Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/haveredskaber/

Mine bedste haveredskaber til beskæring

Det haveredskab, som jeg bruger allermest og nødigst vil undvære er uden tvivl min beskæresaks. Den er stort set altid med på min daglige lille haverundtur, og bruges til både at klippe buketter, nippe visne blomster, klippe en vildvoksende mindre gren osv.

Jeg købte min første beskæresaks for omkring 10 år siden, da vi blev haveejere for første gang. Den har været brugt flittigt, men jeg har passet godt på den og den holder faktisk stadig glimrende.

For et par år siden, købte jeg en mere, næsten magen til, i en opgraderet model, da den gamle var blevet væk (og er nu fundet igen), samt en grensaks, som også har været helt undværlig – og nu har vi denne sommer haft fornøjelsen af, at prøve et par af redskaberne fra Fiskars PowerGear serie og dét er altså virkelig godt værktøj til havearbejdet, som varmt kan anbefales!

Når man er grebet af haveentusiasme og ikke kan komme i jorden her i den tørre sommervarme, så kan man jo glimrende bruge kræfterne på at fjerne krat, og trimme buske, træer mv i stedet.

Det er virkelig rart og en god hjælp med godt værktøj til at klippe ned, beskære og få has på såvel tilvoksede krat som en enkelt vildtvokset og tyk gren på et æbletræ. Det er en helt anden oplevelse at have noget godt værktøj, fremfor at stå med en skramlet rusten havesaks, som ikke fungerer.

Beskæringsværktøjerne fra Fiskars har været gennemtestet hjemme hos os gennem mange år – og kan med sikkerhed anbefales herfra. 

Noget af det bedste jeg ved, er at komme ud nogle timer og rigtig bruge kræfter. Grave et nye bed ud eller fjerne et stort tilvokset krat. Få varmen og se en stor forandring og resultaterne, når arbejdet er i mål – det er en fantastisk måde at slappe af på.

Den lyst får jeg så rigeligt tilfredsstillet i sommerhushaven, hvor vi det sidste års tid har fjernet rigtig mange kvadratmeter voldsomt tilgroet krat og gravet ud til nye fine staudebede. Alle de vildtvoksende krat har jeg fjernet primært med hjælp fra min Fiskars grensaks, som klipper selv tre-fingers tykke grene over, så let som ingenting. Der er virkelig noget yderst tilfredsstillende, ved at fjerne så store krat med håndkraft – det er ren haveterapi, hvor jeg kobler helt af, mens jeg arbejder mig gennem de vildtvoksende grene.

Mine bedste uundværlige haveredskaber til beskæring

 • En god beskæresaks …  som ligger godt i hånden, har et godt skær og som kan bruges til både at nippe blomsterhoveder og tage tynde grene. De findes i forskellige størrelser og varianter, vælg en der ligger godt i hånden og som er af god kvalitet. Så kan de holde i mange år.
 • En rigtig god grensaks … Det er yderst sjældent vi er nødt til at finde en sav frem, for en god grensaks kan klare det mindste og selv op til tre/fire-fingertykke grene.
 • En god hækkesaks … vi har ganske vist også en elektronisk hækkeklipper og det føles altid som lidt af et projekt at klippe hele hækken, så den er kun i brug en gang om året, og derefter kan resten fint klares med en let trimning med en velfungerende hækkesaks. Et mindre projekt, som er langt hyggeligere.
  Vores gamle hækkesaks er en slidt arvet model, der fulgte med huset og den er ikke meget værd længere. Jeg har plantet et par runde buskbum, som jeg satser på også kan klares med denne.

Vedligeholdelse af beskæringsværktøj
Jeg vedligeholder gerne med en ren tør klud et par gange om året. Jeg vasker dem ikke af, medmindre det er strengt nødvendigt, men fjerner blot jord, sand og snavs med en klud.

Redskaberne kan smøres med en smule olie, hvis de efter flere års brug bliver træge i hængslerne og man kan også slibe dem forsigtigt, som man gør med sine køkkenknive – men det har jeg endnu aldrig oplevet som nødvendigt.

Både Johan og Julie kan rigtig godt lide at hjælpe til i haven – og jeg elsker at have dem med og sætte dem i sving med både større og mindre opgaver. Selv om disse haveredskaber ikke er lavet til børn, så er de lette at håndtere og bruge, så de også er mine børns yndlingsværktøj og jeg er ganske tryg ved, at de bruger dem. Det har de helt styr på, de seje børn!

 

6 kommentarer
 • Mutti skrev:
  3. august 2018 kl. 13:49

  Med Fiskars haveredskaber er man sikker på både god funktion og god holdbarhed! På et tidspunkt gjorde vi en undtagelse og gik efter et andet mærke, da vi havde brug for en stor grensaks. Der var penge at spare, men det var et dårligt valg for saksen var for svag og blev skiftet ud med en fra Fiskars! Jeg er også glad for at redskaberne er nemme at spotte, p.g.a. deres farver, hvis de f.eks er blevet efterladt i græsset :-)

  • Ann-Christine skrev:
   8. august 2018 kl. 17:45

   Helt enig – og ja, det er jo faktisk ret smart med de iøjefaldende farver på redskaberne. Selv om jeg også ret godt kan lide naturmaterialer, så må jeg også tilstå at de væsentligt nemmere bliver væk i et bed eller andet sted :)

 • Karina skrev:
  3. august 2018 kl. 14:19

  Jeg er helt enig. Af mine tre havesakse (man må ikke gå ned på havesakse, ha ha) så er de to favoritter fra Fiskars og det er stort set kun dem der bliver brugt.

  • Ann-Christine skrev:
   8. august 2018 kl. 17:46

   Dejligt at høre! Jeg er helt med på den med, at man endelig ikke må gå ned på havesakse – yndlings haveredskab :)

 • Lisa skrev:
  3. august 2018 kl. 20:12

  Jeg har lige fået have for første gang, så jeg nyder virkelig at læse alle dine haveindlæg og tips.
  Føler at jeg får det hele her hos dig. God mad, rejseideer, bøger at læse og nu også for mit vedkommende haveindlæg

  • Ann-Christine skrev:
   8. august 2018 kl. 17:47

   Hvor er det skønt at høre, Lisa – det er jeg glad for, for jeg nyder virkelig også at skrive om denne skønne blanding af emner ♡

Skriv en kommentar
Har du spørgsmål til opskriften, kan du finde de fleste svar her: Oftest stillede spørgsmål til Valdemarsro opskrifter >>

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort.