Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/min-efteraarshave-september-oktober/

Min efterårshave i september / oktober

Efterårsstemningen udendørs er ret fascinerende. Farver på træer, buske og planter skifter og bliver mere gylden og fyldt med røde, brune, bronze og gule nuancer. Mange blomster visner og høstanemonerne tager over og ser noget så smukke ud. Efterårshindbær er noget så lækre, blåbærbuskene bugner med bær og krydderurter er der stadig rigeligt af. Fuglene flyver på træk og jeg elsker at betragte dem, når de flyver forbi.

Det er sådan en smuk årstid.

Og selv om det bliver mørkere og der indimellem er dage der er grå i alle nuancer og ruskende regnsvejrsbåde –  så er der også de dage, hvor man lokkes til at være ude i timevis og nyde det mest vidunderlige efterårsvejr. Som i weekenden. Nøj, hvor var det godt!

Lad mig tage jer med på en rundtur i vores lille efterårshave …

Efterårshindbær er uden utøj, og smager virkelig godt. 

Morgenfrue lyser helt op og minder mig om, at jeg har lyst til flere blomster i højbedene næste sommer. 

Denne lilla sommerblomst er en lidt underlig starut, som jeg købte impulsivt som sommerblomst i havecenteret. Den så så fin ud på billedet, men i månedsvis har den været lidt spøjs, først nu springer blomsterne ud og er helt pæne, alligevel. 

Fugle på træk – jeg synes de er så fascinerende at betragte

Synes der er ekstra mange kors-edderkopper i haven i år …

Denne klematis er lidt sent på den i år, men den var værd at vente på. 

Hvis man dog bare havde en lidt længere sommer og kunne producere oliven selv … vi er begyndt at få helt flotte oliven på vores træ. 

Gøremål i haven i denne måned

Min lille stiklinge-børnehave.
Jeg har her i efteråret og vinteren dedikeret et højbed til stiklingen eksperiment. Lidt sjovt om det lykkedes. Jeg håber at kunne sætte egne stiklingeformeret solbær, ribs, en laurbærkirsebær, salvie mv ud i sommerhuset til sommer og måske rosmarin, hvis det bliver en mild vinter.
Det er simpelthen nye friske grene og skud, hvor jeg har klippet 20 cm stiklinger fra, nænsomt fjernet bladene (men ikke de små skud) og derefter sat dem i god muld.

Stauder
Efteråret er det bedste tidspunkt at plante stauder og dele stauder. Her i den regnvåde muld, kan planterne få godt fat og have tid til at falde til, så de står smukt næste sommer.

Jeg har planer om delvist at flytte lidt rundt og plante nyt i vores lille staudebed og så har jeg planer om at etablere et nyt stort staudebed eller to i sommerhushaven. Sidstnævnte kunne godt være et efterårshyggeprojekt, hvis vejret er til det.

Ind med havemøbler og sarte planter
Nogle af de sarte planter, som små rosmarin, figen i krukke og et lille oliventræ, graver jeg ned i mistbænken. Der overvinterede de med stor succes sidste vinter. Den spiselige laurbær får derimod et lag kompost og grandække, når frosten kommer.

16 kommentarer
 • Mette Bentholm skrev:
  5. oktober 2017 kl. 12:50

  Den “underlige starut” ligner en verbena – kæmpejernurt

  • Ann-Christine skrev:
   6. oktober 2017 kl. 08:54

   Hvor er du god! Ja, det er det da og det ændrede fluks mit syn på planten, for den vil jo være noget så fin i et bed 2-3 planter sammen, og omgivet af andre planter – hvorimod den mest af alt ser lidt fjollet ud i en krukke ;) Nu kan jeg straks bedre lide den og må da bare plante den anderledes næste år :)
   Kh AC

   • kirsten skrev:
    7. oktober 2017 kl. 14:35

    Hvis du lader frøene sidde på sår verbenaen sikkert sig selv, så du får mange små planter til foråret. I min have er der blevet så mange (da jeg er temmelig begejstret for den) at jeg er nødt til at luge væk med hård hånd. Der findes en lav verbena, der er særdeles velegnet til krukker.
    Jeg har et stort bed med Solhat, verbena og græsser, de klæder hinanden.
    Hilsen
    Kirsten

    • Ann-Christine skrev:
     9. oktober 2017 kl. 10:44

     Jeg tror vist hellere jeg må have den med ud i sommerhuset, hvor der er rigeligt plads til mange nye planter – så der må den hellere end gerne stå og drysse frø.
     Tusind tak for din fine hilsen og inspiration ♡
     Kh AC

 • Gitte skrev:
  5. oktober 2017 kl. 13:17

  Hejsa AC. Skønt havebesøg hos dig :) Jeg kom til at tænke på, at du kan prøve at kigge på permakultur til sommerhusbedene. Spiselige planter som kommer igen år efter år :) kh, Gitte

  • Ann-Christine skrev:
   6. oktober 2017 kl. 08:59

   Hyggeligt du kiggede forbi i haven, Gitte ♡
   Jeg har også tænkt på store bede med spiselige blomster, krydderurter og den slags, inkl rabarber, bærbuske (overvejer at prøve at opstamme stikkelsbær midt i sådan et bed … I det hele taget er vi ude i en skøn blanding af buske, stauder, frugttræer, masser af blomster, og en hel del spiseligt – alt sammen med fokus på at det skal være nemt at holde og blivende. Der bliver ingen decideret køkkenhave eller planlagte sommerblomsterbed, eller en masse krukker der skal vandes.
   Når du siger permakultur … er det så nogle bestemte planter, blomster eller lign du tænker på kunne være et hit? eller mere generelt tanken om en have i vedvarende naturlig cyklus agtig. Kom endelig med ideer :)
   Kh AC

   • Gitte skrev:
    14. oktober 2017 kl. 20:29

    Jeg ved slet ikke nok om permakultur endnu til at kunne anbefale. Men det er jo noget med svampesprocesser under jorden og alt muligt teknisk?. Så for nu er det mest tanken om et holistisk syn på haven og hvilke venner planter har. Men der er fx ret mange spiselige blomster, som kommer igen år efter år – det synes jeg er ret smart. Der er virkelig mange – også mange som jeg aldrig har hørt om. Kender du bogen Fantasilater? Jeg skal have lavet et fantasilatbed næste år med flerårige blomster. Jeg tager op på naturplanteskolen og får rådgivning.

    Jeg synes det er nogle gode idéer I har. Husk at finde blomster som tiltrækker gode bestøvere. Man kan få oplyst hvor mange insekter der er tilknyttet den enkelte sort. Det handler om hvorvidt planten/træet/busken er oprindelig her på breddegraderne.
    Det synes jeg er vildt spændende, for der kan virkelig være stor forske.

    • Ann-Christine skrev:
     15. oktober 2017 kl. 09:53

     Åh men det er jo virkelig så spændende alt sammen ♡ Elsker at nørde i det – både i alt det mere tekniske og helt jordnære (haha) oprindelige måde at skabe balance i en naturlig have med biodiversitet og masser af liv, blomster og spiseligt. Mega spændende jo!
     Jeg må lige kigge nærmere på den bog, har set den et sted før – men endnu ikke fordybet mig i den.
     Denne tid, hvor havesæsonen er på hæld er der jo virkelig god tid til drømme og fordybelse, nørderi og planlægning af den kommende sæson
     :)

 • Helene skrev:
  6. oktober 2017 kl. 07:12

  Jeg nyder virkelig meget dine haveindlæg. Her sidst på sæsonen føler jeg mig ellers ikke så inspireret til at være i haven, men du minder mig lige om at der er jo dejligt også nu.

  • Ann-Christine skrev:
   6. oktober 2017 kl. 09:03

   Hvor er det dejligt at høre! Haveindlæggene i disse ‘sent på sæsonen måneder’ er netop også med til at minde mig om at der er så meget hyggeligt derude stadig. – og så begynder jeg allerede at glæde mig til at det hele starter forfra til foråret :)
   Dejlig dag til dig
   Kh AC

 • Grethe skrev:
  6. oktober 2017 kl. 18:23

  Tak for de fine billeder AC? God weekend.
  Kh Grethe

  • Ann-Christine skrev:
   7. oktober 2017 kl. 07:23

   Tusind tak, Grethe ♡
   Rigtig god weekend

 • Mutti skrev:
  7. oktober 2017 kl. 09:05

  Ja! Efterårshaven har meget at byde på. Og det er som om der er en helt særlig stemning! Luften er ændret, fugtmættet eller fornyet med en frisk vind.. Solen bliver budt ekstra meget velkommen, og fuglene liver mere op, og giver lyd igen. På vores skovsti står en enkelt hvid anemone! En sej lille overlever :-) Min klematis er imponerende med dens størrelse i år, men uden en eneste blomst? Måske står den ikke godt ved en mur mod øst og i skygge af mange træer..

  • Ann-Christine skrev:
   9. oktober 2017 kl. 10:40

   Det er bare så hyggeligt – også i haven lige nu :)
   Jeg glæder mig til at se jeres efterårsnatur den kommende weekend ♡

 • Line skrev:
  13. oktober 2017 kl. 14:23

  Hej AC.

  Nu skriver du jo selv at I har en lille have, men i formår at have så meget fint i den alligevel!
  Jeg drømmer om hindbær (og/eller brombær busk) men er i tvivl om hvordan jeg skal plante den.
  Hvordan står din? I krukke? I bed? Og er den sat på espalier eller? Fortæl fortæl så jeg kan få plantet en, der forhåbentlig kan give bær allerede næste år ;-).

  • Ann-Christine skrev:
   13. oktober 2017 kl. 18:18

   Ja, det er en lille, men efterhånden rigtig godt indrettet have vi har skabt herhjemme ♡
   Vi har hindbær i et bed, kun med hindbær – og den står uden espalier.
   Brombær kan være en fordel at have i en krukke, da de breder sig ret meget med rodskud.
   Kh AC

Skriv en kommentar
Har du spørgsmål til opskriften, kan du finde de fleste svar her: Oftest stillede spørgsmål til Valdemarsro opskrifter >>

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort.