Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/min-have-maj-maaned/

Min have i maj måned

Valdemarsro have

Dag for dag sker der nyt i haven og det er virkelig en fornøjelse at gå de daglige små inspiceringsrunder og opdage nyt.

Grønt spirer frem med små sarte kimplanter, timianen og æbletræet blomstrer, endelig er der flotte knopper på vores pæon og når jeg ser på de frodige bærbuske, så ser det ud til at blive en fremragende bærhøst i år.

Det er ved at være en månedstid siden jeg sidst har skrevet et rigtigt haveindlæg her på bloggen og jeg tænkte det var tid til en lille opdatering med lidt blandede billeder fra i formiddags og lidt fortælling om planer, drømme og ja … bare lidt hyggelig have-snak.

Som I ser på øverste billede, så er Molly med til at holde øje med det hele og hun har travlt med at jagte humlebier og slår bogstavligtalt flikflak, når hun ser en sommerfugl, hvorefter hun suser i sprinterfart gennem haven – det er daglig underholdning.

frugtblomster

Både jordbærplanter og æbletræer står i fuld blomst i disse dage og det er virkelig bare så smukt. Og snart bliver de smukke blomster til søde røde bær og de skønneste æbler – naturen er da virkelig fascinerende …

mistbænk

I mistbænken gror nu 2 forskellige tomatplanter, sammen med rosmarin, chili, thai basilikum og alm basilikum.

Sidstnævnte har jeg købt en øko-potte med basilikum i fakta. Sådanne supermarkedskrydderurter er ofte en masse planter, der er plantet ultratæt. Alt for tæt til havebrug, men med forsigtighed kan hver lille basilikumplante med spinkel rod skilles fra den samlede planterod og de kan plantes i enten hver deres potte, med bedre plads i en større potte eller som her i drivhuset. Her vil de gro og blive til store flotte basilikumsplanter.

aarstiderne planter

Vi får ikke i øjeblikket ugentlig grøntlevering fra Aartiderne, som vi ellers gjorde hen over vinteren – men så ville jeg lige se tidligere på ugen, om de havde nogle særligt spændende sæsonvarer lige nu og det havde de.

Helt uimodståeligt ikke at købe en kasse friske artiskokker (yndlingsspise)  og så faldt jeg en plantekasse, med majs, flere forskellige slags kål og frilandstomater – helt uimodståeligt jo. Jeg har aftalt at dele plantekassen med min søster, og så har jeg vist efterhånden også trukket den til det yderste med pladsen i havens højbede.

Udover hvad jeg selv har sået, så har jeg også fået lidt bytteplanter, heriblandt asier, squash og grønkål, som jo nok kommer til at fylde temmelig meget i løbet af de næste måneder.

højbede

Apropros artiskokker, så har vi faktisk en enkelt artiskokplante i haven, som jeg er meget spændt på om den vil bære frugt i sensommeren.

tulipaner

Lige nu er der mest grønt i haven, bortset fra de fineste tulipaner som lyser helt op i alt det grønne. Jeg har prøvet at fordele blomsterfloraen over året, om det er lykkedes vil jo vise sig i løbet af det næste års tid.

æbletræ

Håbefulde Molly prøver at være helt ‘usynlig’ i æbletræet i håb om at en lille lækker spurvesteg kommer flyvende til frokosten … men endnu har hun ikke haft den store succes som jæger.

blomster

Både solbær, ribs og stikkelsbærbusk har aldrig set så frodig, stor og givende ud som i år – jeg er helt spændt på årest høst.

hojbed

have-billeder

24 kommentarer
  • Marina / cand.mor skrev:
    19. maj 2016 kl. 15:46

    Det er nemlig en sand fornøjelse at tage på havevandring i øjeblikket. Om haven er stor eller lille – det er ikke så vigtigt. Her bliver der holdt mest øje med ærterne, som en vis lille herre har en forkærlighed for. Han husker vist forrig sommer, hvor ham og vennerne ribbede planterne i stor stil :)

    • Ann-Christine skrev:
      22. maj 2016 kl. 21:59

      Så skønt! Og jeg er helt enig, både små og store haver er dejlige. Bare det man kan komme lidt ud og dyrke lidt, også på altaner osv. Dét er rart!
      Så skønt at der er gode haveminder om ærterne fra sidste år!

  • 19. maj 2016 kl. 16:34

    Nej, hvor ser der flot og frodigt ud i jeres have. Det er virkeligt sjovt at følge med i, især for mig som bor midt i byen uden andet end et par krukker med krydderurter, som jeg var nødt til at købe udvoksede, da vi aldrig er hjemmet til at vande, men næsten altid er på vores båd;-)

    • Ann-Christine skrev:
      22. maj 2016 kl. 22:06

      Synes det er så hyggeligt med blogs – det her med at det er så rart at følge lidt med i haveliv og livsstil, både når det minder om lidt om ens eget og når det er helt anderledes :) Lyder rart med jeres liv på båden!

  • Dorte skrev:
    19. maj 2016 kl. 20:21

    Hvor ser det altså bare fint ud. Kan godt forstå du nyder at følge med i udviklingen i jeres helt nye have. Det er jo næsten som at flytte og opleve den have man er flyttet ind i for første gang. Kram herfra

    • Ann-Christine skrev:
      22. maj 2016 kl. 22:12

      Det er simpelthen så fint skrevet – for det er præcis sådan det føles :)

  • Randi skrev:
    21. maj 2016 kl. 03:25

    Det er dejligt inspirerende at se dine højbede. Jeg bor i byen, men har netop skoret mig et lille havestykke på den nærmeste byggelegeplads. Det er lidt sent at starte nu, men bedre sent end aldrig. I morgen skal jeg derfor ud og købe de første færdige krydderurter til min lille have – jubii!! Det er så skønt at rode i jord.

    • Ann-Christine skrev:
      22. maj 2016 kl. 22:17

      Fantastisk! Og det er slet, slet ikke for sent at komme i gang – så rigtig god fornøjelse til dig. Det bliver da bare så skønt at arbejde med og nyde hen over sommeren :)

  • Maria skrev:
    21. maj 2016 kl. 17:29

    Det ser rigtigt fint ud! Dine højbede….er træet behandlet med noget?

    • Ann-Christine skrev:
      22. maj 2016 kl. 22:24

      Hej Maria,
      Nej, de er ubehandlede. Det er lærketræ, som ikke behøver behandling.
      Kh AC

  • 22. maj 2016 kl. 08:15

    Hvor ser det godt ud, tillykke med resultatet! Husk det handler bare om at kaste sig ud i grønne projekter, og få en masse erfaring. Jeg afprøver også artiskok i år, de skal stå i bedet sammen med roser og andre blomster. I år har jeg kastet mig over en masse tomater, spidskål, chili mm. Det er så skønt og livsgivende. Fortsæt succesen!

    • Ann-Christine skrev:
      22. maj 2016 kl. 22:26

      Helt enig, det er også min fremgangsmåde. Man kan læse sig til meget, men det allerbedste er bare at prøve sig frem og få jord under neglene ;)
      God fornøjelse til dig i din have :)

  • Charlotte skrev:
    22. maj 2016 kl. 17:33

    Dejlig have I har fået jer – tillykke med den :-)
    Ved ikke om I har et figentræ eller har erfaring med det? (Eller måske andre havekyndige, der kigger forbi din blog;-)
    Har netop investeret i et lille træ…er helt med på det med en varm og sydvendt plads, men vil jeg kunne plante den i en stor krukke istedet for direkte i jorden? Har nemlig fliser hele vejen rundt om huset og har ikke lyst til at skulle “ommøblere”! Vil glæde mig til friske figner, som minder mig om vores ture til de græske øer :-)

    • Ann-Christine skrev:
      22. maj 2016 kl. 22:33

      Hej Charlotte,
      Tusind tak! :)
      Jeg har ikke selv erfaring med et figentræ, hverken i krukke eller i jorden – men har planer om at få det i år. I en krukke lige som dig. Tror sagtens det kan lade sig gøre, så det glæder jeg mig også meget til.
      Kh AC

      • Anne-Marie skrev:
        2. juni 2016 kl. 23:18

        Vi har et figentræ, men ikke i krukke, så det har jeg desværre ikke erfaring med. Men det betyder meget, at det pakkes ind om vinteren eller stilles frostfrit, da det let fryser væk. Og måske er det lettere med en krukke? De første par år gik det galt for os, men vi var alligevel heldige at det skød igen fra roden. Men det giver ingen figner det år. Nu er det stort og giver virkelig en dejlig figenmarmelade.

        • Ann-Christine skrev:
          3. juni 2016 kl. 14:55

          Åh, hvor dejligt. Jeg må altså have fat i en skøn figenplante, for hjemmelavet figenmarmelade og lækkerier med figen er da bare så skønt

  • Keld Jensen skrev:
    22. maj 2016 kl. 22:15

    Pas nu på Molly ! humlebierstikker – de bider ikke !

    • Ann-Christine skrev:
      22. maj 2016 kl. 22:41

      Det kan være hun må lære det på den barske måde … Hvis ikke de er for snu til hende og bare flyver væk hurtigere end hun kan fange dem ;)

  • Christina skrev:
    2. juni 2016 kl. 20:13

    Sikke en massse dejlig inspiration.
    Jeg har endelig fået kastet mig ud i 2 højbede, og der gror allerede spinat, radisser og ærter deri. MEN da vi bor i nyt hus i et gammelt moseområder, har vi rigtig mange snegle og orme, som spiser mine planter/grøntsager. Hvad gør jeg lige ved det? Jeg er ikke så meget for at sprøjte med en helt masse, da jeg jo synes det er fantatisk med “øko” i egen have.. Er der noget vidunder middel?? ;)

    • Ann-Christine skrev:
      3. juni 2016 kl. 14:47

      Måske du kan søge lidt inspiration hos Camilla Plum, jeg har lige fået en nyhedsmail fra hende hvor hun skriver, at de laver simpelthen gode områder og jorddække som sneglene elsker at være i – på den måde lader de faktisk planterne være. Ved oprigtigt talt ikke om det er en super løsning, men hvis man umuligt kan komme dem kvit på en økovenlig måde, så er det måske meget godt at lære at leve med dem … Min erfaring på området er ret lille, for vi har heldigvis været forskånet og jeg fanger måske 1-2 snegle uden hus om dagen, max.
      I højbedene kan det måske være en ide med sneglehegn og sand omkring højbedene, som sneglene ikke kan lide at være i.
      Håber det lykkedes med masser gode afgrøder i år
      Kh AC

  • Stine skrev:
    28. juni 2016 kl. 09:48

    Hej AC
    Sådan en fin have, I har fået jer :-)
    Har I haft problemer med dræbersnegle I den?
    Og har I gjort noget for at undgå dem?

    Vi har desværre fået den I vores have for første gang. Øv – dem vil vi gerne af med.

    Go’ dag.
    Bedste hilsner fra Stine

    • Ann-Christine skrev:
      29. juni 2016 kl. 13:22

      Hej Stine,
      Tusind tak, vi er også meget, meget glade for den.
      Dræbersnegle er ikke et problem vi har i haven, fjerner måske 2-3 stykker på en uge fra højbedene, så det er virkelig i det små og vi har ikke gjort noget særligt for at undgå det, fjerner dem bare og afliver dem, når vi finder dem
      Håber I får bugt med dem jeres have
      Kh AC

  • A skrev:
    5. maj 2021 kl. 22:22

    Hejsa, gammelt indlæg, men stadig spænende at læse :) hvordan bygger man de flotte højbede du har?

    • Ann-Christine skrev:
      6. maj 2021 kl. 07:54

      Mange tak :) Det er en tømrer der har bygget dem til os af lærketræ :)

Skriv en kommentar
Har du spørgsmål til opskriften, kan du finde de fleste svar her: Oftest stillede spørgsmål til Valdemarsro opskrifter >>

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort.