Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/sort-sol-ved-den-soenderjyske-graense/

Sort Sol – ved den sønderjyske grænse

ved-graensen-dk

Sidste weekend var Johan og Julie inviteret på hyggeweekend hos deres bedsteforældre og Martin og jeg greb chancen og arrangerede en lille udflugt, bare ham og jeg.

Vi har flere gange talt om at det kunne være hyggeligt at tage en tur til Sønderjylland ved grænseområdet og opleve naturfænomentet Sort Sol i området omkring tøndermarsken. I fredags, hvor vejret var så fint og sensommerlækkert gjorde vi så noget ved tanken og kørte afsted mod Rudbøl.

sortsol

Området omkring Tøndermarsken skulle være at særligt godt sted at opleve sort sol og derudover er der bare så fint i det område. Virkelig smuk natur, fine og hyggelige små byer, snoede gader, bindingsværkshuse og på en solskinsdag som i fredags – så rart og hyggeligt!

Lidt rådvilde parkerede vi bilen i Rudbøl – for hvordan ved man nu lige hvor fuglene vælger at slå sig ned for natten. Området er jo kæmpe stort … og det er forskellige steder de slår sig ned. Men en flink mand kom hen og fortalte at hvis vi lige gik et par hundrede meter hen af gaden til Rudbøl Kro, så mødtes man der omkring 17.45 – og for 20 kr pr pers, kunne man køre med (i egen bil) hen til der hvor fuglene pr erfaring ville være netop denne aften.

Så fint et tilbud. Der er mange guidede ture i området, både af længere og korte varighed og forskellige prisniveauer – og har man nu taget turen er det jo meget hyggeligt, også at høre lidt om området, naturen og stærene.

staere

Vi blev vist vej til et område lige syd for grænsen. Her ventede vi i en lille halv time og så begyndte stærene ellers at komme.

I store og mindre flokke slog de sig ned i marken. Der kan komme op mod en million stære og slå sig ned samme sted – og det var virkelig en smuk oplevelse.

Solnedgang & lyserød himmel

Tusindvis af stære i flok & månen der lyste

Det mest fantastiske lys, en enkelt regnbue & dagen der blev til aften.

Smukt!

svaler

sortsol-jylland

skyer

 

regnbue
natur

sonderjylland-sortsol

sortsol-danmark

solnedgang-sortsol

sort-sol

solnedgang
tapas

Vi sluttede aftenen af med en skøn tapas ved Johannes Kaffebar i Tønder. Vi var ellers ret fristet af at spise middag på Rudbøl Kro (måske næste gang?!), men vi var lidt kolde, møre og havde også et godt stykke vej hjem igen. Så det skulle bare lidt være en hurtig bid – jeg søgte på tripadvisor og fandt frem til Johannes Kaffebar, som bare var Spot On ift hvad vi godt kan lide.

En tapas af hver; sønderjysk tapas med sønderjyske specialiteter og en vesterhavstapas med delikatesser fra området + to lækre øko saft fra naturfrisk – og så var vi klar til at tage turen hjem igen efter en virkelig hyggelig eftermiddag og aften.

8 kommentarer
 • Inger Marie Ipland skrev:
  1. oktober 2015 kl. 16:48

  Hej Ann-Christine.
  Det er nogle ualmindelig smukke og flotte billeder du har taget fra Tøndermarsken. Der er jo smukt dernede. Det er min hjemegn, så jeg blev så glad da jeg så dem. Tak skal du have.
  Venlig hilsen
  Inger Marie

  • Ann-Christine skrev:
   2. oktober 2015 kl. 20:58

   Hej Inger Marie,
   Tusind tak, der er virkelig også smuk i hele det område, så det var en fornøjelse at være der – skønt at det kunne glæde dig også
   Rigtig dejlig weekend
   Kh Ann-Christine

 • Henriette skrev:
  1. oktober 2015 kl. 19:00

  Hold da op nogle flotte billeder.
  Jeg får helt lyst til at lægge en tur til Sønderjylland på efterårsprogrammet nu :-)

  • Ann-Christine skrev:
   2. oktober 2015 kl. 20:59

   Det kan virkelig varmt anbefales :)

 • Ellen skrev:
  4. oktober 2015 kl. 17:58

  Et fantastisk smukt syn – og flotte flotte billeder du har taget.

  Og så Tapas hos Johannes, som er min ynglingscafe – det må bestemt have været en fantastisk tur.

  Sjovt nok, lever vi midt i det hver dag, men ser det mere intenst når det vises os på billeder.

  Hilsen Ellen
  Sønderjyden.

  • Ann-Christine skrev:
   5. oktober 2015 kl. 09:16

   Hej Ellen
   Tusind tak – og det kender jeg faktisk godt fra hvordan jeg oplever min egen by – den vil jeg også gerne være bedre til at opleve på turistmåden.
   Det var virkelig god mad – og et super hyggeligt sted. Sikke en lille perle at have i nærheden af hvor man bor :)
   Kh AC

 • Anders Damm skrev:
  5. oktober 2015 kl. 23:03

  Fedt at du lige kigger forbi min hometurf Ann-Christine! Det ser ud som om Tønder og omegn har vist sig fra sin bedste side;)

  • Ann-Christine skrev:
   6. oktober 2015 kl. 23:03

   Ja, det må man sige!
   – SÅ fin en oplevelse, at vi faktisk har talt lidt om at gentage successen når vi snart skal ned og besøge Martins farmor som også bor på de kanter :)

Skriv en kommentar
Har du spørgsmål til opskriften, kan du finde de fleste svar her: Oftest stillede spørgsmål til Valdemarsro opskrifter >>

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort.