Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/hjemmelavet-smor-med-den-helt-rigtige-smag/

Hjemmelavet smør med den helt rigtige smag

Dengang jeg var barn, skulle vi prøve at lave vores eget smør i skolen. Det var noget med at komme fløde og en mønt i en plastikpose, lukkede posen og så rystede vi ellers posen med fløde og mønt til der var pisket en flødeskum så hård, at den mindede om smør. Men. Det smagte altså ikke som smør. Slet ikke. Det smagte bare som pisket fløde og det kunne selv ikke den bedste salt lave om på.

Man bruger Creme Fraiche og ikke fløde, og det skal være 38 % fuldfed Creme Fraiche. Jeg har pisket forgæves i en 18 % da jeg lige havde en rest af den lettere slags. Det kan ikke betale sig, for det bliver aldrig til noget. Og så pisker man ellers løs indtil det skiller og ser sådan ud: 

Alt væden hældes fra og så er der kun den rene smør tilbage. Jeg rørte lidt Maldon salt i denne gang, men har også haft stor succes med kombinationen af friskpresset citronsaft og chili, perfekt tilbehør til et godt madbrød.

38 kommentarer
 • 11. september 2011 kl. 13:19

  Hjemmelavet SMØR er noget af det lækreste. Jeg ‘vasker’ det rene smør i isvand for at få vallen ud – det giver en længere holdbarhed. Uhm, det lyder rigtig godt med citronsaft og chili :-)

  • Ann-Christine skrev:
   11. september 2011 kl. 13:21

   Ja, det er virkelig, virkelig godt!
   Hvordan vasker du smøret? Knuger det ned i isvandet eller hvordan? Smart at det kan forlænge holdbarheden
   Tak for tippet :)

 • Sjønne skrev:
  11. september 2011 kl. 16:04

  Du kan også lave din egen syrnede fløde til formålet.

  Man rører bare fløde og lidt kærnemælk sammen og lader det stå i et par døgn ved stuetemperatur.

  Det funker bare, og smager super godt ;)

  • Ann-Christine skrev:
   12. september 2011 kl. 08:49

   Sikke en god blog du henviser til, den kendte jeg ikke. Jeg tror jeg skal prøve det på et tidspunkt :)

 • Piskeriset skrev:
  11. september 2011 kl. 20:05

  Det må jeg prøve på et tidspunkt – tak for inspirationen :-)

  • Ann-Christine skrev:
   12. september 2011 kl. 08:50

   Velbekomme :) Jeg overvejer flere forskellige kombinationer

 • KathrineG skrev:
  11. september 2011 kl. 20:48

  Hehe den måde med posen og mønten lavede vi også smør på, da jeg gik i skole. Egentlig ret klamt med den mønt….

  Tænk sig, at det faktisk er så simpelt at lave en omgang smør. Det kunne meget godt være noget jeg snart skal imponere veninderne med. Tak for inspiration.

  • Ann-Christine skrev:
   12. september 2011 kl. 08:51

   Selv tak :) Ja, det er faktisk ret klamt – den slags gik vi vist ikke så meget op i dengang ;-)

 • cphfoodie skrev:
  11. september 2011 kl. 21:46

  Spændende.. Det må jeg også have gang i :)

  • Ann-Christine skrev:
   12. september 2011 kl. 08:52

   Jeg er sikker på at du også vil synes det er et kæmpe hit :)

 • Linn skrev:
  12. september 2011 kl. 13:11

  Det her er selvfølgelig næsten ikke madrelateret over hoved – men jeg bliver nødt til at lige smide en kommentar alligevel: Hvor er det et godt og sødt billede som du har taget, med alle de små prikker under og bag dit hjemmelavede smør :) Jeg synes det ser så hyggeligt ud.

  • Ann-Christine skrev:
   12. september 2011 kl. 15:11

   Tusind tak, Linn. Det er sødt af dig :)

 • Rasmine skrev:
  29. marts 2012 kl. 15:28

  Hej
  Med de smørpriser vi har idag Lyder det da super nemt… men hvordan skiller du væden fra og “vasker” smøret?

  • Ann-Christine skrev:
   30. marts 2012 kl. 20:14

   Det giver rent faktisk lidt sig selv når man står med det. Jeg tror ikke man sparer penge på det, men til gengæld så smager det mega godt :)

 • Robertino Rasmussen skrev:
  20. oktober 2012 kl. 18:15

  Har prøvet – og det eneste jeg fik var smør med creme fraiche-smat. Det er ikke anbefalelsesværdigt. Jeg gør det ikke igen.

  • Ann-Christine skrev:
   22. oktober 2012 kl. 13:49

   Ærgeligt, jeg skal ikke kunne sige hvor det er gået galt. Selv har jeg lavet det flere gange med succes :)

   • Robertino Rasmussen skrev:
    22. oktober 2012 kl. 13:53

    Der findes da ikke andre former for Creme Fraiche – er vi ikke enige i det? Jeg brugte 38% og helt seriøst – det lignede smør, det opførte sig som smør, men smagen var Creme Fraiche. Skulle det ha’ været pisket lægere tid, eller ………..? Det irriterer mig, at det ikke lykkedes.

    • Ann-Christine skrev:
     23. oktober 2012 kl. 11:31

     Tjo, både og … jeg oplever fx stor forskel med minimælk, når jeg pisker det til mælkeskum. Nogle mærker reagere anderledes og er nemmere at bruge end andre. Mht creme fraiche, så bruger jeg selv en økologisk 38% fra naturmælk. Jeg synes ikke det lyder som om det skal piskes længere, da det lyder til at du har fået smørklumperne og vallen for sig. Måske skal det vrides bedre og saltes.
     Åh, jeg kender godt den der irritation når det ikke lykkedes … måske kan det også være at denne type smør ikke smager dig, men det er da forsøget værd at prøve en gang til ;)

     • Michael Nielsen skrev:
      28. januar 2021 kl. 16:50

      Godt nok er det et gammelt opslag, men det fortjener stadig en dybere forklaring.

      Det hele handler hvilken kultur af bakterier, fløden er syrnet med.

      Nu bliver det lidt mejeriteknisk.

      Fløden til både creme fraiche er godt nok syrnet overordnet med den samme kultur, men kulturen kan stadig være forskellig afhængig af formålet.

      Til smør vil vi gerne have en masse aromastoffer, især diacetyl, som giver den gode smørsmag. Og den fåes bedst ved at bruge frisk kærnemælk (ikke yoghurt eller kefir).

      Fløden skal heller ikke syrne for længe, ellers bliver de gode aromastoffer omdannet til noget andet. 18-20 timer plejer at være nok.

      Mvh Michael, uddannet mejerist

 • 22. december 2013 kl. 12:25

  Hold nu op det smager godt! Jeg har lige lavet en portion med havsalt og en portion med citron, chili og purløg.

  Glæder mig meget til at serverer det for familien o julen :-D

  • Ann-Christine skrev:
   22. december 2013 kl. 19:28

   Hvor skønt! -og godt du lige med din kommentar mindede mig om den lækre smør, den skal jeg da helt sikkert lave til nytår :)
   Rigtig glædelig jul til dig

 • Renée skrev:
  14. februar 2014 kl. 11:27

  Hejsa

  Jeg ved godt at det er et lidt ældre indlæg.

  Hvor længe skal man piske? Jeg har prøvet at lave dette smør, men jeg synes ikke rigtig der sker noget (det skiller ikke), jeg synes jeg røre og røre til min arme syrer og der sker absolut ingenting. Det er højest blevet lidt tykkere. :-/

  • Ann-Christine skrev:
   14. februar 2014 kl. 12:34

   Hej Renée,
   Jeg tror måske du må ty til en elpisker … den skal piskes ved høj hastighed i omkring 15-20 minutter og så sker magien lige pludselig – jeg har ikke selv haft succes med et piskeris og kan godt forstå du syrer til ;)

  • Robertino Rasmussen skrev:
   14. februar 2014 kl. 12:27

   HOV jeg fik ikke trykket på “svar”, men har dog svaret. SORRY

 • Robertino Rasmussen skrev:
  14. februar 2014 kl. 12:27

  Hej Renée

  Det lyder næsten som du pisker med håndredskab?

  Med maskine er det bare at køre på – det skal nok skille. Jeg har ingen erfaring med håndredskab.

 • Renée skrev:
  14. februar 2014 kl. 16:59

  Jeg piskede med håndmixer, men det hjalp åbenbart at blive lidt sur på det og lade det stå i 5 minutter, og så begynde igen :-)) Glæder mig til at smage det :-)

  • Ann-Christine skrev:
   15. februar 2014 kl. 08:49

   Godt at høre at det lykkedes :)

 • Ivan skrev:
  13. marts 2014 kl. 15:17

  Ved siden af smør, får man rigtig gammeldags kærnemælk!!!

 • Ann Christensen skrev:
  20. april 2014 kl. 18:55

  Hold da op hvor lyder det bare lækkert. Skal prøves så snart jeg kan komme afsted efter noget creme fraiche 38%.
  Nu elsker jeg at eksperimentere, og har ved flere lejligheder fået maltsmør. Det smager fantastisk, men jeg har ikke kunnet finde en opskrift på det nogen steder, kunne du måske have nogen ide?
  Jeg står og skal giftes til sommer, og synes at det ville være så lækkert, at servere så meget hjemmelavet som muligt inkl. smør

  På forhånd tak.
  Og ja, det er et rigtig godt billede det førsteled prikket baggrund.

  • Ann-Christine skrev:
   21. april 2014 kl. 13:45

   Hvor fantastisk med skønne bryllupsforberedelser og det lyder så skønt med så meget hjemmelavet som muligt – det gør det hele så hyggeligt og personligt.
   Maltsmør lyder ret lækkert … -gad vide om man ikke bare kunne blande smøret fra denne opskrift med noget maltekstrakt og måske tilsætte lidt ekstra salt? Evt citronsaft og skal for at give lidt syre. Jeg har dog aldrig prøvet det, men får helt lyst til at prøve nu ;)
   Rigtig god fornøjelse og lad mig endelig høre om du gør forsøget med maltsmør.
   Kh Ann-Christine

 • Helle skrev:
  21. juli 2015 kl. 08:58

  Super smør – har lige prøvet med Thieses cremefraiche

  • Ann-Christine skrev:
   22. juli 2015 kl. 10:33

   Mums :) Det er så lækker, det hjemmmelavede :)

 • Winnie Engmark skrev:
  28. marts 2018 kl. 13:45

  hej du – det skal Jeg pröve – takker mange gange for opskriften

 • Natalie Favrin skrev:
  10. maj 2018 kl. 01:49

  Hejsa
  Jeg har boet i Canada i 31 år, dog været i Dk årligt, men når jeg er her i Canada savner jeg bare så meget noget godt dansk brød. Igår bagte jeg dine “ verdens bedste boller”, idag lavede jeg samme dej, men det blev til to frihånds brød. Her til aften lavede jeg smørret her, med Maldon salt…så spiste jeg en skive af brødet med smørret…. nu er jeg glad. Tak for super opskrifter der bliver til skønne ting og sager ( jeg lavede din jordbær kage i Søndags, med din marcipan jeg lavede i lørdags… stor fan!)

  • Ann-Christine skrev:
   10. maj 2018 kl. 08:40

   Hvor er det dejligt at høre, Natalie. Det er virkelig så hyggeligt når jeg får hilsner fra udenlandsdanskere, som har glæde og fornøjelse af mine opskrifter.
   Tusind tak for din søde hilsen ♡
   Kh AC

 • Julianna skrev:
  16. oktober 2018 kl. 16:08

  Jeg faldt lige over din side :-) Jeg har aldrig prøvet at lave smør af creme fraiche, men har altid brugt piskefløde. Her er et par af mine tips.
  Jeg køber stort ind af piskefløde ved juletid, hvor man kan få en halv liter for 5 kr. og så er der virkelig penge at spare. Så laver jeg smør i lange baner, og fryser det ned i passende portioner, klar til at tage op.
  Jeg bruger min foodprocessor, og så tager det ikke meget mere end 5 min. før det er færdigt. Fordelen ved foodprocessoren frem for en håndpisker er, at der er låg på, så det ikke sprøjter udover det hele. Desuden passer det sig selv.
  Når vallen er skilt fra, så vrider jeg smørret i koldt vand. Bare op i en skål med det, og koldt vand på, og så vride det gennem fingrene. Bliv ved med at skifte vand, til det er klart. Sørg for at det dryppet af i en si efterfølgende.
  Jeg fryser det usaltet ned, og de portioner jeg tager op, tilsætter jeg forskellige friske krydderurter, salt, chili, citronsaft, citronskal eller hvad jeg nu har lyst til. Børnebørnenes favorit er, når jeg steger noget bacon og knuse det og blande med usaltet smør. Så med et godt brød til, så er lykken gjort. Bacon smørret med godt brød fungerer også super som en snack til et glas vin sammen med lidt oliven og soltørrede tomater. Smid ikke vallen væk, den er fabelagtig til at bage med, eller bare til at bruge i madlavning. Kan også fryses.

  • Ann-Christine skrev:
   19. oktober 2018 kl. 09:14

   Skønt du deler dine fint tips også ♡

 • Sven Petersen skrev:
  6. juni 2019 kl. 01:21

  Hjemmelavet smør er dejligt, men hvis man vil have styr på det hele, starter man med 1 L øko fløde, tilsætter 1 dl øko kærnemælk. Lad det stå ved stuetemp. i 24 – 48 timer, alt efter hvor syrlig man ha’ det.
  Så skal det jo piskes til det skiller til smør og det I kalder valle ?!?!
  Valle et restprodukt fra osteproduktion. Hvad er det så ? Det vi gør kaldes at kærne smør, så det sjovt nok kærnemælk :-). Det er lidt tyndt, men det smager fint. Det kan også bruges i bagværk.

Skriv en kommentar
Har du spørgsmål til opskriften, kan du finde de fleste svar her: Oftest stillede spørgsmål til Valdemarsro opskrifter >>

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort.