Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/digital-balance-detox/

Offline i en uge eller weekend + inspiration til digital detox i ferien

offline online tidHar I prøvet at være offline i en hel uge i løbet af de seneste 10 år?

I slutningen af marts måned gjorde jeg det – og var helt og aldeles offline i en hel uge. Det var i påskeferien, hvor jeg tog en pause fra computer og telefon og havde 100 % pause fra computer, mail, blog, sociale medier og google.

Det var første gang i løbet af de sidste 10 år, hvor jeg har været helt offline i en hel uge … Det var fantastisk og jeg har tænkt mig at gøre det igen om kort tid, nemlig i to uger her i løbet af sommerferien.

At være helt offline i en længere periode er en tankevækkende oplevelse og det er utrolig sundt for indre ro, balance, nærvær og følelsen af at være i nuet.

Jeg startede Valdemarsro for 11 år siden, sagde mit job op og gik fuldtid på det i 2012 og har aldrig haft ferie væk fra det der tidligere var min hobby, til det der i dag er både mit og Martins fuldtidsjob. Jeg er simpelthen så passioneret og vild med det jeg laver og jeg kan virkelig godt lide at være online og alle de muligheder det giver, så i mange år har jeg slet ikke har synes det var nødvendigt.

Men det er det! ♡

For at bevare passionen, glæden og lysten bliver det på et eller andet tidspunkt nødvendigt indimellem at trække sig lidt. Det er svært for mig at gøre det – men det er både sundt for hjernen, hjertet og giver et bedre overblik og fornyet energi, når jeg vender retur efter en lille ferie og den ferie har jeg fået skabt mig ved at være offline – hvilket jeg vil dele med jer i dag.

online detox weekend

Hvilke rammer har jeg sat for min 100 % digitale detox i ferien

 • Autosvar på mailen.
 • En sms til dem, som jeg jævnligt er i kontakt med på sms/opkald, om at de kan skrive/ringe til Martin.
 • Jeg får Martin eller en anden til at tage et tjek på Valdemarsro hver dag – blot for at se, at teknikken kører som det skal. – han tager sin online detox på et andet tidspunkt ;)
 • Slukker både telefon og computer og pakker begge dele helt væk.
 • Skriver de ting ned som jeg vil google og tjekke på en notesblok – eller husker mig selv på, at hvis det er vigtigt at undersøge, så har jeg tillid til at jeg fint kan huske det om en uges tid eller to.
 • Gennemføres minimum en uge, to gange om året + minimum 1 weekend hver måned.

Hvad har overrasket mig mest ved at gå 100% offline gennem længere tid …

 • Hvor meget trang jeg har til at google og researche alt muligt … Det er jo helt vildt, som jeg med 10 minutters lynhurtige klik rundt på nettet undersøger ALT muligt mærkeligt i en lind strøm … nye billeder til sommerhuset/gode tilbud på lækre havemøbler/stauder til sommerhuset/bedste måde at fjerne en hæk/hvor lang tid der går fra man sår græs, til græsplænen er pæn/lækre hængekøjer/bedste børste til foundation osv. Det gik op for mig, at jeg stort set altid handler på mit umiddelbare behov for at google i samme øjeblik, en tanke om det melder sig.
 • Digital behovsudsættelse er det nye sorte hos mig! At undertrykke og udsætte de impulser, der dukker op for at undersøge, tjekke og researche.
  Det er faktisk mega lækkert, at lade være med at undersøge alt man har lyst til og det er en muskel, man snildt kan træne. Trangen til at google dette og hint fortog sig og bliver mindre dag for dag.
 • Den rigtigt lækre effekt fra min digitale detox kom først rigtigt efter cirka 5 dage, hvor jeg i langt mindre grad følte trang til min evige research om alverdens.
  Mails, sociale medier osv savnede jeg faktisk ikke at følge op på, men dem har jeg i løbet af det seneste år også haft et stort fokus på at vænne mig til at holde fri fra en dag eller to indimellem – men at google også fyldte så meget, dét var en øjenåbner!
 • Hvor befriende det er at slippe det helt for en stund og holde ægte ferie. Uanset om man ikke arbejder online – så tror jeg faktisk, at det vil give et lækkert boost for alle mennesker, at slukke telefonen og computeren et par dage, en uge eller mere.
 • I slutningen af den uge, blev det nemmere for mig at gøre det, som jeg synes er det sværeste af alt … at lave absolut ingenting (heller ikke læse bøger). At gå en tur uden formål, at sidde stille, alene og kigge ud i haven, falde i staver osv. Små hjernepauser uden input – det er vigtigt!
 • Hvor givende det var ift. mit arbejde her på Valdemarsro – og at jeg (også) godt både kan undvære og kan undværes i en uge eller to ;) – jeg glædede mig til at komme tilbage og jeg kom tilbage med masser fornyet energi, ideer, lyst og en øget effektivitet.

Kan det anbefales? 

 • JA! Klokkeklart ja, det er både en fin tankevækkende øjenåbner, føles sundt og skaber en virkelig fin balance, som giver en bevidsthed om at det er mennesket, der skal styre teknologien – og ikke teknologien, der skal styre mennesket.

offline i en uge eller weekend

Mine tips til generel digital balance i hverdagen

Jeg er gerne bevidst offline hver dag, i min ideelle verden – som ikke altid er min reelle verden – er jeg offline uden computer og telefon i hverdagene fra kl 14 og 19.30, medmindre mine børn er til fritidsaktiviteter, har legeaftaler hos andre eller jeg har en deadline, som jeg skal nå.
Men i min reelle virkelighed, griber jeg ud efter telefonen for at tjekke, undersøge, finde … og mens jeg alligevel har den i hånden smutter jeg ubevidst forbi instagram, bloggens kommentarfelt osv.

For mig er det nødvendigt indimellem at være bevidst om online offline balance og her er nogle af de tips og tiltag jeg har gjort: 

 • Jeg lægger altid telefon på en hylde med front vendt nedad og lader den blive i tasken når jeg er ude, på den måde kalder skærmen mindre efter opmærksomhed.
 • Alle notifikationer er permanent slået fra. På den måde er det 100 % menneskestyret om jeg åbner telefonen og jeg undgår at den ’kalder på én” Jeg har kun notifikation på min sms og opkald og kun lyd på opkald. Alt anden skal jeg åbne den enkelte app for at se.
 • Sidste efterår slettede jeg min mail fra min telefon og jeg har aldrig savnet det eller manglet det! Tværtimod er det den største lettelse at jeg nu kun bruger mail på min computer.
  Det er pr mail, at jeg har al dialog om samarbejde, forretninger, spændende muligheder og mails er således en stor del af min virksomhed. Jeg har en langt større ro og nærvær til at tage mig godt af dem, når jeg sidder ved computeren og så fylder de ikke i mine tanker i løbet af dagen, når jeg ikke længere tjekker dem på min telefon.
 • Facebook har jeg ikke haft på min telefon i over et år og på min computer, er jeg ikke logget ind på facebook i den browser, som jeg normalt bruger, men skal på min computer åbne en ny browser.
  Det lidt besværlige benspænd gør, at jeg har en to-trins-stillingtagen til om jeg overhovedet vil på facebook, så det ikke længere er en refleks og et øjebliks ubevidst overspringshandling, at jeg smutter ind på den side.
 • Jeg sletter indimellem stort set alle apps og bogmærker, og sætter mig for, at jeg kun må beholde de ti apps, som jeg allernødigst vil undvære fra min telefon. Derefter kan jeg løbende installere dem jeg bruger og undgår på den måde at have irrelevante apps på telefonen.
 • Telefon og computer lægges væk senest kl 21.00, medmindre vi ser en film eller serie.

online balance

15 kommentarer
 • Marina / cand.mor skrev:
  25. juni 2018 kl. 13:06

  Hvor er du god. Jeg tog en total pause fra blog, mails, fb og instagram i ti dage sidste sommer, og det var virkelig rart. Det burde jeg gøre noget mere. Næste skridt for mig bliver vist at slette min arbejdsmail fra telefonen – der skal bare lige lidt overtalelse til fra mig selv :)

  • Ann-Christine skrev:
   25. juni 2018 kl. 13:58

   Det lyder også virkelig skønt med din sommerdigitale detox
   – mht arbejdsmailen, så var det også et meget stort skridt at tage for mig. Det hjalp gevaldigt, da jeg først indså at den slags behøver jo ikke at være definitivt, og hvis det ikke fungerede, så kan den jo hurtigt installeres igen. Det er den bare aldrig blevet og det er meget anbefalelsesværdigt ♡

 • Rikke skrev:
  25. juni 2018 kl. 13:46

  forrst app?

 • Camilla skrev:
  25. juni 2018 kl. 15:36

  Det her burde jeg også gøre noget mere. Lige nu sidder jeg helt ærligt med mobilen imens jeg ser netflix?vil helt klart tage rådet om notifikationer til mig.

  • Ann-Christine skrev:
   26. juni 2018 kl. 09:27

   Dejligt at det kunne inspirere ♡

 • Helene skrev:
  25. juni 2018 kl. 15:59

  Av – og kæmpe stort tak for at dele og skrive dette indlæg.
  Det ramte vist lige i hjertet af hvad jeg har allermest behov for at gøre i min sommerferie, udover selvfølgelig at være sammen med mit barn, kæreste og lave sommerferieting.

  • Ann-Christine skrev:
   26. juni 2018 kl. 09:28

   Hvor er det skønt at høre ♡ Håber du kommer til at nyde den dejligste offline tid med familien.
   Rigtig god sommer til dig.
   Kh AC

 • Joan skrev:
  25. juni 2018 kl. 16:49

  Det er en fed oplevelse, ikke ? Man har det så god bagefter ?
  To gange årligt er vi på skærmfri camping ! Det gælder både børn og voksne. Det er så hyggeligt og den største af sønnerne (på snart 12) synes det er de bedste campingferier. I stedet for skærmene spilles der spil, læses, gåes gode lange ture ved vand eller skov……
  Så dejligt med god tid sammen med ungerne – så længe de gider være sammen med os ?

  • Ann-Christine skrev:
   26. juni 2018 kl. 09:30

   Jo, det er SÅ hyggeligt og rart! – det lyder som virkelig dejlige ferier I har, fyldt med nærvær, samvær og tid ♡
   Kh AC

 • Maria skrev:
  25. juni 2018 kl. 17:16

  Spændende indlæg.
  Jeg har af forskellige årsager, brugt iPad en del de sidste par år. Også mens jeg har set tv. Mest for at holde styr på flyvske, dårlige tanker. Så jeg er nu igang med en afvænning. Når der f.eks er fodbold er det ok, men ser jeg film eller serie skal jeg helst lade være. Det er svært.
  Notifikationer har jeg slået fra. Mail går jeg også kun på fra den bærbare og højst 1-2 gange per dag. Undtagen hvis jeg ved at jeg venter en vigtig besked.
  Jeg kan godt tage mig selv i, ret ofte, at gå på “nyhedsrundgang”. Hvor jeg f.eks er på 3-5 nyhedssites, instagram og twitter for så at starte forfra. Hvis nu der er nyt på de få minutter. Det kan jeg så gøre nogle gange i træk. Dumt, haha. Det øver jeg mig også i at lade være med.
  Jeg kender også godt det med at liiiige at tjekke en impulside, selvom det måske kunne vente. Og så “nu hvor jeg alligevel er der”, tjekker jeg så lige nyheder. Igen, dumt ;)
  Nu vi er ved emnet. Hvordan går det med børnenes skærmbegrænsning? Nu hvor de er blevet nogle år ældre og er kommet i skole og med kammerater som måske allerede er halvt “afhængige”.

  • Ann-Christine skrev:
   26. juni 2018 kl. 10:02

   Det med nyhedsrundgang har jeg hørt fra flere – er også selv faldet i den fælde nogle gange, hvis jeg har haft alt for travlt.

   Mht mine børn, så tænker du nok på dette indlæg, ik` :)

   Det har virkelig været en fantastisk beslutning, som vi tog dengang. – hvilket Johan og Julie tilmed er enige i.
   De har efterhånden fået en god bevidsthed om, hvad der er godt for dem og hvad der ikke er, ift brug af skærm, spil, børne-netflix mv. Og jeg synes de navigerer virkelig godt i det og har en god forståelse for, hvad der er tidsfordriv og hvad der reelt er fedt at bruge tid på.
   De er gode til at bruge deres fantasi, leger, er meget sociale med deres venner, læser bøger, går til fritidsaktiviteter, spiller kort, matador og den slags gode gammeldags spil ;) – og tager naturligt selv afstand fra tendensen med at sidde med næsen i en skærm. Der er mange af deres kammerater der har egne smartphones og ipads, men det er indtil videre ikke et tema eller ønske hos vores børn – der er så meget andet de hellere vil bruge deres tid på nu. Nu, eller når de bliver lidt ældre, kunne vi sagtens finde på at melde dem til fx Codingpirates, videoudvikling eller lign, så de lærer at ‘skabe og udvikle’ noget – så på den måde er vi pro online-kreativitet og -udvikling – men imod tidsfordriv. Hvis det giver mening :)
   Vi er ikke på 20 minutter pr uge længere, men ligger nok på to-tre timer i gennemsnit pr uge, hvilket jeg synes er okay for deres alder, og som de bruger til at spille Fifa, Minecraft, Juste dance og Horsehaven (det er de eneste spil de har og de spørger ikke efter andre) og går ofte både dage og indimellem uger, hvor de slet ikke spiller eller er interesserede i det.
   Så alt i alt, har de en virkelig fin balance i hele det skærmcirkus, synes vi ♡
   Kh AC

   • Maria skrev:
    29. juni 2018 kl. 16:53

    Ja tak, det giver så fint mening. Det er ikke så meget et spørgsmål om begræsning, men at lære, for såvel børn som voksne (host, også mig) ikke at “spilde” sin skærmtid.
    Jeg har tænkt meget over det de seneste dage. Jeg er helt klart ikke i den slemme ende hvad angår mobil. Jeg har den altid liggende i tasken hvis jeg er sammen med andre og herhjemme ligger den også bare. Men iPad forbrug kan være slemt. Så jeg prøver nu på at tage mig i at gå “nyhedsrundgang” eller spille bare for a spille, så hvis jeg gør det, så lægger jeg den væk. Må kun tage den igen, når der rent faktisk er et behov. Skulle der være noget presserende, må jeg gerne slå det op, men det skal foregå der hvor den nu ligger, og jeg må ikke tage den med tilbage til lænestolen. Så må vi se om det hjælper lidt på det. I dag har jeg da fået læst mere end ellers (altså i en bog, haha), så det er da et skridt.

    • Ann-Christine skrev:
     2. juli 2018 kl. 11:05

     Så skønt – det bedste er når man føler at man får ekstra tid forærende til alt det dejlige man gerne vil fylde i sit liv ♡

 • Pernille Rønn skrev:
  25. juni 2018 kl. 22:42

  Eej, Ann-Christine… Dette kommer lige 2 uger før min ferie, og jeg har ofte overvejet at prøve at holde heeelt fri fra sociale medier i en periode, -fordi jeg kan mærke hvor meget det optager af min tankevirksomhed. Måske er tiden kommet til at det skal prøves! :) Og jeg tænker helt sikkert, jeg skal inkludere Google, -jeg kan virkelig godt genkende research/Google-alt-med-det-samme-tendensen fra mig selv.. TAK for god (og vigtig) inspiration!

  • Ann-Christine skrev:
   26. juni 2018 kl. 10:09

   Hvor dejligt at høre, Pernille ♡ Jeg håber du får den dejligste sommerferie med masser ro, hygge og offline tid
   Dejligt at det kunne inspirere og jeg glæder mig til at høre om din oplevelse :)
   Kh AC

Skriv en kommentar
Har du spørgsmål til opskriften, kan du finde de fleste svar her: Oftest stillede spørgsmål til Valdemarsro opskrifter >>

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort.