for. Glæder mig til flere gode oplevelser :)
   Kh AC

 • Sacha skrev:
  17. september 2015 kl. 09:44

  Åh.. den er fantastisk den bog.

  Læste den første gang som 13-14 årig, derefter hoppede jeg på fornuft og følelse. Men stoppede derefter da jeg dengang ikke anede at der fandtes andre bøger af Jane Austen.

  Sidste år forsøgte jeg mig med bogen på engelsk, og det viste sig ikke at være en opdateret version, så den var lidt tung at læse pga det ældre engelske sprog, men den kan klart anbefales at finde på biblioteket i den engelske variant, da der kommer nogle andre nuancer frem.

  Nå ja.. Stolthed og Fordom (serien) er min go-to dvd på triste og grå dage.

  • Ann-Christine skrev:
   18. september 2015 kl. 20:14

   Jeg har også hørt meget godt om serien. Det er BBC versionen, ik´
   Den skal jeg også i gang med snart. Det må passe perfekt til efterårets mange indendørshyggestunder og regnvejrsdage :)

 • Sacha/jordforbindelsen.com skrev:
  17. september 2015 kl. 09:52

  Læste den første gang som 13-14 årig, og jeg var solgt, den er slet ikke så svær igen på dansk, men da jeg sidste år læste den på engelsk, så var jeg ved at kløjs i den og var lang tid om at komme igennem den, fordi den var svær at læse på sit knap så moderne engelsk.
  Men jeg kan anbefale at kaste sig over den på engelsk, da nogle ting naturligvis forsvinder i oversættelsen.

  Serien Stolthed og Fordom står i min reol og er min go-to dvd på grå og triste dage. Kan ikke have filmen der blev lavet i 00’erne, synes der er klippet for meget ud.
  Jeg er næppe den eneste som synes at serien slår filmen med længder.

 • Helene skrev:
  17. september 2015 kl. 19:43

  Hvor ser den bare fantastisk flot ud – og efter at have læst din anbefaling er bogen nu bestilt;-) Jeg har også Jane Austen til gode, men min søster og jeg havde netop besluttet at starte ud men den i vores ny-opstartede læseklub:-) Når den er kommet i så flot et eksemplar synes jeg at jeg var nød til at købe den i stedet for at låne på biblioteket;-)
  God aften til dig og familien

  • Ann-Christine skrev:
   18. september 2015 kl. 20:19

   Hej Helene,
   Hvor skønt! Og så hyggeligt med læseklub.
   Jeg vil smaddergerne høre hvad du synes om den, når du har læst den – rigtig god fornøjelse med den :)
   Kh AC

 • Marie-Louise skrev:
  17. september 2015 kl. 20:32

  Uhh, det er gode sager. Jeg er vild med hendes bøger. Stolthed og fordom og fornuft og følelse er favoritter.
  Jeg kan iøvrigt også anbefale Emily Brontes Stormfulde højder, som er samme genre. Det er også en dejlig bog.

  • Ann-Christine skrev:
   18. september 2015 kl. 20:20

   Hvor pudsigt, for den ligger faktisk i stakken med Jane Austen bøgerne på mit natbord. Er lidt bange for at jeg har overvurderet min læsehastighed ift de lånte bøger fra biblioteket ;) Blev lige lidt begejstret over al den fantastiske engelske litteratur :)

 • Malene skrev:
  17. september 2015 kl. 20:33

  Med den anbefaling fra din hånd, så er den hermed sat på “must read” listen. Jeg er næsten færdig med en anden bog som du faktisk også har anmeldt. Nemlig, “still Alice” – dog den dansk udgave. Den er virkelig god :-)

  • Ann-Christine skrev:
   18. september 2015 kl. 20:21

   Åh ja, den er virkelig god og hvor er det dejligt at høre at du også synes om den.
   lad mig endelig høre hvad du synes om denne også, når den er læst. Det er SÅ hyggeligt at dele de læseoplevelser sammen her :)

 • Charlotte skrev:
  18. september 2015 kl. 17:01

  Den første bog fra Austens forfatterskab jeg læste var Emma. Jeg kan huske at Emma irriterede og provokerede mig så fantastisk at jeg i første omgang ikke læste den færdig. Men så en dag samlede jeg den alligevel op igen, og startede forfra, og den dag i dag er Emma nok min favorit, tæt forfulgt at stolthed og fordom. Northanger Abbey og Mansfield Park er også læsværdige bøger, hvor hovedpersonerne sjovt nok er noget nær diametrale modsætninger af Emma og Elisabeth, der skal man som kvinde a. 2015, lige leve med at disse piger er meget ydmyge, på grænsen til det selvudslettende (sådan som jeg lige husker det).

  • Ann-Christine skrev:
   18. september 2015 kl. 20:27

   Jeg glæder mig meget til Emma – og alle de andre, og synes det lyder så godt hvis Jane Austen hovedpersoner er ret så forskellige i bøgerne.
   Det bliver spændende at gå på opdagelse i :)
   Og hvor sjov at du havde det sådan med Emma ved første læsning og den så endte med at blive favoritten. Det er lidt skægt hvordan man kan opleve en bog forskelligt efter hvornår man læser den.

 • Rikke skrev:
  21. september 2015 kl. 08:33

  Åh, Jane Austen. Mit blødeste forfatterpunkt. Jeg elsker hendes romaner højere end noget andet i verdenslitteraturen. Og det siger alligevel en del.

  Personligt holder jeg mest af ‘Persuasion’, som er hendes sidste roman. Den er superkort og supersmuk – en anelse mere oprigtig og snarere ondskabsfuldt sarkastisk end drillesygt ironisk. Det er ikke en historie om første møder, men derimod en fortælling om genforeninger. Og det rører mig hver gang.
  ‘Northanger Abbey’ er også en vidunderroman. Det er Austens første, og den er meget fjollet, letsindig og sjov. En slags parodisering af sensationsromanen, som var så populær dengang. Jeg er vild med den.

  • Ann-Christine skrev:
   21. september 2015 kl. 21:01

   Ihh Rikke, nu glæder jeg mig endnu mere til de kommende læseoplevelser med Jane Austen :) Så skønne ord du sætter på!
   Må lige forbi din blog og se om du mon har et samlet indlæg om Jane Austens bøger et sted – det kunne være spændende at læse ;)

 • Anna skrev:
  26. september 2015 kl. 16:38

  Min personlige favorit er Northanger Abbey. Læste den første gang i gymnasiet og mine klasse kammerater havde bare så svært ved at forstå at en bog skrevet i 1800-tallet kunne få mig til at le højt, men historien er så utroligt underholdende skrevet at man slet ikke kan lade være. Samtidig er humoren så underspillet og som Rikke skriver tidligere “drillesygt ironisk” at man næsten er helt åndeløs af spænding og morskab under læsningen.
  Klart min favorit mellem hendes mange vidunderlige bøger! :)

  • Ann-Christine skrev:
   28. september 2015 kl. 11:56

   Åh, den glæder jeg mig til. Er i gang med Emma lige nu – og med alle de skønne anbefalinger, så får jeg sikkert læst dem alle i løbet af den kommende tid :) Overvejer dog at sætte en anden bog mellem hver, så de lige får lov at sætte sig :)

 • Janni skrev:
  30. september 2015 kl. 13:11

  Tusind tak for en awesome and amazing blog! Elsker din blog – og har efterhånden lavet mange ting herfra. Det er blevet sådan en default, at når jeg mangler inspiration til aftensmad, hygge, snack mm., så starter jeg her – og planlægger og handler ind bagefter :-)
  Og så var der lige “the cherry on the ice cream” i dag :-) “Stolthed og Fordom” ynglingsbogen over dem alle! Jeg har ligesom dig læst og læst og læst, siden jeg var 6 år…. og det er blevet til mange mange bøger… I dag har jeg 4 børn (10, 8 og 2x 1 1/2, jep twins), så det bliver ikke til så meget læsning… Anyway… Jeg foretrækker at læse Jane Austen på Engelsk. Og det var faktisk bare det jeg ville anbefale dig – i hvert fald “Stolthed og Fordom” Jeg har læst den 8 gange på engelsk og 2 på dansk. De 4 gange, på den samme uges ferie, da det var den eneste bog, der virkede i mit Aldiko Bibliotek :-) Men den bliver nærmest bedre for hver gang…. Jeg læser den på ca 5-6 timer. Sproget er så uendeligt smukt :-) Er vild med alle hendes bøger, men intet slår Pride and P og intet slår at læse dem på Eng.. hvis du spørger mig.
  Endnu engang tusind tak :-)
  Med ønske om en vidunderlig dag :-)

  • Ann-Christine skrev:
   1. oktober 2015 kl. 12:46

   Hej Janni
   Jeg er overbevist – jeg må jo simpelthen læse den på engelske også. Ved lejlighed, nu skal jeg lige igennem den meget optimistiske bunke bøger jeg har liggende på mit sengebord ;)
   Tusind tak for din skønne hilsen og anbefalinger – det er meget værdsat!
   Kh AC

 • Janni skrev:
  30. september 2015 kl. 13:20

  PS. Nu har jeg lige læst alle de andre kommentarer. Og kan se at flere mener den er lidt tung på Engelsk. Hvis du henter app’en Aldiko ebooks, så følger den gratis med (det gjorde den i hvert fald til min samsung mobil) og app’en var graris. Den udgave er vist lidt nyere, for sproget er ikke tung og nemt at forstå. Selvfølgelig ikke den samme oplevelse som en rigtig bog, men med lidt god fantasi går det :-)
  Serien er, som du spørger om BBCs, det er en miniserie i 6 dele, som du kan købe på dvd boks. Den er en million gange bedre end den nyere film… Colin Firth ER jo bare født til at være Mr. Darcy ;-)

Skriv en kommentar
Har du spørgsmål til opskriften, kan du finde de fleste svar her: Oftest stillede spørgsmål til Valdemarsro opskrifter >>

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort.