Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/hjemmelavet-juice-generel-guide/

Hjemmelavet juice – en generel guide

juice-frugt-gront

Jeg får jævnligt spørgsmål og forespørgsler omkring hjemmelavet juice. Om hvilken maskine jeg bruger, om hvad jeg kommer i juicen, om frugt, grønt, tips og tricks og derfor dette indlæg – der er svaret på alle spørgsmål i kommentarfeltet, men jeg tænkte at det nok alligevel ville være helt fint med en lille samlet guide / hvordan jeg gør. Så jeg vil i dag fortælle lidt om min juicemaskine, min blender og komme med 10 tips til hvordan jeg synes man får tilberedt de bedste hjemmelavede grøntsagsjuice og til jer der synes at januar er lidt hård vil jeg varmt anbefale at supplere med et dagligt ingefær shot. Det givet altså god energi!

Jeg har samlet mine forskellige juice (og saft) opskrifter her.

Juicer og blender

Jeg bruger en slowjuicer fra Wilfa og en stavblender fra Bamix. Slowjuiceren fra Wilfa er valgt ud fra en budgetvenlig pris og at den skal kunne juice krydderurter og bladgrønt og at jeg kun ville have én maskine i køkkenskabene. Den er god til mit behov – jeg juicer 2-3 dage om ugen, men er ikke specielt god til æbler, citrusfrugt, ananas osv som lidt stopper maskinen til. Den har holdt i over to år nu, med enkelte skift af reservedele og jeg er helt tilfreds med købet. Min søster har en Philips Juicer, som er genial til alt det min slowjuicer ikke er så god til, men omvendt er den ikke specielt god til at få udnyttet smagen fra krydderurter og bladgrønt.

Udover slowjuiceren har jeg en bamix stavblender, som nu er over 8 år gammel og stadig fungere upåklageligt. Den kan tage isterninger og blende frosset frugt uden problemer. Den bruger jeg til smoothies og til juice med fyld. Jeg drømmer på sigt om en Vitamix, som eftersigende skulle kunne blende helt, helt fint – men da det er lidt af en udskrivning, så lader jeg mig fint nøjes med bamix for nu.

juice i tre farver

Her er 10 af mine bedste tips til de lækre hjemmelavede juice

  1. Juice i farver! Del gerne op i farverne rød, grøn og gul, hvis man blander farverne får man en mudret brunlig juice, som nok kan være velsmagende, men ikke specielt appetitlig at se på.
  2. Juice velsmagende lækre smagskombinationer eller juice en ’ryd op i grøntsagsskuffen’ juice – ved sidstnævnte kan det anbefales at tilsætte rigeligt af ingefær, chili og citron lime. Så får man en juice der sparker godt og som på trods af et umage miks smager ganske glimrende. En ’ryd op i grøntsagsskuffen’-juice er en genial måde at få brugt alle rester og samtidig få lidt gode vitaminer.
  3. Der er flere der nævner at størstedelen af vitaminerne forsvinder, når man juicer. Jeg tror da bestemt at vitaminmængden er størst, når vi spiser den rå grøntsag, men jeg tror altså også at det er ganske godt og sundt at drikke en grøntsagsjuice indimellem, så længe det ikke er den eneste måde man får grønt på.
  4. Kål og ananas er et hit sammen og gør at mine børn også gerne drikker grøn juice. Jeg spæder deres juice op med koldt vand eller danskvand, da de ellers synes den rene frugt/grøntsagsjuice bliver for stærk. For at gøre den kold, kommer jeg et par isterninger i.
  5. Et godt skud olie i juicen er godt! Jeg oplever den mætter helt godt og at det er en fin måde at få spist både fiskeolie og lign gode olier.
  6. Banan, avocado og mango duer ikke i juiceren, men er skønne at blende i den færdige juice for en cremet drik.
  7. Krydderurter er et hit i juice. Mynte, persille, salvie, basilikum, timian er blandt mine favoritter.
  8. Rengøring af juiceren med det samme, jeg skiller mine juicer af, skyller delene under den varme hane og vasker med en blød børste med lidt opvaskemiddel. Det tager 2 minutter og er nemt at gøre når der lige er juicet (og meget besværligt at få juiceresterne af, hvis man venter bare en halv time.)
  9. Drik juicen med sugerør, da syren i citrusfrugter mv kan være hård for tænderne – skyl munden med vand efter juicen er drukket.
  10. Pulpen fra juiceproduktion kan bruges i boller, vegetarbøffer, suppe og lasagnesaucer. Jeg sortere den ofte, så jeg får ren rødbedepulp, gulerod osv og bruger det i retter. Resten af pulpen og det pulp man ikke lige får brugt er guld værd i komposten og på den måde får man dannet en fin lukket cyklus og slipper tilmed for at købe dyrt muld på planteskolen. Man kan sagtens have en lille kompost også selv om man bor i lejlighed og det er super fint for miljøet og giver noget fremragende jord at plante fx krydderurter i.

Skriv endelig også jeres bedste tips, flere gode råd eller god inspiration …

Spørgsmål til opskriften?

Har du spørgsmål til opskriften eller lyst til at sende en sød hilsen, så kan du skrive til mig i kommentarfeltet herunder.
Du kan måske finde svaret på dit spørgsmål i kommentarfeltet, hvis det allerede er stillet og besvaret - eller du kan kigge på denne side, hvor jeg giver svar på mange 'ofte stillede spørgsmål' til min opskrifter.

Kommentarer
  • Annette:
    2. juni 2022 kl. 08:50

    Hej! Kan man mon fryse frisklavet slowjuice? Og så tø det op i køleskab over natten. Mvh Annette

    • Ann-Christine:
      3. juni 2022 kl. 16:49

      Ja, det kan du fint. Der vil nok gå en smule tabt af vitaminer og mineraler, men det kan sagtens lade sig gøre.
      Kh Ann-Christine

  • Mads Peter:
    23. maj 2022 kl. 21:24

    Hej,
    Først og fremmest – tak for en virkelig god madblog som jeg bruger flittigt :-)
    God guide til juicing. Jeg må simpelthen have støvet min juicer af og i gang igen.
    Mvh. Mads Peter

  • Mikkel:
    20. januar 2022 kl. 08:13

    Hej Ann-Christine
    Hvilke(n) Wilfa model kan du anbefale?
    Mvh. Mikkel

    • Ann-Christine:
      23. januar 2022 kl. 05:16

      Jeg kender ikke deres modeller, udover den vi selv har, så det skal jeg ikke kunne sige.
      Vores er en Wilfa Raw Fuel, jeg kan ikke se modelnummeret på den, men den fungere glimrende.
      Kh Ann-Christine

  • Vis alle 34 kommentarer

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort.