Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/eksjo-high-chaparral-smaaland-guide/

Eksjö og High Chaparral i Småland – guide

I dag vil jeg tage jer med på en dejlig tur til Småland i Sverige.

I sensommeren sidste år var vi på en skøn tur til Småland, i samarbejde med Visit Sweden. Jeg har gemt denne guide til nu, for at dele inspirationen med jer, nu hvor High Chaparral igen har åbnet efter vinteren og sommerens rejser måske snart skal planlægges. Har I planer om en forårstur i løbet af de mange helligdage og fridage forude, så er det jo virkelig også lige sagen med et smut til Sverige på en mild forårsdag.

Eksjö

Byen Eksjö i Småland har den mest idylliske og hyggelige gamle bydel, med over 50 bevaringsværdige træhuse, som virkelig er et besøg værd!

Eksjö er en af Europas ældste træbyer med huse fra midten af 1700 tallet og fremefter, så de ældste af husene er mere end 400 år gamle. Det er en meget historisk by, som også har haft sin rolle i krigene mellem Danmark og Sverige. Da byen var på vej til at blive indtaget af danskerne i 1568, så brændte indbyggerne ganske simpelt byen ned til grunden.
Ret drastisk! Men så var der jo simpelthen ikke noget at komme efter og “byen” slap for at blive belejret.

I midten af 1800 tallet, brændte den ene halvdel af byen igen. Denne gang et virkelig ærgeligt uheld, da en mand ville tørre sine våde bukser over et bål og ved et uheld fik sat ild til halvdelen af byens huse. Den halvdel af byen der brændte er i dag bygget op i en nyere stil og var i mange år – særligt i 50´erne og 60´erne mere populære at bo i, hvorimod den gamle bydel var lidt en plet på byens nye fine boliger.

Derfor overvejede man i 60´erne at rive alle de gamle bygninger i den ældste bydel ned, for i stedet at opføre et stort indkøbscenter i beton med parkeringsområde til … ”byfornyelsen” blev der heldigvis protesteret kraftigt imod og den gamle bydel er velbevaret og er i dag byens vartegn, som mange kommer for at opleve.

Der er guidede ture fra Eksjös turistbureau i sæsonen og det kan varmt anbefales at slå et smut forbi og høre om muligheden for at komme på sådan en guidet tur, hvor man kan får en hel del god viden om byen, samt skønne finurlige historier, der får et smil frem på læben. 

Eksjö Camping

Vi overnattede i en campinghytte ved Eksjö Camping, og det var virkelig et hyggeligt ophold. Vi er i grunden ikke så vant til campinglivet – og det kan vel knap og nap kaldes campingliv i en træhytte, men alligevel … Vi kunne fint få smag for mere og havde en glimrende smagsprøve af, hvad der er af muligheder for at friske dukkerter i den smukke svenske sø, fodre får, slappe af i området og på legepladsen – og om aftenen havde vi den fineste minigolf turnering.

Så hyggeligt og sommerligt at spille en omgang minigolf med sin lille familie.

Visingsö og Gränna

Fra Gränna sejler en lille færge over til den lille ø, Vissingesö.

Her kan man køre med hestevogn rundt på øen og besøge den fineste trädgård. Har man god tid, så vil det være så hyggeligt at leje cykler, eller have egne cykler med, og så opleve øen i stille tempo på to hjul – snup madpakke med og nyd den fine ø stemning.

I Gränna ligger bolchebutikkerne på rad og række. Bevæger man sig inden for i en af butikkerne, så er de spækket med bolcher fra gulv til loft og indrettet i de hyggeligste gamle købmandsbutik stil, hvor de frister med stribede pebermyntesmagende bolcher og bolchestokke – det er nemlig her i Gränna, at de kendte polkagrise kommer fra.

Polkagrisene har sin begyndelse i år 1859, hvor Amalia Eriksson opfandt polkagrisen.

Året før havde den 25-årige kvinde mistet sin mand og var nu alene med datteren Ida. Familien var fattig og uden indkomst, men heldigvis var Amalia en handlekraftig, sej og kreativ kvinde, så hun fandt på at lave en sukkerbolchestang, som hun snoede i hvide og røde farver og sælge dem i første omgang ved vejkanten og sidenhen i egen butik.

Navnet polkagris, kommer fra kombinationen af gris (grundet formen som fik tankerne mod grisens hale) og polka som var meget populært på den tid og her havde man som kutyme, at manden forærede en lille gave til sin dansepartner, når han inviterede til polka.

Polkagrisene blev en succes og Amalia Eriksson blev en rig og meget betydningsfuld kvinde i det lokale samfund. Hun døde som 99 årig og datteren Ida førte traditionen videre …

High Chaparral

Forlystelsesparken High Chaparral ligger ca. 50 km syd for Jönköping og her er masser at opleve.

Her er alt fra Lucky Luke, Zorro, mexicanere, guldgravere, indianere og cowboys og der er vitterligt rig mulighed for at slippe tøjlerne og lege cowboys for en dag – hvilket en hel del både børn og voksne benyttede sig af ;)
Simpelthen så sjovt at opleve hvordan mange gik all-in på oplevelsen og mødte op iklædt cowboyudstyr til den helt store guldmedalje.

Kulisserne i High Chaparral er fantastiske og man føler virkelig, at man går rundt i en gammel western by.

Der er shows løbende hele dagen, og vi så blandt andet Lucky Luke og Daltonbrødrene. Selv om det var på svensk, så morede Johan og Julie sig mægtigt under hele showet.

Det kan også varmt anbefales at tage en tur i det gamle damplokomotiv, men pas på, for pludselig risikere man jo altså at bliver plyndret af røvere og man oplever i det hele taget lidt af hvert på rejsen.

Vi har læst en række af bøgerne om Laura Ingalls og hendes familie i serien med det lille hus på prærien – og rammerne i High Chaparral gav rig mulighed for at føle sig sat tilbage i tiden til livet på det tidspunkt, hvor Laura og hendes familie begav sig gennem USA som nybyggere. 

Der kan vaskes guld, som veksles til guldmønter. 

Der er løbende shows med både cowboy, indianere mv. Både planlagte og mere impulsive shows.

Tip
Har børnene allerede pistoler, cowboyhatte mv derhjemme, så snup det med på turen til High Chaparral. Alternativt kan man selvfølgelig shoppe i forlystelsesparkens mange butikker med udstyr til lejligheden. 

Tip til en hyggelig og lækker madoplevelse

Vi spiste en aften på Bada Bing Burger i Jönköping, og det var altså virkelig herligt. Greasy, smovset og helt vildt hyggeligt.

8 kommentarer
 • Christina skrev:
  14. marts 2018 kl. 11:06

  Kære AC.
  Tak for en fin guide med gode billeder:-) Har du mon et forslag til en udflugt i området rettet mod mindre børn? Jeg vil så gerne arrangere nogle forårsture for mine to 3-årige men er lidt på bar bund. På forhånd tak.

  • Ann-Christine skrev:
   14. marts 2018 kl. 18:08

   Kære Christina,
   Hvor lyder det hyggeligt!
   Eksjø camping er et rigtig hyggeligt sted for små børn også – og ellers vil jeg varmt anbefale en tur til Malmø, hvor der er nogle helt vildt sjove og seje legepladser. Astrid Lindgrens verden er også et hit for de små.
   Se evt alle min Sveriges indlæg her
   rigtig god tur til jer ♡
   Kh AC

 • Anette skrev:
  15. marts 2018 kl. 01:03

  skøn anmeldelse
  mindes stadig min tur til High Chaparral som barn.. det var fantastisk, tog røveri og show… og snakken med indianerhøvdingen.
  eneste jeg var ked af var at jeg ikke måtte få en af de fine kjoler i butikken… de var også dyre, men jeg fik prøvet dem.
  på den samme tur var vi også i en dyre park og i Astrid Lindgreens verden.

  • Ann-Christine skrev:
   15. marts 2018 kl. 07:53

   Mange tak, Anette :)
   Det lyder også som en virkelig herlig tur du havde, tætpakket med skønne oplevelser i Sverige!
   Kh Ann-Christine

 • Anita skrev:
  10. juni 2018 kl. 14:06

  Kære Ann-Christine
  Det ser simpelthen så herligt ud, toppen af svensk Idyl :)
  Hvordan fandt i frem til campingstedet, og havde i andre overnattingsteder i tankerne? Vi er selv hele vilde med de svenske ødegårde.
  Tak for god inspiration op til sommerferien.

  • Ann-Christine skrev:
   11. juni 2018 kl. 19:52

   Der er jo virkelig også bare enormt dejligt i det svenske – vi er i skrivende stund på vej hjem der fra efter en dejlig lang weekendrejse dertil. Rejsen til Eksjö og campingpladsen i indlægget her var booket og planlagt at Visit Sweden, så det var dem der arrangerede rammerne for selve rejsen.
   Rigtig god sommerplanlægning til jer :)
   Kh AC

   • Anita skrev:
    12. juni 2018 kl. 09:06

    Hej Ann-Christine
    Aha, – det ser også ud som om det hele er godt planlagt for hyggetid i Sverige. Jeg glæder mig til at følge og læse flere af dine rejseindlæg.

    • Ann-Christine skrev:
     12. juni 2018 kl. 10:43

     Hej Anita,
     Det er dejligt at høre – for der er lige snart et nyt sveriges indlæg på vej her til bloggen :)
     Kh AC

Skriv en kommentar
Har du spørgsmål til opskriften, kan du finde de fleste svar her: Oftest stillede spørgsmål til Valdemarsro opskrifter >>

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort.