Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/de-fem-bedste-boeger-jeg-har-laest-2014/

De fem bedste bøger jeg har læst i 2014

bedste bøger 2014

2014 var et glimrende læseår for mig. Det er et stort plus i min bog – for jeg elsker virkelig en god fortælling i papirsform. Jeg har læst bøger, så langt tid jeg kan huske tilbage og faktisk kan jeg huske, at min motivation for at lære at læse selv, startede med at at jeg ikke kunne læse underteksterne i tv´et, da jeg så Dallas hos en veninde i børnehaveklassen. At skulle være afhængig af at få læst op, var så frustrerende for mig og jeg lærte derfor ret hurtigt at læse – og siden har jeg læst stabelvis af bøger.

Jeg har allerede på fornemmelsen, at min glæde ved bøgerne inspirerer mine børn og at Johan og Julie også bliver glade for at læse bøger. De øver bogstaver og ord på livet løs – både at læse og skrive ord selv. Julie har spurgt om jeg ikke godt vil lære hende at læse snart, for hun vil gerne selv kunne læse ordene i deres bøger – og forleden spurgte hun, om de ikke lige måtte låne iPad´en. Jeg  synes, de havde set det iPad de skulle den dag, så jeg svarede, at det måtte de ikke lige nu. Vi skulle finde på noget andet sjovt i stedet.
Hvortil Johan svarede “Ej, men mor, det er faktisk slet ikke okay at forhindre sine børn i at lære at læse og vi ville jo bare øve Pixeline” … tja, den er lidt svær at komme tilbage på, ik´ ;)

Men tilbage til mine læseoplevelser i det forgangne år. Det kan være svært at vælge nogle fra, men hvis jeg skal vælde fem favoritter, så må det blive denne liste. I helt vilkårlig rækkefølge.

Min top 5 læseoplevelse i 2014 var: 

 • Sandheden om Harry Quebert-sagen er en helt fantastisk bog – og en bog jeg varmt kan anbefale alle at læse.
 • Niceville, gav stof til eftertanke og er en helt fantastisk bog om USA i 60´erne
 • Sandheden om Amelia er en forrygende thriller, som kommer omkring mange emner og er super godt skrevet.
 • Mig før dig, er simpelthen en vidunderlig kærlighedshistorie, som sidder i tanker og følelser længe efter sidste side er læst.
 • Læserne i Broken Wheel anbefaler, er en sød og hjertevarm om kærlighed til mennesker og til bøger.

Jeg kunne godt bruge lidt inspiration til nogle af de bøger jeg enten må opstøve på engelsk her på rejsen eller læse som ebog. Og det kunne være rigtig spændende at høre om jeres topliste af bedste læseoplevelser i 2014.

37 kommentarer
 • Lotte skrev:
  6. februar 2015 kl. 09:24

  Elizabeth Gilbert (Spis, bed og elsk) har også skrevet “The signature of all Thing” – en skøn, malerisk fortælling, hvor vi følger Alma, den stærke og atypiske hovedperson, gennem hele hendes liv. Læs den :-)

  • Ann-Christine skrev:
   9. februar 2015 kl. 09:57

   Uii, den tror jeg lige er noget for mig – jeg var ret vild med Spis, bed, elsk.
   Tak for tippet

 • Nicoline Aagaard skrev:
  6. februar 2015 kl. 09:25

  Dejlige bøger i din top fem! Har også lige fået læst Læserne I Broken Wheel anbefaler, og den er klart i min top fem også. Er lige blevet færdig med Still Alice – den er virkelig god, så hvis du mangler noget at læse, så er den et godt valg! Det samme med bogen Wonder, som egentlig også er en børnebog, men som bare er så livsbekræftende og smuk, at man næsten bør være voksen for at få det fulde udbytte.
  Ellers må I have en dejlig tur! Det er så godt at følge med :)
  Kh Nicoline

  • Ann-Christine skrev:
   9. februar 2015 kl. 09:59

   Still Alice, har jeg faktisk hørt godt om og er lidt nysgerrig på, så fedt du lige tipper om den. Og Wonder skal lige undersøges nærmere også :)
   Tusind tak og tak for tippet
   Kh AC

   • henriette jakobsen skrev:
    22. maj 2015 kl. 08:55

    Jeg vil blot høre om hvem forfatteren er til “Wonder”? Skal på ferie med min 12 årige datter, så jeg tænkte det kunne være en hyggelig bog at læse sammen. Jeg har forsøgt at søge på nettet, men kan ikke finde frem til bogen. Håber på hjælp herigennem.

    Bh. Henriette

 • 6. februar 2015 kl. 09:50

  Kan kun tilslutte mig bogen omkring Niceville – den var virkelig tankevækkende.

  Den bog som klart har påvirket mig mest at læse i 2014 var “stadig Alice” af Lisa Genova. Den sætter nogle tanke igen om at alle (uanset alder) kan blive ramt af alzheimer og hvordan det påvirker den person som bliver ramt og omgivelserne. Jeg har gjort det til en “vandrebog” i min venindeklub, og det har været en stor succes.

  • Ann-Christine skrev:
   9. februar 2015 kl. 10:02

   Ej, den må jeg da simpelthen have fat i mens vi er afsted – og alternativt som lydbog på en lang busrejse. Jeg glæder mig til den
   Tak for tippet

 • Anne-Marie skrev:
  6. februar 2015 kl. 09:57

  Herlig kommentar fra Johan. Og et rigtig godt eksempel på, at børn idag er så gode til at forhandle og argumentere, at de allerede er døbt forhandlergenerationen. De skal nok nå langt.

  Kh.
  Anne-Marie

  • Ann-Christine skrev:
   9. februar 2015 kl. 10:02

   Ha ha, ja, de er benhårde nogle gange ;)

 • Anja skrev:
  6. februar 2015 kl. 10:07

  Hej – skønt i lever drømmen. Nyd det, bliver helt sikkert en oplevelse for livet. Hvis i bor på små backpacker steder kan man ofte bytte bøger, det er en hyggelig måde at få nye bøger på og man kan få overraskende gode læseoplevelser.

  Fortsat god tur

  • Ann-Christine skrev:
   9. februar 2015 kl. 10:03

   Jeg elsker også at gå på opdagelse i de små reoler på backpack stederne, det er sådan en hyggelig tradition :)

 • Veronica skrev:
  6. februar 2015 kl. 10:21

  Tak for listen, det er helt sikkert nogle bøger jeg skal have kigget på. Her i min del af verden er bøger på dansk svære at få fat på så det er mest på engelsk at jeg læser ;-)
  Nogle af de bedste bøger jeg læste sidste år var: Life of Pi af Yann Martel, Amy & Roger’s Epicenter Detour af Morgan Matson, We Were Liars af E. Lockhart, Løbende tjener af Dennis Jürgensen og Eleanor and Park af Rainbow Rowell.
  Kh Veronica

  • Ann-Christine skrev:
   9. februar 2015 kl. 10:05

   Life of Pi, har jeg faktisk lige spottet på det seneste backpack hotel, argh æv at jeg lod den stå, men jeg håber at jeg er heldig at den måske er et andet sted, ellers må jeg på udkig i butikkerne.
   Tak for dejlige tips.
   Kh AC

 • Charlotte skrev:
  6. februar 2015 kl. 13:34

  Min datter er 10, og har desværre ikke slægtet min læse lyst efter. Desværre har hun også nogle problemer med at læse. Det virker som om at, hun ikke rigtig fanger bogstaverne – især når det er længere ord. Jeg har bedt skolen om, at teste hende for ordblind hed. Så nu må vi se.
  Men istedet læser jeg højt for hende. Hun er især glad for Josephine Ottesen’s bøger, der handler meget om fantasy.Jeg synes faktisk også at, de er ret spændende.
  Så har jeg lige fundet de gode gamle ‘Puk’bøger på tilbud, af Lisbeth Werner.

  Forsat rigtig god tur på jeres rejse
  Hilsener Charlotte

  • Ann-Christine skrev:
   9. februar 2015 kl. 10:10

   Hvor dejligt og hyggeligt med højtlæsning. Kender du app´en Storytell? Måske det lige kunne være noget for din datter. Vi har købt abonnement her på rejsen og det fungere så godt
   – og åhh, Puk-bøgerne. Jeg tror jeg har læst dem alle sammen da jeg var barn :)
   Kh AC

 • tina Nymann skrev:
  6. februar 2015 kl. 14:07

  Ja, altså nu ved jeg ikke om genren er passende, men jeg har simpelthen løst den sjoveste og mest alvorlige bog i 2014: “En mand der hedder Ove”, skrevet af en svensk forfatter som hedder Fredrik Backman. Handler om Ove, som er så langt ude i sorg og bitterhed på livet, at han forsøger at tage sit eget liv, hvilket han ikke engang kan finde ud af. Den er krydret med de mest morsomme beskrivelser – meget læseværdig!
  god weekend!

  • Ann-Christine skrev:
   9. februar 2015 kl. 10:11

   Den må da helt bestemt lige tjekkes og jeg tror det vil være en super fin bog her på rejsen. Tusind tak for tippet, Tina :)

   • Linda Kristiansen skrev:
    24. oktober 2015 kl. 10:21

    Vi hørte “En mand der hedder Ove” som lydbog ned gennem Europa – vi både grinte og græd – super bog – faktisk kan hans andre bøger også varmt anbefales.

    • Ann-Christine skrev:
     24. oktober 2015 kl. 18:58

     Tusind tak for anbefalingen, den må jeg lige tjekke

 • Louise skrev:
  6. februar 2015 kl. 15:55

  Cecilia Samartins “Drømmehjerte” – giver et fantastisk indblik i livet på Cuba i 50’erne, hvor Castro overtager magten og forandrer landet fuldstændigt.

  • Ann-Christine skrev:
   9. februar 2015 kl. 10:15

   Dén lyder spændende og skal med på min læseliste.
   Tak for tippet, jeg elsker at læse historiske bøger

 • Lise skrev:
  6. februar 2015 kl. 18:22

  Jeg var vild med Maren Uthaugs ” Og sådan blev det” som ligger på ereolen.dk. Barsk, rørende og samtidig gennemsyret af tør humor.

  • Ann-Christine skrev:
   9. februar 2015 kl. 10:16

   Den må jeg da lige læse :) Tak for tippet, jeg skal lige se om jeg kan læse bøger fra ereolen hernede

 • Tanja skrev:
  6. februar 2015 kl. 21:10

  Nyder at læse din blog, bruge dine fine opskrifter, svælge i de smukke billeder og nu dine skønne rejsebeskrivelser :)

  Bøger.. Elsker at læse og forsvinde i forskellige universet, og håber ligeså at overføre denne glæde i hverdagen til mine døtre <3

  Anyways.. Jeg kan varmt anbefale alle Khaled Hosseinis bøger hvis ikke du har læst dem- hans beskrivelser af det arabiske og det vestlige liv med den divergens og sammenligenlighed der er i de to "verdener" , personkarakterisk og beskrivelser af generationer er ganske enkelt fantastisk..

  Fortsat god tur!! :)

  • Ann-Christine skrev:
   9. februar 2015 kl. 10:17

   Tusind tak, hvor er det dejligt at høre :) Det er jeg glad for!

   Jeg har læst de to første af hans bøger, og de er virkelig smukke og barske på en gang, det kunne snildt være at jeg skulle begive mig ud i flere nu her mens vi rejser :) Tak for at minde mig om dem

 • Rikke fra Rosetid.dk skrev:
  6. februar 2015 kl. 22:52

  Det med at skulle have læst teksterne op, husker jeg også som en kæmpe frustration og motivation til at lære at læse. Mine læseeventyr går også helt tilbage til barndommen. Husker helt konkret da jeg læste Anne fra grønnebakken og bare lige skulle have en side mere og lige en mere inden lyset kunne blive slukket og jeg kunne sove.
  Ha ha god kommentar fra Johan, elsker når børnene rammer med sådan en kommentar som den, det er sundt for os :-)
  KH Rikke

  • Ann-Christine skrev:
   9. februar 2015 kl. 10:19

   Jeg elskede også Anne fra Grønnebakken. Og Puk bøgerne, historierne om det lille hus på prærien og i det hele taget læste jeg rub og stub af alt jeg kunne komme i nærheden af :)

 • Bibi skrev:
  7. februar 2015 kl. 07:58

  Tak for listen!

  Mine bedste oplevelser på det seneste er:

  The Goldfinch af Donna Tart på dansk, Stillidsen.Det er en fantastisk bog – skønne personbeskrivelser og både smuk og lidt vild.

  Hvis det er af Helle Helle (det var nu 2015)- Dejlig og sød fortælling som man bliver helt opslugt af. Meget kort, skønt skrevet og læst på nul komma fem :-)

  • Ann-Christine skrev:
   9. februar 2015 kl. 10:20

   Nu bliver jeg ekstra glad for at lige præcis begge bøger ligger i min kuffert, endnu ulæste. Dem glæder jeg mig til

 • Lisbet/Livsglimt skrev:
  7. februar 2015 kl. 15:39

  Jeg synes også at “en mand der hedder Ove” er en helt fantastisk bog. Min mand læste den højt for mig og vi græd og grinede begge to!

  • Ann-Christine skrev:
   9. februar 2015 kl. 10:29

   Hvor lyder det bare helt vildt hyggeligt! Skønt at dele sådan en bog på den måde :)

 • Lise-Lotte Tullin skrev:
  9. februar 2015 kl. 13:20

  Kære Ann-Christine
  Din blog er meget interessant. De bøger du har læst, og de mange rejser du har og er på synes meget spændende.
  Jeg har lige fået udgivet en bog ‘Effekten af en Sommerfugl’ som handler om ‘at være der’. Jeg har skrevet den i forlængelse af forskningsprojekter for Læger uden Grænser. Den handler derfor også om: at rejse/flygte/immigrere… Jeg ville synes det er fantastisk, hvis du har lyst til at læse bogen, når du kommer hjem.
  Fortsat god rejse
  KH
  Lise-Lotte

  • Ann-Christine skrev:
   11. februar 2015 kl. 10:38

   Hej Lise-Lotte,
   Mange tak for din hilsen og hvor spændende med din bog. Den lyder til at være interessant, så det vil jeg se nærmere på i løbet af sommeren :)
   Kh AC

 • Ida V.R. skrev:
  10. februar 2015 kl. 12:44

  Jeg studerer dansk på uni, så det er jeg nok lidt farvet af. ;) Men Josefine Klougarts “Én af os sover” er en fantastisk bog om sorg, savn, hjemløshed og det midlertidige i livet. Mange synes dog den er svær at læse, så måske det ikke er lige nu på turen du skal læse den? ;)
  – “Profeterne i Evighedsfjorden” af Kim Leine. Helt fantastisk bog om Grønland i slutningen af 1800-tallet.
  – “Lilys Danmarkshistorie” af Pia Laneth. Fantastisk bog der handler om kvindeliv i fire generationer. ALLE kvinder (og mænd for den sags skyld) burde læse den.
  – “Min kamp” af Karl Ove Knausgaard. Handler om opgøret med en far, og de små hverdagsoplevelser, som beskrives på allerfineste vis.
  – “Pindsvinets Elegance” Om et liv hos en portnerske i Paris. Vidunderlig bog.
  Håber du kunne bruge det. :)

  • Ann-Christine skrev:
   11. februar 2015 kl. 10:39

   Uhh, en dejlig samling. Tak for bogtips :)

 • Veronika skrev:
  12. februar 2015 kl. 08:29

  Lyder i den grad som om der noget at kaste sig over, også en spændende tråd med gode input :)

  Selv vil jeg gerne fremhæve “Du forsvinder” af Christian Jungersen, den geniale mand bag “Undtagelsen”. Den er nærværende, frustrerende og dragende, men kan desværre nok være svær at opstøve på engelsk.
  Ellers alt med Tom Rob Smith (barn nr. 44, den hemmelige tale, agent 6 etc.), som både giver et tragihistorisk billede af Sovjet, Østeuropa og kommunismen flettet sammen med et enestående persongalleri, helt bestemt nogle af de bedste bøger jeg har læst!

  Mvh. Veronika

  • Ann-Christine skrev:
   14. februar 2015 kl. 03:15

   Jeg var vild med ‘undtagelsen’ og jeg tror jeg bliver nødt til at læse denne i løbet af sommeren, når vi er kommet hjem :) Tak for tippet.
   Og fedt tip også med Tom Rob Smith, dem kender jeg ikke i forvejen, men vil jeg lige tjekke ud.
   Kh AC

Skriv en kommentar
Har du spørgsmål til opskriften, kan du finde de fleste svar her: Oftest stillede spørgsmål til Valdemarsro opskrifter >>

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort.