Gratinerede artiskokker med parmesan og rosmarin


Gratinerede artiskokker – og artiskokker det hele taget – er virkelig en hyggespise på linje med tapas og andre retter, som man sidder længe over ved bordet. Og så er det jo bare vildt hyggeligt at spise med fingrene og det gør man jo med artiskokker.
Vi plejer normalt at spise dem som kogte artiskokker med rørt smør, og det gjorde vi faktisk også i går – med halvdelen. Den anden halvdel blev gratineret i ovnen med parmesan, rosmarin og smør og både kogte og gratinerede artiskokker smagte helt vidunderligt!
Arbejdstid 25 min.
Antal 4 pers.

Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Gratinerede artiskokker
- 4 artiskokker
- 1 liter vand, kogende
- 1 øko citron, 2 skiver herfra
- 1 tsk salt
- 8 stængler frisk rosmarin, kviste
- 30 g parmesan, fintrevet
- 4 tsk smør
- flagesalt
- 1 øko citron, 1 spsk saft herfra
- Rørt smør
- 100 g smør
- 1 tsk citronsaft
- 1 nip frisk rosmarin, finthakket
- flagesalt
- Tilbehør
- 8 stængler frisk rosmarin, kviste til pynt
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter

Kog artiskokkerne i 7-8 minutter i spilkogende vand tilsat salt og citronskiver.
Tag artiskokkerne op og lad dem dryppe af i en sigte.
Halver dem på tværs og læg artiskokkerne med midten op i et fad. Kom en lille klat smør på hver, et lille dryp citronsaft, revet parmesanost og rosmarinkviste.
Gratiner i en forvarmet ovn ved 175 grader i 10-15 minutter.
Serveres i fadet med rørt smør som tilbehør.
Sådan spises de
Tag en artiskok over på tallerkenen og pluk et blad af, som dyppes let i smør, hvorefter den bløde nederste del bides/skrabes af med tænderne. Resten smides i en stor skål og ryger ud.
Artiskokhjertet kommer man til tilsidst og det sidder helt inde i midten tæt på stilken. I omkreds er det ca på størrelse med eller lidt større end en fem-krone og er toppet med en masse fine ‘hår’ – hårene skrabes af med en skarp kniv, og derefter spises artiskokhjertet med lidt smør, og smager helt vidunderligt.
Har du spørgsmål til opskriften eller lyst til at sende en sød hilsen, så kan du skrive til mig i kommentarfeltet herunder.
Du kan måske finde svaret på dit spørgsmål i kommentarfeltet, hvis det allerede er stillet og besvaret - eller du kan kigge på denne side, hvor jeg giver svar på mange 'ofte stillede spørgsmål' til min opskrifter.
Vedr. gratinerede artiskokker. Hvor meget af artiskokken spiser man, når de gratineres?
PS Så andetsteds kommentaren fra ‘grammatik politiet’. Jamen dog.
Jeg blander mig også somme tider, men kun, hvis noget er faktuelt forkert.
Står der f.eks. 500 g mel, hvor der burde stå 50 g.
Mange tak for din fine hilsen :)
Vi trækker bladene af og spiser det inderste, tæt på artiskokhjertet, som ved hele dampede artiskokker
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Er helt ny i selv at lave artiskokker og forsøgte med din opskrift i aftes. Smagen var super lækker og ikke så “pruttet” som jeg husker, men desværre var artiskokkerne alt for hårde og næsten intet kød kom fri. Tror de skulle have kogt mindst 20 min inden gratineringen og i en stor gryde med mere plads.
Men tak for opskriften, skal helt bestemt prøve igen, og håber at kunne få dem bløde og lækre næste gang.
Mvh. Charlotte
Nøj, hvor ser de altså bare lækre ud! :)
Det er så godt :)