Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/kartofler-paa-lidt-plads/

Hjemmedyrkede kartofler – selv på lidt plads

kartoffelspirer

Vi skal have hjemmedyrkede nye danske kartofler og peberrod i år. To ting, som jeg ellers ikke helt synes der var plads til i vores lille have.

Begge dele er skønne afgrøder som jeg sætter stor pris på – nye danske kartofler af egen avl er jo en sand delikatesse – men jeg har undladet at dyrke selv, fordi de fylder temmelig meget i en lille rækkehus have, hvor vi også gerne vil have plads til mange andre dejlige ting. Den sidstnævnte, peberroden, har jeg helt undladt grundet dens rygte om at være stort set umulig at fjerne igen og peberrodens tendens til at brede sig temmelig meget.

Sidste år viste vores nabo mig at de havde plantet kartofler i en PotatoPot, som jeg havde spottet i havecenteret og som jeg må erkende, at jeg havde smilet lidt af, som værende en lidt unødvendig opfindelse. Det måtte jeg dog tage i mig igen, for hvor er den smart og super praktisk!
Mine naboer kunne fremvise en PotatoPot med uendeligt mange fine nye kartofler i og berettede om, hvordan de blot løftede op i den inderste beholder, pillede de kartofler ud de skulle bruge og så fortsatte planten ellers bare med at sætte flere og flere kartofler.

kartoffelpot

Effektivt, pladsbesparende og helt nye muligheder for at dyrke afgrøder på meget lidt plads.

Pindstrup har PotatoPot i sortiment, og i samarbejde med dem, vil jeg denne sommer teste dem til dyrkning af kartofler, gulerødder og peberrod. Det er jo virkelig så skønt at kunne dyrke selv også selv om man har en lille altan, terrasse, en mindre have eller blot vil have lidt kartofler og samtidig undgå at fjerne ukrudt og hyppe kartoflerne undervejs.

Når Potatopot er plantet til, så ligner den blot en sort plantespand. Det store klistermærke er nemt at tage af, uden det efterlader mærker og så kan potten fint ‘camoufleres’ blandt havens/terrassens/altans andre flotte krukker med blomster og sommerskønne sager.

kartoffelpot

Sådan dyrker man kartofler i kartoffelpot

 1. Kartoflerne lægges til forspiring i vindueskarmen i fx en æggebakke. Nogle gange kan man også købe kartoflerne hvor de er spiret allerede.
 2. Fyld PotatoPot halvt op med økologisk køkkenhave og jordforbedringsmuld, som Pindstrup netop anbefaler som værende helt perfekt til formålet.
 3. Læg 3 spirende kartofler i potten ca halvt nede i spanden
 4. Fyld op med kanten med den samme muld
 5. Vand grundigt og stil på en solfyldt plads, i udestuen eller i drivhuset.
 6. Vedligehold løbende med vand, evt tilsat lidt gødning.
 7. Efter kort tid vil kartoffelplanten titte frem af jorden og planter man her i april – så kan man høste kartoflerne fra omkring juni.

Samme princip gælder også for peberrod, gulerødder, rødbeder, jordskokker og andet grønt.

kartofler

Jeg har dyrket to PotatoPots med kartofler; blommekartofler, aspargeskartofler og en blå congo kartoffel.
Derudover har jeg dyrket én med peberrod og i den sidste har jeg valgt at teste hvordan de fungere til at dyrke gulerødder – for selv om jeg har gulerødder i havens højbede også, så synes jeg det vil være så mægtig smart, hvis man kan bruge disse PotatoPots til formålet på altaner og terrasser.

pindstrup kartoffelpot

plante kartofler

Molly var en nysgerrig have-assistent på plantedagen og nu glæder vi også til inden så længe at have hjemmedyrkede kartofler på menuen.

12 kommentarer
 • Dorte skrev:
  20. april 2017 kl. 09:06

  Jeg synes noget af det fedeste at høste i egen have er kartofler. Nyopgravede kartofler smager himmelsk og første gang vi høstede herhjemme var ungerne bare SÅ stolte bagefter. Jeg har mine til forspiring i øjeblikket. De der potatopots ser smarte ud – dem vil jeg da overveje til næste år. Kram D

  • Ann-Christine skrev:
   25. april 2017 kl. 15:44

   Jeg glæder mig også helt vildt til at grave dem op – i det hele taget er det bare så skønt at vi allerede nu kan begynde at høste rabarber, ramsløg og krydderurter.

 • 20. april 2017 kl. 12:04

  Min kæreste og jeg har talt om det som et forårsprojekt på hans altan – det lyder bare så nemt :D Tak for fin fremgangs-liste.

  – A

  • Ann-Christine skrev:
   25. april 2017 kl. 15:44

   Dejligt at du kunne bruge det fine lille tip :)

 • Gulla skrev:
  30. juli 2019 kl. 11:25

  Jeg er lige nød til at spørge… Kan man ikke plante dem på hvilken som helst tid på året?

 • Mette skrev:
  8. februar 2021 kl. 17:19

  Hej 🌼

  Tak for den gode info.
  Fra hvornår kan man sætte kartofler til spiring? Jeg har nemlig allerede nogle økokartofler der er kommet spirer på og synes det er synd at smide dem ud.
  Jeg vil købe de der smarte spande.
  Kan man sætte den i vindueskarmen indtil de kan sættes ud i haven?
  Varme hilsner i en kold tid
  🌷🌿🌷

 • Joan skrev:
  17. juli 2022 kl. 19:57

  Jamen ser dette nu – 17,07.22 – skønt – vil høre om jeg kan prøve dette nu – eller er det mon for sent.
  Det er da så dejligt man kan gøre det i en spand.
  Rigtig god sommer til alle

  • Ann-Christine skrev:
   18. juli 2022 kl. 11:49

   Hej Joan
   jeg har ikke prøvet at plante kartofler så sent, men det er da endelig forsøget værd.
   Rigtig god fornøjelse og god sommer til dig også :)
   Kh Ann-Christine

 • Erik skrev:
  3. august 2022 kl. 08:20

  Hej Ann-Christine,
  Hvad var resultatet af dine forsøg med dyrkning i PlantoPots?
  mvh
  Erik

  • Ann-Christine skrev:
   5. august 2022 kl. 13:24

   Hej Erik,
   Det er nogle år siden sidst jeg gjorde det, men det gik glimrende med godt resultat og mange kartofler
   Kh Ann-Christine

 • Rikke Lind Melgaard skrev:
  14. maj 2023 kl. 15:35

  Hej
  Jeg forstår ikke helt det med gulerødder i en kartoffelspand. Putter man bare et par gulerødder i jorden, eller sår man frø direkte i spanden ?
  Tak for gode ideer til nærmest alt vores mad herhjemme 😊

  • Ann-Christine skrev:
   17. maj 2023 kl. 13:15

   Man kan så frøene i spanden :)
   Tak for din søde hilsen, jeg er glad for at i har glæde af mine opskrifter ♡
   Kh Ann-Christine

Skriv en kommentar
Har du spørgsmål til opskriften, kan du finde de fleste svar her: Oftest stillede spørgsmål til Valdemarsro opskrifter >>

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort.